Šta je novo?

Zagađenje urbane sredine i kako ga se rešiti - izduvni gasovi, buka

Razlog tome može da bude i manje merača PM čestica koje su glavni zagađivači.

Recimo, do prošle godine su merači pokazivali čist vazduh na Zelenom brdu ili Tošinom bunaru, ali čim su tu dodali i merače PM čestica, dobili smo još dve stanice koja nam kvare prosek.

Ali činjenica je da pre 10 godina nije smrdelo skoro svako zimsko veče, već samo uglavnom kada je magla. To kažem kao osoba koja poslednjih 10-ak godina redovno trči i zimi i leti i to naročito uveče.

Na žalost, javljaju se polako branitelji Roma.

bilja tasic.jpg

Žena je inače borac za prava Roma, nisam do sada video kod nje ništa loše, ali ovaj put je baš omašila poentu.

(davno sam je upoznao, pa zato obraćam pažnju na njene izjave u medijima)

Naravno, ima još osoba koje brane Rome samo zato što su Romi, ali to su uglavnom ljudi bliski nekim NVO koji su ograničeni kao terasa.

Па добро али шта је овде изненађујуће, менталитет по коме закони треба да важе различито у зависности од етничке припадности је овде стандард, нама људи нису плаћали струју годинама само зато што су Албанци из Прешева

Ови људи суштински верују да су Роми расно инфериорни и због тога требају да имају третман као ментално изазване особе које нису у стању да сносе одговорност за своје поступке већ сви остали треба да им повлађују, макар то и било на општу штету. Наравно онда ће за загађење да буде крив "наш народ" јер "ми" не ваљамо, поготово кад се поредимо са нацијама које нису овако паметне и прогресивне као наша

Ma znam, ali to je očigledno "trend" u svetu da su "tamnoputi" zaštićeni kao beli medvedi. Imamo primere onog lika što je jasno i glasno Dončića nazivao "white bitch", pa onda Rašforda koji provocira publiku i onda ga ovi gađaju i zvižde i onda optuže publiku za rasizam.

Zato sam rekao da se ovakve akcije moraju vrlo pažljivo planirati i dokumentovati i da ne sme da bude nikakvih asocijacija na poreklo trovača.

Ako se, primera radi, na popisu stanovnika izjasnim kao Rom, a onda uzmem da vozim neregistrovano vozilo, palim gume, uzimam bakarne žice kako mi se prohte pa to posle palim kako bih skinuo zaštitu sa njih, sekao drveće za ogrev kako mi se prohte... , da li bih bio sankcionisan ili bi mi bilo oprošteno?

Sta se to desava u Zeleznku i Borci?
Ima li neko odatle da kaze zasto ej tamo zagadjenje tako visoko.

Borča je ravnica, plus individualna ložišta (ovo masivno, jer se loži SVE).

Važi i za Krnjaču, Kotež, kao i Ovču. Pre je bilo mnogo lakše sa zagađenjem jer je manje ljudi bilo, ali u poslednjih 5-10 godina je mnooogo ljudi došlo jer je jedan od jeftinijih krajeva grada (a ne daleko od centra) i sa porastom broja stanovništva koji često ne vide dalje od nosa ("mOrA dRvA i UgALj, oGrEjAt' Se NeĆeŠ sA tOm TvOjOm KlIMoM"), dešava se primećeno.

Zasto drzave ne gasifikuje Borcu?

Rađeno je pre godinu-dve, mada mislim da nije još krenulo.

Krnjača, Kotež, Borča, provučene cevi u dobrom delu ulica. MEĐUTIM, priključenje je 700e, plus sve ostalo plaćaš ti (od ulice do kuće), pa promena grejnih tela, itd. Ode na 2k eura dok si rekao keks. Nema se tih para tek tako. To se možda odmah isplati samo ko pravi kuću od nule, a sa obzirom na ove skokove cena gasa i sličnog, verovatno se i takve osobe nećkaju. I opet, kao što rekoh, ovaj kraj nije lukrativan, ne dolazi ovde gornji stalež sa visokim primanjima. Ako zađeš malo dublje u krajeve naselja, dobar deo kuća nema ni fasadu, već osnovno iznutra izmalterisano ("da ne duva").

Tldr; pare, skupo.

Ово што си навео је типичан пример предграђа у БГ, у остатку Србије је још горе. Негде је у питању сиромаштво а негде немогућност да се сагледају сопствене потребе и могућности и кад се томе придружи урбанистички хаос имамо овакво стање. Нема овде једноставног решења.

Ima. Zabrana prometa maloprodaje jalovine i vlaznog lignita. Moze da se uradi za dan, a efekti da se osete sledece godine.
Ne verujem da su on bas toliko siromasni da ne mogu da izdvoje jos 5000 din godisnje za bolje gorivo.

Онемогући му да купи угаљ палиће шта стигне. Тешко је разумети тај ментали склоп, "мој комад земље, градићу шта хоћу, моја котловница ложићу шта хоћу ко ће да ми забрани".

Aли слажем се треба одмах следеће године забранити продају влажног лигнита, а зе рецимо три године потпуно забранити продају лигнита приватним лицима, оставити период од три године да се са једне стране они који ложе угаљ могу преоријентисати а са друге стране да се дестимулишу грађани да угаљ бирају као огрев.

Онда лепо појачати патроле комуналне и кажњавати оне који ће се са влажног лигнита пребацити на гуме, пластику и остали отпад.

Ove godine nas je usrala košava i kiša u inače anticiklonalnom dobu godine u zadnje vrijeme.

