Šta je novo?

Zlatibor

Ja se nadam da će s vremenom proširiti broj staza jer ima mesta na drugu stranu i na stranu... (To je moja želja kao skijaša) a na taj način privući i čiste skijaše
Mislim da je ovo suština, bolji skijaši su mi rekli da postoji mogućnost da se sa ostalih strana Tornika naprave dobre staze, jer vrhovi od 1500m to generalno dozvoljavaju. Ako bi na taj način moglo da se dobije bar još ovoliko staza kao sa postojeće strane to bi stvarno bilo VRH! Jer Zlatibor ima takvu klimu da često ima više snega od drugih planina.
Ali pošto ima još nekoliko dobrih vrhova uokolo ima sasvim realne šanse da se razvije i u skijaškom smislu, da bude neka bleda varijanta "tri doline" u Francuskoj. S obzirom da lokalna samouprava već ima program razvoja sistema gondola u sva četri pravca, bilo bi dobro to povezati i u tom (ski) smislu.
Trenutno ima 5 staza sa 10km dužine, tako da ako bi se razvilo sa druge strane Tornika + još nekoliko vrhova, možda bi bilo i do 50km staza

Ima još par perspektivnih planina po Srbiji koje mogu ovako lepo da se razviju u ski turizmu

Imam druga što je kupio 3 stana na ZL i očekivao nerealno, a sad su popunjeni jedino u sezoni a plan je bio da se od njih živi što trenutno nije moguće a velike pare uložene...

Tako da sam imao od koga da naučim kako ne treba uraditi..
Pa sad pricaš protiv labuda....nije u redu reci da se ne isplati....mada je to istina

Imam i ja planove za 80 godina...sa sve 4 strane...ali nikako ovu rasvetu da uradim na stazi zdravlja ka spomeniku..vec 20 godina je razbijena i razvaljena....Ali u planu je kao i aerodrom...

Jer Zlatibor ima takvu klimu da često ima više snega od drugih planina.
Ali pošto ima još nekoliko dobrih vrhova uokolo ima sasvim realne šanse da se razvije i u skijaškom smislu, da bude neka bleda varijanta "tri doline" u Francuskoj.

Labude jel ima više snega zbog više joda u vazduhu ili je neki drugi razog u pitanju? :D

Počelo da usporava u Dubaiu...

Jedino što bi dodao da su staze na Zlatiboru prepune, i da mnogo ski škola radi. Moguće da su sve početnici i srednji nivo. Takođe na samom Torniku imaš veoma zahtevno skijanje za ozbiljne skijaše, jednu crnu stazu i crvenu stazu i još pola crvene/plave...ima dovoljne dužine ali realno i pošteno govoreći možeš da budeš zadovoljan jedno 3-4 dana ako si ozbiljan i zahtevan skijaš. Sve preko toga Stara Planina i Kopaonik...
Da razjasnim, pa nisam ni mislio na staze u centru Zlatibora (to se nekada zvalo Obudojevica), to je samo za decu i pocetnike - nikako srednji nivo. Isto kao i Beli Bor ili Mitrovac na Tari. Mislim, ja sam pocetkom osamdesetih prve ski-korake napravio na Tari, bila 2 tanjira i stazice od po 300 metara. Zlatibor je isto to samo malo bolje, dakle samo za ski skole i obuku pocetnika. Zapravo Zlatibor i jeste poznat kao super mesto gde dovedes dete prvih par sezona da proskija i to je to.

Tornik je daleko od ozbiljnog skijalista, isto kao i osamdesetih osim sto su postavili jedan sestosed, ali i dalje imas 3 staze od kojih jedna jeste dobra (Zmajevac) ali brt to su i dalje 3 kratke staze, 1-2 dana i gotovo smoren si. Dobro ima i neka plava staza sa leve strane ali to je bzvz. Ja mislim da nema nista od razvoja Tornika sa juzne strane, jednostavno mnogo je nisko.

