Šta je novo?

Cene nekretnina

Niš je, na moju veliku žalost, razvalina. Infrastruktura na prvom mestu, putevi su katastrofalni. Iz godine u godinu sve više propada i sve je gore. Ima ovde ljudi koji žive u Nišu, na primer Perica, pa mogu da iznesu svoje mišljenje.
Ne znam, ja imam familiju u Nisu i meni je vrh, kao klinac sam provodio bar 3 meseca godisnje u Nisu, sada idem relativno cesto takodje, ovo gde se ja krecem je skroz okej

Ja mislim da je bilo dobro ranije, ali sad ne znam gde u Beogradu možeš da nađeš jeftino garažna mesta. I na periferiji investitori prodaju po cenama 20-25k. Provalili su da ljudi investiraju u to i nabili su cene do maksimuma da to izgubi svaki smisao.
Ovde ima nekoliko stvari. Prvi je što je cena kupovine garaža/parking mesta enormna, narucito u centru. Drugo, ljudima je još uvek lakse da ostave auto na ulici nego da gube po 10 minuta da uđu/izađu iz garaže. Treće, i meni najzanimljivije je kolika je stvarna potreba za parkingom. U protekle 3-4 godine sam imao priliku da upoznam 20-tak ljudi koji su se javljali za ogla na moje stanove. Od toga si 80% Rusi, ili drugi stranci. Niko od njih me nikada nije pitao za parking niti je imao auto. Stanovi su svi locirani u širem centru i 21. Blok. Ljudima je cilj da žive na takvom lokacijama baš zato da im ne bi trebao auto i meni to ima smisla, jer zaista je suludo sedeti u auto u gubiti po par sati u saobraćaju. Isto tako mislim da će kada dođe ride sharing kod nas potreba za garazama da se smanji jer će ljudi uzimati automobile po potrebi kada hoće negde da idu van grada. I zaista, nauporedivo je lakše i komfornije sesti u auto i otići na Kosmaj ili Frusku Gorilu automobilom nego autobusom. Ali za taj vid korišćenja automobila ne treba ti nikakva garaža.

Jel znate nekog da je u poslednje vreme umesto investicionog stana kupio parking mesta ili garaže? I šta mislite o tome?
Meni deluje prilično dobro takvo ulaganje za Beograd?
Pre skoka cena slozio bih se, sada po meni je OK samo za parkiranje kapitala, u smislu 0 odrzavanja imas u odnosu na stan.
ROI je nikakav sa obzirom da 100-150 EUR je mesecno izdavanje a cene 25k+.

Jel znate nekog da je u poslednje vreme umesto investicionog stana kupio parking mesta ili garaže? I šta mislite o tome?
Meni deluje prilično dobro takvo ulaganje za Beograd?
Mozda pre par godina, trenutno su cene garaza 25+.
Uzeo sam dodatnu garazu jesenas (25), izdajem za 100€, odrzavanje je 15, znaci 85neto, izdata posle 2 meseca.
U NS (sheraton, dijagonala zgrada), platio 11 i 15k pre 3-4 god, izdaju se za 80 (ispod cene mislim, komsije i za 100€ izdavale), trosak 4-5€ mesecni.

