Šta je novo?

Zemun

CrazySerb

Intermediate
Učlanjen(a)
10.02.2007.
Poruke
139
Pohvaljen
9
Kula na Gardošu – turistička atrakcija

Od oktobra će na prvom spratu biti smešteni umetnički atelje i radionica namenjena deci, dok će se na vidikovcu nalaziti durbini i fotoaparati kako bi turisti mogli da uživaju u pogledu na Beograd i Srem

Kula Sibinjanin Janka uskoro će biti obnovljena (Foto Ž. Jovanović) Zamišljena kao ponos i dika Zemuna, a danas oronula i zapuštena, Kula Sibinjanin Janka na Gardošu od oktobra bi trebalo da bude pretvorena u velelepnu građevinu opremljenu durbinima i fotoaparatima na vidikovcu, dok će u unutrašnjem delu biti smeštena galerija i umetnički atelje. Spoljašnjost „Milenijumske kule” zadržaće stari izgled, s tim što će biti uklonjeni mnogobrojni grafiti koji već mesecima ruže ovo zdanje.

Donedavnoje ovaj kulturno-istorijski spomenik bio u još tragičnijem stanju. Kada ga je prošle godine Đorđe Čubrilo, slobodni umetnik i fotograf, uzeo u zakup na neodređeno vreme od opštinskog preduzeća „Poslovni prostor”, unutra je zatekao gomilu đubreta. Uz pomoć donatora, opštine i Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture započeo je preuređenje koje košta oko 90.000 evra.

– Kada sam prvi put kao zakupac ušao u kulu ona je bila toliko ruinirana da je predstavljala sramotu za ceo grad. Sve je bilo prljavo i ižvrljano, nije bilo mokrog čvora, a neko je čak uspeo da ukrade i gromobrane. Zbog toga je i sada nebezbedno ulaziti unutra, mada ja ipak puštam strane turiste da se popnu na vidikovac, ali isključivo kada je lepo vreme. Morao sam da angažujem i dvojicu čuvara jer je ponašanje vandala prevršilo svaku meru – objašnjava Čubrilo, rođeni Zemunac, koji je detinjstvo proveo igrajući se u okolini ovog zdanja.

Njegova namera je da Kuli Sibinjanin Janka vrati nekadašnji sjaj, ali i da je učini primamljivom stranim turistima. Tvrdi da će se na drugom nivou nalaziti vidikovac opremljen durbinima i fotoaparatima, kako bi posetioci mogli da uživaju u pogledu na Beograd i Srem, ali i da te uspomene ostanu zabeleže na slikama. Kaže i da će ovaj prostor poslužiti televizijskim ekipama kada budu pravile reportaže o Beogradu.

– Na prvom spratu biće smešten umetnički atelje, kao i radionica namenjena deci. Ona će ovde moći da nauče ponešto o fotografiji i dizajnu – ističe Čubrilo, dodajući da će enterijer biti uređen u predviđenom roku, odnosno do oktobra.

Obnova spoljašnjeg dela kule, kao i prostora ispred nje, zavisiće od Zavoda za zaštitu spomenika kulture, u čijoj je nadležnosti. Njihovi stručnjaci uveliko su na terenu i pomno prate sve radove koje obavlja zakupac, budući da ovaj objekat spada u arheološko nalazište prve kategorije. Čubrilo, međutim, naglašava da će pokušati da ubrza ceo proces, kako bi kompletna kula što pre zasijala punim sjajem.

– Moraće da se uredi i ceo prostor oko restorana „Gardoš”, koji bi uskoro trebalo da bude privatizovan. Nadam se da će i on uskoro dobiti nov i mnogo bolji izgled, kao i da će biti preuređen parking – zaključuje Čubrilo.

Kulu na Gardošu, prvu solarnu kuću u ovom delu Evrope, podigli su Mađari 1896. godine kako bi obeležili hiljadugodišnjicu boravka u Panoniji, te otuda nosi naziv „Milenijumska kula”. Izgrađena je tako da je unutra zimi uvek toplo, jer su prozori tako raspoređeni da sunčevi zraci mogu da ulaze i greju prostor.

