Šta je novo?

Zemun

Čak i poplava može lepo da izgleda kada fotografiše onaj ko zna :)

file.php
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=914968#p914968:27tz93tg je napisao(la):
astrodule » 07 Jan 2022 08:44[/url]":27tz93tg]Čak i poplava može lepo da izgleda kada fotografiše onaj ko zna :)

file.php
Ako je ovo poplava, šta je onda ono po centralnoj i južnoj Srbiji gde bude i po metar vode u kući?
 
Kojа је била намена зграде на месту данашње полицијске станице? Школа? Уствари да ли је у питању иста зграда само надограђена??
 
Штета за станицу, бившу школу. Мада могли би да јој ураде фасаду у оригиналном стилу, и евентуално кров.
 
 
Čovek mora da oseća nostalgiju za starim vremenima kad su fasade zgrada ukrašavane skulturama, reljefima i slikama. Jer to nije bila samo moda ili "stil". To je bila logična posledica sasvim drugog odnosa prema značaju zgrada i sasvim drugog viđenja koliko one treba da traju i prema tome koliko kvalitetno treba da se prave. Bogate fasade su samo spoljašnji izraz jednog takvog vrednovanja, bogatstva osobe koja je pravi i dodatnog novca koji je zbog takvog odnosa prema kvalitetu gradnje morao biti uložen. Pošto je bilo maltene obavezno da svaki fasadni ukras bude donekle različit od ukrasa na drugim zgradama, to je istovremeno na neki način bilo i "ime" zgrade, oznaka njene namene, ali i čisto estetski ukras bez druge "korisne" funkcije sem da lepo izgleda. Time su i same zgrade humanizovane, dobijale neki svoj sasvim poseban, individualni identitet nezvisan od funkcije. Kao što ime čoveka nije samo izraz skupa njegovih fizičkih osobina, već oznaka posebne ličnosti nezvisne od biološkog tela, tako su i neponovljivi i bogati fasadni ukrasi bili neka vrsta vizuelnog imena zgrade, njen poseban identitet, potsećajući ljude da je dobro i tvrdo sagrađena zgrada nešto posebno, svoje, da se generacije ljudi u njoj rađaju i umiru, da u zaborav odlaze čak i države, a ona i dalje traje onakva kakvu ju je neki davni stvaralac zamislio, platio i napravio. U poređenju sa time većina modernih zgrada deluje samo kao bezlična mašina za stanovanje ili biznis, prazna ljuštura, samo tanki omotač za funkciju, kao da u sebi i nema ništa svoje i trajno sem skoro nevidljivih nosećih stubova. A neka posebna kombinacija različitih boja fasade, neobičan raspored terasa, ili čak LED osvetljenje (recimo Beograd na vodi), deluju više kao tužan pokušaj jeftine individualizacije, jadna zamena za stare fasadne ukrase, pa čak i kao prevara koja šljaštećim svetlima i bojama treba da nas zaslepi, da stvori lažan utisak bogastva, kao reklame, da sakrije da je to samo jeftina simulacija pažnje i novca koji je ranije ulagan u zgrade posmatrane maltene kao zadužbina budućim generacijama od strane onih koji su svoje bogatstvo uložili u nju.

IMG_6367r.JPG

IMG_6368r.JPG

IMG_6369r.JPG

IMG_6372r.JPG

IMG_6374r.JPG

IMG_6375r.JPG


Velika Realka - Sova kao simbol mudrosti i znanja na koje se oslanja čitava civilizacija. A škola je njihov hram.
I sve je odmah jasno, i šta je unutra i kakav odnos treba da imate prema onima koji tu borave.

IMG_6377r.JPG

IMG_6376r.JPG

IMG_6378r.JPG

IMG_6382r.JPG
 
Poslednja izmena:
На жалост, ускоро у Земуну, осим у пар улица које гравитирају ка Главној, неће остати оваквих кућа и зграда. Све ове улице у горњем делу града (Цара Душана, Угриновачка, Добановачка...) су готово "очишњене" од трагова прошлости.
 
Vrh