Šta je novo?

PVC i ALU stolarija iskustva i preporuke

Posle visednevnog citanja ove "PVC" teme, promenio sam prvobitnu nameru 100%.
Sada hocu da postavim na novogradnji PVC prozore sa troslojnim staklom i to bez roletni.
Ali zelim metalne šalukatre i na balkonskim duplim PVC vratima i na prozorima, kao na slikama dole.
E sada... da li je to moguće staviti preko PVC prozora? Da li je to pametno?
Hvala na odgovorima.
@deko ????
12.jpg
14.jpg
11.jpg

Pozdrav svima, unazad nekoliko stranica sam postavio pitanje u vezi PVC. Evo nakon skoro 3 meseca ugradjeni prozori , roletne sa motorom i rolo komarnici. Danas je bila ekipa i za ceo dan su montirali 17 pozicija. Predhodno mi je trebalo 14, ali na merenju sam odlucio i jos 3 balkonca dimenzije 90x210. Na pocetku sam bio skeptican sto se tice firme jer sam dobio maltene ponudu za jedan od boljih profila Schüco MD 82mm ugradne dubine, 3 slojno staklo ( Climaguard-Flot-NE) , Siegenia okovi istu kao sto mi je vecina trazila za malo profile srednje klase ugradne dubine 70mm i dvoslojnim staklom. Od uzimanja mera do realizacije posla je proslo oko 5 nedelja. Pogledajte prilog 245810Pogledajte prilog 245811Pogledajte prilog 245812
Jako je lepo, mozete li mi poslati ime i adresu firme koja je radila?

Jako je lepo, mozete li mi poslati ime i adresu firme koja je radila?
Šalukatre, žaluzine, kapci ili grilje su lepo, veoma dobro ali i skupo rešenje.
Svaka iole ozbiljna firma koja proizvodi prozore, može da napravi i ovo.
Mogu da se rade i od pvc-a, ali se uglavnom rade od aluminijuma. Vrlo retko se rade od gvožđa/čelika zbog težine i vrlo zahtevnog okova, a i zbog cene.
Definitivno je tržište za šalukatre ipak primorje, što zbog istorije i navike, što zbog agresivnog slanog vazduha, što zbog jakog sunca i vetra. Zbog toga, tek poneka firma koja prodaje profile ovde u Srbiji, ima i ovo da ponudi.
Postoje varijante sa fiksnim ili sa pokretnim lamelicama, postoji kačenje na fasadu ili na štok od prozora, postoje razne varijante okova zbog različitog zatvaranja i bravljenja.
Sve u svemu, jako lepo, tehnički pismeno i solidno skupo rešenje.

Ako vam ulazna vrata trebaju bez praga ili sa niskim pragom, onda troslojno staklo nema puno smisla, jer izolacija tu onda nije baš najbolja.
Ako ulazna vrata imaju štok u donjoj horizontali, imaćete dobru izolaciju ali ćete imati prag od 7 - 8 cm.
U prvom slučaju predlažem dvoslojno staklo
spolja 4mm clima guard (4 godišnja doba) /16mm argon sa thermix ili warm-edge lajsnom/unutra 4mm float extra clear (onda je staklopaket skroz providan) ili 4mm mlečno ili griz (onda je staklopaket neprovidan).
U drugom slučaju predlažem troslojno staklo
Spolja 4mm clima guard (4 godišnja doba) /16mm argon sa thermix ili warm-edge lajsnom/srednje staklo 4mm float extra clear (tada je staklopaket providan ili 4mm mlečno ili griz (tada je staklopaket neprovidan) /16 mm argon sa thermix ili warm-edge lajsnom/unutrašnje staklo 4mm niskoemisiono /low-e.
Prečke u krilu će učvrstiti krilo ali neće sprečiti padanje vrata. Protiv padanja krila najveću ulogu imaju dobar pvc profil sa debelim ojačanjem, dobre šarke, kvalitetan okov i dobro kajlenje stakla.
Kao što sam vam pisao, samo aluminijumski sistem sa minimum 30 mm termo mosta može eventualno da parira pvc profilu po pitanju termo izolacije.
U odnosu na napisano kakva je situacija po pitanju praga i vrata za balkon/terasu?

U odnosu na napisano kakva je situacija po pitanju praga i vrata za balkon/terasu?
U situaciji balkonskih vrata za terasu, u principu ide štok u krug pa i u donjoj horizontali, gde je onda dihtovanje odlično.
Samo iz praktičnih razloga tj nepreskakanja nekog štoka od 7/8 cm, stavlja se taj takozvani niski prag. Tu je jedna ili dve gume maksimalno, što je nešto lošije od celih balkonskih vrata u krug. I ovde taj niski prag ima jedno 3 cm, znači nije u ravni sa podom, niti može da bude. Izmislili Nemci da uzmu pare.

Poštovani,kakvog su kvaliteta alu roletne domaće proizvodnje? Mislim konkretno na alu u boji drveta? Kako su se pokazale do sada?

Poštovani,kakvog su kvaliteta alu roletne domaće proizvodnje? Mislim konkretno na alu u boji drveta? Kako su se pokazale do sada?
Skoro sve komponente za alu roletne su iz uvoza. Tek po neki deo je iz domaće proizvodnje.
Da bi se alu roletne plastificirale u drvo dekor, ne mogu da se koriste one uobičajene alu lamelice punjene poliuretanom, već moraju da se koriste tkzv ekstrudirane lamelice, bez poliuretana. One su i čvršće i kvalitetnije, ali solidno teže i skuplje. A tek ta plastifikacija u drvo dekor je višestruko skuplja od obične bele, braon ili antracit.

Mislim da sam prošle godine plaćao oko 7800 din. kvadrat. Kaže čovek da su domaće proizvodnje pa sam zbog toga pitao. Da li su po Vama bolja opcija od belih? I još jedno pitanje…da li je Somfy motor za alu roletne puno bolji od Nice u pogledu trajnosti i rada. Da li je tiši u radu?

Mislim da sam prošle godine plaćao oko 7800 din. kvadrat. Kaže čovek da su domaće proizvodnje pa sam zbog toga pitao. Da li su po Vama bolja opcija od belih? I još jedno pitanje…da li je Somfy motor za alu roletne puno bolji od Nice u pogledu trajnosti i rada. Da li je tiši u radu?
Na žalost, sa slike ne vidim ništa. Da je neki presek.... Vidim samo da su lamelice u drvo dekoru, sve ostalo je tamno braon.
Ako vama odgovara sve ostalo pa i cena, samo napred. Ipak je samo boja u pitanju. Sve je to vrlo slično.
Somfy i Nice su na istom nivou kvaliteta. Sami motori su vrlo tihi u radu, skoro se ne čuju. Ono što se čuje i klapara, to je sve ostalo - lamelice, oklagija, plastike završne bočne, završna lamela, čepovi....

Na žalost, sa slike ne vidim ništa. Da je neki presek.... Vidim samo da su lamelice u drvo dekoru, sve ostalo je tamno braon.
Ako vama odgovara sve ostalo pa i cena, samo napred. Ipak je samo boja u pitanju. Sve je to vrlo slično.
Somfy i Nice su na istom nivou kvaliteta. Sami motori su vrlo tihi u radu, skoro se ne čuju. Ono što se čuje i klapara, to je sve ostalo - lamelice, oklagija, plastike završne bočne, završna lamela, čepovi....
Hvala puno na brzom odgovoru.🙂

Vrh