Šta je novo?

ZOO vrt - ' Vrt dobre nade'?

Mnogi ne znaju kako se to radi. Napiši detaljnu proceduru koju si koristio, linkove i iskustva koja si imao ako je bilo potrebe za eventualnim dodatnim razjašnjenjima. Dakle neku vrstu praktičnog uputstva za Beograđane tako da svako može sam da predloži nešto što misli da se može popraviti, a da to bude urađeno na najefikasniji način.
Uglavnom je to to išlo na najprostiji mogući način, ili putem mail-a ili putem online forme na sajtu onih kojima se obraćam. Nekad bih dobio odgovor, nekad ne, ali na osnovu urađenog na terenu, znao sam da su postupili po mojoj prijavi ili odlučili da realizuju predlog. Jedino za šta sam morao da se cimam malo više je pisanje za uspostavljanje stajališta Rudo za linije 34, 36 i 38L u smeru Prokopu, jer su opština Savski venac i DJP prebacivali odgovornost jedni na druge. Neki predlozi vezano za gradski prevoz su prvobitno prezentovani ovde, da bi naknadno bili prosleđeni nadležnima.

Što se tiče naselja Ključ, to sam napisao predlog koji sam dostavio stanovnicima pomednutog naselja (preko ovog ili busevi.com foruma smo stupili u kontakt) koji su onda oni u formi zvaničnog pisanog zahteva, dostavili nadležnima. Isto je bila saradnja sa stanovnicima Dobanovaca, da se linija 611 preusmeri Beogradskom ulicom u Dobanovcima (tu su oni mene kontaktirali za pomoć), ali je to propalo zato što je tadašnji predsednik njihove mesne zajednice lobirao da se realizuje predlog DJP da se linija 603 skrati do okretnice 601 u Surčinu, sa jedne strane, a sa druge produži do Batajnice. Čak je i naknadni predlog za preusmerenje linije 606 Beogradskom ulicom kočio.

Iako sam se obraćao nadležnima uglavnom putem mail-a, to množe da se uradi i pisanim putem, odnošenjem na šalter nadležne službe, gde ti zavedu predmet i dobiješ delovodni broj.​
 
Evo jednog linka koji bi verovatno takođe mogao da se koristi. Ne znam koliko ga oni i dalje aržurno prate.

Pitajte gradsku vlast

 
Imajući u vidu ko je danas gradonačelnik, i da je nakon njegovog dolaska evidentno da određene službe i sekretarijati, koji su ranije odgovarali na mail - ove, se ponašaju kao da pomenuti način komunikacije ne postoji, teško da i to nečemu služi.​
 
Svašta je predlagano i pričano, osnivane raznorazne službe u cilju bolje opsluženosti i efikasnijeg rada, da bi na kraju morao da se natežeš za najobičniju informaciju da dobiješ. U suštini, izmišljanje novih institucija, sekretarijata, ministarstava i sl. , kako bi mnogobrojna rodbina i prijatelji dobila posao gde ne mora da se radi od jutra do sutra za minimalac. Tako da svaki predlog, bilo to vezano za Kalemegdan i / ili priču o iseljenu Zoo vrta, bilo nešto drugo, jedino da se nosi direktno u nadležni sekretarijat, pa da se dobije štambilj sa delovodnim brojem i nakon toga može da počne igranka, za početak da ti odgovore. Ko se uzda u ove centre i čuda koja se predlažu, može komotno sve svoje stvari, ideje i zamisli da baci u kontejner, jer ih neće niko čitati.​
 
И сада постоји мејл bpc kojи треба да прослеђује пријаве, они то углавном и раде. А може се писати директно и секретаријатима мада немају сви секретаријати е-мејл.
Проблем са веб формама је што не постоји доказ да је пријава предата, теако је рецимо са комуналном милицијом, њима сам престао да пишем било шта.
 
