Šta je novo?

Cene nekretnina

Niko te ne sprečava da oglasiš nekretninu I sam da je prodaješ. Samo onda moraš da je pokazuješ zaintetesovanim stranama, da komuniciras sa njima, da im pruzis uvid u papire i sve ostalo sto je relevatno za potencijalnog kupca. Za mene I ženu koji radimo, to je potpuno nemoguća misija. Radije bih angažovao nekog da se bavi tim stvarima.
Slažem se da je to problem, naročito ako prodaješ stan u kom ne živiš pa moraš da se cimaš do njega. Ako živiš u njemu onda ti je svejedno, jer ti svakako banu u stan. Ali mislim da je 3000 evra agenciji prevelika cifra za prosečan stan. Dakle, možeš da uštediš 3000, a i kupac će pre da dâ prodavcu te 3000 nego agenciji, jer to smatra nepotrebnim troškom. Ako plati tebi više, a ne plati agenciju imaće osećaj da je uštedeo. Mada možda se i ja varam.

Niko te ne sprečava da oglasiš nekretninu I sam da je prodaješ. Samo onda moraš da je pokazuješ zaintetesovanim stranama, da komuniciras sa njima, da im pruzis uvid u papire i sve ostalo sto je relevatno za potencijalnog kupca. Za mene I ženu koji radimo, to je potpuno nemoguća misija. Radije bih angažovao nekog da se bavi tim stvarima.
Obojica ste u pravu, samo pričate o dve potpuno različite situacije.
Na tržištu gde se stan proda za 48 sati, tačno je da će tržište samo iznivelisati cenu, i da agent tu ne može da ti napravi +10% profita. Ali to ne znači da agent nema vrednost, samo da mu vrednost nije u pogađanju cene, nego u operativi.
Ako radiš puno radno vreme, živiš u stanu koji prodaješ i nemaš vremena da 20 ljudi vodiš kroz stan, proveravaš ozbiljnost kupaca, vadiš papire, pregovaraš uslove, pratiš kapare i rokove, agent ti bukvalno štedi 20 sati posla i živaca.
Za običan stan od 100–200k eur razlika u konačnoj ceni je minimalna, ali razlika u potrošenom vremenu i riziku da naletiš na neozbiljne kupce je ogromna.
Drugim rečima, kad je tržište vrelo, agent manje utiče na cenu, ali i dalje rešava logistiku. Kad je tržište hladno, agent ti zaista pravi tržište.
Dakle, nije pitanje da li agent zna nekog. Pitanje je da li ti imaš vremena i živaca da radiš posao koji je njima svakodnevica.

Lepse mi zvuci kiparska prica 😀
Postoji izmedju ostalog mogućnost da ću morati na duže u Dubaji za koju god, tako da eto. To duže će se možda pretvoriti u stalno, čudni su putevi, a meni se jako svidja taj napredak i futurizam tamo.
Svakako već duži period(i pre ove poslovne prilike) razmišljam i raspitujem se o tom ulaganju.
Došao sam do agentice sa kojom sam išao u srednju škola - ista generacija, tako da sam sa njom razmatrao nekoliko projekata.
Naravno potrebno je otići i videti sve to uživo i dobro istražiti.
Ovde mi je najmanji problem za ulaganje i baš bih brzo rešio, ali za ramo to je već mnogo veća logistika, izučavanje, prognoze itd...

Slažem se da je to problem, naročito ako prodaješ stan u kom ne živiš pa moraš da se cimaš do njega. Ako živiš u njemu onda ti je svejedno, jer ti svakako banu u stan. Ali mislim da je 3000 evra agenciji prevelika cifra za prosečan stan. Dakle, možeš da uštediš 3000, a i kupac će pre da dâ prodavcu te 3000 nego agenciji, jer to smatra nepotrebnim troškom. Ako plati tebi više, a ne plati agenciju imaće osećaj da je uštedeo. Mada možda se i ja varam.
Pa I ako živim u stanu radije bih da agent dovodi ljude kada ja nisam tu, bas iz razloga sto ne zelim da mi neko remeti vreme. Sa druge strane, mislim da se bolje prezentuju stanovi kada su prazni, tako da pod ptrpostavkom da želim da prodam stan, okrečio bih ga, ispraznio od stvari I očistio I mislim da bi to učinilo stan marketabilnijim.