Milenijumski spomenik, visok 36 metara, bio je ozbiljno oštećen 1914. godine u sukobu srpske i austrougarske vojske, ali su posle Prvog svetskog rata oštećenja sanirana. Kula Sibinjanin Janka poslednji put temeljitije je preuređena 1962. godine.N. Miković
[objavljeno: 08/08/2008.]
 
Au Dragane, po ovim slikama se vidi da si ranoranilac :D Ovo je slikano oko 7 sati ujutru, zar ne?

Što se tiče Zemuna, naravno da zaslužuje poseban topic, nažalost ja ću njemu češće pisati ružne stvari nego lepe.

Zemun ima potencijal da izgleda prelepo, ali je činjenica da se trenutno raspada i da izgleda kao neki varošica u zemlji 3. sveta. Dovoljno je proći Gospodskom i Glavnom ulicom da bi se videlo o čemu govorim.

Ajde baciću i ja neke slike za vikend...

edit: gde nestade Draganov post :shok:
 
guimaraes":1v3yz6l9 je napisao(la):
Au Dragane, po ovim slikama se vidi da si ranoranilac :D Ovo je slikano oko 7 sati ujutru, zar ne?
Što se tiče Zemuna, naravno da zaslužuje poseban topic, nažalost ja ću njemu češće pisati ružne stvari nego lepe.

edit: gde nestade Draganov post :shok:
Nije baš u 7h, možda oko 8.30 juče ... ali, nisam zatekao radnike na Kuli, kao ni Đorđa Čubrila.

Taj post ( foto-reportažu o Gardošu) postaviću na neku posebnu temu, jer on to zaslužuje.
Ti ćeš ovde 'češće pisati ružne stvari', a ja imam nameru da pišem o lepim stvarima u Zemunu.

Nisam zainteresovan za kukanje i prenemaganje, više volim da čitam i pišem o rekonstrukcijama
i izgradnji na Gardošu i oko njega, pa sve to da složim u foto-report sa pozitivnom energijom.
 
dragan":6frqut46 je napisao(la):
Nisam zainteresovan za kukanje i prenemaganje, više volim da čitam i pišem o rekonstrukcijama
i izgradnji na Gardošu i oko njega
, pa sve to da složim u foto-report sa pozitivnom energijom.
I ja bih vrlo rado pisao o ovome, naročito o boldovanom, ali to bi stalo u 1 jedan post. Stvari koje Zemun čini urbanim selom je, nažalost, mnogo više.
 
OK. ... ti piši šta ti hoćeš. ... ako je u skladu sa ovom temom.
Zato sam i obrisao moj post, koji govori o nečem drugom, tj o izgradnji.

Postoje razni delovi Zemuna, neki su i urbano selo, neki su varoš, neki su i moderni grad.
Eto, kod hotel exYU će biti izgrađen vrlo moderan objekat - tako ja vidim Zemun.
 
dragan":28jw3iaf je napisao(la):
OK. ... ti piši šta ti hoćeš. ... ako je u skladu sa ovom temom.
Zato sam i obrisao moj post, koji govori o nečem drugom, tj o izgradnji.

Postoje razni delovi Zemuna, neki su i urbano selo, neki su varoš, neki su i moderni grad.
Eto, kod hotel exYU će biti izgrađen vrlo moderan objekat - tako ja vidim Zemun.
Da li Hotel Jugoslavija spada u Zemun? Meni se čini da posle Džona Kenedija dolazi NBGD.
 
f5b4ff228c.jpg

pun format : http://www.fotorola.com/uploads/8eeed0a53b.jpg

Pripada dosta toga : i hotel i objekti preko puta - mes.zajednica 'Jugoslavija' :)

A pripada i deo do bivše kineska ambasade, kao i VRO i Konjsko ostrvo kod ušća.
 