Poslednja izmena:
Moje mišljenje je da ko kupuje za život stan ne mora ni da uzme parking mesto u kompleksu jer uvek može lako da se iznajmi.
Investicionim ulaganjem samo u parking mesta bih ipak gledao kao presudnu lokaciju, jer ako bi mi bili potencijalni samo klijenti iz tog kompleksa a ostale zgrade poprilično udaljene i bez poslovnog sadržaja onda bih izbegao. 100eur mesecno za 25k mi je ok 4-5% ROI ako gledamo izdavanje.
200k je 800eur, 250k je 1000eur.
Mozemo se sloziti da je tesko uzeti sada stan i opremiti ga da bi se dobijalo 1000eur mesečno.
Pre skoka cena slozio bih se, sada po meni je OK samo za parkiranje kapitala, u smislu 0 odrzavanja imas u odnosu na stan.
ROI je nikakav sa obzirom da 100-150 EUR je mesecno izdavanje a cene 25k+.
Misliš da je kod stanova bolji ROI u ovom slučaju?
Isto tako mislim da će kada dođe ride sharing kod nas potreba za garazama da se smanji jer će ljudi uzimati automobile po potrebi kada hoće negde da idu van grada.
O ovome takodje razmišljam, ali trenutno je situacija da se ima i po 2 automobila po jednoj porodici.
Uzeo sam dodatnu garazu jesenas (25), izdajem za 100€, odrzavanje je 15, znaci 85neto, izdata posle 2 meseca.
U NS (sheraton, dijagonala zgrada), platio 11 i 15k pre 3-4 god, izdaju se za 80 (ispod cene mislim, komsije i za 100€ izdavale), trosak 4-5€ mesecni.
U blizini sam uzeo parking mesto i garažu sa elektro priključkom za ukupno 50k ali za sopstvene potrebe je to zamišljeno trenutno.(30k garaža 20k parking mesto u budućem -1 nivou kompleksa).

I jos porez 15e... A da, to se ne radi ovde.

Ne budi bukvalista. Postoje razni načini da se čovek usavrši, ako to želi. Nije sav život u betonu.
Osim ako ti je život beton.
Poslovno i privatno sam u betonu. U slobodno vreme sam i na ovom forumu i na ovoj temi, sa prijateljima pričam o ulaganju u beton ili da gradimo beton.
Slažem se treba da se promeni nešto 😂
Naučićeš me kako da koristim AI pa da on obavlja sve to umesto mene dok sam negde na moru i živim život 😉

Garaze ili garazna mesta (na betonu ili klackalice)? Kakve su cene trenutno i ponuda ne znam koliko se isplati osim najuzeg dela grada. Jedinu prednost mogu da zamislim ako se prodaju brze nego stanovi.

Garaze ili garazna mesta (na betonu ili klackalice)? Kakve su cene trenutno i ponuda ne znam koliko se isplati osim najuzeg dela grada. Jedinu prednost mogu da zamislim ako se prodaju brze nego stanovi.
Klackalice bih izbegao, nisu toliko popularne za izdavanje i zbog moguceg odrzavanja.
Ali uvek zavisi od cene naravno. Pričamo o normalnim garažama, parking mestima u zajedničkoj podzemnoj garaži kompleksa/zgrade i ima primera garažnih mesta u sklopu podzemne garaže kompleksa.
To da li se nešto isplati zavisi od ponude i potražnje kao i početne cene ulaganja, tako da je to varijabilno u zavisnosti od trenutka.
Da likvidnije su definitivno.
Svakako treba gledati gde su one najtraženije, po meni to nisu veliki kompleksi koji u okolini nemaju poslovni ambijent.
Pre bih rekao da je to tamo gde je zona parkiranja skuplja i gde fale parking mesta.
Beograd mi je tu idealan za ovo, mnogo bolji od NS-a a cena se ne razlikuje toliko prilikom kupovine.

Sa ovim se preteruje.
Nošenje pelena stvarno...Ako je bio jedan naslov i za neki incident i to je to.
Sve se to podiglo na viši nivo.
Postoje obavezne pauze, postoji HR služba i lica za bezbednost itd...
Bio sam u dosta fabrika i to deluje ok.
Naravno da ima propusta ali ovako prezentovanje je loše.
Ništa se to ne razlikuje od naših bivših fabrika, to jest zbog raznih novih zakona i pravilnika je i bolje.
Bio si u dosta fabrika, kojim dobrom?
Svaki dan forumasi nesto novo saznaju o tebi. Vise nisi samo investitor.
Da li se bavis i polaganjem kamena temeljaca za gradnju fabrika sirom Srbije? :)

Mico, mislio sam da tebe ovde nepravedno sprdaju, ali ti si izgleda ozbiljan specijalac, ne vredi uopste odgovarati na tvoje komentare
Rece da nisi iz Bgd da bi ziveo u Niš ..zar ne. Posle si rekao da ti je rodbina iz Niš...samim time pobijas sebe i potvrduješ moje da nisi iz Bgd i da smo svi dosli od nekle ..zar ne?