Drugim rečima, kad je tržište vrelo, agent manje utiče na cenu, ali i dalje rešava logistiku. Kad je tržište hladno, agent ti zaista pravi tržište.
Dakle, nije pitanje da li agent zna nekog. Pitanje je da li ti imaš vremena i živaca da radiš posao koji je njima svakodnevica.
Kao i uvek zavisi od agenta, to jest osobe i njenih sposobnosti i uključenosti. To što je neko agent nekretnina ne mora da znači da će bolje uraditi prodaju od tebe.

Pogledajte prilog 259372
EDIT: 1M AED = 235k eur
Jedino što bi se ja brinuo jeste te njihove vize koje su "obnovljive". Tu se uslovi moraju jako dobro proveriti. Jer npr. drug mi sad dobio permanent residence u Australiji i da obnovi tu trajnu dozvolu nakon 5 godina onda on u tih pet godina mora min da boravi u Australiji 2,5 godine (znači kad nisi tamo oni ti oduzimaju to vreme). Vidiš toga nema u EU, tj. NL. Ako imaš permanent residence imaš permanent do kraja. Obnavljaš kad istekne ali nema tih uslova. Tako da mislim da su to sve trikovi da se ulove kupci a da niko ne čita sitna slova. Šta ako je uslov da za obnovu ti opet moraš dokazati prihode ili da si proveo min pola vremena tamo ili nešto treće...Ti ako imaš ove uslove a da si stariji od 55godina, pa tebi ne treba UAE, Srbija ti je raj ali bukvalno. Plus možeš da odeš na mesec dva u Dubai kad je kod nas ružno vreme kao sada i lepo uživaš turistički.

Obojica ste u pravu, samo pričate o dve potpuno različite situacije.
Na tržištu gde se stan proda za 48 sati, tačno je da će tržište samo iznivelisati cenu, i da agent tu ne može da ti napravi +10% profita. Ali to ne znači da agent nema vrednost, samo da mu vrednost nije u pogađanju cene, nego u operativi.
Ako radiš puno radno vreme, živiš u stanu koji prodaješ i nemaš vremena da 20 ljudi vodiš kroz stan, proveravaš ozbiljnost kupaca, vadiš papire, pregovaraš uslove, pratiš kapare i rokove, agent ti bukvalno štedi 20 sati posla i živaca.
Za običan stan od 100–200k eur razlika u konačnoj ceni je minimalna, ali razlika u potrošenom vremenu i riziku da naletiš na neozbiljne kupce je ogromna.
Ako ti uštedi 20 sati, a provizija je 2000-3000eur, pa to je satnica 100-150 eur, što je za vrstu usluge koju pružaju - basnoslovno.

Kad sam prodavao stan prošle godine, odlučio sam prvo sam da ga islikam i oglasim i probam tako - pa ako ne ide da se obratim ahencijama. Prodadoh stan komšiji relativno brzo, nisam se nešto previše iscimao a nemam uopšte vremena za bacanje. Svima bih preporučio isti način, no znam da neki ljudi jednostavno ne žele da ulože ni minimum truda sa svoje strane već odmah idu u agencije. To važi i za kupce i za prodavce. Dok god je tako, džaba pričamo o vrednosti te usluge, ima ljudi koji je koriste i vide vrednost u tome, tržište postoji i za to.

Ako ti uštedi 20 sati, a provizija je 2000-3000eur, pa to je satnica 100-150 eur, što je za vrstu usluge koju pružaju - basnoslovno.

Kad sam prodavao stan prošle godine, odlučio sam prvo sam da ga islikam i oglasim i probam tako - pa ako ne ide da se obratim ahencijama. Prodadoh stan komšiji relativno brzo, nisam se nešto previše iscimao a nemam uopšte vremena za bacanje. Svima bih preporučio isti način, no znam da neki ljudi jednostavno ne žele da ulože ni minimum truda sa svoje strane već odmah idu u agencije. To važi i za kupce i za prodavce. Dok god je tako, džaba pričamo o vrednosti te usluge, ima ljudi koji je koriste i vide vrednost u tome, tržište postoji i za to.
Baš tako, postoji tržište za to i koriste se usluge.
Isto kao i za agencije za putovanja, neko nije i neće samostalno ništa već se uvek obraća agencijama.
Booking ili arbnb-u neko nije i neće da koristi, kao i direktno ugovaranje i rezervisanje sa hotelima, nego u agenciju i neka to neko obavlja za njih, a ta usluga se plaća.
Koliko? To je do tržišta i dok ima klijenata koji su spremni da plaćaju.
Oglašavanje sopstvene nekretnine je dozvoljeno i to može svako da odradi.