Još da novembar ostane vjetrovit i na konju smo. Bar ja jer se povlačim na more decembar / januar :D

Februar neka planina, i onda samo još mart

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=897361#p897361:3h9f5uq1 je napisao(la):
MC_ » Uto Nov 09, 2021 3:53 pm[/url]":3h9f5uq1]Ima. Zabrana prometa maloprodaje jalovine i vlaznog lignita. Moze da se uradi za dan, a efekti da se osete sledece godine.
Ne verujem da su on bas toliko siromasni da ne mogu da izdvoje jos 5000 din godisnje za bolje gorivo.

To se riješi jednom kaznom od 5000 i eto motiva. Al jbiga kad, kad su izbori non stop. A treba i raditi.

Danas sam baš vraćao flaše u Mitrovićev aparat i razmišljam zašto nisu uveli Pfand / naknadu od recimo 20 Dinara u maloprodaji.

Pa to treba misliti, sprovest i odradit. Ne da im se :)

Tesko mi je da zamislim da bi inspekcija isla po kucama i gledala sta loze.
Na kraju ni guma i plastike nema toliko.

Sto je najgore, sasvim je moguce da sve te zabrane postoje i vaze dok ovo pisemo.
Samo se zakon ne sprovodi.

Sad ste me zaintrigirali da se zapitam kako druge drzave (gde se ne dozvoljava lozenje djubreta) mere i procenjuju te stvari. Da li inspekcije obilaze, ili cekaju da neko od komsija prijavi dim, ili zabranjuju prodaju uglja ili kako...?

У уређеним државама се спроведе читав низ мера да неко уопште не би био у прилици да тако нешто ради. Нпр мере у урбанизму да се не може градити пре него што се обезбеди инфраструктура, да не мође да добије грађевинску дозволу ако нема затворену финансијску конструкцију за градњу, да су порези толико високи да му се не исплати да има просторију само за угаљ и да не набрајам..

Ако и поред свега тога ипак запали ђубре неће му доћи инспекција већ кола хитне помоћи да га одведу на испитивања..

u Holandiji postoji uputstvo za opstine, kako reagovati ako se neko zali na neciji dim:

https://ggd.groningen.nl/app/uploads/20 ... achels.pdf

1. registarcija zalbe
2. analiza podataka iz zalbe
3. poseta inspektora zaliocu i tuzenom (analiza na vis emesta ako se zalio na vise izvora zagadjenja)
4. prcena koncentracije, dima, cestica, merenje koncentracije, utvrdjivanje da li je zalioc u pravu
5. donosenje resenja

preporucuje se da fotografisete odakle dolazi dim
https://www.milieucentraal.nl/huis-en-t ... ut-stoken/

Zalbe se podnose opstininama.

Pretpostavka je da ljudima smeta zagadjenje, sto je sasvim drugacije nego kod nas.
Tesko je doci do djubreta (malo ima otvorenih i divljih deponija), jedino da covek koji lozi djubre lozi sopstveno djubre.

U uređenim zemljama ne pada napamet nikome trovati sebe ni komšiju. Eto kako. Znanje je moć

Država je tu sporedni akter

Nasao sam da je 2004. u Holandiji bilo oko 30 slucajeva spaljivanja plastike i djubreta koji su prethodili zalbama.
Tamoje daleko veci problem zagadjenje Pm2.5 cesticama pored autoputeva (gde zivi sirotinja).

Sinoć bila odlična emisija na HRT-u o "zelenoj" energije.

Klasična emisija gde se ide po raznim zemljama i prikazuju primeri. Nisam gledao od početka, ali pričalo se o e automobilima u Norveškoj kako neće smanjiti emisiju CO2 jer tu struju dobijamo iz uglja.

Onda vetro parkovi i problem reciklaže istrošenih lopatica koja na mnogim mestima u Nemačkoj leže po livadama.

Jasno su rekli da oni koji propagiraju "zelenu" energiju iz vetro parkova i solarnih ćelija samo gledaju da po svaku cenu prodaju svoju tehnologiju, a da ih za životnu sredinu baš briga.

Nama zanimljiv primer je bila Kolumbija koja ima 75% svetskih zaliha litijuma i ceo taj proces je prikazan u pozitivnom svetlu. Pošto Kolumbija to ne zna, fabriku su otvorili stranci (Kinezi) i kolumbija mnogo zarađuje od toga. "Mala" razlika u odnosu na Srbiju je što se kod njih litijum nalazi na nekom ogromnom isušenom slanom jezeru pa nešto i ne vidim uništavanje životne sredine.

Kolumbija nema velike rezerve litijuma.
Verovatno misliš na Čile jer je pustinja Atakama najveće nalazište uključujući širu oblast (Argentina, Bolivija).

O tome koliko je izlozenost dimu stetna govori vest da ce americka vlada platiti poseban dodatak njihovim vojnicima koji su se u Avganistanu ili Iraku nalazili pored jama gde je spaljivan otpad.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=897817#p897817:ryk2uf7r je napisao(la):
Dart » Yesterday, 13:53[/url]":ryk2uf7r]Kolumbija nema velike rezerve litijuma.
Verovatno misliš na Čile jer je pustinja Atakama najveće nalazište uključujući širu oblast (Argentina, Bolivija).

Sad sam premotao na EON-u. U pitanju je Bolivija, a ne Kolumbija.

A vidim da je bio i Čile u emisiji, ali zbog bakra.

Koliko su nam (i sebi samima) izlazaka, setnji po svezem vazduhu oduzeli oni koji loze lignit.
Kolko zdravlja?

Da li se stanovnici Borce, Zeleznika i slicnih mesta ikada osecaju krivim zbog toga?

Vrh