Šta je novo?

Zagađenje urbane sredine i kako ga se rešiti - izduvni gasovi, buka

1731069592313.png

U sred dana.
Situacija je svake godine sve gora i gora.
Jasno se vidi da zagadjenje potice iz predgradja.
Njihova emancipacija, kotlovi za CG, danonocna upotreba istih, zatim jeftin vlazni lignit, jeftini schreder uredjaji kojima se sitni svakovrsni toksicni otpad i pretvara u gorivo. I evo ga.

Zaradi se. Zarade prodavci lignita (drzava), zarade potrosaci jer je gorivo jeftino. Zarade i doktori koij bezuspesno lece od raka.
I zene su srecne, mogu da idu po ceo dan u tankim vecernjim haljinama po dvorcima u Sremcici i da se slikaju.

Srbi vole tako da zive.

Poslednja izmena:
Ово је генијално 😄
Jeste smesno i jeste to mc sa duplog naloga sto predstavlja grubo krsenje forumskih pravila ali za ovo je u pravu 101%. Ljudi loze sve sto im padne pod ruku, kriminal bukvalno. Samo da se ne ostane gladan i da se naroka grejanje za sve pare.

Pitanje za nekog upucenijeg, kakav je pelet po pitanju zagadjenja u odnosu na kombinaciju drva+ugalj?

Juče na NBG oko 17h, Jurija Gagarina pre mosta na Adi, to je bio takav miris, ljudi su se hvatali za nos.
Kao da je nešto goruckalo da doda na već nekvalitetan vazduh...

Sad nesto citam po netu. Brnaba je 2020. obecala da ce iskoreniti sva individualna lozista do 2025. Kako los vic, jbt.

Naleteo sam na nekom manjem portalu na ovaj preneseni tekst Vremena

A sad kad si trazio sam uzeo da nadjem i nema pisanog traga da je to rekla, a nemam nameru da vrtim njene konferencije od pre 4 godine, ne treba mi ta vrsta zaglupljivanja petkom popodne

Hvala.

"Ana Brnabić je najavila da će njihovo iskorenjivanje biti postignuto do 2025." 🤡

Ovaj Beograd postaje kao zatvor. Leti je prevruće a zimi je zagađeno. U periodu od jedne godine bih rekao da ostaje maksimalno između 3 do 4 meseca kada je podnošljivo.

Nego jel se zna da li će duvati košava u narednih par dana?

Poslednja izmena:
Nije samo Beograd. Čitava država ima isti problem.

Evo Zlatibor van centra:

1000015508.png

Trenutno je na snazi temperaturna kupola (ili kako god se to zove).

Visok pritisak, stabilno vreme, bez vetra, pa nema gde zagađenje da ode,

Btw, i da odete u neko brdsko/planinsko selo, gde svi lože na drva, merač PM čestica bi pokazao zagađenje.

Ono što smrdi to je kada neko ubaci neko đubre u peć (plastiku, gumu...)

vazduh.png

Posmatram ove merace i ne mogu da zakljucim da li zagadjenje lokalno ili je vazduh zasicen u toj meri da se zagadjenje gotovo izjednacilo.
Da li recimo ovaj merac sto se nalazi oko paviljona moze da bude argument da je zadadjenje lokalno i da je na setalistu pored dunava nema veceg zagadjenja?

Pogledajte prilog 219119
Posmatram ove merace i ne mogu da zakljucim da li zagadjenje lokalno ili je vazduh zasicen u toj meri da se zagadjenje gotovo izjednacilo.
Da li recimo ovaj merac sto se nalazi oko paviljona moze da bude argument da je zadadjenje lokalno i da je na setalistu pored dunava nema veceg zagadjenja?
Globalno je. Bukvalno ogroman oblak u kome smo svi. Mislim da je u radijusu 200km od Beograda slično.
1000015511.jpg

Gde su sad oni što tvrde da je u pitanju magla? Napolju smrdi kao da sam u sušari.

Danas sam bio kod okretnice na Šumicama i video kao neku izmaglicu iznad Medakovića II i III, a još uvek nije pao mrak.​

Imam handheld merac, merio sam kad je magla bila i da nije zagadjeno, bilo je oko ~10, popodne mi je pokazivalo 170, a jutros 150.
Naravno. Imam i ja merače.

P.S. Za neupućene, merenja jeftinih kineskih merača sa Alija i Temua se poprilično poklapaju sa merenjima profi merača od ministarstva.

Kad pogledam mapu Evrope, vidim da je ovo karakteristično u našem regionu. Kako se greju onda u ostatku Evrope, je l' su svi prešli na gas pa zato nema zagađenja?

Kad pogledam mapu Evrope, vidim da je ovo karakteristično u našem regionu. Kako se greju onda u ostatku Evrope, je l' su svi prešli na gas pa zato nema zagađenja?
uglavnom se greju na gas
Austrija, Nemacka, Holandija, Danska, Francuska, Ceska ... sve na gas

Poslednja izmena:
1731097692591.png

Moj rucni merac pokazuje osim visoke koncentracije cestica od 2.5um i visoku koncentraciju cestica od 10um i 1um.
Ove poslednje su narocito ubistvene.

Pogledajte prilog 219188

Moj rucni merac pokazuje osim visoke koncentracije cestica od 2.5um i visoku koncentraciju cestica od 10um i 1um.
Ove poslednje su narocito ubistvene.
Mislim da su sitnije opasnije jer mogu dublje da uđu u organe i tu ostanu trajno.

Btw. Ovi jeftini merači mere samo 2.5. Podatke za krupnije čestice daju samo na osnovu procene na osnovu PM2.5. Neka me neko ispravi.

Vrh