Pogledajte prilog 259372
EDIT: 1M AED = 235k eur
A šta je poenta ovoga? Uložiš 2.5 miliona evra da bi dobio boravak na 10 godina? Državljanstvo UAE svakako ne možeš da dobiješ.

Pored toliko Evropskih država koje nude zlatne vize, pa čak i USA gde za vizu treba $1m investicije, ne vidim ijedan razlog zašto bi neko išao u UAE.

Kad je ovakva tražnja za nekretninama teško da neko može da proda ispod cene. Čak i da staviš ispod cene pozvaće te hiljadu ljudi i onda će da nude više da kupe baš oni i prodaćeš po realnoj ceni. Ako staviš višu cenu niko se neće javljati dok je ne spustiš na neku razumnu, onda će da zovu da se cenjkaju, ti malo spustiš i opet prodaš po realnoj. U ovakvoj situaciji na tržištu mislim da ne možeš da izgubiš ili dobiješ više od 1-2% realne vrednosti.

Zato po meni agenti za nekretnine nemaju smisla, osim da ti uzmu pare. Agenti imaju smisla ako prodaješ vilu od 1.5 milion evra pa možda taj agent poznaje nekog ko bi to kupio, jer se kreće u tim krugovima i zna ljude koji mogu to da kupe. Ili kad imaš nešto što se teško prodaje, pa mora da ubeđuje potencijalnog kupca da mu baš to treba.

U Americi postoji princip da staviš ispod tržišne cene, pa onda kupci ti daju ponudu. Mnogo gori sistem nego kod nas, jer pritiska kupce da overbiduju. Kod nas bar prodavac označi plafon svoje alavosti :D

U Americi postoji princip da staviš ispod tržišne cene, pa onda kupci ti daju ponudu. Mnogo gori sistem nego kod nas, jer pritiska kupce da overbiduju. Kod nas bar prodavac označi plafon svoje alavosti :D
Neki, ukoliko dobiju dosta upita na postavljenu cenu, se odluče da razbiju svoj plafon i podignu ga još više 😉

A šta je poenta ovoga? Uložiš 2.5 miliona evra da bi dobio boravak na 10 godina? Državljanstvo UAE svakako ne možeš da dobiješ.

Pored toliko Evropskih država koje nude zlatne vize, pa čak i USA gde za vizu treba $1m investicije, ne vidim ijedan razlog zašto bi neko išao u UAE.
Ja vidim. Tax free zona. U EU porez je u proseku 50%. USA zavisi dosta od države. Ali EU je dosta teška za ulaganje i za izdavanje i za izbacivanje...

Ja vidim. Tax free zona. U EU porez je u proseku 50%. USA zavisi dosta od države. Ali EU je dosta teška za ulaganje i za izdavanje i za izbacivanje...
Ali za to ti ne treba zlatna viza. Da bi dobio boravak u UAE bukvalno samo otvoriš firmu i daju ti boravak.

I svakako ako želiš da uštediš na porezu, ti moraš da provedeš tamo više od 183 dana godišnje, što je kazna sama po sebi... I čak i sa tim, štediš minimalno na porezu osim ako ti celokupno poslovanje nije u UAE.

Evo malo cena tačnih a ne samo OD.

Prilozi

• IMG_20251127_100407.jpg
    IMG_20251127_100407.jpg
    245,6 KB · Pregleda: 93
  • IMG_20251127_100449.jpg
    IMG_20251127_100449.jpg
    303,4 KB · Pregleda: 95
Ali za to ti ne treba zlatna viza. Da bi dobio boravak u UAE bukvalno samo otvoriš firmu i daju ti boravak.

