Šta je novo?

Zagađenje urbane sredine i kako ga se rešiti - izduvni gasovi, buka

Šta uraditi?
Internet mere su pokušane sa više manje slabim ishodom.
NDMBGD je organizovao preotest prošle godine sa malim odazivom ljudi.

Bez pristupa medijima sa nacionalnom frekvencijom je nemoguće nešto pokrenuti i proširiti svest.

Očigledno ni Evropa nije previše zainteresovana.

Ostaje gerilska borba i neki performanski tipa vezivanja lancima aktivista za drveće ili za ulaze u fabrike i slično.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=798450#p798450:bv1zeyvk je napisao(la):
MC_ » Uto Dec 01, 2020 10:49 am[/url]":bv1zeyvk]
Blagi boze. I ja imam takav aparat. Pa zar ti je u kuci toliko? Pa to je strasno.

Kod komsije sprat iznad mene. Nakon sto je ukljucio filtriranje uspeo je da spusti zagadjenje na oko 150, ispod toga nije bilo sanse. Mogu misliti kakvo je tek stanje bilo napolju.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=798461#p798461:3tyct439 je napisao(la):
astrodule » Uto Dec 01, 2020 10:40 am[/url]":3tyct439]Šta uraditi?
Internet mere su pokušane sa više manje slabim ishodom.
NDMBGD je organizovao preotest prošle godine sa malim odazivom ljudi.

Bez pristupa medijima sa nacionalnom frekvencijom je nemoguće nešto pokrenuti i proširiti svest.

Očigledno ni Evropa nije previše zainteresovana.

Ostaje gerilska borba i neki performanski tipa vezivanja lancima aktivista za drveće ili za ulaze u fabrike i slično.

tacno. Vecina ljudi nije u stanju da shvati vaznost ovog probema.
Ljude vise tangira boja podnihobloga u nekom trznom centru.

Jedna od opcija je naravno napustanje Beograda, ali sada je cela Srbija zagadjena, odnosno ceo Panonsko-Sumadinski basen.

Najtuznije je sto je problem lako resiv zabranom upotrebe mokrog lignita.

Da li bi imalo smisla kontaktirati javne licnosti koje mogu da uticu na "narod", ne ulazeci u integritet tih licnosti.
Recimo folk zvezde, Dr Nestorovic itd

Većina ljudi nije u stanju da shvati važnost ovog problema jer je ovo problem koji se javlja od novembra do marta meseca. I to sporadično. Ne kažem da je to u redu, jer prvo, to i dalje jeste problem, a drugo, zagađenje jeste nešto što treba da bude jedna od glavnih briga svakog čoveka na planeti Zemlji trenutno. Bez obzira šta ko misli o globalnom zagrevanju, mislim svi se slažemo da ljudi kao rasa mnogo zagađuju.

Ali hoću da kažem da ne može da se upire prstom u običnog Srbina što povrh svega ne razmišlja još i o tome što se zimi povremeno nakupi čađi i dimčuge od toplana i loženja.

Meni je i dalje fascinantno cutanje "srpskih naucnika", takozbanih autoriteta, tzv intelektualaca, direktora bolnica SANU itd.
Fascinantna je i nasa nemoc.
POred elektrana, najveci lozaci mokrog lignita su nasi najsiromasniji sugradjani.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=798447#p798447:22hhzrgj je napisao(la):
astrodule » Today, 10:41[/url]":22hhzrgj]A evo koji sam odgovor dobio na prijavu o prekoračenim graničnim vrednostima sumpor dioksida u Beogradu

Одговор Сек. за заштиту животне средине:
Поштовани,
Мерна станица за коју сте нам послали информацију се налази у Државној мрежи мониторинга, односно у надлежности је Агенције за заштиту животне средине РС.
Потребно је њима се обратити.
Срдачан поздрав

Ja sam zaista šokiran ovim odgovorom.
Jutros sam im poslao mejl tražeći pojašnjenje. Zvala me je gospođa iz tog Sekretarijata i lepo smo se ispričali. Ona je taj odgovor poslala Beokomu, da bi Beokom pitanje prosledio Agenciji.

Elem, oni imaju svoju mrežu automatskih stanica. Za Obrenovac je ona u Ušću i tamo nije bilo kritičnih vrednosti.

