Šta je novo?

Zagađenje urbane sredine i kako ga se rešiti - izduvni gasovi, buka

Mesto nesudjenog centra za promociju nauke, Novi Beograd.

1000025215.jpg

Upravo prolazim pored takav smrad se oseca zapaljene plastike i ko zna svega sve ne.

Uspeli su ceo blok i sire da usmrde. Primera radi prosao sam pesaka pored novog Merkatora vazduh je osetno kvalitetniji.

Moje saucesce svim okolnim stanarima ovo je kancer u vazduhu. Mala grupica u sred sume terorise sve ostale.

1734556643174.png

Samo ekonomski kolaps moze da nas spase ovog zla.
Cvrsto gorivo treba da bude toliko skupo da niko ne moze da zagreva celu kucu, dan i noc.
Ljudi treba cele godine da stede za ogrev, ne za stausna letovanja.

Aj ne smaraj bre više.
Smaraš već godinama.

Živeo si decenijama u jednoj od najuređenijih i najprijatnijih zemalja pa se vratio u Srbiju i sad bi sve da zakatančiš i zatočiš da doveka žive slepi, gluvi i glupi u jednoj od najraspalijih zemalja kontinenta, samo zato što si ti iz ko zna kog razloga ljut i isfrustriran svime u životu, pa hajde onda da se posereš i drugima u život i ne daš im da vide nešto dalje od smrdljivog propalog Balkana, čak ni kada uštede svoje zarađene pare i požele da vide nešto dalje od raspale Budve i Paralije.

Samo neke kuknjave i predlozi zabrana. Uzmi jednom uradi nešto konkretno za svoju zajednicu osim toga što kukaš i piskaraš nebuloze po ceo dan.

Poslednja izmena:
I benzin treba da poskupi tako da se smanji upotreba automobila za 50%.

• Sviđa mi se
Reagovanja: zzz
Vazduh u Beogradu će biti čistiji kada:

1) Srbija izgradi nuklearnu elektranu tako da može skroz da ugasi TENT (Nikola Tesla A i B)

2) Srbija zabrani korišćenje automobila koji imaju motore starije od Euro 6 standarda.

3) Ljudi u Beogradu prestanu da se greju na drva, ugalj, gume, kablove, motorno ulje, plastiku. Milom ili silom.

4) Deponija u Vinči se bolje reguliše ili skroz pomeri negde tako da ne dolazi do zapaljivanja i požara koji traje danima ako ne i nedeljama.

Koliko je sve ovo realno i izvodljivo čak i u dalekoj budućnosti - procenite sami.

• Sviđa mi se
Reagovanja: zzz

1) Srbija izgradi nuklearnu elektranu tako da može skroz da ugasi TENT (Nikola Tesla A i B)

2) Srbija zabrani korišćenje automobila koji imaju motore starije od Euro 6 standarda.

3) Ljudi u Beogradu prestanu da se greju na drva, ugalj, gume, kablove, motorno ulje, plastiku. Milom ili silom.

4) Deponija u Vinči se bolje reguliše ili skroz pomeri negde tako da ne dolazi do zapaljivanja i požara koji traje danima ako ne i nedeljama.

Koliko je sve ovo realno i izvodljivo čak i u dalekoj budućnosti - procenite sami.
Uz ovaj nivo zagađenja tačka 2 je skoro pa nebitna.

Manje vise udisemo isto sranje kad se izadje napolje...
1000044357.jpg

Tosin Bunar Lidl
1000044361.jpg

Tosin Bunar u blizini divljeg naselja
1000044362.jpg

komicno(tragi-komicno) je ispalo ime koje mi je izaslo na lokaciji
1000044363.png

Osnovna skola Borislav Pekic
1000044364.jpg

Eko pumpa, Bezanijska Kosa
1000044365.jpg

Stavka 3 da se samo sredi i svanuce nam po pitanju kvaliteta vazduha.

Individualna lozista ubedljivo najveci trovaci.

Situacija je bolja nego prošle godine prvenstveno zbog većeg broja vetrovitih dana. Ova dva dana su baš loša, no srećom u petak se očekuje novi ciklon.
Odakle ti to? prosla godina je bila top, zima je kratko trajala (nije se desavala inverzija toliko cesto) i bilo je dosta vetra, ova godina ce em biti hladnoja em dosta je vlazno (magla).

Po svim prognozama, ovo ce biti surova godina sto se kvaliteta vazduha tice.

Odakle ti to? prosla godina je bila top, zima je kratko trajala (nije se desavala inverzija toliko cesto) i bilo je dosta vetra, ova godina ce em biti hladnoja em dosta je vlazno (magla).

Pričam za prošli decembar i početak januara. Bilo je dosta manje vetra i više je bilo zagađeno. Znam po broju koraka koje sam napravio. Kada je zagađeno, trudim se da ne izlazim uopšte.

Nije bila "top", sećam se da sam jako često izbacivao crno iz nosa i da smo se okupljali na ovoj i srodnim temama i pričali odnosno razmenjivali kad će sledeći dašak vetra da malo rasčisti vazduh.

Ljudi koji lože đubre, jedan deo naroda, oni su uz industriju najveći izvori zagađenja zimi.

Pričam za prošli decembar i početak januara. Bilo je dosta manje vetra i više je bilo zagađeno. Znam po broju koraka koje sam napravio. Kada je zagađeno, trudim se da ne izlazim uopšte.
To jeste, deo Decembra i pocetak Januara je bilo zlo, al nije dugo trajalo. Secam se 2022 kad je u Oktobaru i Novembaru po dve nedelje bilo uzasno da nije moglo da se izadje, to je bio jedan od najduzih i najzagadjenijih perioda, nit je bilo vetra a trajalo je sve do Maja...

Nije bila "top", sećam se da sam jako često izbacivao crno iz nosa i da smo se okupljali na ovoj i srodnim temama i pričali odnosno razmenjivali kad će sledeći dašak vetra da malo rasčisti vazduh.

Ljudi koji lože đubre, jedan deo naroda, oni su uz industriju najveći izvori zagađenja zimi.
u odnosu na sve ostale u proteklih 4-5 godina... najmanje crvenih, ljubicastih i braon dana... radio sam pracenja.

Naravno, dosta toga zavisi i od mikro lokacije

Vrh