Šta je novo?

Cene nekretnina

Međutim, usled raznoraznih anamalija na tržištu Beograda, danas je veoma teško dobiti 1k EUR rente za stan od 50m2 ...
Te raznorazne anomalije imaju svoje ime: Male plate i los standard. :) Rente su onolike kolike mogu da budu jer koliko-toliko odrazvaju standard stanovnistva, cene nekretnina su preskupe. Rentu placa onaj ko zivi od svoje plate i on ne moze da plati vecu kiriju od odredjenog iznosa jer je limitiran platom, stan za izdavanje moze da kosta 250k evra jer ga kupuju ljudi koji ne znaju sta ce sa parama i nisu limitirani malom platom.
Da se destimuliše postojanje ekonomski nezavisnog stanovništva sa kojim se teško upravlja, lakše je kad neko zavisi od države za sve živo. Onda se manje buni.
Da li je bolje da 1 covek ima 21 stana, a 19 coveka po 1, ili da da svako od njih 20 ima po 2 stana? Koliko ljudi je ekonomski nezavisno u prvom slucaju, koliko njih u drugom?
Ili jos bolje pitanje? Da li je bolje da 1 covek ima 31 stan, njih 9 po 1, a njih 10 da budu bez stana, ili je bolje da svako ima po 1? Koliko ljudi je ekonomski nezavisnije u prvom slucaju, koliko njih u drugom? Da li je veci broj ljudi ekonomski nezavisniji ako imamo manje ili vise podstanara?

Poslednja izmena:
Stagniraju plate programera :)
Inace, raslojavanje se ne vidi u iznosu plata, nego u bogatstvu. Koliko si ljudi sa X stanova imao pre 15 godina, a koliko sada?
Ne znam, koliko?

Primecujem da na svaku statistiku koja se ne uklapa u tvoju unapred odredjenu sliku, ti odgovaras da se 'prava slika' vidi u nekom drugom podatku, koji je uvek nekako zgodno nemoguc za pokazati.
2025. je na pola Defke, nije ni 5 meseci proslo.
I? Poredili smo januar sa januarom.
moze ovo dodatno da se rasloji na javni i privatni sektor
Moze, ali razlika izmedju privatnog i drzavnog sektora se manje vise konstantno smanjuje vec mesecima.

Big tech, minus Tesla :cool: Ja da imam visak para, definitivo ne bih bacao u supak... E sad razumem da neki imaju taj poriv, ne osudjujem. Ali moras da budes bas bas bogat i da ti se ne zuri da bi ulagao u nekretnine u Srbiji.
Neko bi pre koju godinu podrazumevao Teslu. Future is not ours to see.

Te raznorazne anomalije imaju svoje ime: Male plate i los standard. :) Rente su onolike kolike mogu da budu jer koliko-toliko odrazvaju standard stanovnistva, cene nekretnina su preskupe. Rentu placa onaj ko zivi od svoje plate i on ne moze da plati vecu kiriju od odredjenog iznosa jer je limitiran platom, stan za izdavanje moze da kosta 250k evra jer ga kupuju ljudi koji ne znaju sta ce sa parama i nisu limitirani malom platom.
A kada bi se standard poboljšao i plate povećale, da li bi taj što može da od svoje plate izdvaja 1k eur za stanovanje pohrlio kod mene u rentu ili bi plaćao ratu za sopstveni stan? Ti konstatno propagiraš da je biti podstanar nešto najgore što može da se desi čoveku, u fazonu bolje skupljati lišće i jesti paštetu ali biti u svom stanu nego plaćati kiriju. Kada uporediš to sa Nemačkom gde naručito u velikim gradovima, velika večina stanovništva bira da budu podstanari iako imaju visoke plate i uprkos tome što banke daju niže kamatne stope za kredit nego što je to kod nas, oni i dlaje nastavljaju da rentaju. Mislim da logički ne možeš sebi da objasniš takav fenomen.

