Šta je novo?

Zagađenje urbane sredine i kako ga se rešiti - izduvni gasovi, buka

Prosaao sam nekim mestima gde je smrad inace veliki.
I sada se povremeno oseca, uprkos vetru.

Bedno je to sto cekamo vetar. Mi smo bednici.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=799086#p799086:3tsvgtp9 je napisao(la):
MC_ » Sre Dec 02, 2020 11:10 pm[/url]":3tsvgtp9]Bedno je to sto cekamo vetar. Mi smo bednici.
Au bre čoveče... Vidi,ja potpuno razumem kad čoveka obuzme, i pesimizam, i defetizam, i tuga, i ogorčenost... maaa razumem baš svašta.
Ali ti si stvarno ekstrem defetizma i autošovinizma. Ti kao da osetiš zadovoljstvo svaki put kad napišeš nešto defetistički. Ubiće te ako nastaviš ovim putem.

Deset puta sam pisao i brisao redove u pokušaju da ukratko sročim nešto i objasnim suštinu ovako ''preko žice'' a da se ne raspišem i ne rasplinem. Ali ne ide. Bar ne za sada. Tako da ću ti samo reći kratko i jasno - nema ničeg bednog u tome što zavisimo od vetra da nam ublaži muku sa zagađenjem. Ko živi, taj i greši. To važi kako na individualnom nivou, tako i na kolektivnom.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=798968#p798968:my68vskh je napisao(la):
MC_ » Sre Dec 02, 2020 6:22 pm[/url]":my68vskh]Pa, ljudi kupuju najeftinije gorivo, vlazni lignit.
Stede na tome da bi isli u Grcku i kupovali statusne simbole.
Zasto ne uloze u grejanje na gas?
Video sam kuce u Vojvodini koje imaju razvedenu instalaciju za gas, ali greju se na drva i ugalj, jer stede za letovanje.

Razmisljao sam. Da li bi imalo smisla pisati ministru?
Ovaj problem ne zahteva trosak u budzetu, samo zabranu koriscenja jalovine i vlaznog lignita u maloprodaji.
Ili ministru energetike.

Znam da je moja ideja idiotska, ali mozda su se u njima zadrzali tragovi ljudskosti. I oni i njihovi bliznji udisu ovaj otrov, a problem moze lako da se resi. Osumoporavanje u TE je druga stvar, ali to vise tangira Eu jer vetar odnosi njima So2, a ovaj otrov se generise u ogromnom delu iz kuca. Samo 12-15% zagadjenja je od automobila.

Jer ovo ne moze da se resi lokalno ni preko ngo ni preko interneta.

Daleko manje, saobraćaj učestvuje sa 7%.
Pitanje je šta recikažni tehničari lože pored kablova i ostalog.

Kod mene postoji ruža vetrova, ali i šuma na 5 minuta laganog hoda, što doprinosi prijatnijim letnjim noćima, ali isto tako zna i da ga zahladi zimi, i to tako da moram da nosim kapu, šal , a i rukavice, dok u centru u isto to vreme mi nije potrebno sve pomenuto. Pa opet se često oseti ili težak miris parfema, ili miris deponije u Vinči (na otprilike istoj smo vazdušnoj liniji), pa miris zapaljenih guma, ponekad se oseti i miris iz Pančeva (retko)... Letos se povremeno osećao u sred dana miris fekalija. Tokom zime zna ponekad da se oseti miris loženja. Letos mi se čak tri puta desilo da sam celu noć morao da držim zatvorene prozore koliko dugo i jako se osećao miris deponije. Ne računam to što leti zatvaram prozore kad god zaprašuju komarce, jer je težak miris, a i hoće da me zaboli glava od njega. Jednom prilikom sam peške išao Bulevarom, a preletao avion za zaprašivanje komaraca, tačno iznad mene. Posle toga me je bolela glava, i to jače nego inače. A na televiziji pričaju kako to za zaprašivanje nije štetno za ljude.

Zagađenje od prošle zime, korona, konstantni saobraćajni kolaps pre korone, ludnica sa cenom nekretnina u gradu, opšte prihvaćen rad od kuće su signali da je najpametnije pobeći iz urbanih sredina. Suburban lifestyle je široko rasprostranjen po svetu, pa će verovatno uskoro doći i kod nas. A onda će verovatno i ljudima koji ostanu u gradu biti bar malo bolje

Zagađenje suburbane sredine je čak i veće od zagađenja urbane sredine. Ko želi da izbegne zagađenje, mora u potpuno neurbanu sredinu.