Najbolje skijanje u Srbiji po meni je i dalje na Brezovici iako nije nista ulozeno poslednjih 30 godina, jednostavno geomorfologija je takva. Ali ostali sadrzaji nula. Kad bi se tu ozbiljno ulozilo mogao bi da se napravi bas ozbiljan centar, daleko bolji od Kopa. Doduse nista od toga iz opstepozantih razloga...

Наравно да Златибор није првенствено Ски центар,али кажем Вам, све ове породице са којима са причао а заиста са много њих сам причао ( због тренутне повреде не скијам па цупкам по стази док чекам дете ) су дошли због скијања....
Slazem se, dosli da dovedu sitnu decu da proskijaju ako su tu u centru, ili su i sami prvi put stali na skije. Zlatibor je oduvek bio poznat bas po ski skolicama, pa pola Srbije je 80-tih i 90-tih proskijalo na Zlatiboru i Tari (ukljucujuci i mene...). Ali prica sa skijanjem se tu i zavrsava.

Najbolje skijanje u Srbiji po meni je i dalje na Brezovici iako nije nista ulozeno poslednjih 30 godina, jednostavno geomorfologija je takva.

Brezovica (Šara) je ozbiljnija planina od Kopaonika a u odnosu na Zlatibor je Mon Blan. Kad sam bio klinac kružila je priča, ko skija Lavlja vrata taj je skijaš.

Ja ne znam ali evo bas pre nove godine 100m od mog placa na Zovi je dosla kanalizacija, voda, struja i gas vec postoji od pre…
Džaba mu pričaš, taj bot koji radi za sitne i nekvalitetne bgd rentijere i investitore, će opet postaviti isto pitanje "a gde je kanalizacija" :LOL: Iako su čak i kišnu izmenili i poboljšali u centru gde je bilo najopterećenije kad su kiše i topi se sneg
Da razjasnim, pa nisam ni mislio na staze u centru Zlatibora (to se nekada zvalo Obudojevica), to je samo za decu i pocetnike - nikako srednji nivo. Isto kao i Beli Bor ili Mitrovac na Tari. Mislim, ja sam pocetkom osamdesetih prve ski-korake napravio na Tari, bila 2 tanjira i stazice od po 300 metara. Zlatibor je isto to samo malo bolje, dakle samo za ski skole i obuku pocetnika. Zapravo Zlatibor i jeste poznat kao super mesto gde dovedes dete prvih par sezona da proskija i to je to.

Tornik je daleko od ozbiljnog skijalista, isto kao i osamdesetih osim sto su postavili jedan sestosed, ali i dalje imas 3 staze od kojih jedna jeste dobra (Zmajevac) ali brt to su i dalje 3 kratke staze, 1-2 dana i gotovo smoren si. Dobro ima i neka plava staza sa leve strane ali to je bzvz. Ja mislim da nema nista od razvoja Tornika sa juzne strane, jednostavno mnogo je nisko.

Najbolje skijanje u Srbiji po meni je i dalje na Brezovici iako nije nista ulozeno poslednjih 30 godina, jednostavno geomorfologija je takva. Ali ostali sadrzaji nula. Kad bi se tu ozbiljno ulozilo mogao bi da se napravi bas ozbiljan centar, daleko bolji od Kopa. Doduse nista od toga iz opstepozantih razloga...
Znam da nisi, dobro smo se razumeli. Pazi, visinska razlika postojećih staza Tornika je 400m, a sa jugo zapadne i jugo istočne strane ima 500 i do 600m u jednom delu. Može se napraviti nego do sada verovatno ovi iz lokala nisu imali takvih ideja. Kusturica je napravio ski stazu Iver koja ima svega 160m visinske razlike, homologovana je za međunarodne trke u slalomu i koristi se za takmičenja!