Ко је надлежан за зоо врт, да им однесем предлог и добијем деловодни број? :)
 
Како мисле да га ставе на листу УНЕСКА ако су спорни сви објекти изграђени у 20. веку? Значи треба да се иселе поред зоо врта са тврђаве и са Калемегдана:
-војни музеј
-галерија природњачког музеја
-дино парк
-павиљно Цвијета Зузорић и онај СПС кафић близу њега
-онај огавни ноћни клуб код окретнице трамваја
-кошаркашки терени Звезде и Партизана
-тениски терени
-ресторан Калемегданска тераса
-онај други кафић испод Победника
А спорна је и сама зграда завода за заштиту споменика као и црква Свете Петке са пратећим објектима.
Iako strahujem od pokušaja da investitori zgrabe prostor zoo vrta (pokušaće verovatno da se pravdaju da je tu već bio pre zoo vrt i da nikakvu istorijsku celinu ne narušavaju), jesam za njegovo izmeštanje, kao i one favele na Adi. Kao i svega sa tvoje liste (osim institucija kulture, naravno)
No, pišeš li ovo napamet ili postoji neka jasna informacija od Uneska? Pošto, ako ne grešim, Riblji bastion u Budimpešti, sa sve onim Hiltonom, je pod zaštitom Uneska?
 
Poslednja izmena:
Evo UNSCO World Heritage List kriterijuma


 
Пишем напамет, ал све побројано подједнако нарушава амбијент и аутентичност тврђаве као и зоо врт. Мада питање је како ће се гледати на К дистрикт.
 
Pa, jel ima Svetske baštine u Rimu ili Atini gde su stare gradjevine okružene blokovima zgrada?
 
Пишем напамет, ал све побројано подједнако нарушава амбијент и аутентичност тврђаве као и зоо врт. Мада питање је како ће се гледати на К дистрикт.
UNESCO je samo privremeni i potrošni argument da se kupi vreme, naravno da nameravaju da grade na mestu ZOO vrta, oslobođeni su svih stega i kočnica.
 
Пишем напамет, ал све побројано подједнако нарушава амбијент и аутентичност тврђаве као и зоо врт. Мада питање је како ће се гледати на К дистрикт.
Problem je što si, verovatno, gledao to poredeći sa slučajem sa Đurđevim Stupovima, sa onom pričom da li treba obnoviti zvonike ili ne. Ali ne treba pisati napamet. Ne mislim da je pravni problem da se sam Kalemegdan stavi pod zaštitu sa celinama/objektima iz različitih perioda.

Što se mene tiče, neka pomere zoo vrt što pre, kao i onu favelu. Ali strahujem od realne opasnosti da probaju nešto u onom pojasu gde su mozaici. Neće to biti novi nivo za Zavod za degradaciju spomenika i grad, jer je, po meni, iako u manjoj meri zbog površine, jednako skandalozna činjenica da nameravaju da na temeljima (uz nekakvo staklo da bi kao nešto videli) stare sinagoge na Dorćolu sagrade zgradu.
 
Poslednja izmena:
Samo da podsetim da to što je nešto pod zaštitom ne znači ništa ako se neko nameračio na tu lokaciju (pišem generalno).
 
Investitori koji su se nameračili na Vračar su bukvalno preko noći rušili pojedine kuće, bile one zaštićene ili ne, tako da cenim da će se u slučaju Kalemegdana poštovi istog onog trenutka kada bude izmešten.​
 
Nije svuda ista situacija, na Kalemegdanu je Javna površina namenjena za park, a to ne može da se pretvori u gradjevinsku parcelu i onda proda investitoru.

Osim toga Javnost bi pobesnela kada bi neko i pokušao takvu sumanutu rabotu.
 
SNS nikada nije, i neće, konvertovati park u građevinsku parcelu.
RTS pretplata će biti ukinuta.
Sartid nikada neće biti privatizovan i prodat.
SNS vlada nikada neće priznati Kosovo.
SNS nikada neće dozvoliti stranim korporacijama da se bogate od srpskih ruda.
Struja će poskupeti manje od 10%.
Porezi na imovinu neće rasti.
Inflacija neće premašivati 10%.
Komunalna policija će biti ukinuta.
Divlja gradnja će se sprečavati, pa čak i naknadno rušiti.
Dinkić će robijati.

