Šta je novo?

Zlatibor

Biće ukupno 145 km novog autoputa do Požege...to je 1h 5min + još 50km od Požege, u zavisnosti ako se izbegne špic stizao sam za oko 45 min
E pa to. Ako se izbegne špic, koji je baš kada bi neko došao u sezoni i za vikend. Ovo 145km je sa NBgd.
Situacija će se promeniti za desetak godina, ako počne da se radi put do Mačkata.

Ja sam jedan od tih iz dijaspore koji se odlučio za Zlatibor umesto Beograda, s većina komšija mi je isto iz dijaspore...
Jel može objašnjenje za ovaj potez?
Jer nekako mi je za izdavanje i čist ROI bolji Beograd, sigurni zakupci koji se brzo nadju i to je to.
Dok kod Zlatibora ako izdajete morate stan na dan pa da vam to neko tamo sve obavlja(neka agencija) i iskreno ne znam koliki se ROI dobije nakon svega i garantovan za razliku od gradova sa mesečnim izdavanjem.
Imam na Kopaoniku apartman takodje koji nekad izdajem ali pre svega sam tamo uzeo jer volim Kopaonik i skijanje.
Razmišljao sam se i u ovom nekom periodu takodje i za Zlatibor ali eto zbog tog ne garantovanog(komplikovanijeg, gde bih više morao da se potrudim) izdavanja na planinama mi je bolja investicija ipak u gradovima ako se samo profit gleda.
Ukoliko volite Zlatibor zbog prirode i lično duže boravite tamo onda mi je sve jasno jer je i meni veoma lep Zlatibor.

Jel može objašnjenje za ovaj potez?
Jer nekako mi je za izdavanje i čist ROI bolji Beograd, sigurni zakupci koji se brzo nadju i to je to.
Dok kod Zlatibora ako izdajete morate stan na dan pa da vam to neko tamo sve obavlja(neka agencija) i iskreno ne znam koliki se ROI dobije nakon svega i garantovan za razliku od gradova sa mesečnim izdavanjem.
Imam na Kopaoniku apartman takodje koji nekad izdajem ali pre svega sam tamo uzeo jer volim Kopaonik i skijanje.
Razmišljao sam se i u ovom nekom periodu takodje i za Zlatibor ali eto zbog tog ne garantovanog(komplikovanijeg, gde bih više morao da se potrudim) izdavanja na planinama mi je bolja investicija ipak u gradovima ako se samo profit gleda.
Ukoliko volite Zlatibor zbog prirode i lično duže boravite tamo onda mi je sve jasno jer je i meni veoma lep Zlatibor.
U mom slučaju nije bitan ROI nego Zlatibor kao Zlatibor a ne centar, i da imam lepu vikendicu sa pogledom koju mogu da izdajem ako hoću, a izabrao sam ZL umesto Kopaonika (volim isto skijanje) zato što je bliže i više se događaja tokom cele godine..

A ako napravim vikendicu kakvu planiram mislim da ROI nije problem jer ciljana grupa je premium koji hoće miri, pogled, komfor i slobodu, a ne da žive u 4 zida na ZL

Hvala na pojašnjenju, sada mi je jasno.
Ok, u tom slučaju dosta ulažete i pravite/gradite nešto ozbiljno i dosta ulažete vremena i sebe oko toga.
Nije kupovina na nevidjeno kao što neki rade i očekuju nerealne rezultate.

Ok, u tom slučaju dosta ulažete i pravite/gradite nešto ozbiljno i dosta ulažete vremena i sebe oko toga.
Imam druga što je kupio 3 stana na ZL i očekivao nerealno, a sad su popunjeni jedino u sezoni a plan je bio da se od njih živi što trenutno nije moguće a velike pare uložene...

Tako da sam imao od koga da naučim kako ne treba uraditi..

Znači samo Premium i ozbiljni sadržaji ko želi bez cimanja, onda je ROI znatno bolji nego u Bgd

Imam druga što je kupio 3 stana na ZL i očekivao nerealno, a sad su popunjeni jedino u sezoni a plan je bio da se od njih živi što trenutno nije moguće a velike pare uložene...

Poznat mi je slučaj isto kupljeno detetu par apartmana pa da izdaje(nije dete već momak od 28-29god) išlo dobro za vreme Covida pa posle nervoza, a od nekog angažovanja i unapredjenja tog posla nula. Princip daj da kaplje i da ne radim ništa i onda se čude zašto ne ide, a pri tome obični apartmani u koje opremanje je takodje prosečno uloženo.
Realnost je da su baš mnogi tako hteli i kupovali apartmane, zato ima tih običnih jako puno i takvih zgrada i to su te jeftine/jeftinije cene koje se spominju kao noćenje ili boravak na Zlatiboru.
Ali ok za prosečne ljude je to odlično koji hoće da odu da uživaju na Zlatiboru.
Ozbiljna lepa vikendica je sasvim druga priča.

