Pozdrav svima. Čitam forum već duže vreme i polako ulazim u materiju. Posebno se zahvaljujem
@deka u akciji na detaljnim komentarima. Pripremam polako renoviranje porodične spratne kuće roditeljima u penziji u manjem mestu u okolini Smedereva, pa bih zamolio za savet i preporuku neke firme u okolini. Kuća je građena 80-ih i na njoj se nalazi stara drvena stolarija. Neka ideja je da se zameni pristojnom PVC stolarijom u nekoj srednjoj klasi, sa komarnicima i nadgradnim roletnama (znam da je lošije rešenje, ali trenutno postoje ugrađene, pa bi prelazak na spoljne bio daleko komplikovaniji). Do sad sam dobio ponudu samo od Hram032 za Trocal 70 uz dvoslojno staklo (4+16+4 low e), pa bih zamolio za neki komentar i smernicu.
Otvori su sledećih dimenzija:
- prozor 180x140 (dvokrilni, 7 komada)
- prozor 90x90 (jednokrilni)
- staklena površina 300x150 (dva fiksna dela, jedan prozor 60x150 u sredini)
- izlaz na balkon 240x240 (vrata 100x240, ostatak verovatno fiksno)
Tražio sam i ponudu za Alu roletne, ali mi deluje kao preskupa varijanta u kombinaciji sa gore navedenim profilom i staklom, pa bi možda i PVC varijanta bila ok, a da se budžet prebaci na bolji okov ili staklopaket. Toplotna izolacija je jedini parametar, jer buka gotovo da ne postoji.
Prvi korak je zamena stolarije i izolacija tavana koji se ne koristi, a sledeće godine bi izolacija same kuće došla na red (trenutno samo omalterisano).
Unapred zahvalan na komentarima i uloženom vreme