Šta je novo?

PVC i ALU stolarija iskustva i preporuke

Pozdrav svim clanovima foruma a posebno deka u akciji, koji ima toliko strpljenja da nas posavetuje i da prave smernice u resavanju nasih problema.
Izneo bih moj problem odnosno neznam sta je najkvalitetnije u smislu dobre termoizolcije i dugotrajnog koriscenja. Na stambenom objektu treba da zamenim jedan dvokrili prozor, jedan jednokrilni prozor i ulazna vrata. Sto se pomenutih prozora tice bili bi pvc od REHAO profila, razmisljam za SINEGO koji ima: " Uf vrednošću do 0,94 W/m²K " ili sa GENEO koji ima: "
toplotna izolacija Uw do 0,61 W/m²K ". Problem mi lezi u ulaznim vratima, neznam dali da se urade od pvc REHAO ( GENEO ili ARTEVO max ( koji ima: toplotna izolcija Uf-vrednostima do 0,82 V/(m²K)) ili Alu profila ( koja preporuka )?

Pozdrav svim clanovima foruma a posebno deka u akciji, koji ima toliko strpljenja da nas posavetuje i da prave smernice u resavanju nasih problema.
Izneo bih moj problem odnosno neznam sta je najkvalitetnije u smislu dobre termoizolcije i dugotrajnog koriscenja. Na stambenom objektu treba da zamenim jedan dvokrili prozor, jedan jednokrilni prozor i ulazna vrata. Sto se pomenutih prozora tice bili bi pvc od REHAO profila, razmisljam za SINEGO koji ima: " Uf vrednošću do 0,94 W/m²K " ili sa GENEO koji ima: "
toplotna izolacija Uw do 0,61 W/m²K ". Problem mi lezi u ulaznim vratima, neznam dali da se urade od pvc REHAO ( GENEO ili ARTEVO max ( koji ima: toplotna izolcija Uf-vrednostima do 0,82 V/(m²K)) ili Alu profila ( koja preporuka )?
Ovde morate da razlikujete različite koeficijente toplotne provodljivosti
Uf koeficijent za "frame" - sklop štok i krilo, bez stakla
Uw koeficijent za "window" štok, krilo i staklo, kompletan prozor.
Uf od 0,94 je realan, dok ovih 0,82 je greška, da ne kažem laž.
Ako vam je važna toplotna izolacija, birajte PVC. Aluminijum teško može da dostigne te parametre.
Za vrata vam je najbitnija ispuna - da li je staklo, da li je ravan panel, da li je ukrasni panel, da li je kombinacija svega toga, da li ima podela tj prečki.....
Mislim da nijedna od gore pomenutih varijanti neće imati U faktor kao prozor, ni blizu.
Sumnjam da će iko da vam predloži i da radi sa duplim ravnim panelima od 20 ili 24 mm koji bi eventualno dali najbolju moguću izolaciju a da nije staklo.
Ukrasni paneli kod nas su uglavnom turski, i nema debljih od 24 mm.
Baš me zanima šta će vam predložiti proizvođač i šta će da kaže za U faktor.

Здраво, десило ми се ових дана да ми неколико крила код куће једва качи доњи оквир, тј они метални делови се каче не сам ПВЦ. Испричао ми је другар да је то нормално да се деси јер се ПВЦ шири, слично сам видео и на интернету, али је ли могуће да се баш толико прошири или да се ипак јавим код мајстора који су ми уградили да они то погледају ?
Иначе уградња је била прошлог децембра (2024), Рехау+ГУ су профил и окови, све је до сада било у најбољем реду.

Мжд овако да поставим питање. Колико је честа ова моја ситуација, тј колика је шанса да су прозори при уградњи урађени таман толико да не каче, а да се сада при топлоти ПВЦ благо проширио и да стога почиње да качи.
Хвала у напред свима који ће одговорити.

Здраво, десило ми се ових дана да ми неколико крила код куће једва качи доњи оквир, тј они метални делови се каче не сам ПВЦ. Испричао ми је другар да је то нормално да се деси јер се ПВЦ шири, слично сам видео и на интернету, али је ли могуће да се баш толико прошири или да се ипак јавим код мајстора који су ми уградили да они то погледају ?
Иначе уградња је била прошлог децембра (2024), Рехау+ГУ су профил и окови, све је до сада било у најбољем реду.