Ah čuvena Brezovica i Lavlja vrata, pa naravno da nisu u konkurenciji, ali kažem, ako budu pametni na Zlatiboru mogu da naprave mnogo dobru priču. Razvojni program je u toku pa verujem da će i to doći na red...

Hotel Iris, kompletan APARTMAN sa odvojenom spavacom sobom, dorucak, bazen, sauna, teretana, slana soba, parking mesto, na 500 metara od Trga, cena za 3 osobe tokom raspusta 100 evra dnevno.

Jel to skupo ili jeftino?

Imam druga što je kupio 3 stana na ZL i očekivao nerealno, a sad su popunjeni jedino u sezoni a plan je bio da se od njih živi što trenutno nije moguće a velike pare uložene...

Tako da sam imao od koga da naučim kako ne treba uraditi..

Dobro sam upoznat sa nekretninama i iznajmljivanju i evo vam par informacija:
- Kumovi jedva prodali apartman na ZL, kupili novoizgrađeni jednosoban stan u NS i lepo ga sredili (ništa bolje nego apartman na ZL) - dobijaju 600€/mesečno, stalni stanari. Bolja matematika nego s apartmanom na ZL s kojim su se mučili godinama da postignu rezultate i nije išlo.
- Vikendica na ZL na lepom mestu oko 1km od centra s velikim placem, lepo radi 25.12.-15.01. i julu i avgust. Režije potpuno druga priča ako uspoređujete s stanom pa je i najam skuplji. Vrhunski sređena, ogroman plac, 50 vrsta biljaka i cveća po placu. Teško je iznajmiti na duže od 2-3 dana a grejanje ozbiljna stavka, čišćenje i pranje posteljine također. Uz to dodatni troškovi - košnja trave nije mala stavka + ostalo održavanje i porez. Verovatno će da ode investitoru jer je merkaju, zafalilo tako većih placeva tako blizu tako da će gazda nekao da izvuče pare.
- Znam još jedne ljude koji prodaju stan od 60-65m2 u prvoj zgradi kod Pekovića. Pišite u inbox ako hoćete da vas spojim s vlasnicima.

Ljude koje ja znam većinom se drže Novog Sada, dovoljno mali i nije preskup a opet lepo radi - tri jednosbna novija stana i mora da bude preko 1.500€ mesečno, to možete da sanjate na ZL.

Znam i ljude koji rade Istru, ali to je sada druga tema...

Hotel Iris, kompletan APARTMAN sa odvojenom spavacom sobom, dorucak, bazen, sauna, teretana, slana soba, parking mesto, na 500 metara od Trga, cena za 3 osobe tokom raspusta 100 evra dnevno.

Jel to skupo ili jeftino?
Ako je i doručak i wellnes uključen u cenu onda mi je jeftino, to jest odlična ponuda.
Ako je samo apartman toliko pa i nije jeftino.

Ne znam kakve se to informacije ovde iznose, upravo gledam Booking:

hotel BUKET, 7 dana, 2 odrasla+2 deteta, od 18.jan do 25.jan (i to van školskog raspusta!) - 2100 eur + takse
hotel MONS, (preko puta Irisa) 7 dana, 2 odrasla+2 deteta, od 18.jan do 25.jan (van školskog raspusta!) - 1759 eur + takse
hotel IRIS, 7 dana, 2 odrasla+2 deteta, od 18.jan do 25.jan (van školskog raspusta!) - 1243 eur + takse

To je preko 175 eur/dan za Iris !!