To naprosto nije tačno, nema šanse da neko naselje ispod 10000 stanovnika bude zagađeno više od grada od 2 miliona stanovnika, pa i svi da koriste lignit iz jalovišta za grejanje. Ne računam okolinu termoelektrana ili neke prljave industrije

Kad si tako krenuo što ne pomenu Bor, Majdanpek i Beočin... Primeri ti nisu reprezentativni.

Svuda je slično, dao sam baš reprezentativne primere i namerno sam izbegao te industrijske centre.

U centrima velikih gradova može da se diše makar na škrge, postoji kanalizacija i ne pale se strnjike. U svim manjim mestima i na obodima velikih gradova normalno disanje tokom grejne sezone je praktično nemoguće, septičke jame se prazne u obližnje reke, a jesenje i prolećno paljenje strnjike i kućnog otpada je poseban plezir.

PM2.5 zagađenje, o kome najviše pričamo je najveće upravo u manjim mestima.

I ovo sve pričam kao neko ko se nedavno odlučio da dobar deo vremena provodi van grada.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=799124#p799124:39w9jvsj je napisao(la):
Bender Rodriguez » Čet Dec 03, 2020 12:51 am[/url]":39w9jvsj]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=799086#p799086:39w9jvsj je napisao(la):
MC_ » Sre Dec 02, 2020 11:10 pm[/url]":39w9jvsj]Bedno je to sto cekamo vetar. Mi smo bednici.
Au bre čoveče... Vidi,ja potpuno razumem kad čoveka obuzme, i pesimizam, i defetizam, i tuga, i ogorčenost... maaa razumem baš svašta.
Ali ti si stvarno ekstrem defetizma i autošovinizma. Ti kao da osetiš zadovoljstvo svaki put kad napišeš nešto defetistički. Ubiće te ako nastaviš ovim putem.

Deset puta sam pisao i brisao redove u pokušaju da ukratko sročim nešto i objasnim suštinu ovako ''preko žice'' a da se ne raspišem i ne rasplinem. Ali ne ide. Bar ne za sada. Tako da ću ti samo reći kratko i jasno - nema ničeg bednog u tome što zavisimo od vetra da nam ublaži muku sa zagađenjem. Ko živi, taj i greši. To važi kako na individualnom nivou, tako i na kolektivnom.

Zao mi je.
Pisem tako jer mislim da cemo biti u stanju da s epokrenem tek kad koprena iluzija spadne sa nasih ociju i kad vidimo koliko smo nisko pali.

Ko je uopste ministar za ekologiju?
Mislim da bi trebalo napisati pismo ministru za ekologiju i za energetiku.
Resenje problema lozenja jalovine drzavu ne kosta nista, za to su krivi gradjani.

od dosta ljudi po okolini Novog Sada sam čuo kako gas koji koriste često ima manju kalorijsku vrednost i da im je ostetno da treba više da ga potroše kako bi zagrejali prostorije na uobičajen nivo. Pa, uvek su u pripravnosti da imaju opciju sa loženjem.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=799235#p799235:boluwqb2 je napisao(la):
GOJE » Čet Dec 03, 2020 12:44 pm[/url]":boluwqb2]Svuda je slično, dao sam baš reprezentativne primere i namerno sam izbegao te industrijske centre.

Kosjerić ima cementaru koja je ekološka bomba, Grocka je 10km uzvodno od jednog od najvećih zagađivača u zemlji, smederevske železare, u Kladovu nisam bio ne znam šta njih muči, možda nešto iz tog rumunskog grada preko Dunava. Zbog toga ti kažem da nisu primeri adekvatni. Kad ujutru po vedrom danu pogledaš Beograd sa autoputa od velikog mokrog luga vidiš debeli crni sloj na horizontu, to je otrov koji mi dišemo svaki dan. I ne može zagađenje nekog gradića od 10000 stanovnika da se meri sa ovim

Po zvaničnim podacima, subjektivnom osećaju, objektivnim okolnostima - je tako kako sam naveo. Svako naselje u blizini ima neku veću industriju, ali individualna ložišta su ono što *ebe naše koke i zbog čega zimi ne može da se diše. Situacija u prigradskim naseljima Beograda i drugih većih gradova je jeziva.