I sad si morao da postaviš i sliku :) .. pa, znamo šta si mislio i bez nje : do Dž.Kenedija.

edit : Dž :)
 
To je deo Novog Beograda koji je Zemun okupirao i koji ćemo vratiti koristeći sva demokratska sredstva. :D
Na nivou grada ćemo insistirati na održanju celovitosti i teritorijalnog integriteta Novog Beograda. :lol:
 
bigvlada":134v00np je napisao(la):
... Zemun okupirao ?! ...
Mora da se šališ, jer 'Vi' ste bili zemunska šikara i bara - pre samo 50g.

Možete da dobijete samo blok 9a, 'to' mi ne treba :) ali ni jedan milimetar obale.
Tamo gradimo elitno naselje na budućem Zemunskom jezeru - jednog dana.
 
Dobro je sto je otvorena ova tema jer beogradska opstina Zemun ima stvarno puno potencijala i steta je sto se na njegovoj eksploataciji jako malo radi. Jako pozitivna vest je bila uredjenje nove obaloutvrde i novog setalista (by the way, kada ce se nastaviti radovi na tome??).
Istorijsko jezgro Zemuna bi trebalo da se tretira kao jedinstveno i da se za to napravi plan preuredjivanja, da bi ponovo dobilo istorijski fler koji je imalo u vreme Austrougarske.
Na zalost, sada od toga mogu da se vide samo oronule fasade, bez ikakvog koncepta "uredjene" ulice i zapusteni turisticki potencijali...

Glavni adut Beograda kao grada je njegov diverzifitet: hocete Tursku, idite na Kalemegdan, hocete Austrougarsku, idite u Zemun. Hocete hladni rat, idite u blokove :)
 
Ревитализована фасада у Караматиној 17
Радници предузећа „Неимар град” завршили су ревитализацију фасаде зграде под заштитом државе у Караматиној 17. На објекту су рестауриране уличне и дворишне фасаде, замењен кров, фасадна лимарија, улазна капија и постављени елементи од новог вештачког камена у зони приземља.

Пројекат је израдио Завод за заштиту споменика културе града Београда, а вредност радова, који су финансирани из градског буџета, износи 9.100.000 динара.

Кућа породице Карамата подизана је у периоду од 1764. до 1827. године. Како је грађена у различитим периодима, сваки од њена три дела носи своје стилске особености. Делови су обједињени 1827. године, када зграда у целини добија одлике типичне барокне куће.

У различитим приликама у овом здању боравили су цар Јосиф Други, патријарх српски Јосиф Рајачић, Вук Стефановић Караџић и друге познате личности. Кућа породице Карамата представља један од најзначајнијих споменика просторне културно-историјске целине од великог значаја „Старо језгро Земуна” и 1979. године утврђена је за културно добро од великог значаја за Републику Србију.

1323366_karamatina_17.jpg
izvor Beoinfo
link http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1323362
 
Dragan pomenu buduće "Zemunsko jezero" i ja, koji sam fanatik čuvanja Velikog Ratnog Ostrva (zasluzuje da se sva prva slova imena pišu kao velika) prestarvih se. Nije valjda se se povampirio onaj stari plan iz pedesetih XX veka po kome bi VRO bilo uništeno, odnosno delom pripojeno kopnu a u sredini bi nastalo veštačko jezero. Izvanredan prirodni očuvan pejzaz bi nestao.
Koliko znam postoji zakon o obaveznom čuvanju jednistvenog ambijenta VRO i njegove uze okoline. Dalje, otkud "konjsko ostrvo" kad je to bilo uvek malo ratno ostrvo. I još nešto, moram da priznam da ne znam tačno gde se Sava uliva u Dunav. Da li je to u nivou linije koja spaja špic ušća i severni kraj beton hale ili u nivou linije koja spaja severoistočni špic VRO i sportski centar 25 maj.
 
