Šta je novo?

Zgrada Tuzilastva Kneza Milosa - [ Objekat javne namene | 12 170kvm ]

Мени је победничко боље.

Pobednicko resenje je svakako manje lose od ovog drugog, ali me izludjuje da nema apsolutno nikakve konverzacije sa okolinom. Nisam neki fan preteranog "uklapanja", pre svega stilskog. Kao sto je besmisleno da stare zene i ljudi zatezu kozu da bi se pravili da su nesto sto nisu, tako ni zgradama ne trebaju vestacke bore. ALI, minimum postovanja prema kontekstu mora da postoji, a meni se cini da ova zgrada uopste nije ni svesna da postoji nekakva okolina i u nju ugradjena proslost svuda u okruzenju.

Uvazavanje konteksta je pogotovo imperativ u jednom od retkih reprezentativnih bulevara u gradu sa par lepih i starih (mada je i to relativan pojam, kod nas je istinski star jedino Kalemegdan i Bajrakli dzamija) a prilicno monumentalnih zgrada kakve su kod nas nazalost retkost. Postovanje konteksta i jako dobra konverzacija sa okolinom se moze ostvariti i ultra-modernim resenjima, sto neki od primera gore iz Londona, Spanije, i Portugalije lepo ilistruju. Dakle, nisam protiv modernosti kao takve, ali ovoj i ovakvoj zgradi tu sigurno nije mesto.

Nazalost, sudeci po cinjenici da oba resenja visinski strce, izgleda su spratnost/visina bili u startu zadati. Drzava je dakle propustila priliku da kaze, 'ajde ljudi da ispostujemo neke linije koje nam kontekst zadaje, tako da se onda covek pita sta ocekivati od gradjevinske mafije.

Na kraju, ironija je i to da bi ova zgrada super legla u Novi Beograd ili negde gore na bulevar i tamo imala 100% pozitivan efekat u smislu poruke, "evo, kreteni/mafijasi/tajkuni, ovako se gradi jedna moderna zgrada". Drugim recima, da je stavis medju tranzicione rugobe, zgrada bi dobila prosvetiteljsku ulogu. Da je uguras da ovako strci u Kneza Milosa, zgrada promovise nasilje nad gradom i drustvom u vrlo prepoznatljivom tranzicionom duhu, time sto nas navikava da se stalno puzi na gore i tamo gde to ocigledno smeta, i da se apsolutno nikada i nista ne postuje.

Kontekst, kontekst, kontekst...

Pobednicko je svakako bolje jer ce "osveziti" ceo potez i smanjiti monotoniju, a moglo bi i ovo drugo samo da nije u ovoj sivo-crnoj kombinaciji (stvarno cudno, strci na 50km) i da je jedan sprat nize. No i pored toga pobednicki rad se sigurno bolje uklapa.
Nisam skoro prolazio, jel se gradi ili se po navici jos nesto ceka, mulja...?

Стаклена коцка.....наспрам форме....смешно.
Пре свега, само 5 кандидата говори да је конкурс у крајњу руку, сумњив.

И како може стаклена плоча да буде у било чему лепша од екстензије форме? Друго решење је каастрофа, а остала два нису сјајна али имају шарм, а ова реџићева кутија је до бола неинвентивна...

Gde se mogu videti ostali radovi? Ovaj moj gornji upis je u kontekstu da sam video samo ova prva dva na prethodnim stranicama.

@ stf
Sto da ne, insistiranje na formi moze u nekim slucajevima dovesti do jednolicnog i monotonog izgleda ulica ili delova grada itd. Opsti trend u arhitekturi, narocito u Evropi zadnjih godina je spoj stare forme i modernog i ako se ostvari sklad moze pozitivno uticati na dinamicnost prostora i urbani look.

@JohnyBGood - postavio sam link ka svim radovima, a u slucaju da ne mozes da ga vidis iz nekog razloga, evo ga ovako: http://www.piu-moj.rs/

Imajuci u vidu broj kandidata, i to sto konkurs nigde nije bio objavljen, verovatno je bila rec o pozivnom konkursu (dakle, Redzic je, moze se reci, prvoplasirani medju pet delegiranih miljenika).

Interesantno je da sva resenja prelaze postojecu visinsku liniju, tako da se verovatno zahtevalo da se tu ubudzi malo preveliki broj kvadrata za tu lokaciju.

I slazem se, Redziceva zgrada bi na Bulevaru kralja Aleksandra npr. delovala bas mocno :)

Hvala Homer, znaci nije bilo ni 5 nego samo 4 predloga?

Meni se iskreno najvise svidja Lojanica, pre svega zato sto je em zanimljivija (mada je malo prenatrpana, suvise toga se tu desava) em postuje bar liniju zgrade sa desna a taj dodatni prostor koji je trebalo ugurati stavlja u mini kulu iznad. To je manje nasilje nad ulicom, ali je ironija da je ta i takva kula koja u sustini manje smeta verovatno u koliziji sa regulisanom spratnoscu, dok ovi drugi radovi koji se losije uklapaju nisu... E sad, ni Lojanica se nije proslavio sa leva, ali 'ajde, bar i tu ide u dobrom smeru.