A kada bi se standard poboljšao i plate povećale, da li bi taj što može da od svoje plate izdvaja 1k eur za stanovanje pohrlio kod mene u rentu ili bi plaćao ratu za sopstveni stan? Ti konstatno propagiraš da je biti podstanar nešto najgore što može da se desi čoveku, u fazonu bolje skupljati lišće i jesti paštetu ali biti u svom stanu nego plaćati kiriju. Kada uporediš to sa Nemačkom gde naručito u velikim gradovima, velika večina stanovništva bira da budu podstanari iako imaju visoke plate i uprkos tome što banke daju niže kamatne stope za kredit nego što je to kod nas, oni i dlaje nastavljaju da rentaju. Mislim da logički ne možeš sebi da objasniš takav fenomen.
Zavisi ko je u kojoj zivotnoj situaciji. Ako si mlad, radis za manju platu i zeljan provoda, odricanje od vec male plate u godinama kad ti je najbitniji provod i kad bi ta usteda (od male plate) bila veoma mala cak i za ucesce, tad ti je verovatno lakse da placas kiriju. Jos si verovatno i srecan jer zivis sam, odvojen od roditelja i sl. Ali tokom godina steknes iskustvo, plata poraste, i onda se zapitas zasto da vbudes bu**** i nekom drugom placas za kiriju kad mozes za ratu za svoj stan, i ako imas dovoljno veliku platu da mozes da ustedis dovoljno da skupis za usesce, naravno da jeste bolje kupiti stan. Takodje, na zapadu imaju jako dobar socijalni program, sto prelazi u neku drugu krajnost pa mnogi iskoriscavaju, koriste stanovanje po socijalnim cenama, uzimaju socijalu i sl, i vode se time da u zivotu sto manje rade i sto vise uzivaju. Takvi nemaju ambicije da kupe stan i ok im je da placaju kiriju dok god im je ta kirija po socijalnim cenama a plus im drzava pomaze. Takodje, sigurno imas i ljude koji su u nekom mestu privremeno, par godina, zbog studija ili posla i sl. U svakom slucaju, ko god negde planira da zivi duze, ako ima mogucnsot da kupi stan, treba da kupi, a ne da placa kiriju, to je bukvalno novac bacen kroz prozor.

Ovde na sajtu neki investicioni kupci smatraju da ne treba ogranicavati investicione kupovine jer time sami oni investiconi kupci postaju ekonomski nezvisni, ali im je skroz ok da neko drugi bude njihov podstanar koji nije ekonomski nezavistan :)

Međutim, usled raznoraznih anamalija na tržištu Beograda, danas je veoma teško dobiti 1k EUR rente za stan od 50m2 ma koliko dobar taj stan bio i ma koliko ti bio ljubazan i uviđavan stanodavac

Anomalije su eufemizam za pritisak dijaspore na tržište i beli kriminal koji parkira novac u nekretnine?

Ili nešto drugo?

Ovde na sajtu neki investicioni kupci smatraju da ne treba ogranicavati investicione kupovine jer time sami oni investiconi kupci postaju ekonomski nezvisni, ali im je skroz ok da neko drugi bude njihov podstanar koji nije ekonomski nezavistan :)
Ovde na sajtu neku kupci kukaju kako ne mogu da priuste sredjeni stan u krugu dvojke, ali im skroz nije ok sto gastozi ili privatnici mogu da priuste 2 ili vise sa svojim parama.

Kada smo diskutovali o starogradnji svi ovde skocili ko opareni jer mora sve da se renovira od glave do pete odmah a neki ljudi i delove NBGDa smatraju periferijom.

Obe strane idu u ekstreme, nista novo na Beobuildu.

Ovde na sajtu neku kupci kukaju kako ne mogu da priuste sredjeni stan u krugu dvojke, ali im skroz nije ok sto gastozi ili privatnici mogu da priuste 2 ili vise sa svojim parama.

Kada smo diskutovali o starogradnji svi ovde skocili ko opareni jer mora sve da se renovira od glave do pete odmah a neki ljudi i delove NBGDa smatraju periferijom.

