Nedavno sam gledao nekog ruskog blogera na yt (ne mogu sada baš da pronađem video) vezanog za urbanizam, i pravio je reportažu o Fnskim blokovima u Helsinkiju i drugde, koji podsećaju veoma na sovjetske osim što su u 230% boljem stanju, i uglavnom snimci iz drona su pokazivali prelepu sliku, zgrada i blokova sa zelenilom i prirodom okolo, praktično bez i jednog jedinog auta bilo gde, i betona, što mi je bilo neverovatno i odmah upalo u oči, a suština je u tome da oni imaju podzemne garaže.
Elem, gledajući ovaj snimak NBG odmah mi je upalo u oči sve što ne valja ovde, ogromna količina automobila parkiranih koje kude oko zgrada, potpuno nedefinisan prostor između zgrada, i bez neke konkretne funkcije i svrhe.
U Beogradu je pre neki dan prodano parking mesto za 55k eura, prosečno parking mesto ide oko 10-15k eura, što je prosto neverovatno, ja sad baš pitam zašto nikom nije palo na pamet da gradi više garaža, od čega mi mogao da se omasti baš fino, a pritom poboljšao bi se opšti uslovi življenja. Da sam država ili da sam investitor, ne znam tačno po kom modelu, ali tako bi ovom linijom spucao podzemne garaže na 2-3 ili 4 sprata, zatim radikalno izmenio površinski prostor, smanjio pa barem za 50% (možda i više) površinskih parking mesta, na tom novom oslobođenom prostoru, napravio pravi park, prostor za treniranje, igrališta, šta god.
Znam da ovo u praksi nije tako lako, ali zar stvarno lokalna vlast, država pa i privatni kapital ne mogu da nađu određen biznis model da ovo bude efikasno rešenje, da bude čak i profitabilno i na kraju svega da podigne opšti kvalitet života, barem u određenim delovima grada, a samim tim i da podigne tržišnu vrednosti svih stanova okolo, kada se zna da imaju regulisane probleme sa parking mestima, da imaju malu zelenu oazicu ( u betonskoj džungli) oko svojih zgrada sa različitim sadržajima?
Zašto država ne bi mogla da inicira ovakve projekte, da omogući subvencije, da omogući kredite za otplatu tih parking mesta, da preuzme na sebe gradnju ili bilo šta?
Privatni kapital to nikad neće ni pokušati, samo grad i država mogu da reše ovaj problem, koji će opet rezultirati ako je uspešan još većom vrednošću nekretnina.