Dosta mi se dopada Redzicev predlog iznutra tako da bi najvise voleo da vidim jos jednu iteraciju inspirisanu sa ta dva rada, a valjda je moguce i postici bolji kompromis izmedju jednostavnosti/elegancije i zanimljivosti forme koji je verovatno negde izmedju dva predloga. Kad vec nemas nista sto (odnosno "dvorskog arhitektu" koji) "zakucava" onda nije lose pristupiti utilitaristicki, kao u industrijskom dizajnu, sa iteracijama. A dva projekta i tako nisu puno udaljena tako da se mogu pomiriti. E sada, nasa je specijalnost da se za dva "pobednicka" rada u slucaju beton-hale biraju dva rada koja je nemoguce pomiriti a ovde gde se to cini i mogucim i (bar po meni) pozeljnim - to se ne radi. Nasa posla :rolleyes:

Ili brate uraditi posten medjunarodni konkurs, ali dobro, "posten" je mozda jos uvek mislena imenica, a i tako smo pukli sa parama, tako da ne verujem da ce od gradnje ovoga biti ista. A kod nas kad se promeni vlast ponovo se mesaju sve karte.

Johny imamo mi odlicne arhitekte, mislim da u ovom slucaju nema potrebe za medjunarodnim konkursom jer su Redzicev i Lojanicin rad sasvim opravdali tu tvrdnju, a i sam projekat nije megalomanski. Definitivno nam ovakvi projekti fale u centru, ne samo u bulevaru vec i u Despota Stefana, dole u Cvijicevoj...svuda gde jos opstaju udzerice i ruina. Pogledajte kako je Takovska zasijala sa rekonstrukcijom RTSa i izgradnjom jos par objekata, spoj starog i novog, ali uz pravilno ukomponovanje cime se ostvaruje potreban sklad a izbegava kic.

Meni se najviše sviđa Annaprojekat, baš mi je retro. :D
Čak i komunicira sa okruženjem, doduše sa nemačkom ambasadom nekih par stotina metara niže, ali bolje išta nego ništa :D

@EricNBGD,slazem se.Ako vec nisu osmislili neko mastovitije moderno-stakleno zdanje da postave u ovaj ambijent,onda su makar mogli prihvatiti Anaprojekt.Dovoljno retro da se uklopi u celinu i mesavinu stilova i dovoljno prijatno za oko.Ovako potpuno neinteresantno i cak sta vise strci iznad sporednih objekata.

EricNBGD":1cmi5z0q je napisao(la):
Meni se najviše sviđa Annaprojekat, baš mi je retro. :D
Čak i komunicira sa okruženjem, doduše sa nemačkom ambasadom nekih par stotina metara niže, ali bolje išta nego ništa :D
Koji je smisao da komunicira sa objektima udaljenim par stotina metara? :lol: Sto posto je zapadna kapija izgradjena ovamo da bi dobro komunicirala sa beogradjankom.

Naravno da mislim da bi bilo bolje da se slaže sa nekom bližom zgradom, ali na ovaj način imamo bar neku sličnost, neku komunikaciju; kad se prođe ulicom, možeš da uhvatiš bar neku nit.

И мени се, као и Џонију, највише свиђа Лојаницин рад. Ал', шта је ту је, ни Реџићев није лош. А што се Кнеза Милоша тиче, па она је иначе мешавина разних стилова. Ако се одради квалитетно и ако стакла буду довољно дискретна, можда се некако и навикнемо на њу.

Sto se tice bilo kakvih projekata u ulici kneza Milosa tice, mislim da je prioritet da se uradi nesto sa onim rusevinama na uglu sa nemanjinom...Zar ne?

Пре бих рекао да је приоритет протерати аутомобиле са тротоара и уредити жардињере, цвеће, чесме, бициклистике стазе.....

Када се погледају предратне фотке Кнеза Милоша (Краља Фердинанда), стиче се утисак једне хумане улице једног сређеног града једне уређене Европе....

Данас је Кнеза Милоша јавни паркинг и изгледа као најгора периферија пред кванташки пијац недељом преподне....одвратно!

Nebojsa":s7gkvjvs je napisao(la):
Sacekajmo dok nevidimo konacno resenje.

Па зна се коначно решење.

stf":s7gkvjvs je napisao(la):
Пре бих рекао да је приоритет протерати аутомобиле са тротоара и уредити жардињере, цвеће, чесме, бициклистике стазе.....

Када се погледају предратне фотке Кнеза Милоша (Краља Фердинанда), стиче се утисак једне хумане улице једног сређеног града једне уређене Европе....

Данас је Кнеза Милоша јавни паркинг и изгледа као најгора периферија пред кванташки пијац недељом преподне....одвратно!

+1

stf":yb8r0lww je napisao(la):

Ma, identicno...

dsc_92201.jpg

15272.jpg

Vrh