Ako sam te dobro razumeo, ne isplati se kupiti apartman na Zlatiboru u cilju izdavanja?

Znači samo Premium i ozbiljni sadržaji ko želi bez cimanja, onda je ROI znatno bolji nego u Bgd
E o tome ja pričam, nigde ja još nisam video da se garantuje od strane nekog hotela/premium kompleksa u kojem sklopu se kupuje apartman neki procenat ili ROI.
Iskreno nisam još to nigde ni video sem nekog primera u Dubaiu ali prilikom čitanja tog Ugovora nije baš sve kao što se na početku kaže.
Marketing je odličan ali jednostavno mi nema završnicu, da li postoji neka agencija barem na Zlatiboru koja vrši celokupno izdavanje apartmana za procenat, kako se vlasnici ne bi cimali?
Znam da u sklopu ozbiljnijih hotela sa apartmanima uz nadoknadu hotel čisti sobe i daje se ključ od apartmana na recepciji(postoji popust za SPA i eventualno restoran, ali vlasnik je taj koji to reklamira i vrši korespodenciju sa gostima.

E o tome ja pričam, nigde ja još nisam video da se garantuje od strane nekog hotela/premium kompleksa u kojem sklopu se kupuje apartman neki procenat ili ROI.
Iskreno nisam još to nigde ni video sem nekog primera u Dubaiu ali prilikom čitanja tog Ugovora nije baš sve kao što se na početku kaže.
Marketing je odličan ali jednostavno mi nema završnicu, da li postoji neka agencija barem na Zlatiboru koja vrši celokupno izdavanje apartmana za procenat, kako se vlasnici ne bi cimali?
Znam da u sklopu ozbiljnijih hotela sa apartmanima uz nadoknadu hotel čisti sobe i daje se ključ od apartmana na recepciji(postoji popust za SPA i eventualno restoran, ali vlasnik je taj koji to reklamira i vrši korespodenciju sa gostima.
Bila vest pre neki dan da je Dubai počeo da slabi.
Na Zlatiboru imaš Veliku Recepciju. Inače bilo je nekoliko slučajeva sa garantovanim ROI, valjda je sve rasprodato. Probaj u hotelu "Zlatibor" 4*, znam da su puni preko cele godine ali ne znam kako im sad ide taj deo, ma da znam da većina ozbiljnijih upravo traži prilikom potpisa Ugovora da ceo proces izdavanja bude u njihovoj režiji, jer tako oni više rade ali i zarađuju a ti kao vlasnik ne radiš ništa ali zarađuješ maksimalno moguće. Jer teško je verovati da neki usamljeni vlasnik u hotelu može da radi bolje od recepcije i menadžmenta kome je to osnovna delatnost. Jedino je fora da se deli profit od svih apartmana, a ne posebno koliko bude izdat

Dubai počeo da slabi 😂
Kažem ja nigde nisam video sa zagarantovanim ROI ukoliko neko to može da opovrgne odlično.

Од почетка распуста сам на Златибору и оно што могу да приметим јесте да је баш велика посећеност. Видим по мојој згради да људи баш има,али није то ништа ново. Оно што сам хтео са Вама да поделим је информација да је ове године невероватно много туриста из тзв Северне Македоније ( или Јужне Србије како се тај простор одувек звао ). Углавном су то породични људи. Мени лично је то велико изненађење јер им није баш близу ,а рачунам да имају и много ближа скијалишта типа : Стара Планина, Банско ,Боровец итд...У сваком случају много их је и сви са којима сам разговарао су одушевљени са лепотама Златибора .

Од почетка распуста сам на Златибору и оно што могу да приметим јесте да је баш велика посећеност. Видим по мојој згради да људи баш има,али није то ништа ново. Оно што сам хтео са Вама да поделим је информација да је ове године невероватно много туриста из тзв Северне Македоније ( или Јужне Србије како се тај простор одувек звао ). Углавном су то породични људи. Мени лично је то велико изненађење јер им није баш близу ,а рачунам да имају и много ближа скијалишта типа : Стара Планина, Банско ,Боровец итд...У сваком случају много их је и сви са којима сам разговарао су одушевљени са лепотама Златибора .
Zlatibor zapravo i nije ski centar, vec planina koja privlaci daleko siri spektar turista. U tome je i odgovor. Ljudi koje prevashodno zanima skijanje (kao ja npr.) i ne idu na Zlatibor/Taru radi skijanja vec zbog drugih aktivnosti. Zato i ne mozes da poredis Staru planinu koja je daleko bolja za skijanje od Zlatibora ali ako ne skijas mozes samo da se ubijes. Kao nekada kad smo isli na Brezovicu, u Moliku. Iskljucivo skijasi, i to ozbiljni.

Čitajući tvoje postove pičinjem da sumnjam da mu Zlatibor odvlači turiste
Dubai počeo da slabi 😂
Kažem ja nigde nisam video sa zagarantovanim ROI ukoliko neko to može da opovrgne odlično.
Počelo da usporava u Dubaiu...