Среда, 03. септембар 2008.
Град Београд - Секретаријат за образовање


Санација и адаптација објекта Земунске гимназије

На основу чл.70.став 1. тачка 2. и чл. 72. став 1. тачка 1. Закона о јавним набавкама («Сл. Гласник РС» бр.39/02, 43/03, 55/04 и 101/05)
ГРАД БЕОГРАД – ГРАДСКА УПРАВА
Секретаријат за образовање

упућује
ЈАВНИ ПОЗИВ
ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПОНУДА ЗА ЈАВНУ НАБАВКУ БРОЈ 65/08

ИЗВОЂЕЊЕ РАДОВА НА САНАЦИЈИ
И АДАПТАЦИЈИ ОБЈЕКТА ЗЕМУНСКЕ ГИМНАЗИЈЕ

...
Увид у Конкурсну документацију може се обавити од дана објављивања Јавног позива сваког радног дана од 13 до 16 часова на адреси, Секретаријат за образовање, 11000 Београд, Макензијева бр. 31, соба 202, до истека рока за преузимање Конкурсне документације.
...
извор Беоинфо
линк http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1325010
 
Пуцају зидови на Гардошу
Станари Улице Сибињанина Јанка, заштићене одлуком Завода за заштиту споменика културе, немоћни да санирају калдрму и спрече штету на кућама и аутомобилима
jtm49v.jpg

Када се пре шест година доселила у крај око Гардош куле, у Улицу Сибињанина Јанка, Ксенија Маринковић је имала разлога да буде задовољна новим крајем. Сместила се у питомину старог језгра Земуна, у ушушкане уличице интониране патосом давних времена, где су кућице одвојене од друма сређеним двориштима. Ни калдрма, и даље добро очувана, није толико сметала корацима колико је пријала оку. Носталгична идила је, међутим, ускоро скршена управо на тој калдрми.

Прво је пукла водоводна цев дуж средине улице, што су мајстори брзо средили али су раскопану земљу само набацали уместо да је утабају, те је калдрма остала неравна и испупчена. Потом су и под ивицу коловоза полагане водоводне и канализационе цеви, али су мајстори опет били аљкави и калдрма се још више усталасала. Поједине комшије су доводиле раднике да среде део испред њихових домова, после чега је стара улица наружена уметнутим бетонским блоковима. Станари те улице са плићим џепом, међу њима и Маринковићева, потражили су помоћ од градских установа. Одговорено им је да то није једноставно будући да су калдрма и цео крај под заштитом Завода за заштиту споменика културе и није дозвољено оправљати и сређивати их без испуњених конзерваторских услова које прописује та институција. Мајсторима које су неки од суседа ангажовали на своју руку, наравно, није пало на памет да се обрате заводу већ су мирне душе нарушили аутентичан изглед улице.

– Најгоре је што су те комшије, дотерујући своје прилазе, нарушиле стари изглед улице али нису олакшали заједничку муку. Сада могу да аутомобил глатко утерају у своје окућнице, али док стигну до њих труцкају се и упропашћују машину као и ми остали. Слегање тла после дрмусања узроковало је и ове пукотине на нашим кућама – показује Маринковићева распуклине дуж зидова дома, док комшије потврђују да и они имају исти проблем.

Они су покушали да нађу и приватног инвеститора који би дотерао улицу, али нису открили ниједног који би то урадио по цени коју могу да приуште. Општини и на разне градске адресе још пре годину дана послали су захтев за поправку, на који нису добили одговор. Док у Секретаријату за саобраћај објашњавају да они одређују приоритет улица за дотеривање на основу препорука општине, у општини Земун кажу да су захтев грађана проследили Секретаријату у октобру прошле године и да ће та установа, водећи се својим критеријумима, у фебруару саставити списак улица где су хитно потребни радови. Ако за месец дана Улица Сибињанина Јанка не осване на списку, Маринковићева и њени суседи неће знати ко је и према којим параметрима одлучио да је њихова штета недовољно велика.