Мжд овако да поставим питање. Колико је честа ова моја ситуација, тј колика је шанса да су прозори при уградњи урађени таман толико да не каче, а да се сада при топлоти ПВЦ благо проширио и да стога почиње да качи.
Хвала у напред свима који ће одговорити.
Da, to je normalna pojava da se pvc nešto širi na ovakvim temperaturama.
PVC profili su izmišljeni u Nemačkoj pre više od 50 godina i to uglavnom za njihovo tržište gde te temperaturne razlike nisu bile takve kao danas.
Veće je širenje pvc-a ako je pvc u boji, pogotovo tamnoj - antracit, braon, drvo dekor ili slično.
Kod idealne proizvodnje razmak okova na štoku i krilu je 3 mm. Ako su profili u boji, ako su pozicije veće, širenje je nešto veće. Ako je u proizvodnji napravljeno krilo recimo nešto veće, pa je taj razmak manji od 3 mm, kačenje je moguće.
Ako je sve precizno napravljeno, štelovanje će rešiti problem. Ako je sasvim malo pobegla mera štoka ili krila, neće moći da se našteluje okov bez nekog kačenja.
Na žalost.

• Sviđa mi se
Reagovanja: ika
Izvinjavam se sto nisam dovrsio problem koji me muci vezano za ulazna vrata. Ispuna bi bila troslojno staklo ( koju preporuku dajete jer bi se i prozori radili sa istim sistemom stakla ), koje bi bilo ( ako uzmemo da je krilo oko 2100mm ) podeljeno u cetiri polja ili tri polja ako ce na taj nacin krilo biti cvrsce ( nece doci do padanja ). Zbog same tezine stakla ( krilo bi bilo oko 900mm sirine ) vazna mi je strucna preporuka dali vrata raditi od pomenutog pvc profila ili na ustrb izolaciji ici na Alu profil ( koji tip i od kojeg proizvodjaca profila raditi ulazna vrata )?

Vezano za troslojno staklo napisali ste: "
spoljno staklo bi trebalo da bude neko 4 godišnja doba ili slično, koje ima film sa unutrašnje strane, i eventualno još neki premaz solar za manje sunčeve svetlosti. Unutrašnje staklo je neko niskoemisiono, eventualno pamplex sa antifonskom folijom protiv buke (u varijanti troslojnog stakla).
Lajsna između stakala bi trebalo da je 16mm, jer argon 90% kojim se puni taj deo, najbolje karakteristike daje u toj debljini. Sve manje ili veće, daju nešto lošije rezultate. Još su bolji rezultati ako se umesto čelične ili aluminijumske međulajsne od 16mm koriste tkzv thermix lajsne ili warm-edge. ".
U skracenom delu bilo bi ako gledamo od spolja prema unutrasnjem delu objekta:

- prvo staklo - 4 godisnja doba - ClimaGuard Solar ( su bazirana na niskoemisionoj tehnologiji, koja podrazumeva nanošenje tankog, transparentnog sloja na staklo ),
- prva distanc lajsna - thermix ili warm-edge ( sirina lajsne 16mm ),
- drugo ( u sredini ) staklo - nisko emisiono LOW-E ( unutrašnje strane je obloženo tankim metalnim slojem ( metalni oksid ) koji reflektuje energiju nazad u prostoriju ),
- druga lajsna - thermix ili warm-edge ( sirina lajsne 16mm ) i
- trece staklo - obicno prozorsko staklo ( flot ).
Nadam se da sam dobro ukratko objasnio ( debljina stakla je obicno 4mm ).

Vezano za troslojno staklo napisali ste: "
spoljno staklo bi trebalo da bude neko 4 godišnja doba ili slično, koje ima film sa unutrašnje strane, i eventualno još neki premaz solar za manje sunčeve svetlosti. Unutrašnje staklo je neko niskoemisiono, eventualno pamplex sa antifonskom folijom protiv buke (u varijanti troslojnog stakla).
Lajsna između stakala bi trebalo da je 16mm, jer argon 90% kojim se puni taj deo, najbolje karakteristike daje u toj debljini. Sve manje ili veće, daju nešto lošije rezultate. Još su bolji rezultati ako se umesto čelične ili aluminijumske međulajsne od 16mm koriste tkzv thermix lajsne ili warm-edge. ".
U skracenom delu bilo bi ako gledamo od spolja prema unutrasnjem delu objekta:

- prvo staklo - 4 godisnja doba - ClimaGuard Solar ( su bazirana na niskoemisionoj tehnologiji, koja podrazumeva nanošenje tankog, transparentnog sloja na staklo ),
- prva distanc lajsna - thermix ili warm-edge ( sirina lajsne 16mm ),
- drugo ( u sredini ) staklo - nisko emisiono LOW-E ( unutrašnje strane je obloženo tankim metalnim slojem ( metalni oksid ) koji reflektuje energiju nazad u prostoriju ),
- druga lajsna - thermix ili warm-edge ( sirina lajsne 16mm ) i
- trece staklo - obicno prozorsko staklo ( flot ).
Nadam se da sam dobro ukratko objasnio ( debljina stakla je obicno 4mm ).
Ako vam ulazna vrata trebaju bez praga ili sa niskim pragom, onda troslojno staklo nema puno smisla, jer izolacija tu onda nije baš najbolja.
Ako ulazna vrata imaju štok u donjoj horizontali, imaćete dobru izolaciju ali ćete imati prag od 7 - 8 cm.
U prvom slučaju predlažem dvoslojno staklo
spolja 4mm clima guard (4 godišnja doba) /16mm argon sa thermix ili warm-edge lajsnom/unutra 4mm float extra clear (onda je staklopaket skroz providan) ili 4mm mlečno ili griz (onda je staklopaket neprovidan).
U drugom slučaju predlažem troslojno staklo
Spolja 4mm clima guard (4 godišnja doba) /16mm argon sa thermix ili warm-edge lajsnom/srednje staklo 4mm float extra clear (tada je staklopaket providan ili 4mm mlečno ili griz (tada je staklopaket neprovidan) /16 mm argon sa thermix ili warm-edge lajsnom/unutrašnje staklo 4mm niskoemisiono /low-e.
Prečke u krilu će učvrstiti krilo ali neće sprečiti padanje vrata. Protiv padanja krila najveću ulogu imaju dobar pvc profil sa debelim ojačanjem, dobre šarke, kvalitetan okov i dobro kajlenje stakla.
Kao što sam vam pisao, samo aluminijumski sistem sa minimum 30 mm termo mosta može eventualno da parira pvc profilu po pitanju termo izolacije.

Ako vam ulazna vrata trebaju bez praga ili sa niskim pragom, onda troslojno staklo nema puno smisla, jer izolacija tu onda nije baš najbolja.
Ako ulazna vrata imaju štok u donjoj horizontali, imaćete dobru izolaciju ali ćete imati prag od 7 - 8 cm.
U prvom slučaju predlažem dvoslojno staklo
spolja 4mm clima guard (4 godišnja doba) /16mm argon sa thermix ili warm-edge lajsnom/unutra 4mm float extra clear (onda je staklopaket skroz providan) ili 4mm mlečno ili griz (onda je staklopaket neprovidan).
U drugom slučaju predlažem troslojno staklo
Spolja 4mm clima guard (4 godišnja doba) /16mm argon sa thermix ili warm-edge lajsnom/srednje staklo 4mm float extra clear (tada je staklopaket providan ili 4mm mlečno ili griz (tada je staklopaket neprovidan) /16 mm argon sa thermix ili warm-edge lajsnom/unutrašnje staklo 4mm niskoemisiono /low-e.
Prečke u krilu će učvrstiti krilo ali neće sprečiti padanje vrata. Protiv padanja krila najveću ulogu imaju dobar pvc profil sa debelim ojačanjem, dobre šarke, kvalitetan okov i dobro kajlenje stakla.
Kao što sam vam pisao, samo aluminijumski sistem sa minimum 30 mm termo mosta može eventualno da parira pvc profilu po pitanju termo izolacije.
Dali mogu dobiti konkretan savet o komaluminijumskom profilu mislite kako bih preneo majstoru koji mi je do sada radio i sa kojim sam zadovoljan u svakom pogledu.

Pogledao sam: " ALUMIL M11500 Alutherm Super ", toplotna izolacija - EN ISO 10077-2 ≤ Uf=1,9 W/m2K. Duplo losija od REHAO Sinego pvc profila koja ima: Uf vrednošću do 0,94 W/m²K.