Vazduh u Grockoj je istog (lošeg) kvaliteta i kad je vetar danima sa zapada, i podjednako je teško - ne može 5,6 dimnjaka (Smederevo, Bor, Obrenovac) na taj način da zagađuje celu Srbiju - to je velika zabluda. Ta postrojenja jesu veliki zagađivači, ali ne na taj način kako to rade individualna ložišta. Subjektivno se svuda oseća garež od spaljivanja i loženja (Kosjerić, Valjevo, Kladovo, Grocka, Krupanj, Kovačica, ma gde god odeš...) Možda jedino neka šumsko-planinska područja imaju bolji kvalitet vazduha zbog toga što mahom samostalno pripremaju drva.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=799197#p799197:292a58yu je napisao(la):
StariPosmatrač » Today, 10:58[/url]":292a58yu]To naprosto nije tačno, nema šanse da neko naselje ispod 10000 stanovnika bude zagađeno više od grada od 2 miliona stanovnika, pa i svi da koriste lignit iz jalovišta za grejanje. Ne računam okolinu termoelektrana ili neke prljave industrije

Apsolutno mislim da jeste tačno. Što se više ljudi greje samostalno, to je vazduh gori. Mi ne osećamo smrad iz fabrika, 95% smrada je iz dimnjaka.

Evo primer NBG, manji deo ima dimnjake, pa se oseti i tamo gde kilometrima okolo nema ložišta. Znam kako je u Grockoj gde se sve komšije greju na čvrsta goriva. E to je smrad kada su meteo uslovi nepovoljni.

E sad, leti je van gradova čistiji vazduh, ali pričamo o trenutnom periodu godine.

Ne rešava se problem, zato što to građanima Srbije nije uopšte bitno. Njima je najbitnije da Srbija ima bolji tenk od susednih zemalja, da bude "lider" u regionu. Sve u svemu, može se za početak smanjiti koncentracija zagađenja nekim restriktivnim merama u vidu korišćenja resursa kojim se grejemo. Zašto država ne uloži u sistem grejanja na gas? Zato što njih zanima profit i novac. Dakle, neka dođu i kineske i japanske kompanije koje će nam zagađivati okolinu. Ali nema veze, bitno da nam raste BDP i da nam je veći rast od recimo Hrvatske. Tada su glasači vladajuće partije u ekstazi pa ni ne osećaju u kakvoj zagađenoj sredini žive. Svest ljudi u ovoj zemlji je na dosta niskom nivou. Pridodajte samo rad ispred računara zbog Korone, pa slobodno recite čoveku da prošeta ispred zgrade u udahne malo "svežeg vazduha". Sve to utiče na psiho-fizičko zdravlje čoveka. Prosto je nemoguće živeti u takvoj sredini!

Према прогнозама метеоролога, у Београду ће током децембра Кошава да дува чак 22 дана.
Ето мало среће :)

Јесење - зимско загађење ваздуха се приказује у медијима као уобичајена појава која се тако ритуално понавља сваке године и то се изнова само износи у виду бројева исто као садашње епидемијске статистике , бројеви се изнова из дана у дан понављају као мантра, али ретко се наводе начини решења и остварена дела која побољшавају стање ваздуха.

Колико шума је засађено у околини градова, колико нових садница растиња и дрвећа је засађено у вртовима, колико заштитног растиња поред коловоза, колико нових пешачких улица и четврти смо добили, колико се користе геотермалне воде за грејање, колико кућа је прешло на грејање гасом, колико кровова зграда и гаража је озелењено, колико паркинга је замењено гаражама са зеленим крововима...Ти бројеви би били много кориснији од понављања индекса загађења из године у годину.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=799307#p799307:cbxpz0xz je napisao(la):
GOJE » Čet Dec 03, 2020 2:38 pm[/url]":cbxpz0xz]Po zvaničnim podacima, subjektivnom osećaju, objektivnim okolnostima - je tako kako sam naveo. Svako naselje u blizini ima neku veću industriju, ali individualna ložišta su ono što *ebe naše koke i zbog čega zimi ne može da se diše. Situacija u prigradskim naseljima Beograda i drugih većih gradova je jeziva.

Vazduh u Grockoj je istog (lošeg) kvaliteta i kad je vetar danima sa zapada, i podjednako je teško - ne može 5,6 dimnjaka (Smederevo, Bor, Obrenovac) na taj način da zagađuje celu Srbiju - to je velika zabluda. Ta postrojenja jesu veliki zagađivači, ali ne na taj način kako to rade individualna ložišta. Subjektivno se svuda oseća garež od spaljivanja i loženja (Kosjerić, Valjevo, Kladovo, Grocka, Krupanj, Kovačica, ma gde god odeš...) Možda jedino neka šumsko-planinska područja imaju bolji kvalitet vazduha zbog toga što mahom samostalno pripremaju drva.

Onda je problem lako resiv. Zabranom niskokvalitetnog uglja. Zasto se to ne uradi, po tvom misljenju?