В. Вукасовић
[објављено: 28/01/2009]
Izvor: Politika
Link. http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Pucaju-zidovi-na-Gardoshu.sr.html
 
Ovako pre dva dana sam iz radoznalosti otisao do Gardosh Kule u Zemunu. I imao sam sta da vidim. Kula je u jako losem stanju prozori su izlomljeni zidovi su gore crni kao da je bilo nekog pozara, ali dobra vest je da je obnavljaju tj. ogradjena je zicom i ima radnika. Inace pogled je fantastican :D
 
Земунски кеј без паркинга до окончања локалних избора
Недеља, 24. мaj 2009.
Градоначелник Београда Драган Ђилас је приликом данашњег обиласка Земунског кеја наложио да се заустави започета изградња паркинг места и улица врати у првобитно стање, јер је овај посао постао тема предизборних кампања. Обиласку је присуствовао директор ЈКП „Зеленило – Београд” Радован Драшкић.

– Будући да сада имамо једну петицију, у којој више од 300 грађана од општине тражи да се направе паркинг места, и другу петицију, којом група грађана тражи да се она не праве, наложио сам да се све врати у првобитно стање. Мислим да је изградња овакве врсте паркинга оправдана, али ћемо најбоље решење наћи после локалних избора у Земуну, зато што је ова акција постала тема политичких прича и предизборних кампања, а ја то као градоначелник нећу дозволити. Улица Земунски кеј је суботом и недељом готово непроходна, а људи се паркирају по трави и потпуно уништавају зелену површину. Без обзира на оправданост оваквог решења паркирања, очигледно је направљена грешка јер се са радовима почело без сагласности Завода за заштиту споменика. Она је морала да се прибави зато што је цео кеј под заштитом, тако да ће онај ко је почео радове сносити одређене последице. С друге стране, они који су у своје руке узели да истерују наводну правду, па су багерима порушили урађена паркинг места, мораће кривично да одговарају. У Београду се на тај начин не могу решавати проблеми, већ морамо да се договоримо шта је најбоље за грађане – рекао је Ђилас.

Град већ две године у Новом Београду и Земуну на сличан начин решава проблем паркирања. Тамо где су зелене површине уз саобраћајнице девастиране непрописним паркирањем праве се паркинг места, а преостало зеленило се ставља под ригорозну заштиту. У улици Земунски кеј започето је уређење паркинга по истој пропорцији саобраћајнице, паркинга и тротоара као од почетка Карађорђевог трга до шест солитера, за које постоји регуларно добијена дозвола. Паркинг места се раде растером, преко кога се насипа земља и сади зеленило. Иза паркинг места се поставља дупли ивичњак и сади цвеће. На тај начин се и штити зелени амбијент, и добија велики број места за паркирање, а и саобраћај у улици Земунски кеј може нормално да функционише, рекао је Драшкић.
Link: http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1346149

Ovo je dobra vest za koju su se borili i neki ljudi koje poznajem jer je nedopustivo da se na mestu zelenih površina gradi parking a samo pedesetak metara dalje je veliki parking JP Parking servisa koji stalno zvrji prazan. Nažalost, mislim da je ovo samo dobar politički potez Đilasa kako ne bi izazvao revolt Zemunaca pred izbore rušenjem ionako usklog zelenog pojasa uz reku a navodno će ''konačna'' odluka biti donešena posle izbora, kada/ako bude došao DS na vlast u Zemunu, pa će moći da se pravi parking jer će izbori tad već proći i nikom ništa. Vrlo mudro, nema šta.
 
Opustenooo":1a8r5fez je napisao(la):
Ovako pre dva dana sam iz radoznalosti otisao do Gardosh Kule u Zemunu. I imao sam sta da vidim. Kula je u jako losem stanju prozori su izlomljeni zidovi su gore crni kao da je bilo nekog pozara, ali dobra vest je da je obnavljaju tj. ogradjena je zicom i ima radnika. Inace pogled je fantastican :D
Ograđeno je već dugo, dugo, a ništa se ne dešava i to me jako nervira.
 
кад смо већ код гардоша, ево погледа са врха тог земунског брега на сам центар "града у граду" :)


IMG_0095.jpg

IMG_0083.jpg
 
Vrh