Prvu informaciju nisam proveri, ali evo sa Bookinga za 2 osobe i 2 dece u hotelu IRIS 7 noćenja/to dodje 8 dana od 18-25.01 -872 eur
Pri tome uvek svima predlažem da direktno dogovore sa hotelom kako bi se izbegla provizija od Bookinga i nekada bude jeftinije.
IMG_9511.png

- Kumovi jedva prodali apartman na ZL, kupili novoizgrađeni jednosoban stan u NS i lepo ga sredili (ništa bolje nego apartman na ZL) - dobijaju 600€/mesečno, stalni stanari. Bolja matematika nego s apartmanom na ZL s kojim su se mučili godinama da postignu rezultate i nije išlo.
- Vikendica na ZL na lepom mestu oko 1km od centra s velikim placem, lepo radi 25.12.-15.01. i julu i avgust. Režije potpuno druga priča ako uspoređujete s stanom pa je i najam skuplji. Vrhunski sređena, ogroman plac, 50 vrsta biljaka i cveća po placu. Teško je iznajmiti na duže od 2-3 dana a grejanje ozbiljna stavka, čišćenje i pranje posteljine također. Uz to dodatni troškovi - košnja trave nije mala stavka + ostalo održavanje i porez. Verovatno će da ode investitoru jer je merkaju, zafalilo tako većih placeva tako blizu tako da će gazda nekao da izvuče pare.
- Znam još jedne ljude koji prodaju stan od 60-65m2 u prvoj zgradi kod Pekovića. Pišite u inbox ako hoćete da vas spojim s vlasnicima.

Ljude koje ja znam većinom se drže Novog Sada, dovoljno mali i nije preskup a opet lepo radi - tri jednosbna novija stana i mora da bude preko 1.500€ mesečno, to možete da sanjate na ZL.

Ja vikendicu ne gledam kao ROI nego kao nešto za svoju dušu, a ako uspem nekad da iznajmim i da mi pokrije godišnje troškove ja presrećan

Moj deda izdaje trosoban stan na telepu za 200e, (stari stanari pa neće da im diže cenu), ali to za 600e/mesečno mora da je dobra lokacija i super sredjeno? Koliko otprilike košta takav stan da se kupi? Gledam koliko treba za ROI

Ja licno sam platio Iris 100e apartman/dan u vreme raspusta, sa doruckom, spa i sve ostalo ukljuceno u cenu. Ne preko bookinga vec direktno sa hotelom.

Sad van raspusta Boking daje ponudu 65 evra/dan apartman, bez dorucka.

Ti Labude ocigleno imas neki premijum Booking pa ti daje vece cene.

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    26,4 KB · Pregleda: 20
Ja vikendicu ne gledam kao ROI nego kao nešto za svoju dušu, a ako uspem nekad da iznajmim i da mi pokrije godišnje troškove ja presrećan

Moj deda izdaje trosoban stan na telepu za 200e, (stari stanari pa neće da im diže cenu), ali to za 600e/mesečno mora da je dobra lokacija i super sredjeno? Koliko otprilike košta takav stan da se kupi? Gledam koliko treba za ROI
4-5% je ROI otprilike u NS-u.
Može da se prodje malo bolje ukoliko se uzme stari stan na dobroj lokaciji i za ok novce renovira pa izdaje ili mesečno ili stan na dan. Problem je naći i te stanove potrebne za kompletno renoviranje po pristojnim cenama.
Pa da, za 600eur je odlično sredjen dvosoban stan na ok lokaciji.
Ili trosoban stan koji nije toliko sredjen.
Cena je otprilike 2500-3000eur za te stanove, ali da ne idemo u offtopic na ovoj temi sa time.
Ima na 4zida platformi da se pogleda na tu temu, sve zavisi koliko je sredjen i na kojoj lokaciji, starogradnja ili novogradnja.
Za 450 eur moze mesecno odlično(neki bi rekli lux) sredjen jednosoban stan u centru grada u starogradnji.
Ali to iznajmljivanje lepe vikendice na Zlatiboru mi je odlično, da imam vremena sa drugarima bih otišao tamo na 3-4 dana da odmorimo od svih obaveza, posla i svega.
Samo kvalitetno piće i hrana/roštilj ispred vikendice, daleko od gradske gužve.
Posle šetnja Zlatiborom ili ako imaju neki bajsevi i kvadovi, pa u neki kafić.
Još ako napraviš bazen i saunu u sklopu vikendice pa full, mada to se moze otici u neki hotelski SPA 😉

