Šta je novo?

Cene nekretnina

@Analitičar

Javno dostupna baza ne postoji i ne treba da postoji. Moze da postoji (i to treba da postoji) kao statisticki podatak i kao takav bi trebalo da bude javno dostupan. Zbog cega ti podaci nisu dostupni nije mi jasno.

Ja sam čuo da prosečan Nemac ne može da preživi bez plate ni tri meseca. Tako mi kaže narod. Ako ja mogu bez plate minimum 2 godine, da li to znači da Švaba može da mi pljune pod prozor? 🤔🍺🍺🍺
Ni Francuz nije ništa bolji, kako čujem. Šta kažu u zemlji lala, može li malo da se sabotira rad!?

Poslednja izmena:
@Analitičar

Javno dostupna baza ne postoji i ne treba da postoji. Moze da postoji (i to treba da postoji) kao statisticki podatak i kao takav bi trebalo da bude javno dostupan. Zbog cega ti podaci nisu dostupni nije mi jasno.
Ok, znaci statisticki podatak o vlasništvu nad stanovima ne postoji (ili makar nije javno dostupan), ali to ne sprečava određene ljude da pretpostavljaju da se nekretnine gomilaju i tu svoju pretpostavku koriste kao "argument" o društvenom raslojavanju? Ok, hvala na objašnjenju, ništa novo za nivo diskusije na ovom forumu.

Verovatno zato sto si postavio odgovarajucu razumnu cenu koju je kupac hteo da prihvati.
Najgore su one kombinacije sa vise naslednika koji bi od jednog stana da naprave dva ili vise (po mogucstvu ukupno vece kvadrature) a stan je u takvom stanju da mora da se vrati u sivu fazu. Ima svega i svacega ... (ima i na strani kupaca ne kazem)
Naravno, jer nikad nisam držao APP oglas i kada se odlučim brzo rešim.Meni je gubljenje vremena da se nalazim i pokazujem stan, pregovaram, gubim mesece i zarobljen mi je kapital itd... 5% gubiš godišnje ako stoji stan(eto samo da prodas i orocis te novce).
Znam obe strane i kupce i prodavce.
Večiti kupci nekog idealizovanog njihovog budućeg stana, koji su uglavnom odvojeni od realnosti njihovih trenutnih mogućnosti.
Prodavci koji vrednuju samo vrline stana i pomalo nezadovoljno prodaju nekom ,,strancu,, stan za onoliko koliko njima treba, po cenu da im sve ostane isto u životu, ako ne prodaju baš po toj ceni.

Ja sam čuo da prosečan Nemac ne može da preživi bez plate ni tri meseca. Tako mi kaže narod. Ako ja mogu bez plate minimum 2 godine, da li to znači da Švaba može da mi pljune pod prozor? 🤔🍺🍺🍺
Ni Francuz nije ništa bolji, kako čujem. Šta kažu u zemlji lala, može li malo da se sabotira rad!?
Kaže mi kolega...sta ce nama metro...Bgd je mali grad sa 2 mil.
a predsednik Danse se vozi biciklom pa dismr u kancelariji....

Pa neki na forumu takodje pretpostavljaju da smo mi ostali ludi, pa nam serviraju svakakve price o progresu. Tako da je i pretpostavka da jedan covek ima 50 stanova potpuno okej.
A kad jedna privatna firma ili investicioni fond imaju 500.000 stanova kao što je slučaj u uređenim zemljama EU, onda je to ok? Sa druge strane, koliko su učestali ti pojedinci sa 50 stanova u vlasništvu? Ako pretpostavimo da je prosečan stan 200k eur, taj neko bi morao da ima 10+ miliona eur za investiciju. Zar stvarno misliš da ljudi sa tim nivoom kapitala kupuju pojedinačne stanove? Ako je prljava lova, tim pre- lakse je plasirati pare u izgradnju zgrade i kupovati sirovine i placati radnike na crno, nego kupovati pojedinačne stanove gde sve ide preko banke i gde se prati poreklo novca. Ne kazem da nisu u pravu, već elementarna logika ukazuje da to nije verovatan scenario. Zato bi bilo dobro imati neku statistiku pa da na osnovu toga raspravljamo.

Niko ne trazi da verujes sve dok ne dokaze teoriju pa makar bila bazirana i na predpostavkama. To sto apriori odbijate nesto kao moguce vise govori o diskursu nego o onom ko postavlja predpostavku, ako metastazira predje u cancel culture
Lol, ova tema nije od juce, prodji malo unazad ovih nekoliko godina pa vidi ko potkrepljuje svoje tvrdnje konkretnin izvorima a ko je stalno u domenu nedokazive pretpostavke. I ko prelazi na etiketiranje i licne prozivke cim mu se konkretni podaci ne svidjaju.