Mico, mislio sam da tebe ovde nepravedno sprdaju, ali ti si izgleda ozbiljan specijalac, ne vredi uopste odgovarati na tvoje komentare
Sprdaju se oni koji kad lupe glupost kažu da je šala..i oni koji kupili u životu nista nisu a sve znaju.
A šta drugo da rade...realno

Bukvalno svaka recenica netacna.

Prvo, i robovlasnicki uslovi su bolji od nemanja nicega, drugo, odavno uslovi nisu robovlasnicki.
Ovo je toliko bezobrazno da nemam reci, kao da dolazi pravo sa odredjene akademije gde se uci odredjeni nacin komunikacije. Ovo je recenica u fazonu, zasto se ne zadovoljite mrvicama koje padnu sa naseg bogatog stola?

Da li ti stvarno mislis da smo mi svi kolektivno ludi i ne vidimo sta nam se desava pred ocima?
Naravno, nije svaki okrug podjednako napredovao ali u proseku, kvalitet zivota ima i veci skok jer je beznadje bilo vece.

Ne mozes u jednom postu pricati kako drugi ne kontaju zivot van kruga dvojke a onda ovim demonstrirati da pravu unutrasnjost nisi ni video.
Jel' si video ti Defke pravu unutrasnjost? Jel' si radio u hladnjaci u tri smene? Jel' si nekad uzeo budak u ruke i da li znas sta je budak? Jel' si prodavao kupinu za 10 dinara kilo u otkupu? Jel' si radio kao inzenjer za 600e u motacnicama ili kao motac kablova za 450e? Da li imas bilo kakvo zivotno iskustvo ovakvo iz unutrasnjosti da potkrepis svoje tvrdnje?

Sa ovim se preteruje.
Nošenje pelena stvarno...Ako je bio jedan naslov i za neki incident i to je to.
Sve se to podiglo na viši nivo.
Postoje obavezne pauze, postoji HR služba i lica za bezbednost itd...
Bio sam u dosta fabrika i to deluje ok.
Ne znam u kojim firmama si to bio, daj da javim ljudima da idu tamo da konkurisu, da ih ne muce vise toliko...

HR sluzi da pomaze firmi, a ne radniku, to znaju svi. Nista se nije podiglo na visi nivo, svako svakog moze da otpusti kako zeli, zakon o radu nam je katastrofa. Ima tri recenice od kojih je jedna: Sve ostalo je definisano ugovorom o radu. Znaci poslodavac moze da brise patos tobom ako zeli. Prava radnika u ovoj zemlji su nikakva. Imas prava samo onoliko koliko si firmi bitan. Ako jesi, trpece te i cutace, ako nisi, odmah zabijanje s ledja, nema cekanja. To ti je realnost.

HR sluzi da pomaze firmi, a ne radniku, to znaju svi. Nista se nije podiglo na visi nivo, svako svakog moze da otpusti kako zeli, zakon o radu nam je katastrofa. Ima tri recenice od kojih je jedna: Sve ostalo je definisano ugovorom o radu. Znaci poslodavac moze da brise patos tobom ako zeli. Prava radnika u ovoj zemlji su nikakva. Imas prava samo onoliko koliko si firmi bitan. Ako jesi, trpece te i cutace, ako nisi, odmah zabijanje s ledja, nema cekanja. To ti je realnost.
Preterivanje. I Ja sam iz manjeg mesta i radio mnoge stvari što si naveo pa opet mislim da preteruješ. Ako je lako biti poslodavac pogotovo u ovoj zemlji slobodan si da probaš. (samo bez izgovora treba mi milion evra da počnem).

Vrh