Obe strane idu u ekstreme, nista novo na Beobuildu.
Da ne govorim o izvesnom Perici iz Niša koji čeka sledeću krizu i pad cena pa da kupi vikend stan u Beogradu.

Evo ti ovako. Moler zaradi oko 2000e mesečno u proseku u periodu od aprila do oktobra. To je na crno. Ne plaća porez. Da plaća full poreze kao bruto 2, njemu bi ostalo oko 1300e. On ne zarađuje ništa posebno nego sam krade od sebe i svoje penzije.
Novembar-mart su mrtvi skroz. Tu nema maltene nikakve zarade.
E sad zamisli, povredi se u junu, polomi ruku, padne sa merdevina. On je finansijski gotov.
On je registrovan kao paušalac i svi troškovi mesečno su mu 300e zavisno od opštine ali da kažemo u proseku. Zimski meseci su mirniji ali nisu mrtvi, ima gletovanja ima mnogo unutrašnjih radova. Nije kao leto ali ima posla sada.

Da se destimuliše postojanje ekonomski nezavisnog stanovništva sa kojim se teško upravlja, lakše je kad neko zavisi od države za sve živo. Onda se manje buni.
I manje se buni. I srećan kad dobije dnevnicu 4000 din kao dete lizalicu. E baš zato državi to odgovara! I to ne samo našoj nego SVAKOJ na svetu.

Da li je bolje da 1 covek ima 21 stana, a 19 coveka po 1, ili da da svako od njih 20 ima po 2 stana? Koliko ljudi je ekonomski nezavisno u prvom slucaju, koliko njih u drugom?
Ili jos bolje pitanje? Da li je bolje da 1 covek ima 31 stan, njih 9 po 1, a njih 10 da budu bez stana, ili je bolje da svako ima po 1? Koliko ljudi je ekonomski nezavisnije u prvom slucaju, koliko njih u drugom? Da li je veci broj ljudi ekonomski nezavisniji ako imamo manje ili vise podstanara?
Najbolje je da ljudi imaju onoliko stanova koliko su kupili u koliko-toliko fer tržišnoj utamici.

Evo, ja sam podstanar a ekonomski sam nezavisniji nego što sam bio pre 20, 30 i više godina.

Ako krene vlast da ispravlja probleme- napraviće još veće probleme.

Kao što se u Kini meša u stanogradnju, pa imaju gradove duhova i balon nekretnina.

Terali ih i da imaju jedno dete, pa sad im fali radna snaga.

Mnogi demografi tvrde da Kina, kada se uzmu njihovi zvanični podaci poslednjih decenija, ima nekoliko stotina miliona ljudi manje nego što tvrde.

Evo šta kaže Warren Buffet oko nekretnina. Iako je video dugačak pogledajte samo oko nekretnina.

Počinje od 1:13:00 - 1:18:40.
Kaže da je teško pregovarati s vlasnicima, da traje dugo, da se može izjaloviti... I kaže da je mnogo lakše s akcijama i slažem se s njim 100%. I glavno što on kaže je da kod akcija možeš da odradiš ogromne poslove u sekundi i da si anoniman a kod nekretnina to ne može. I tako je isto i kod nas. Kupiš akcije preko brokera, platiš, niko ne zna šta si uradio. Odeš u japankama od 500 din (kineskim) na bazen i uživaš. Posle prodaš i platiš porez online i kraj. Stress free. Niko ne zna u gradu ništa. Dok kod kupovine i prodaje stana svi znaju da si kupio ili prodao... Da imaš ili nemaš podstanara... Sve ima svoje prednosti.

Ja samo mogu reći da pregovaranje s vlasnicima starogradnje kod nas je užasno. I zato je mnogo lakše uzeti novogradnju jer barem su emocije isključene iz procesa pregovora.

Evo ga izvor za podatke o cenama i prometu nekretnina od 2007. Odnosio se na osigurane stanove preko NKOSK-a, ali to su bili praktično svi stanovi na kredit do pre pet, šest godina.

Prema ovome, u Beogradu je dno cena bilo 2016 i cene su počele da rastu tek 2017.