A kad jedna privatna firma ili investicioni fond imaju 500.000 stanova kao što je slučaj u uređenim zemljama EU, onda je to ok? Sa druge strane, koliko su učestali ti pojedinci sa 50 stanova u vlasništvu?
Meni je iskreno to na neki način monopol nad ovim što pričamo, dok je to kod nas i dalje jedna otvorena tržišna borba i kao takva mi je bolja.
Za 50+ stanove ne znam, ali za 10+ stanove(vrednosti prosečno sada 150k), znam par njih.
- Konkurentnost pri rentiranju - Svi znamo da od ovog nema niceg, nasi ce pre da drze prazan stan nego da spuste cene
Naravno da će da se spuštaju rente, znam lično primere gde su upravo spuštene cene jer se ne izdaju(moje okruženje).
Da ne bude da ne znam i drugi prem takodje moje okruženje drži neku cifru i zaborave zbog užurbanog života da spuste cenu pa drže mesecim, svesni su da trebaju da spuste ali eto kada se sete to i odrade.
Naravno neće ispod neke cifre pa makar držali prazne, ali to je baš retkost da dodje do toga.

A kad jedna privatna firma ili investicioni fond imaju 500.000 stanova kao što je slučaj u uređenim zemljama EU, onda je to ok? Sa druge strane, koliko su učestali ti pojedinci sa 50 stanova u vlasništvu? Ako pretpostavimo da je prosečan stan 200k eur, taj neko bi morao da ima 10+ miliona eur za investiciju. Zar stvarno misliš da ljudi sa tim nivoom kapitala kupuju pojedinačne stanove? Ako je prljava lova, tim pre- lakse je plasirati pare u izgradnju zgrade i kupovati sirovine i placati radnike na crno, nego kupovati pojedinačne stanove gde sve ide preko banke i gde se prati poreklo novca. Ne kazem da nisu u pravu, već elementarna logika ukazuje da to nije verovatan scenario. Zato bi bilo dobro imati neku statistiku pa da na osnovu toga raspravljamo.
Kod nas nema šanse 🙂. Ništa preko zgrade za rentu. Masovna kupovina nema ni teorijske šanse. Kada nisu kupovali 2016 neće sigurno ni po ovim cenama. Niko nije toliko lud i ekonomski nepismen. Izgradnja da, vlasništvo velikog broja jedinica sigurno ne.

Lakše je kupiti stan naravno. Niko ne kontroliše ništa u suštini. Jedino malo banka. Sada je bila izmena zakona da mora da se izvrši celokupan prenos novca preko banke. Upozori te notar i to je to. Ako se to ne uradi potencijalna kazna za prodavca je od 100.000 do 1.000.000 rsd tj do 8500e. Donese čika kupac koferče i isplati te u kešu. Imaš kupoprodajno ugovor i uplatiš na račun. Verovatnoća da će poreska uprava otvoriti postupak je nepostojeća maltene (ako si prodavac). Ako si kupac, zaobišao si skroz legalni sistem. Verovatnoća da će neko otvoriti postupak protiv tebe za poreklo novca je nepostojeća ako slušaš onog ko ti je omogućio da zaradiš taj novac. Mislim da za 10+ godina nije otvoreno 50 postupka u odnosu na kompletan promet nekretninana. Ovi sitni, sa jeftinijim nekretninama će svakako to poštovati. Ovi sa skupljim, što imaju APP cene naravno da neće. Važno je da su našli bud**u koja je voljna da plati.

Niš 28% rast za godinu dana. Zakivaju Nišlije.
28% se odnosi samo na novogradnju, i to verovatno zato sto su neki ugovori tek sad upisivani. Nis je manje trziste od Beograda, i dovoljno je da par vecih zgrada bude upisano godinu-dve kasnije, i eto ti statistike koja daje pogresnu sliku. Inace, po toj ceni za novogradnju od 1.700 evra trenutno nema skoro nista da se kupi u Nisu u centralnim delovima grada, ima samo na periferiji. Za godinu dana ce pisati prosecna cena za novogradnju u Nisu 1900-2000 evra i to ce navodno biti vest, a ustvari su to cene po kojima se sad kupuje (1.300-1.700 periferija, 2.000-2.200 centar). Starogradnja je porasla "samo" 10%, i to daje malo realniju sliku. Ali primetio sam da su cene u Beogradu u oglasima i realizovane cene mnogo blize nego u Nisu. U Nisu u oglasima cene znaju da budu mnogo vece od realizovanih u oglasima, verovatno ljudima treba vise para, pa traze vise, pa kad naidje kupac spustaju.