Zlatibor zapravo i nije ski centar, vec planina koja privlaci daleko siri spektar turista. U tome je i odgovor. Ljudi koje prevashodno zanima skijanje (kao ja npr.) i ne idu na Zlatibor/Taru radi skijanja vec zbog drugih aktivnosti. Zato i ne mozes da poredis Staru planinu koja je daleko bolja za skijanje od Zlatibora ali ako ne skijas mozes samo da se ubijes. Kao nekada kad smo isli na Brezovicu, u Moliku. Iskljucivo skijasi, i to ozbiljni.
Jedino što bi dodao da su staze na Zlatiboru prepune, i da mnogo ski škola radi. Moguće da su sve početnici i srednji nivo. Takođe na samom Torniku imaš veoma zahtevno skijanje za ozbiljne skijaše, jednu crnu stazu i crvenu stazu i još pola crvene/plave...ima dovoljne dužine ali realno i pošteno govoreći možeš da budeš zadovoljan jedno 3-4 dana ako si ozbiljan i zahtevan skijaš. Sve preko toga Stara Planina i Kopaonik...

Davao je President Kop na Kopaoniku u vikend naselju neko vreme mislim 3k EUR godisnje. Mislim da je do sada sve prodato.
Znam, meni je rečeno da ima još apartmana za prodaju, pošto su izgradili II fazu, ali nisam sa vlasnikom pričao o tome.
Tako su se reklamirali, medjutim nije tako u stvarnosti.
Ne potpisuju Ugovor sa tobom(možda i jesu sa baš retkima), uglavnom izdaju po principu 60% vlasniku njima 40%(za kompletno vodjenje izdavanja), takav ja imam dogovor 😉
Tamo je sada otprilike 3.5k godišnje inače za izdavanje, inače proširuje se kompleks i nastoji da bude jedan od boljih u vikend naselju kada se kompletira sve, još kada gondolu pored izgrade, baš će biti odličan po meni..
I da se potpisuje Ugovor on je možda samo na godinu dana, pa ako im ne ide ta sezona/godina, sledeće godine ako ocene da neće ne moraju.
Reklamirao se čak tako i jedan Investitor u BG-u, ali sličan princip.
U suštini ja sam hteo kada se tako nudi/reklamira da kada se potpisuje Kupoprodajni Ugovor da se takodje i odmah napravi ili Aneks ili još jedan Ugovor o izdavanju na više godina...
Zato sam i napisao da jedino za jedan ozbiljan projekat u Dubaiu se to ,,kao nudi,, entry level je 550k+, ali ni to nije sve bajno u Ugovoru, to jest oni su zaštićeni naravno skroz i ono što sam ja shvatio iz 50 stranica Ugovora je da skratim dok je njima super i tebi će biti 😉
Jedno su reklame, drugo su ti Ugovori o zakupu i stvarna realizacija kod tih kompleksa.
Zaštićen i siguran ne možeš biti nikad 100%, pa ni banke neće više od 3 god da oroče novce, neke više poput Raiffeisena neće ni da oroči(samo u fondove ulaganje).
Samo zbog svega ovoga ja kažem da mi je sigurnije i nekako lagodnije u gradovima na mesečnom nivou.
A kod planina je drugačije, moraš da se posvetiš izdavanju, ali imaš za sebe jedno uživanje koje možeš da koristiš tokom godine i uživaš na neki način besplatno.
Jedino što se priča su možda pod velikim možda ti premium smeštaji na Kopaoniku i Zlatiboru sa odličnim menadzmentom hotela i imenom hotela gde se ima ROI poput u gradovima ili neko kaže i veći, e to još nisam čuo iz prve ruke od nekog konkretno.

To sigurno, mislim da iz zbog puteva i trenda online rada se poboljšava turizam svake godine.
Takodje zbog drugacijeg pogleda na život, pre svega zdravlja da imamo jedan procvat turizma prema planinama/banjama itd...

Počelo da usporava u Dubaiu...

Jedino što bi dodao da su staze na Zlatiboru prepune, i da mnogo ski škola radi. Moguće da su sve početnici i srednji nivo. Takođe na samom Torniku imaš veoma zahtevno skijanje za ozbiljne skijaše, jednu crnu stazu i crvenu stazu i još pola crvene/plave...ima dovoljne dužine ali realno i pošteno govoreći možeš da budeš zadovoljan jedno 3-4 dana ako si ozbiljan i zahtevan skijaš. Sve preko toga Stara Planina i Kopaonik...
Ja se nadam da će s vremenom proširiti broj staza jer ima mesta na drugu stranu i na stranu... (To je moja želja kao skijaša) a na taj način privući i čiste skijaše

Наравно да Златибор није првенствено Ски центар,али кажем Вам, све ове породице са којима са причао а заиста са много њих сам причао ( због тренутне повреде не скијам па цупкам по стази док чекам дете ) су дошли због скијања....

Vrh