Šta je novo?

Zagađenje urbane sredine i kako ga se rešiti - izduvni gasovi, buka

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=704824#p704824:ayoazqkx je napisao(la):
astrodule » 04 Feb 2020 10:26 am[/url]":ayoazqkx]Bravo za razmišljanje. . .
Aj kad sam dobio to "bravo" da otkrijem još jedno "razmišljanje", tj. kako da se poveća efikasnost kod grejanja. Kada se posle pola sata sakupi dovoljno žara u ložištu peći, ja skroz otvorim vrata ložišta i dalje peć koristim kao kamin. Tako mnogo više toplote ostaje u sobi, a manje ide kroz "štedišu" i solundar u dimnjak.

Isto tako može i sa električnom rernom posle završetka rada, samo što tako mi sa centralnim grejanjem ne uštedimo novac, ali nam barem bude toplije-

Inače, ložim samo danju, a noću koristim jeftiniju struju. . . pa manje zagađujem vazduh. :)

>a manje ide kroz "štedišu" i solundar u dimnjak

sta je stedisa?

Te "štediše" su improvizacija. Daleko je bolje koristiti specijalne šporete gde su već u sam dizajn uključeni svi metodi za efikasnije izvlačenje većeg procenta toplote. Zato sam uz korišćenje sušenog goriva predložio i prelazak na moderne eko šporete koji su u nekim zemljama obavezni. Nisam siguran u kojoj tačno meri naši noviji šporeti zadovoljavaju ove zahteve, ali to ne bi bilo teško proveriti. Pa ako nisu takvi, morali bi biti. Sušenje goriva i novi šporeti su jedna od retkih mera koja bi mogla dati relativno brzo poboljšanje za neveliku cenu. Sem možda filtera na termoelektranama, a i to je veliko pitanje. Sve drugo je na bitno dužem i neizvesnijem štapu. Eventualno, još i brza zabrana starih automobilskih motora, ali ni tu nisam siguran u brzu izvodljivost tako radikalne mere uzevši u obzir ionako mizeran standard naroda.

Pročitajte ovaj članak. U njemu su lepo objašnjeni osnovni principi efikasnog sagorevanja i konstrukcije takvih šporeta, a zatim dati saveti kako ih najefikasnije koristiti.

Using Your Wood Stove Efficiently and Effectively
Wood Stove Efficiency: Using a high-efficiency stove, using dry wood, keeping the fire hot, and not starving the fire.
https://extension.psu.edu/using-your-wo ... ffectively

llustracija iz članka. Levo je princip rada starih šporeta, a desno novih. Pre-zagrevanje ulaznog vazduha (da ne hlade vatru), druga komora za sagorevanje gasova sa dodatnim ulazom kiseonika, produženje putanje toplih izlaznih gasova i eventualno katalizator.

The most common method used for high-efficiency stoves is to add prewarmed combustion air above the fire. Many people don't realize that about half of the energy in wood fuel is from "volatiles," gases that escape from the wood and combust in the surrounding mixture of gases and air. If those gases don't have oxygen available or don't stay hot enough, they won't combust. High-efficiency stoves also use "shelves" or other baffles to force the hot gases to follow a longer path before they leave the hot stove, thus giving them more dwell time to combust completely. Catalytic devices are also sometimes used; they use special chemical materials to break down more uncombusted hydrocarbons, further improving heat output and reducing emissions.

.... Daleko je bolje koristiti specijalne šporete gde su već u sam dizajn uključeni svi metodi za efikasnije izvlačenje većeg procenta toplote....

Na pr Aga

...АГА шпорет је пећ и шпорет који функционише на принципу
да тешки оквир од ливеног гвожђа може да апсорбује топлоту релативно ниског интензитета, али непрекидно сагорева извор,
и нагомилана топлота може се затим користити за кување.
Изумљен је и у почетку произведен у Шведској, али од 1957. године сва производња је у Великој Британији....

Samo ima dva mala problema .... ogromnu tezinu i ogromnu cenu
:sesir:

Da se nadovežem na post @Zume o eko pećima, šporetima i @Kailan-ov post o The Clean Air Act 1956 u V.Britaniji.

V.Britanija ima ekološke propise o oblastima u kojima se kontrolišu izduvni gasovi (dim). Propisana su koja tačno goriva mogu da se koriste u kojim oblastima. I mogu da se koriste samo odredjenie peći i šporeti.

Smoke control areas: the rules

Many parts of the UK are smoke control areas where you can’t emit smoke from a chimney unless you’re burning an authorised fuel or using ‘exempt appliances’, for example burners or stoves.

You can be fined up to £1,000 if you break the rules.

Find out if you live in a smoke control area
Contact your local council to see if you live in a smoke control area. The environmental services department will be able to help you.

What you can burn in smoke control areas
In a smoke control area you can only burn fuel on the list of authorised fuels, or any of the following ‘smokeless’ fuels, unless you’re using an exempt appliance:

anthracite
semi-anthracite
gas
low volatile steam coal
Oil and kindling
You can use oil or other liquid fuels in specially designed or adapted fireplaces.