U razgovoru smo dotakli par tema. Mislim da je već negde pominjano, ali njihova istraživanja govore da jedan od većih razloga za povećanja PM čestica PRLJAVE ULICE. To je naročito prisutno kada je suvo vreme. Oni su zvanično uputili predlog Čistoći da pojačaju intenzitet pranja ulica, ali su dobili odgovor da oni rade utvrđenom dinamikom za koju su dobili budžet i da nemaju mesta u budžetu da tu dinamiku pojačaju.

Što se tiče loženja, i ona kaže da je to glavni uzrok smrada i kaže da ne postoji način da se neko natera da pređe na gas ili struju. Predlagali su subvencije, ali niko ih nije ni uzeo u razmatranje. Dala je čak i svoj primer da su joj u kući na Banovom brdu (gde živi) tražili 10000 evra da se napravi podstanica za gas na njihovoj parceli (bespovratno) i da to bude podstanica za par kuća u kraju. Na sreću nisu pristali, a gas je uskoro prošao kroz njihov kraj i priključili su se.

Eto, sve u svemu, bez mnogo novca i subvencija se neće ništa promeniti jer će gražani uvek birati jeftinije (i prljavije)

Tona mokrog lignita je 8500-9000 din.
Koliko treba tona za jednu zimu, recimo za stan od 60 kvadrata?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=798538#p798538:wbbclhbw je napisao(la):
astrodule » Uto Dec 01, 2020 3:07 pm[/url]":wbbclhbw]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=798447#p798447:wbbclhbw je napisao(la):
astrodule » Today, 10:41[/url]":wbbclhbw]A evo koji sam odgovor dobio na prijavu o prekoračenim graničnim vrednostima sumpor dioksida u Beogradu

Одговор Сек. за заштиту животне средине:
Поштовани,
Мерна станица за коју сте нам послали информацију се налази у Државној мрежи мониторинга, односно у надлежности је Агенције за заштиту животне средине РС.
Потребно је њима се обратити.
Срдачан поздрав

Ja sam zaista šokiran ovim odgovorom.
Jutros sam im poslao mejl tražeći pojašnjenje. Zvala me je gospođa iz tog Sekretarijata i lepo smo se ispričali. Ona je taj odgovor poslala Beokomu, da bi Beokom pitanje prosledio Agenciji.

Elem, oni imaju svoju mrežu automatskih stanica. Za Obrenovac je ona u Ušću i tamo nije bilo kritičnih vrednosti.

U razgovoru smo dotakli par tema. Mislim da je već negde pominjano, ali njihova istraživanja govore da jedan od većih razloga za povećanja PM čestica PRLJAVE ULICE. To je naročito prisutno kada je suvo vreme. Oni su zvanično uputili predlog Čistoći da pojačaju intenzitet pranja ulica, ali su dobili odgovor da oni rade utvrđenom dinamikom za koju su dobili budžet i da nemaju mesta u budžetu da tu dinamiku pojačaju.

Što se tiče loženja, i ona kaže da je to glavni uzrok smrada i kaže da ne postoji način da se neko natera da pređe na gas ili struju. Predlagali su subvencije, ali niko ih nije ni uzeo u razmatranje. Dala je čak i svoj primer da su joj u kući na Banovom brdu (gde živi) tražili 10000 evra da se napravi podstanica za gas na njihovoj parceli (bespovratno) i da to bude podstanica za par kuća u kraju. Na sreću nisu pristali, a gas je uskoro prošao kroz njihov kraj i priključili su se.

Eto, sve u svemu, bez mnogo novca i subvencija se neće ništa promeniti jer će gražani uvek birati jeftinije (i prljavije)

Znaci, nizi organi vlasti su cak i voljni da urade nesto?

https://www.ekapija.com/news/308910...ravanje-dimnih-gasova-investicija-u-obrenovcu

Projekat odsumporavanja u TENT-u B smanjiće nivo zagađenja vazduha sa sadašnjih 80.000 tona sumpor-dioksida na nivou godine, na 4.500 tona, tako da će se za 20 puta smanjiti ova vrsta zagađenja - rekao je Grčić.

evo ako neko nije preneo vest, konacno se nesto dogadja po pitanju TENT, nadajmo se da ce se ovo uspesno realizovati, ako se ne varam ovo je prva konkretna mera i investicija protiv zagadjenja vazduha u BG??