4-5% je ROI otprilike u NS-u.
Može da se prodje malo bolje ukoliko se uzme stari stan na dobroj lokaciji i za ok novce renovira pa izdaje ili mesečno ili stan na dan. Problem je naći i te stanove potrebne za kompletno renoviranje po pristojnim cenama.
Pa da, za 600eur je odlično sredjen dvosoban stan na ok lokaciji.
Ili trosoban stan koji nije toliko sredjen.
Cena je otprilike 2500-3000eur za te stanove, ali da ne idemo u offtopic na ovoj temi sa time.
Ima na 4zida platformi da se pogleda na tu temu, sve zavisi koliko je sredjen i na kojoj lokaciji, starogradnja ili novogradnja.
Za 450 eur moze mesecno odlično(neki bi rekli lux) sredjen jednosoban stan u centru grada u starogradnji.
Ali to iznajmljivanje lepe vikendice na Zlatiboru mi je odlično, da imam vremena sa drugarima bih otišao tamo na 3-4 dana da odmorimo od svih obaveza, posla i svega.
Samo kvalitetno piće i hrana/roštilj ispred vikendice, daleko od gradske gužve.
Posle šetnja Zlatiborom ili ako imaju neki bajsevi i kvadovi, pa u neki kafić.
Još ako napraviš bazen i saunu u sklopu vikendice pa full, mada to se moze otici u neki hotelski SPA 😉
Sve se razumemo! Sve što si napisao biće, i to su cari Zlatibora po mom mišljenju, kad završim šaljem ti slike da vidiš 😉

Sve se razumemo! Sve što si napisao biće, i to su cari Zlatibora po mom mišljenju, kad završim šaljem ti slike da vidiš 😉
Odlično, šalji slike kada bude gotovo baš mi je drago, vidi se da stvarno to sve ceniš.
Pazi znam da je tu mnogo istraživanja bilo oko kupovine placa, pa kasnije projektovanje, pa dozvole pa priključci para nikad dosta i uvek se premaši neki očekivani budzet pogotovo jer sve poskupljuje, materijal i radna snaga.
Ali kada se sve napokon zavrsi onda je stvarno uzivanje ako ćeš lično koristiti.
Meni je sledeći potez sredjivanje vikendice koju imam( a to odlažem godinama),a ceo život sam u na neki način u rekonstrukcijama/renoviranjima i gradnji što poslovno tako i privatno.
Po meni je problem sa Zlatiborom i ulaganjem u njega baš u te jeftine na početku apartmane(priuštive za ljude) koji očekuju neki ozbiljniji povrat. Kako su svi tako mislili dosta ih se izgradilo i prodaja ide odlično, za te apartmane. Medjutim ne dobiju investicioni kupci to sto su u pocetku hteli, povrat investicije bez truda, kao što mislim u gradovima da može.
Ovako za nekog ko voli zbog sebe da boravi tamo, pa što da ne i da živi jedan period mi je odlično zbog prirode i zdravlja, pa i sadržaja za decu i rada sadržaja tokom cele godine.
Da nemam već na Kopaoniku nešto(jer ga baš volim) i ja bih gledao Zlatibor, pogotovo jer mi kum trenutno gradi manju zgradicu i drugarica ozbiljan da kažem kompleks.
Srećno

Ali Novi sad nikad aerodrom nece imati...niti padel terene...nemoj tako.
Upravo pricam sa vlasnikom zgrade sa 16 stanova...kaze gotova sezona. Krece skola...da maja ništa.
Zimi izdati za 2 noći je propast.
Kakva bre zarada...
Jedino da dovedes budalu za usi i da mu ljudi koji se bave time ( ne pricam o hotelima) objasne neke stvari.
Ps...video sam 3 auta sa americkim tablicama....ura za turizam

Vrh