Nekada sam odlazio u selo gde su se grejali na kukurozovinu i nie bilo ovakvog smrada.

Da li neko zna kakva je situacija u Cortanovcima, nekad su ljudi isli tamo zbog dobrog vazduha.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=799366#p799366:nbj74swp je napisao(la):
Koniljo » Čet Dec 03, 2020 4:36 pm[/url]":nbj74swp]
Prosto je nemoguće živeti u takvoj sredini!

Da, postaje nemoguce ziveti u Srbiji.Fizicki nemoguce.
Ljudi zaista tako razisljaju kao sto kazes: "Mi imamo Kulu u Bgd na vodi. Mi imamo Air Srbiju. MI imamo Djokovica..."

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=799377#p799377:hnrh0qqj je napisao(la):
MC_ » Thu Dec 03, 2020 5:05 pm[/url]":hnrh0qqj]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=799366#p799366:hnrh0qqj je napisao(la):
Koniljo » Čet Dec 03, 2020 4:36 pm[/url]":hnrh0qqj]
Prosto je nemoguće živeti u takvoj sredini!

Da, postaje nemoguce ziveti u Srbiji.Fizicki nemoguce.
Ljudi zaista tako razisljaju kao sto kazes: "Mi imamo Kulu u Bgd na vodi. Mi imamo Air Srbiju. MI imamo Djokovica..."

Ja ipak mislim da ne razmišljaju tako.

Što se tiče zagađenja ljudi sa kojim sam ja u kontaktu se boje zagađenje, nerviraju se oko toga, ali osećaju se nemoćno da nešto promene.
Previše ljudi imaju kotolove na ugalj, ne može im se zabraniti, greju se mala deca i starci, itd, itd. Problem je veliki, kompleksan i treba država da se uhvati u koštac.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=799374#p799374:3urmqgja je napisao(la):
MC_ » 03 Dec 2020 05:00 pm[/url]":3urmqgja]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=799307#p799307:3urmqgja je napisao(la):
GOJE » Čet Dec 03, 2020 2:38 pm[/url]":3urmqgja]Po zvaničnim podacima, subjektivnom osećaju, objektivnim okolnostima - je tako kako sam naveo. Svako naselje u blizini ima neku veću industriju, ali individualna ložišta su ono što *ebe naše koke i zbog čega zimi ne može da se diše. Situacija u prigradskim naseljima Beograda i drugih većih gradova je jeziva.

Onda je problem lako resiv. Zabranom niskokvalitetnog uglja. Zasto se to ne uradi, po tvom misljenju?

Nekada sam odlazio u selo gde su se grejali na kukurozovinu i nie bilo ovakvog smrada.

Da li neko zna kakva je situacija u Cortanovcima, nekad su ljudi isli tamo zbog dobrog vazduha.
Kada sam, moram reći - prvi ovde, upro prstom u RB Kolubara, rekao sam i da se radi o najvažnijem privrednom subjektu u Srbiji. Taj resurs je našoj ekonomiji dragocen. Sistem razrađen, sirovina jeftina, proizvod glavni energent Srbije. U sprezi sa Tentom Kolubara obezbeđuje 2/3 srpske struje. U pitanju su milijarde evra godišnje. Poplave 2014. i potapanje kopova su značili katastrofu kakva nije bila zamisliva. Čak toliku da i danas osećamo posledice. To što je na čelu RB Kolubara tada, a EPS-a sada, jedan takav uvaženi gospodin, sigurno nije puno pomoglo. To što je ekologija od tolikog značaja vlasti, pomoglo je još manje.

Hoću da kažem da je za srpsku ekonomiju bilo apsolutno prioritetno da što pre dođe do što više uglja. Eto razloga što se eksploatiše takav lignit, donekle je razumljiv. Ono što nikako nije razumljivo je zašto je dozvoljeno uopšte trgovati lignitom van sistema EPS-a. Neka EPS uloži u postrojenja za sušenje, filterisanje, "odjalovljivanje", i neka purnja TENT. A, jednom jedinom odlukom, Vlada RS da zabrani prodaju stanovništvu i privredi. Ostaju još kotlarnice na ugalj u okviru toplana - sve do jedne da se pogase i pređu na ekološkije energente u razumnom roku od nekoliko godina.

Na pitanje zašto to nije urađeno, nemam odgovor. Valjda nije tema, tamo gde treba da bude.

Нова.рс: Агенција за заштиту животне средине подигла границе загађености ваздуха –како би загађен ваздух постао “прихватљив”

Vrh