Kakvo misljenje deka u akciji imate za MasterLine 10 Balcony Door alu profil, evo nekoliko podataka o pomenutom profilu:
- Toplotna izolacija (Uf) - 0.85 W/m²K,
- Min. visina krila -1800 mm,
- Maks. visina krila - 2400 mm,
- Min. širina krila550 mm,
- Min. širina krilo-krilo (unutrašnje otvaranje) - 217 mm,
- Min. širina rama (spoljašnje otvaranje) - 27 mm,
- Min. širina krila (spoljašnje otvaranje) - 118 mm,
- Min. širina krilo-krilo (spoljašnje otvaranje) - 241 mm,
- Min. širina T profila (prečke) - 87 mm,
- Min. visina praga - 0 mm,
- Dubina rama - 97 mm,
- Dubina krila - 107 mm,
- Dubina ram-krilo - 107 mm,
- Maks. debljina stakla - ram/element - 78 mm,
- Min. debljina stakla - krilo - 30 mm,
- Maks. debljina stakla - krilo - 88 mm.

Nemogu zamisliti kolika je cena ovog profila.

Dali mogu dobiti konkretan savet o komaluminijumskom profilu mislite kako bih preneo majstoru koji mi je do sada radio i sa kojim sam zadovoljan u svakom pogledu.
Ovde sam konkretno pisao misleći na pvc profil konkretno. I takođe sam konstatovao da pvc ima mnogo bolje karakteristike od aluminijuma, jer ste rekli da vam je najvažnija termo izolacija.

Kakvo misljenje deka u akciji imate za MasterLine 10 Balcony Door alu profil, evo nekoliko podataka o pomenutom profilu:
- Toplotna izolacija (Uf) - 0.85 W/m²K,
- Min. visina krila -1800 mm,
- Maks. visina krila - 2400 mm,
- Min. širina krila550 mm,
- Min. širina krilo-krilo (unutrašnje otvaranje) - 217 mm,
- Min. širina rama (spoljašnje otvaranje) - 27 mm,
- Min. širina krila (spoljašnje otvaranje) - 118 mm,
- Min. širina krilo-krilo (spoljašnje otvaranje) - 241 mm,
- Min. širina T profila (prečke) - 87 mm,
- Min. visina praga - 0 mm,
- Dubina rama - 97 mm,
- Dubina krila - 107 mm,
- Dubina ram-krilo - 107 mm,
- Maks. debljina stakla - ram/element - 78 mm,
- Min. debljina stakla - krilo - 30 mm,
- Maks. debljina stakla - krilo - 88 mm.

Nemogu zamisliti kolika je cena ovog profila.
Mislim da je ovo čista laž i apsolutno netačan podatak, jer najkvalitetniji i najbolji profili u bazi PASSIVHAUS INSTITUT DARMSTADT imaju Uf oko 1, a retko ko nešto malo ispod 1.

Moja greška. Mea culpa.
Ovo je Reynaers neka serija, za koju oni tvrde da je ovako dobra.
Sumnjam da je iko u Srbiji napravio vrata ili prozor od ovih profila.
Moram da priznam da sam veoma nepoverljiv prema ovakvim podacima.

Poslusacu Vas i vrata ce biti uradjena od rehao pvc profila, vasa preporuka dali od SINEGO ili GENEO pvc profila?

Dobar dan svima.

Da li može pomoć oko odabir stolarije za stan: dobio sam nekoliko ponuda, ova mi je bila najbolja možda od svih, samo me buni malo koeficijent Uw za ovo troslojno staklo.
Postojeća stolarija je stara drvena.

Šta vi mislite? Hvala unapred
Screenshot_2025-07-28-15-33-38-428_cn.wps.xiaomi.abroad.lite.jpg
Screenshot_2025-07-28-15-33-45-200_cn.wps.xiaomi.abroad.lite.jpg
Screenshot_2025-07-28-15-33-49-751_cn.wps.xiaomi.abroad.lite.jpg
Screenshot_2025-07-28-15-35-26-202_cn.wps.xiaomi.abroad.lite.jpg

Dobar dan svima.

Da li može pomoć oko odabir stolarije za stan: dobio sam nekoliko ponuda, ova mi je bila najbolja možda od svih, samo me buni malo koeficijent Uw za ovo troslojno staklo.
Postojeća stolarija je stara drvena.

Šta vi mislite? Hvala unapred
Pročitajte na ovoj temi nekoliko strana unazad.
Uw za ceo prozor je taman toliki da zadovoljava zakonski minimum.
Troslojno staklo nema smisla i svrhe ako spoljno i unutrašnje staklo nisu nisko emisiona.

Vrh