Na TENT-u A su u toku radovi na izgradnji istog postojenja tako da najdalje do 2025. možemo očekivati značajnije poboljšanje.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=798551#p798551:2i7qgfzq je napisao(la):
vrabac » Uto Dec 01, 2020 3:29 pm[/url]":2i7qgfzq]Aleluja

Zasto se vest pojavila bas danas?
Da nam pruzi iluziju. Da nam popravi stetu na Njegovom rejtingu koji nam je sve.
Za borbu u specijalnom ratu, protiv nas gradjana, angazovani su strucnjaci.

Vec je napravljeno jedno takvo postrojenje u Kostolcu koje ne funkcinise.

Ti filteri i odsumporavanje se rade isključivo zbog EU direktiva. Na kvalitet vazduha koji udišemo tokom grejne sezone, ovo neće uticati ni toliko da može da se primeti statistički, a kamoli u praksi.

Morace to oni da dovedu u red nista ja ne brinem, kao sto se regionalne deponije grade, doduse sporo, zato sto ih EU pritiska. Kao i novi senzacionalni projekat kanalizacije u 21. veku... Sve to gura Eu

Kad je rok za završetak ? Pitanje je da li će ga uopšte i pustiti u rad

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=798571#p798571:21nxt1gt je napisao(la):
Žika » Uto Dec 01, 2020 4:06 pm[/url]":21nxt1gt]Kad je rok za završetak ? Pitanje je da li će ga uopšte i pustiti u rad

Sto da puste kad je vecini i ovako dobro.

Ništa od toga neće uticati na kvalitet vazduha u gradskim sredinama.

Znaci, nizi organi vlasti su cak i voljni da urade nesto?

Voljni su svi koji ne utiču direktno na budžet. Oni pošalju predlog jer ih ništa ne košta. Dok to dođe do usvajanja budžeta, nadležni samo precrtavaju stavke.

Što bi se nadležno ministarstvo ili preduzeće žrtvovalo i uradilo išta za dobrobit običnog čoveka.

Možda i ne kapiraju da ovaj vazduh dišu i oni sami i njihovi bližnji.

Problem zagadjenja je tipican problem koji se da resiti jedino bilo primenom sile odozgo, bilo propagandnom kampanjom.
Ljudi nisu u stanju da shvate posledice zagadjenja.
Stede za ritualniodlazaku Grcku, za klavire, da im deca zadive komsije itd.
Ali ne bi kupili skuplji ugalj jer neposredne efekte ne vide i ne razumeju.
Medjutim, drzavna uprava, narocito ova narodnjacko/napredjnacka je bliska tom mentalitetu i izvire iz njega.

Tako da ne znam sta da radimo.
Primetite da kod nas nam ni politicki bitnih ekoloskih pokreta.

Najavljen je novi plan kvaliteta vazduha

Gradska sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević podsetila je da je Plan kvaliteta vazduha strateški dokument koji se donosi na duži period, te da je prethodni ispunjen sa 90 odsto, a da će novi plan Skupština grada doneti naredne godine nakon javnog uvida i saglasnosti resornog ministarstva. Obaveza Gradskog zavoda za javno zdravlje jeste da o kvalitetu vazduha izveštava grad na dnevnom nivou, te iako se ova oblast tiče nadležnosti više sekretarijata, Sekretarijat za zaštitu životne sredine jeste onaj koji registruje problem, stavlja ga u naredni plan i verifikuje ko su zagađivači i kakve promene treba da se dese, dodala je ona.

– Vrlo je važno naglasiti da poslednjih godina granične vrednosti čestica koje se prate, a to su sumpor-dioksid, azot-dioksid i ozon, nijednom nisu prekoračene. Dolazi do povećanja i to u kratkom satnom vremenskom periodu, kada su gužve i slično, ali ne i do prelaženja graničnih vrednosti. Kada govorimo o pi-em 10 česticama, one se javljaju najviše ujutro i uveče, a nekad i tokom čitavog dana ukoliko je jako grejanje i atmosferski pritisak – kazala je Ivana Vilotijević.