Poslednja izmena:
Po meni u Nišu vredi kupiti samo u centralnim delovima. Periferija Niša je faktički selo. Grad je jako simpatičan, ali urbanizovani prostor je mali.

Po meni u Nišu vredi kupiti samo u centralnim delovima. Periferija Niša je faktički selo. Grad je jako simpatičan, ali urbanizovani prostor je mali.
Sad me nasmeja. Ne bi verovao kakvi sve predeli zvanično spadaju pod teritoriju grada Beograda. Moštanica, Meljak, Ralja, sve su to sela koja formalno pripadaju Beogradu. Ambijent je potpuno ruralni, nije čak ni da imaju oblik varošice, već baš klasično seoski.

Sad me nasmeja. Ne bi verovao kakvi sve predeli zvanično spadaju pod teritoriju grada Beograda. Moštanica, Meljak, Ralja, sve su to sela koja formalno pripadaju Beogradu. Ambijent je potpuno ruralni, nije čak ni da imaju oblik varošice, već baš klasično seoski.
Slažem se, ali Beograd je urbanizovan i u dosta daljim delovima. Zemun, Vidikovac su 12-13km od centra, ali je i dalje urbana zona.

Nis je top, da nisam iz Bga, definitivno bi ziveo u Nisu, Duvaniste, Cair i Bulevar, najlepsi krajevi grada, stvarno prelepo, a o hrani da ne pricamo
Niš je, na moju veliku žalost, razvalina. Infrastruktura na prvom mestu, putevi su katastrofalni. Iz godine u godinu sve više propada i sve je gore. Ima ovde ljudi koji žive u Nišu, na primer Perica, pa mogu da iznesu svoje mišljenje.

Slažem se, ali Beograd je urbanizovan i u dosta daljim delovima. Zemun, Vidikovac su 12-13km od centra, ali je i dalje urbana zona.
Imaj na umu da je Beograd i dosta veci sa mnogo vise stanovnika. Razlika je sto ti sa periferije Nisa do centra treba 5-10min, a od periferije BGa do centra… e sad ko je mlad i treba mu taj urbani lajfstajl… bolje centar bilo gde.

Niš je skroz okej grad za zivot, ako si lepo situiran. Sve je relativno blizu. Ali ima problema sa poslovima. Iako je drugi/treci najveci grad u Srbiji, isti poslovi su drasticno gore placeni nego na primer u Novom Sadu. Sto se tice inzenjera, ista stvar, teske stipse. Svi porade neko vreme, pa idu u Beograd. Za studiranje kao grad je ekstra, manji i jeftiniji od Beograda, a dobijes isto znanje, samo naravno manje mogucnosti za posao zbog manje konekcija itd...

Ali eto iz licnog primera, imam gomilu kolega sa studija u Nišu koji su dosli u Beograd jer realno sa beogradskim inzenjerskim platama i plus beogradskim cenama kvadrata im je lakse da kupe stan u Beogradu nego u Nišu. Veca kirija je isto lakse da se placa sa vecom platom naravno.

Da se razumemo, i Nis i Novi Sad cena kvadrata je preskupa u odnosu na primanja, ali je Nis u jos goroj situaciji.

Ono sto cujem u poslednje vreme od ljudi koji zive dole je da se stvaraju nenormalne guzve po celom gradu i da nema gde igla da se spusti.

Ja imam posebnu ljubav za Niš, tamo sam proveo dobar deo svog zivota, ima toliko prelepih delova grada, Duvanište i Durlan pogotovo (jaki basketi sa lokalcima), ali dole nema zivota, jako tesko, sve je nekako iskrivljeno. Dole npr fabrike kidaju obicnog coveka za male pare, a eto imas gomilu fabrika oko Indjije i oko Pazove koje jako šiju sa platama te fabrike na jugu. Ne znam sta je pozadina svega, ali se na severu daju bolje plate fizikalcima nego na jugu. A opet kvadrati ko kvadrati, jako slicni. Sever je sever, tu nema greske, zna se zasto su oni Evropa, a juzno od Save i Dunava kasaba, koliko god se mi pravili da je nesto drugo u pitanju. I to kazem ja koji sam ceo zivot proveo na jugu i evo sad sam nekoliko godina u Beogradu.

Vrh