Ево текста који се надовезује на путописне цитате које је Дедиње пренео на теми "Бранков мост"
http://www.beobuild.net/discussion/viewtopic.php?pid=8889#p8889 . Иначе текст је објављен у недељном додатку Блица
"Панорама" (5. август 2007., страна 10)
Kako su stranci zavoleli Srbiju
Imate lepe devojke i živite "samo opušteno"! - uobičajen je komentar stranca koji dođe u Srbiju. Ovako, međutim, nije bilo oduvek. Putnici i putopisci prošlih vekova primećivali su da su Srbi džentlmeni i gostoljubivi, ali s druge strane - lukavi, praznoverni i svađalice. Naravno, teško je okarakterisati narod koji u svom nasleđu ima krilaticu "Samo sloga Srbina spasava", ali u isto vreme često živi po principu "da komšiji crkne krava".
FRANCUSKI LOBISTA
Nedavno su, sa zakašnjenjem od dva veka, na srpski jezik prevedeni svi tekstovi u kojima je čuveni
Alfons de Lamartin, francuski pesnik i političar, pominjao srpski narod i običaje.
U 19. veku bio je samoinicijativno "lobista" koji je Evropi promenio mišljenje o maloj srpskoj kneževini, ne potpuno oslobođenoj od Turaka.
Lamartin je pisao da je "srpski jezik skladan, muzikalan i ritmičan" a Srbiju tridesetih godina pretprošlog veka video je ovako: "Malo je imovinske nejednakosti među Srbima. Vlada opšte blagostanje, a opšta raskoš je u oružju", pisao je Lamartin.
Muškarce je opisao kao "gorštake s uglađenim manirima", a lepota žena ga je podsetila na otmene stanovnice lucernskog i bernskog kantona. Sreo se sa seljacima, knezovima i ratnicima, slušao epske narodne pesme, veličao domaći ponos, spremnost na borbu za nezavisnost i gostoprimstvo.
Sin Slovenke i Nemca, slavni austrijski pisac
Peter Handke, više puta je pisao "sastave" na temu "Zašto volim Srbe". Esej "Pravda za Srbiju" izazvao je lavinu napada u nemačkoj štampi, pa su Handkea pitali šta ga je motivisalo da se bavi Srbijom i da putuje u Srbiju.
- O Srbiji sam čuo da tamo jedino ima kurvi i korupcije i da se ubijaju. Mislio sam da ne može biti onako kako se stalno priča, i baš me je to privuklo da odem. Kad sam rekao svojoj ženi da to moram da vidim, rekla je da ide i ona sa mnom, pa smo medeni mesec proveli u Srbiji - kaže ovaj srbofil, koji je ove godine uskršnje praznike proveo u Metohiji, kako bi zahvalio ondašnjim Srbima što su ostali tu da žive.
RAJSOVO UPOZORENJE
Znameniti prijatelj Srba, Švajcarac
Arčibald Rajs ukazao je na sve plemenite strane našeg naroda, ali isto tako i na one ružne, opominjući nas na čestu zaboravnost i nezahvalnost. Tridesetih godina prošlog veka Rajs je u svojoj knjizi "Čujte Srbi" objasnio da će sopstvene mane Srbima doći glave.
-Kao prijatelj vam kažem: "Čuvajte se". Od koga? Od sebe! - pisao je Rajs, napominjući kao svetlu tačku što je velika većina Srba i pored patnji, ostala odana staroj veri i nije htela da povije vrat pred Turcima.
-Hrabri ste i to seže do junaštva. Mogu to s pravom da kažem, jer sam gledao vaše vojnike. Rodoljubivi ste. Ne znam ni za jedan narod u kom legendarni nacionalni junaci toliko žive u narodu kao kod vas - rekao je Rajs.
Kao važnu srpsku osobinu izdvajao je i gostoljubivost i demokratičnost, milostivost, ponos ali ne i oholost, ali ukazao je i na mnoštvo mana.
-
Političari su vam iskvarili zemlju. Oni su kod vas svemoćni. Politika se meša u sve i svuda upravlja. Funkcioneri su bez morala, bez časti lični interes je u prvom planu. Junaci su zaboravljeni, omladina zapostavljena, radnih navika skoro i da nemate. Međutim, vi ste bistar narod, jedan od najbistrijh koje sam za života video - zaključuje Rajs.
Poznati francuski pesnik
Patrik Beson je pre nekoliko godina izjavio da je "beogradsko nebo ono što želi da vidi dok bude umirao". Na pitanje šta misli o Srbima među kojima je proveo dosta vremena, Beson je rekao:
-To je elegantan, inteligentan i miran narod, koji zaslužuje da upozna prosperitet. Pred njim je velika budućnost. On ima visok kulturni i intelektualni nivo koji treba da mu obezbedi dobru poziciju u ovom svetu.
SRPSKI BOG SA ŠAJKAČOM
O religiji u Srba, Arčibald Rajs je pisao:
- Pretvorili ste svoju religiju u narodnu crkvu, bolje reći u narodnu tradiciju. Međutim, vi niste religiozni. Niste mogli da prihvatite Boga kakav je u Bibliji, pretvorili ste ga u večnog i svemoćnog glavara svog naroda. Rado bih rekao da vaš "bog" nosi oklop i bradu Kraljevića Marka, šajkaču ratnika sa Cera i Jadra, Kajmakčalana i Dobrog polja.
OD SVAĐALICE DO DŽENTLMENA
- Svi Srbi u austrijskim i madžarskim zemljama imaju mnogo lukavosti, prirodne duhovitosti i pritvorenosti, seljaci nisu tako glupi i budalasti, kao u ostalim zemljama.
Fridrih Vilhelm fon Taube, nemački pisac (1777)
-Veselo raspoloženje ne napušta Srbina gotovo nikad, svuda se izražava naklonost ka druženju i gostoljubivosti.
Oto Pirh, pruski gardijski oficir (1829)
-Narodne osobine Srba su: smisao za porodicu, ljubav prema roditeljima, ljubav slobode i otadžbine, hrabrost, gostoprimstvo, umerenost, s druge strane, svađalački duh, prepredenost, praznoverje...
Albert Vir, nemački publicista (1914)
-Svaki Srbin je džentlmen
V. Denton, engleski putnik
N. Gološin