Šta je novo?

Zgrada Tuzilastva Kneza Milosa - [ Objekat javne namene | 12 170kvm ]

zašto ne bi na tom mestu mogla da se izgradi moderna zgrada? Čega se toliko plašimo? Pa odlika beograda i jeste mešanje arhitektonskih stilova u istoj ulici.
Ne podržavam ovu zgradu, ali mi stvarno smeta to razmišljanje. Beograd nije imao vremena da dobije značajnu količinu neoklasike i baroka, secesije.... i šta sad treba, sve prazne placeve pretvoriti u parkove? Dajte, molim vas....

Salih se oko parka,uopste mu nije tu mesto.A bolje je da bude ova zgrada nego da stoji ruzan prazan plac.

Takodje me zanima sta ce biti sa zgradom americke ambasade za godinu dve kada se iseli iz te zgrade.

@bg259Eh.. nisi čuo za zelenu agendu.. :kafa:..a na tom mestu bi možda bolje bilo da je jedan od silaza u metro..

stf":347kzspw je napisao(la):
zašto ne bi na tom mestu mogla da se izgradi moderna zgrada? Čega se toliko plašimo? Pa odlika beograda i jeste mešanje arhitektonskih stilova u istoj ulici.
Ne podržavam ovu zgradu, ali mi stvarno smeta to razmišljanje. Beograd nije imao vremena da dobije značajnu količinu neoklasike i baroka, secesije.... i šta sad treba, sve prazne placeve pretvoriti u parkove? Dajte, molim vas....

jasno ko dan...grad koji nije doziveo renesansu nema potrebe da se folira da bude rim..dajte savremeno bez HADIDOVE naravno...
http://www.google.com/imgres?imgurl...&ndsp=21&ved=1t:429,r:15,s:0&biw=1366&bih=610

Niko nije rekao da ne sme da bude moderna zgrada (a kakava bi drugačija i bila, sigurno ne kopija nekih starih sitlova).
Poenta je da moderne zgrade ne moraju da budu samo odvratno staklo, ima tu i drugih materijala (kamen, drvo...) i drugih oblika različitih od je8enog kvadra!
Evo ovaj primer u Mursiji uopšte nije loš. Sličnih projekata sigurno ima...

staklo nije odvratan materijal samo ima ljudi u bg-u imaju mngogo loseg iskustva sa staklom

Razgradjevinar ja na srecu neradim tamo ali koa buduci pravnik visicu dosta vremena tamo i po sudovima uopste De gustibus non est disputandum :kafa:

johnny_s":3v2r889x je napisao(la):
Jel zna neko kolika je realna verovatnoća da će ovu glupost graditi (da li ima para, koji su prioriteti itd.)?
I mene ovo zanima. odakle kesh za sve ove akrobacije u sledecih par godina?!?

Aham! I onda uporedi tako nesto, kako izgleda i kako je uklopljeno (ili sto bi rekli kako ,,komunicira'') u okolinu sa ovim nasim resenjem! Po stoti put, nije problem moderna zgrada pored starih nego to sto vecina naroda a sto je najgore i arhitekata smatra da je bilo kakva upotreba stakla moderna arhitektura! :bash:
Ovo nije cak ni za NBG, zbog spratnosti naravno. Ovo je idealno da zameni neku udzericu izmedju dve stare zgrade bilo gde po centru i sirem centru. Ali da ovako stoji u Kneza Milosa sa sve belom fasadom sa strane je bas smesno.

Aman-zaman! :lol:

Mislim da je doslo do zabune. Negativna kritika na racun "pobednickog" projekta koji predvidja izgradnju ove grdobe (imajuci u vidu lokaciju, ulicu, okruzenje) dovela je do zakljucka da na tom mestu nije pozeljna "moderna zgrada", kao da mi, kriticari, zelimo nekakav panteon tu da gradimo... :laugh:

Radi se o tome da sam ovakve zgrade i ja crtao kao klinac u neogranicenim kolicinama (neumevsi nista bolje da nacrtam :laugh: ). Sestospratni kvadar - prednja strana staklena povrsina - bocne: beli zidovi... I, sta je tu tako "originalno u svojoj modernosti". Da li nenametljiva gradjevina u istorijskom okruzenju podrazumeva nedostatak maste i invencije, nedostatak ideje, i odsustvo bilo kakve komunikacije... Da li pomenuta komunikacija podrazumeva bukvalno umetanje kojekakve arhaicne ornamentike (hint: naravno da ne), ili se to moze mnogo bolje postici... Mnoga se pitanja tu postavljaju, ako ovu zgradu nazovemo modernom. Cak, ja bih rekao da je "staromodna". :laugh:

Enterijer, sa druge strane, "govori" modernim jezikom. :)

da se nadovezem na felipea, kada sam svojevremeno otkrivao mogucnosti 3d maxa i lightwavea napravio sam gomilu ovakih kockica. komp je bio spor a kockice su imale mnogo manje poligona od nepravilinih objekata pa je renderovanje trajalo mnogo manje. cackao sam oko svetla, tekstura, refleksija i dobijao nesto poput pobednickog projekta. ja pojma nisam imao da sam u stvari bio moderan, cak ispred svog vremena i da profesionalci na mocnim masinama 15 godina kasnije rade ono sto je dokoni priuceni klinac radio na drljavom pentijumu, izmedju dve restrikcije struje

bg259":n5pja1uv je napisao(la):
"Sve do 90ih domaca arhitektura nije ni malo kaskala za svetom, vreme je da se toga setimo i da se vratimo na svoje mesto u svetsku avangardu"

malcice si preterao

Cerak Vinogradi, kraj 70'
BeogradMay06_006.jpg

muzej vazduhoplovstva, zavrsen krajem 80'
Muzej-vazduhoplovstva_nm250.jpg

2012":n5pja1uv je napisao(la):
3.raspisati međunarodni konkurs za zgradu tužilaštva na istoj lokacija

he, he, pa da opet biramo izmedju Japanaca i ARCVS, ili obrnuto :D

razgradjevinar":n5pja1uv je napisao(la):
profesionalci na mocnim masinama 15 godina kasnije rade ono sto je dokoni priuceni klinac radio na drljavom pentijumu, izmedju dve restrikcije struje

sta dodati, to je to. :kk:

mozda bi trebao da se kandidujes na sledecem konkursu sa starim renderima, barem ces da ih zbunis, kako to dva prijavljena ARCVS projekta, smesi ti se deljenje prvog mesta :)

@ Filipe, i Razgradjevinar
Svaka je na mestu.

"Cerak Vinogradi, kraj 70'" aj ne za'ebavaj

evo dokaza da je bio konkurs, naleteo sam na rad studija 1x2

tuzilastvo1x2.png

Au! Ne zna se koji je lepsi!
Jos samo kad bi se Lego prijavio na neki konkurs...

bg259":1nnhgk5w je napisao(la):
evo dokaza da je bio konkurs, naleteo sam na rad studija 1x2

tuzilastvo1x2.png

Da je ova zgrada sprat - dva niža i da je cela od belog mermera/kamena, uopšte ne bi izgledala toliko strašno jer bi se OK uklopila sa kanadskom ambasadom.

Vrh