Više od četiri milijarde kubika deponijskog gasa otišlo je protekle četiri decenije u vazduh iz deponije u Vinči, ali kada za dva meseca krene zatvaranje deponije, to će se zaustaviti, ukazala je sekretarka.

– Taj gas će se koristiti za proizvodnju električne energije i više se vazduh neće zagađivati, odnosno pi-em čestice i metan se neće oslobađati u vazduh. Dakle, to je najveća dobit ovog projekta – navela je Ivana Vilotijević za Studio B.

Ona je najavila i da će naredne godine dve merne stanice u lokalnoj mreži oko Vinče biti postavljene, da bi podaci bili što precizniji.

Jedna od važnih mera jeste još intenzivnije sadejstvo resornih sekretarijata i komunalnih preduzeća, pa se očekuje da će „Gradska čistoća” i „Zelenilo – Beograd” pojačati s jedne strane pranje ulica, a sa druge ozelenjavanje. Sve opštine imale su obavezu da dostave parcele za pošumljavanje, tako da će se i na manjim lokacijama nadalje Beograd pošumljavati, istakla je Ivana Vilotijević.

izvor: beograd.rs

MC_":sw38zxu7 je napisao(la):
Problem zagadjenja je tipican problem koji se da resiti jedino bilo primenom sile odozgo, bilo propagandnom kampanjom.
Ljudi nisu u stanju da shvate posledice zagadjenja.
Stede za ritualniodlazaku Grcku, za klavire, da im deca zadive komsije itd.
Ali ne bi kupili skuplji ugalj jer neposredne efekte ne vide i ne razumeju.
Medjutim, drzavna uprava, narocito ova narodnjacko/napredjnacka je bliska tom mentalitetu i izvire iz njega.

Tako da ne znam sta da radimo.
Primetite da kod nas nam ni politicki bitnih ekoloskih pokreta.
Нисам добро разумео суштину ове поруке.

Pa, ljudi kupuju najeftinije gorivo, vlazni lignit.
Stede na tome da bi isli u Grcku i kupovali statusne simbole.
Zasto ne uloze u grejanje na gas?
Video sam kuce u Vojvodini koje imaju razvedenu instalaciju za gas, ali greju se na drva i ugalj, jer stede za letovanje.

Razmisljao sam. Da li bi imalo smisla pisati ministru?
Ovaj problem ne zahteva trosak u budzetu, samo zabranu koriscenja jalovine i vlaznog lignita u maloprodaji.
Ili ministru energetike.

Znam da je moja ideja idiotska, ali mozda su se u njima zadrzali tragovi ljudskosti. I oni i njihovi bliznji udisu ovaj otrov, a problem moze lako da se resi. Osumoporavanje u TE je druga stvar, ali to vise tangira Eu jer vetar odnosi njima So2, a ovaj otrov se generise u ogromnom delu iz kuca. Samo 12-15% zagadjenja je od automobila.

Jer ovo ne moze da se resi lokalno ni preko ngo ni preko interneta.

Da se nadovežem, znam dva slučaja u Vojvodini gdje je priključak za gas doveden, ali ga nije moguće koristiti zbog nekih vrlo rešivih pravnih stvari. Npr, jedni nemaju saglasnost prethodnog vlasnika kuće koji je po bijelom svijetu i nemoguće ga je kontaktirati, ili nešto slično. Drugi su koristili gas, pa se isključili, pa sad isto ima neka glupost oko ponovnog priključenja. Nisam precizno rekao šta je u pitanju, ali to nije ni poenta, veće se radi o tome da su to neke gluposti koje bi se mogle riješiti.

Da bi svi shvatili da se od aerozagadjenja dobija rak, potrebna je kampanja na televiziji.
Ali sav prostor je zauzeo kapital jer smo mi to dopustili jos odavno.
Sada se vidi koliko je vazno da povratimo drzavu/republiku koju su nam oteli neoliberali i njihove sluge.

Vetar cepa večeras tako da se već oseća promena na bolje. Čak i ako merni instrumenti možda to ne registruju dovoljno. Iskoristite pa provetrite domove.

Vrh