Šta je novo?

Zagađenje urbane sredine i kako ga se rešiti - izduvni gasovi, buka

Prvo mleko, pa sad vazduh... Mi baš volimo da dižemo granice. Kolika je prosečna vrednost štetnih materija (oblast izabrati po želji)? Diži donju granicu za koji stepen iznad.

To je tipcino nas nacin resavanja problema laganjem.

Zamislite razne doktore nauka koji tamo sede i potpisuju mere koje ce znaciti produzenje agonije i smrt od raka pluca z ahiljade.
I posle kazu da nauka i naucnici nisu najbednije sluge svakog rezima.

Ali to što oni menaju opisnu ocenu je irelevantno jer kad se ode na strane sajtove i pogledaju analize, niti će to da promeni podatke, niti će promeniti opisne ocene koje važe na tim sajtovima i u drugim zemljama. Tako da ništa nisu postigli. :D A ni vi nemate potrebe za nerviranjem.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=800144#p800144:1ed3dxje je napisao(la):
Bender Rodriguez » Sub Dec 05, 2020 11:25 pm[/url]":1ed3dxje]Ali to što oni menaju opisnu ocenu je irelevantno jer kad se ode na strane sajtove i pogledaju analize, niti će to da promeni podatke, niti će promeniti opisne ocene koje važe na tim sajtovima i u drugim zemljama. Tako da ništa nisu postigli. :D A ni vi nemate potrebe za nerviranjem.

Postici ce mnogo. Mocic ce legalno da izdaju saopstenja da je sve u redu, a vazduh dobar.
Zar to nije svrha?

Kao što je bilo situacija da izveštaji kažu da je vazduh dobar, a ja osetim na svom nosu da nije... tako isto se dešava ponekad da izveštaji kažu da je zagađenje veliko a meni pak bude ok.

Nemoj se držati tih brojki ko pijan plota. Nemoj biti Zuma Bukvalista što ne vidi šumu od drveta. :D

Ko u Beogradu prati zagađenje vazduha, ko se zanima s time... on uveliko zna da ode na par sajtova i tamo pogleda merenja i napravi neki presek/prosek stanja u glavi. A ko se time ne bavi, on neće ni znati ni šta je menjano, ni gde, ni kako. Tako da zato kažem, nema potrebe pridavati ovome mnogo značaja. Oni ako hoće da se majmunišu, nek se majmunišu.

Daj Bendere uozbilji se. Ispade da je tvoj nos jedina relevantna merna stanica, a svi ostali koji nisu saglasni sa tim ‘merenjem’ imaju problem u glavi.

Jbg, nije smešno. Ako ti misliš da neki neko, vodi tamo negde evidenciju naših gluposti i da će jednog zelenog dana, da izvadi tu fasciklu da bi oni koji su se majmunisali odgovarali, možemo opušteno da nastavimo da spavamo i sanjamo.

Kada "udari" smrad deponije, da imam utisak kao da mi neko pod prozorom zapalio smeće, ne treba mi nikakva merna stanica da mi kaže da je vazduh zagađen ili ne, već odmah trčim i zatvaram sve prozore po kući.

Mislim da promena klasifikacije, laziranje i slicne fore jesu indikacija kako drzava i njena elita nameravuju da rese problem zagadjenja.
Tj, da ne neameravaju da ga rese.

Vazduh je inace tako cist zbog kosave da covek oseca zdravlje dok ga udise.
Tek da znamo sta inace nemamo.

Ma jok, će se podavimo
Ce se podavimo.jpg

Zanimljivo jedna merna stanica pokazuje 57 čini mi se da je blizu nehigijenskog naselja gde spaljuju sve i svašta.

To je Paksijeva merna stanica u privatnom stanu. Njegova uvek pokazuje duplo veće vrednosti. Zašto, ne znam. Čovek je inače stručnjak za elektroniku, mreže i radio signale i znam da živi na Čukaričkoj padini nedaleko od Karton sitija ali znam da nije u onom delu naselja koje je hronično pod oblacima čađi i koje je bilo u novinama, nego iznad, više ka Požeškoj.

Znajući njega, mislim da je verovatno na svoju ruku kupio neki poseban uređaj, i još bitnije - na svoju ruku ga kalibrirao. Moguće je da je on jedan od onih koji usred Beograda očekuju vazduh ko na Pešteru, pa ga kalibrisao u odnosu na tako neke norme i očekivanja. Bilo je X dana kad bi njegova stanica pokazivala 180 a ja na Mostaru ne osećam ni trunku zagađenja i grebanja u disajnim putevima.

Al sad će opet da se mobilišu ovi akademici pa će da mi kažu ''ma koga briga za tvoj osećaj u disajnim putevima, aparat i statistika znaju bolje''. Tako da ne bih previše ulazio u to.

