Okačiću ceo tvit ovde
Svedoci ste nekontrolisanog zagađenja koje sve brže uništava Srbiju. Zatrovani su vazduh, voda, zemljište. Budući da sam do skoro bio Načelnik za kontrolu kvaliteta vazduha Agencije za zaštitu životne sredine Srbije, o tome bih hteo da vam napišem nekoliko činjenica
Tamni oblak zagađujućih materija koji je danima prekrivao Beograd je posledica više faktora: prizemnog anticiklona, odsustva strujanja vazduha, povećane vlažnosti i oblaka saharskog peska koji je preko srednje Evrope doneo i deponovao suspendovane čestice na područje Srbije.
Uz višednevno kumulativno nagomilavanje emitovanih zagađujućih materija iz individualnih ložišta, toplana, fabrika i saobraćaja, to je dodatno povećalo koncentracije polutanata, dajući vizuelnu sliku zamućenosti vazduha u prizemnom sloju.
Ovo zagađenje je posledica nečinjenja institucija čija je to zakonska obaveza, jer je u pitanju ugrožavanje zdravlja građana. Kada sam ukazao na nečinjenje države, ali i na činjenja koja su protivna interesima građana - dobio sam OTKAZ, posle 38 godina besprekorne karijere
Ja nisam bitan. Bitno je da nadležni počnu da rade svoj posao. I da se na čelu institucija nađu kompetentni ljudi, a ne nestručni politički poltroni. Srbija ima takve ljude. Zagađenje je rešivo.Treba nam 5 godina da se vidi osetno poboljšanje. I treba nam politička volja za to
Q
Koji je vas odgovor na pitanje zasto je prosle godine u martu bilo nevidjeno zagadjenje, a mi bili zakljucani. Znaci bez saobracaha, bez lozenja?
Milenko Jovanović
A
Ložilo se, a industrija i TE su radile. Pored redovnih izvora zagađenja, u periodu 27-30. mart 2020. smo imali na Balkanu retku pojavu transporta peska iz pustinje Karakum u Aziji. To je povisilo nivo aerozagađenja za minimum dvostruko u odnosu na uobičajene izvore.
Q
Ako sam razumeo vas thread, uzrok zagadjenja nisu Zelezara Smederevo, TE Kostolac i slicno?
A
Železara Smederevo, Ziđin Bor i termoelektrane su enormni zagađivači na lokalnom i regionalnom nivou. Kada je u pitanju Beograd, industrijski zagađivači imaju uticaj, ali dominantan uzrok aerozagađenja su oko 300.000 individualnih ložišta, toplane i saobraćaj.