Baš suprotno, mislim da je najgora opcija kao početnik ići na planinarenje u grupi. U takvim grupama je daleko više iskusnijih osoba, pa početnici onda često umeju da uspore celu grupu i dolaze nespremni na takve poduhvate - u pogledu fizičke spreme, ali i opreme. S druge strane, ići sam na planinarenje može biti opasno, jer jednom pogrešno postavljena noga može doneti dosta problema. Za takve poduhvate je potrebno minimum dve osobe. I na kraju treba postaviti realne ciljeve.
Ja sam nedavno bio u Gruziji sa drugarom, napravili smo par planinarenja i da smo bili sa još nekim, ili u grupi sa iskusnijim i spremnijim ljudima, onda bismo ih definitivno usporili. Prvo planinarenje nam je trajalo 6-7 sati i prošlo je bez problema, ali smo išli svojim tempom i pravili pauze kada nama odgovara i naravno uživali u svakom pogledu usput. Na drugom planinarenju, koje je već bilo dosta lakše, nam se desio peh, gde nas je na samo 100m od glečera uhvatilo nevreme sa jakim pljuskom. Put je imao kamenje i stene, što je onda bilo još opasnije jer uz kišu je automatski dosta klizaviji teren i povećava se opasnost od povrede. U tom slučaju solo opcija nikako ne dolazi u obzir, a nespremnost i neiskustvo bi tada i u grupi bilo zastrašujuće.
Treće planinarenje je bilo najuspešnije, gde smo se sa 1700m popeli na 3000m. Jako strma putanja, ali dosta bezbednija jer je 70% bilo zemlja, odnosno trava i šuma, dok je ostatak bilo kamenje. Na kraju nas je vrh Kazbegi nagradio time što je sklonio oblake i pokazao svoju veličanstvenost od 5000m - dok su nas na putu ka našem cilju dve grupe upozorile da nažalost nećemo videti vrh jer je sve vreme kod oblacima.
Kad već stavljamo slike, da se malo i ja pohvalim onda:
Pogledajte prilog 256034
Ušba
Pogledajte prilog 256035
Vodopadi Šdugra
Pogledajte prilog 256036
Pogledajte prilog 256037
Planinarenje do glečera Škara ispod vrha Škara
Pogledajte prilog 256039
Ušguli (najviše neprekidno nastanjeno selo u Evropi), u pozadini najviši vrh Gruzije Škara sa preko 5200m
Pogledajte prilog 256040Pogledajte prilog 256041
Planinarenje na 3000m u regionu Stepantsminda, naša pitanja se vidi desno od parkinga, pa se najviše linija brda skroz gore u oblake.
Pogledajte prilog 256043
Na 3000m nas je dočekao vrh Kazbegi iza oblaka, pa nas je onda nagradio otkrivanjem svojih 5000+ metara visine. Dok je bio iza oblaka, nismo mogli ni da pretpostavimo gde je vrh - naša vizuelna procena je bila daleko niža od realnosti.
Pogledajte prilog 256042Pogledajte prilog 256044