Sve u svemu, pored ovih javnih, ima tih par privatnih mernih stanica koje će ti uvek pokazivati neka žutila i narandže sve i da se sutra Beograd potpuno iseli a preko njega prođe najveći i najjači front Košave.

Uostalom, kao što smo imali one situacije da merna stanica ispod Studentskog trga pokazuje neku vrednost koja odstupa od svih ostalih u tom momentu a ja koji živim tu blizu ne osetim ništa. Pa se opet javiše ljudi da me ubeđuju kako ne greši merna stanica što je ispod nekog dimnjaka, nego to ja ne umem da osetim zagađenje svojim nosem. :laugh: Al dobro... sve je to u roku službe na Beobuildu. 8)

Strogo posmatrano naš nos nije dobar merni uređaj zagađenja jer mi nismo u stanju da osetimo recimo PM čestice pošto su mikronske veličine. Nikakva čula za to nemamo. Međutim u praksi to najčešće donekle jeste moguće zato što možemo osetiti razne druge komponente zagađenog vazduha onda kad idu zajedno sa PM. Recimo možemo namirisati čađ, a ona u produktima sagorevanja prilikom loženja ide zajedno sa PM česticama. Što znači da u praksi OBIČNO - ali ne uvek - postoje neki indikatori zagađenja koji su našim čulima dostupni. Kao neka vrsta simboličnih predstavnika zagađenja, ili njihovih delova ako se i same te komponente računaju kao zagađujuće materije. Međutim treba biti oprezan jer se to ne dešava uvek, a pogotovo nismo dobri u otkrivanju intenziteta zagađenja preko tih proksi komponenti koje ipak osećamo. Pošto je dovoljno da se sastav oslobođenih materija promeni, zato što se promenio sastav goriva ili uslovi sagorevanje, pa da se promeni i međusobni odnos u produktima sagorevanja onoga što možemo namirisati i onoga što u toj mešavini ustvari želimo znati. Onda ono što osećamo kao intenzitet ili vrstu zagađenja odjednom ne predstavlja isto stvarno zagađenje kao juče. Zbog toga je apsolutno nužno imati što više mernih uređaja na što više mesta. Pošto je naš "osećaj" tu vrlo varljiv. A ako se državnim ne može verovati, ili ih nema dovoljno, ili tamo gde treba, intenzivno razvijati i promovisati širenje amaterskih mreža.

Tema na Beobuildu koja se bavi mernim uređejima, amaterskim i drugim mrežama za praćenje stanja životne sredine. Dakle ne šta ko misli o tome ili je namirisao, nego šta je izmereno i kako to isto uraditi oko svoje kuće.

http://www.beobuild.rs/forum/viewtopic. ... 30#p699630

Trenutno duva košava, Beogradski čistač. Pa imate retku priliku da vidite kakav bi vazduh u gradu mogao da bude. A zatim i da su merne stanice i dalje u stanju da izmere minimalne vrednosti zagađenja, da se nisu recimo zaglavile na nekoj uobičajenoj vrednosti :)

2020.12.07 Zagadjenje, Beograd, PM.jpg

Merac sa Xiaomi aparata za preciscavanje korenspondira sa drzavnim meracom u blizini.

Inace, ako je situacija sa vazduhom ovakva, kakava li je sa piacom vodom iz Beogradskog vodovoda?
Kako tek to da proverimo?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=800596#p800596:2bkwcolx je napisao(la):
MC_ » Pon Dec 07, 2020 1:49 pm[/url]":2bkwcolx]Merac sa Xiaomi aparata za preciscavanje korenspondira sa drzavnim meracom u blizini.
Mozes li da prevedes ovu izjavu, nisam razumeo ?

I jel ima neki link gde gledate pouzdane merace ?

Na sajtu Klimerko imaš "privatne" merače koji pokazuju slične podatke kao i državne. Ovi što kače na Tviteru iz svojih soba podatke nisu merodavni jer je dovoljno da se puši u sobi pa da dobiješ ludačke brojke.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=800596#p800596:3ogna45m je napisao(la):
MC_ » Pon Dec 07, 2020 12:49 pm[/url]":3ogna45m]Inace, ako je situacija sa vazduhom ovakva, kakava li je sa piacom vodom iz Beogradskog vodovoda?
Kako tek to da proverimo?
Na osnovu cega sumnjas u kvalitet pijace vode u Beogradu?
Jel imas neke osnovane sumnje i zapazanja ili bi i tu malo da dizes paniku, posto je to sad vidim u modi? (Kurona, aerozagadjenje, prdezi iz krava....)

Vrh