Ali, promet se oporavio 2016, što je i logično- prvo promet pa cene.

Ja samo mogu reći da pregovaranje s vlasnicima starogradnje kod nas je užasno. I zato je mnogo lakše uzeti novogradnju jer barem su emocije isključene iz procesa pregovora.
Vlasnici starogradnje su uopsteno nemoguci za pregovaranje osim u izuzetno retkim situacijama kada se dobro procene. Na to dodaj i "pumpanje" agenata, ispadne skoro nemoguca prica.

On je registrovan kao paušalac i svi troškovi mesečno su mu 300e zavisno od opštine ali da kažemo u proseku. Zimski meseci su mirniji ali nisu mrtvi, ima gletovanja ima mnogo unutrašnjih radova. Nije kao leto ali ima posla sada.
Ma kakvi. To mozda 1 od 10. Ostali rade na crno kod njega na crno.

Vlasnici starogradnje su uopsteno nemoguci za pregovaranje osim u izuzetno retkim situacijama kada se dobro procene. Na to dodaj i "pumpanje" agenata, ispadne skoro nemoguca prica.
Ja sam prodao svaki stan u starogradnji za 1-3 meseca i to skoro bez oglašavanja na javnim oglasima i bez mnogo truda(minimalno).
Svi prodati bez agencija. Agencije zvale svaki dan od kada postavim oglase, pa sam kasnije uspeo da ih u roku od 20sek kulturno otkačim.
Stagniraju plate programera :)
Inace, raslojavanje se ne vidi u iznosu plata, nego u bogatstvu. Koliko si ljudi sa X stanova imao pre 15 godina, a koliko sada?
Pa za ovo se stvarno ne zna. Koliko je tek ranije bilo veleposednika i njihovih naslednika.
Najviše mogu da pričam o veleposednicima koji su imali hektare i hektare zemlje.
Samo jedan njihov traktor vredi kao stan u BG-u, pa plus kombajni.
Njima kada je dosadno onda kupuju deci, ljubavnicama luksuzne stanove po BG-u
Mom dedi je drugarov deda prodao deo svog velikog placa da bi tadašnjoj devojci kupio nova kola, drugom sadašnjem komšiji je prodao da bi kupio za njega i ženu takodje nova kola itd... 😄
To mu je bio samo jedan deo njegove zemlje, sin mu je nastavio tako i nije ništa radio, evo sada njegovoj trećoj generaciji ostao još jedan mali plac...To je mimo nekrenina, imaju pola manje zgrade i još 1-2 nekretnine pored, to je za sadašnju generaciju i eventualno sledećoj da ostane barem jedan stan kako su krenuli...Ima svega.

Ja sam prodao svaki stan u starogradnji za 1-3 meseca i to skoro bez oglašavanja na javnim oglasima i bez mnogo truda(minimalno).
Svi prodati bez agencija. Agencije zvale svaki dan od kada postavim oglase, pa sam kasnije uspeo da ih u roku od 20sek kulturno otkačim.
Verovatno zato sto si postavio odgovarajucu razumnu cenu koju je kupac hteo da prihvati.
Najgore su one kombinacije sa vise naslednika koji bi od jednog stana da naprave dva ili vise (po mogucstvu ukupno vece kvadrature) a stan je u takvom stanju da mora da se vrati u sivu fazu. Ima svega i svacega ... (ima i na strani kupaca ne kazem)

U poreskom ... Svake godine salju cestitku, ove su nesto zakasnili :)
Diskusija je počela u razlici između prosečne i medijalne plate kao pokazatelju društvenog raslojavanja, da bi Perica rekao kako se prava razlika vidi u tome što određeni broj ljudi gomila stanove. Moje pitanje je gde postoji javno dostupna baza gde se može pretražiti koliko ko poseduje stanova? Postoji e-katastar, ali tamo se ne može pretražiti po ličnom imenu niti JMBG, već samo po adresi i listu nepokretnosti u koji je upisana nekretnina.

Vrh