I ostale bajke iz naprdne kuhinje, koje se mogu nabrajati do sutra...

jon-hamm-nod.gif
 
Najavljeno je da će se uraditi "Idejno rešenje" za novi zoo-vrt na Adi, pa bi trebalo tražiti isto tako i za sadašnju lokaciju.Onda bi se videlo koji deo pripada Tvrdjavi, a koji će deo biti park i kako bi on mogao da izgleda.
 
Nije svuda ista situacija, na Kalemegdanu je Javna površina namenjena za park, a to ne može da se pretvori u gradjevinsku parcelu i onda proda investitoru.

Osim toga Javnost bi pobesnela kada bi neko i pokušao takvu sumanutu rabotu.

Kako to misliš da je "na Kalemegdanu je Javna površina namenjena za park, a to ne može da se pretvori u gradjevinsku parcelu" ?

Park pored kule Nebojsa na kome ce se graditi 1.jpg


Ovo u sredini i pored obale je javna površina ne samo "namenjena da bude park" nego već jeste park. I upravo je ona predviđena za gradnju. I još fubalski teren izgleda ostaje, iako je Zavod za zaštitu spomenika eksplicitno tražio da se iskopaju spoljni bedemi (revelin) Pristanišne kapije koji se još lepo vidi ispod travnjaka ionako nelegalnog drugog igrališta Fk. Dorćol kad je trava suva (slika dole), a koji će sad ispasti par metara daleko od "po travnjaku proširenog" sportskog centra? Plus što je prostor čitavog K-Distrikta trebao da bude zelena zona po većini prostornih planove ne samo posle rata nego i pre rata, još u vreme kraljevine. Ali vlasti zabole uvo i za zakon, i za Zavod, i za istoriju, a naročito ih zabole za nas i građane Beograda.

Park pored kule Nebojsa na kome ce se graditi 2.jpg
 
Poslednja izmena:
Čisto da podsetim da GUP 2041 predviđa legalizaciju svih nelegalnih objekata kao vid borbe protiv iste, izmeštanje kompleksa kliničkog centra na periferiju (okolina Radiofara) jer je na sadašnjoj lokaciji vredno građevinsko zemljište, izmeštanje Hipodropma u Ovču, izmeštanje Sajma u Surčin, urbanizaciju Pariguza uz izgradnju sportskog komplesa pored istog, legalizaciju divlje deponije u Bari revi, pravljenje novih deponija preko puta Orlovače i uz autoput ka Radiofaru, odakle bi se isto transportovalo kasnije u Vinču, ukidanje depoa za trolejbuse i tramvaje na Dorćolu, bez alternative pored Kosmaja, jer je na tom prostoru predviđeno da se ukine elektro enbergetsko postojenje između Autoputa i Medakovića III, kao i garaža Gradske čistoće koja je pored, jer je predviđena stanogradnja, da se problem funkcionalnosti ulica rešava popločavanjem istih (parafrazirano), da 90 parkova i zelenih površina po gradu bude konvertovano u stambeno - komercionalnu gradnju, realizaciju projekta Avala filma koja obuhvata i deo Košutnjaka, stanogradnju u parku oko Muzeja Jugoslavije, proširenje kompleska FK Crvena Zvezda na štetu jedine zelene površine koju imaju stanovnici naselja u Ljutice Bogdana i na račun parka između Ljutice Bogdana i Bulevara Oslobođenja, stanogradnju u parku Beonsiona Bulija (između Šekspirove i Bulkevara Oslobođenja), stanogradnju u parku iza stadiona Grafičara, pripajanje manjeg dela Bajfordove šume kompleksu Vojne akademije...

P. S.
Da podsetim da ti stari planovi na koje se pozivamo kada je izmeštanje Zoo vrta u pitanju, ne predviđaju park već stanogradnju.​
 
Vrh