I svakako ako želiš da uštediš na porezu, ti moraš da provedeš tamo više od 183 dana godišnje, što je kazna sama po sebi... I čak i sa tim, štediš minimalno na porezu osim ako ti celokupno poslovanje nije u UAE.
Ne znam zašto je biti u Dubai-ju 183 dana kazna sama po sebi. Po meni imaju super klimu. Sunce stalno sunce i stalno toplo vreme. Bolje od 85% Evrope, pogotovo Zapadne Evrope gde sunca nema ni na slici.
Po meni investiciono u nekretninu treba ulagati gde bi lično mogao da živiš. Ja nisam bio tamo pa ne mogu da kažem, ali što se klime tiče sigurno bi mi odgovarala više nego NL klima. Najbolji mix bi bio 6 meseci Srbija od aprila do oktobra i onda od oktobra do aprila Dubai npr. Taman kad je kod nas zima i sivo i hladno da pobegnem u toplije krajeve. Jedina "mana" toplih krajeva što nikad ne znam kada bi radio. Kad je stalno lepo vreme, stalno bi išao napolje i bio na plaži. Isto kao u Srbiji preko leta, ko će da radi a napolju 35C milina. Bazeni, sunce. Raj!

To je samo primer šta se dobije uz višu cenu nekretnina. Čak i da nema te investitorke vize, ljudi iz celog sveta ulažu tamo.
Ovde imaš primer i za 176k da dobiješ neku vizu na 3 god, pa sada da li može da se produžuje to su detalji koje ne znam.
Mene svakako i ne interesuje viza, ali to je plus neki.
I sve ovo što je @G.I.Joe rekao.
Kakva crna kazna, moji prijatelji tamo uživaju, bio sam i lično.
Svakako će neko prvo otići da vidi sve to uživo pre kupovine i onda shvatiti kakva je tamo situacija. Nema potrebe je ovde opisivati, a letova ima redovnih i svetska je destinacija.

@G.I.Joe @Filip 01

Jedno je otići u Dubai na odmor par dana, a sasvim drugo je živeti tamo cele godine.

Možda sam ja pristrasan prema tim džamahirijama i više vrednujem civilizovan svet, ali šta znam, ukusi su različiti... Meni je lično Dubai pojam pakla na zemlji u svakom smislu.
Znam gomilu ljudi koji su tamo ili koji su bili tamo. Svi su u fazonu da dok je dobar novac ostace ali gledaju da pobegnu cim se ukaze nova prilika ne nuzno toliko placena. Kada se zagrebe malo ispod povrsine turisticke fasada isplivaju neke stvari koje nama izgledaju u najmanju ruku cudno. Sama cinjenica da se zivi pod klimom non stop nije nesto sto bi mene privuklo ali nekome to odgovara. Takodje sam cuo da su zdravstvene usluge paprene. Kultura je posebna prica, za egocentrike i narcise u fazonu mizgonije idealno ...

55m2 stana i 7m2 terase 300k a.
Za ovu cenu bih očekivao da kvalitet radova bude vrhunski. (Može li se to očekivati?)
Malo su ze zaigrali, ipak je to apartman u soliteru standardnog kvaliteta (ako bas nemas srece onda i ispod standardnog). Za priblizno taj novac ima boljih projekata po NBGD, barem sto se tice izvodjenja radova.

Dubai je preuzeo americki sistem povodom svega. Preslikana Amerika 1/1. Klima je dobra pola godine ostatak se ne izlazi napolje. Bez kola se ne moze ako ne zivis blizu metroa, a i tada opet su neophodna. Ako imas 20 godina i preduzetnicki duh ima mogucnosti da se nesto napravi ako ides na platu i imas porodicu Dubai nije dobro mesto u smislu finansija. Ali je bezbedno jer big brother radi jako tamo. Takodje ko nije bio u muslimanskim zemljama ranije trebace mu neko vreme da se prilagodi prvo sto su belci u manjini pa onda sve ostalo u pogledu kulture zakona itd.

Ne znam jeste li videli novu cenu za stan u Vapa zgradi ali meni je bas zapalo za oko da je cena 3180+PDV doduše za veliki stan od 106kvm ali do sada su im cene počinjale od 3500+PDV... Da li to nešto BW vidi na tržištu što mi još ne vidimo?! Ovo je po meni VELIKA promena u cenovnoj politici BWa. Do sad tih cena ni za velike stanove nije bilo već 2 godine.

Prilozi

• Screenshot_2025-11-27-12-47-19-63_6012fa4d4ddec268fc5c7112cbb265e7.jpg
    Screenshot_2025-11-27-12-47-19-63_6012fa4d4ddec268fc5c7112cbb265e7.jpg
    56,5 KB · Pregleda: 53
Vrh