Živim na Novom Beogradu, blizu raskrsnice Gandijeve i Jurija Gagarina u bloku 64 jug. Ne znam da li na ovoj temi ima neki moj komšija, zanimalo bi me zapažanje. Naime, u krugu od 300 metara nalazi se priličan broj restorana brze hrane. Fabrika pice, Žar, Stepin Vajat, DAK, Helgin pab, Đelato, KFC, TC Piramida ih je puna... Cele godine, 24/7, kulja dim i zaudara na roštilj. Ista stvar je i na raskrsnici Jurija Gagarina i Nehruove kod klizališta. Kažem zaudara jer vam se vremenom smuči taj miris roštilja. Ne znam da li koriste ikakve "filtere" na dimnjacima ali čisto sumnjam. Stepin vajat i Žar su, čini mi se, najgori po kuljanju dima. Čim ne duva vetar, raskrsnica je u smogu. Dok npr. iz Helge ili Đelata ne ide gotovo nikakav dim, njihovi "dimnjaci" se nalaze na krovu zgrade, a čisto sumnjam da imaju manje posla od prethodno navedenih restorana brze hrane. Kod nas, barem u ovom delu Novog Beograda, nema individualnih ložišta u većem broju. Preko 99% domaćinstava je priključeno na centralno grejanje. Merač zadađenja u Omladinskih brigada je gotovo uvek jedan od najgorih u Beogradu, u grejnoj sezoni, pa je moje pitanje odakle tolikog zagađenja u ovom delu Novog Beograda? Saobraćaj nije jer van grejne sezone, nema znatnog zagađenja vazduha, jedini izvori su saobraćaj i gorenavadeni restorani brze hrane ali tad merači ne registruju preko 50-60 PM 2.5 čestica što je skroz u redu. Po logici onda ostaju samo individualna ložišta ali odakle? Od 2, 3 kuće kod Mihailovića vulkanizera, za one koji ne znaju to je u bloku 64 prekoputa kineskog tržnog centra i par kuća u Vojvođanskoj? I još jedno pitanje, kako je moguće da gorenavedeni restorani nemaju znatan uticaj na merač koji se nalazi blizu, jer je i leti raskrsnica zadimljena, a PM 2.5 čestice oko 40-50 što je dobar kvalitet vazduha, a dim se vidi golim okom?
Послато са SM-A520F помоћу Тапатока