Šta je novo?

Zagađenje urbane sredine i kako ga se rešiti - izduvni gasovi, buka

Šta se dešava sa stablima i granama koje iseče Gradsko zelenilo? Da li i koliko bi bio čistiji vazduh ukoliko bi se socijalnim slučajevima, onima koji žive u divljim, nehigijenskim naseljima to ustupalo za grejanje? U sebi ću postaviti potpitanje da li bi oni to zloupotrebljavali da preprodaju i zarade neki din. i kako bi se kontrolisalo da i dalje ne lože šta im padne pod ruku. tj.kako kontrolisati i prevenirati mogućnost zloupotrebe.
Svaki drustveni dogovor, pa i ugovor stvara se "iz dobrih namera", kako kazu pravnici.
Kada se drustvo raspadne, vise nema dobrih namera i kontrola bilo cega postaje vrlo teska i skupa.
Mislim da drakoske kazne koje bi uterale strah u kosti stanovnistvu Srbije jesu jedina prava stvar.
Recimo ohrabriti/nagraditi potkazivanje onih koji loze djubre.
Kontrola bi onda naisla sllucano bas kad loze djubre.

Pre se moglo videti kako ti socijalni slučajevi skupljaju to granje.

Prošle nedelju su recimo sekli rastinje kod dalekovoda na Bežanijskoj kosi i video sam par privatnih kombija koji su sakupili dosta trupaca.

Ali, poenta je što se ta naselja uglavnom greju "na banderu", tj, na struju sprovedenu kablom sa najbliže bandere.

Списак 20 највећих извора сумпор диоксида, чврстих честица, aзотнох оксида и амонијака.
ТО Нови Београд се изузетно високо котира.
Откуд оволико високо место на листи загађивача сумпор диоксидом ако ради на гас?

• Sviđa mi se
Reagovanja: zzz
Подаци су из НРИЗ-а, а то је регистар коме правна лица достављају податке о изворима загађења. Нису у питању било каква независна или физичка мерења, већ сувопарне базе.

А, сама топлана НБГ има (и понекад користи) и котлове на мазут, што се може видети кад иде црни дим.

Под којим околностима користи мазут, требало би ваљда само као резервно гориву у случају недостатка гаса а гаса има?

Заиста не знам, али прошле сезоне је сигурно радила на мазут пар дана, има фотографија. Лично сам видео тај црни дим неколико пута, а ове сезоне је нпр. цео Дорћол смрдео на мазут првих неколико дана грејне сезоне.

Ја сам чуо да се на почетку грејне сезоне због неких проба прво пушта на мазут, али не знам да ли постоји неки разлог да се касније исто користи мазут

То значи да се не ложи мазут ако из њих не иде дим? Чини ми се да сам видео тамни дим пре неки дан из црвених димњака, да ли се они користе само за гас?

• Sviđa mi se
Reagovanja: zzz
Може бити и да сам погрешно чуо или разумео, јер дефинитивно ми та област није блиска, али то је информација коју сам некако упамтио. Гледајући како изгледају друге топлане, не могу да нађем паралелу у том смислу. Вероватно могу да ложе мазут, а да дим иде и кроз велике димњаке, али нађох сад и фотку која можда објашњава више од речи, а сећам се и сличног призора из авиона прошле године:

1732716646373.png

А ево и овде има више о томе:

Razlika je nebo i zemlja. Naravno ima delova gde se oseti loženje, ali neuporedivo bolje nego pre desetak dana.

Uostalom, dovoljno je pogledati pisanja na ovoj temi od njenog otvaranja. Vidi se ta negativna tendencija po komentarisanjima, učestalo od 2019. godine.

Meni isto juce i danas, cak i gore. Juce na Adi vrlo neprijatno iskustvo, sad mi otvoren prozor i smrdi. Izgleda da je sve do tih individualnih trovaca i moze da se zeleni na mapi koliko hoces, kad te neko truje u okolini, dzaba ti sve.

Meni isto juce i danas, cak i gore. Juce na Adi vrlo neprijatno iskustvo, sad mi otvoren prozor i smrdi. Izgleda da je sve do tih individualnih trovaca i moze da se zeleni na mapi koliko hoces, kad te neko truje u okolini, dzaba ti sve.

Noćas je gorelo ispod Pančevačkog mosta (preptpostavljam divlje naselje na potezu od mosta ka Karaburmi), zagadilo je sve za sat vremena.

Smrad se oseća i sad.

Brate... the fuck je sa ovim ljudima

za one koje mrzi da citaju, sumiranuo od strane ChatGPTa:

Grupa građana "UZINAT – Ne izdajemo lokal – Dr Tatjana Milošević" iz Gornjeg Milanovca ukazala je na kontradiktorne postupke lokalnih vlasti u vezi sa zaštitom životne sredine. Iako je opština postavila punjač za električna vozila i najavila nabavku takvih vozila radi smanjenja zagađenja vazduha, Javno komunalno preduzeće (JKP) je istovremeno sklopilo ugovor o "gašenju DPF filtera" na svojim vozilima. DPF filteri služe za smanjenje emisije štetnih čestica, te njihovo uklanjanje povećava zagađenje. Dodatno, ugovor je zaključen sa firmom osnovanom samo 22 dana ranije, što izaziva sumnju u regularnost tendera. "UZINAT" postavlja pitanja lokalnim vlastima o usklađenosti ovakvih postupaka sa ekološkim standardima i interesima građana.

Izvor: https://gminfo.rs/gg-uzinat-subvencionisanje-zagadjenja-vazduha/

Ovo je prva mera koja zaista smanjuje glavni uzrok zagadjenja.

Mada rešavamo posledicu, a ne uzrok.

Ono beše još škole i vrtići nisu dobili prečišćivače?
slazem se. Mada mi nije jasno kako ce to da izvedu, narocito u romskim naseljima koja su znacajan izvor zagdjenja.

Vrh