Kindling can sometimes be used but ask your council because there are different rules in different areas.

Exempt appliances that can burn unauthorised fuels
Unauthorised fuels, such as wood, can only be burned in exempt appliances such as some boilers, cookers and stoves.

You must only use the types of fuel that the manufacturer says can be used in the appliance.

Outdoor ovens, burners and barbecues
You can use outdoor barbecues, chimineas, fireplaces or pizza ovens.

Any of these appliances that release smoke through a chimney of a building - for example a summerhouse - can only burn authorised fuel or must be exempt.
https://www.gov.uk/smoke-control-area-rules

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=705169#p705169:1wbr5t97 je napisao(la):
boca-ica » 04 Feb 2020 11:57 pm[/url]":1wbr5t97]
Samo ima dva mala problema .... ogromnu tezinu i ogromnu cenu
:sesir:
Idealno da država uskoči i smanji cenu. To je suština ideje o "Spskom ekološkom šporetu", pošto to imaju i druge zemlje. Recimo država plati Mašinskom fakultetu ili nekom institutu da razvije detaljne planove proizvodnje i stavi ih u public domen. Onda država ima svoj stiker "odobrenog šporeta" koji daje svim proizvođačima koji ih prave sa malim profitom, tako da budu što jeftiniji. Ovaj stiker onda garantuje veliku prodaju što zatim povećanim obimom prodaje kompenzuje manji profit proivođača po jednom komadu. Plus što se više proizvođača takmiči u ceni, i tako je još smanjuje, jer su planovi u javnom vlasništu pa ne postoji kopirajt.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=705157#p705157:388r6nhy je napisao(la):
Zuma » 04 Feb 2020 11:29 pm[/url]":388r6nhy]Te "štediše" su improvizacija. Daleko je bolje koristiti specijalne šporete . . .
Štediša je vrlo dovitljiva i uspešna "improvizacija", jer na jednostavan i jeftin način dodatno zagreva prostor pošto ima mnogo veću površinu nego da je na tom mestu cev od čunka/solundara. On nema veze sa sagorevanjem, ali može i mora da se koristi na svim pećima i šporetima na čvrsto gorivo, a ima ih i za gas.
Cena je oko 3-4.000 i svako bi morao da ga postavi jer uštedom toplote se indirektno štedi i gorivo za peć/šporet (ugalj, drvo, pelet, gas, . .) pa se tako smanjuje i zagadjenje.

Evo još jedne korisne "improvizacije" za sličnu uštedu toplote : peći i šporeti se obično nalaze blizu zida na oko 15-20cm, pa dobar deo toplote ide na zagrevanje zida i dalje rasipanje. Da bih to sprečio naredjao sam elemente/blokove iz termo-akumulacionih peći sasvim uz peć, pa se tako toplota akomulira u njima a ne u zidu koji je udaljen oko 10cm od tog TA-zida.

Peći i šporeti sa novim i boljim ložištima su posebna tema, a i sa novim gorivima kao pelet. Ali na svaki od njih može da se primeni "improvizacija" sa Štedišom i zidom od TA blokova/elemenata, jer se tako dodatno zagreva prostorija bez obzira kakvo je ložište ili gorivo - efikasno i jeftino rešenje.

Onda na zid iza šporeta stavi još i neki termalni reflektor koji odbija infracrvene zrake. Naravno, samo ako je sa druge strane zida prostor koje se ne greje. Recimo nešto poput ovoga

Climapor izolacijska ploča s aluminijskom oblogom izrađena je od ekspandiranog polistirena koji osigurava dobru toplinsku izolaciju, štedi energiju i na taj način povećava udobnost stanovanja.

Izolacijska ploča s aluminijskom oblogom pokriva pukotine i neravnine zidova, efektivno štiti od nastanka vlažnih zidova i ne dopušta nastanak plijesni te pomaže bržem zagrijavanju prostora. Koristi se iza radijatora gdje može reflektirati toplinu iz radijatora u prostor i do 95 %.

Ova ploča smanjuje gubitak topline kroz zid do čak 16%. U odnosu na neizolirani zid, 4 mm ploča ima isti izolacijski učinak kao 70 mm pune cigle tj. 150 mm betona.

15230143_1.jpg

https://www.bauhaus.hr/climapor-izolaci ... -4-mm.html

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=705212#p705212:34cdvbea je napisao(la):
Zuma » 05 Feb 2020 06:38 am[/url]":34cdvbea]Onda na zid iza šporeta stavi još i neki termalni reflektor koji odbija infracrvene zrake. . .
Imam i to, nisam hteo da se previše hvalim. ;)
Ustvari, stavio sam naspram peći pocinkovani lim, koji sam već imao, a na njega naspram štediše aliminijumski ploču 2-3mm koju sam nekad kupio, ali je nisam upotrebio.
Sve to je vrlo efikasno, jer taj deo zida skoro i da nije više zagrejen od okolnog dela.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=705209#p705209:v6tkhk5v je napisao(la):
dragan » 05 Феб 2020 05:50 am[/url]":v6tkhk5v]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=705157#p705157:v6tkhk5v je napisao(la):
Zuma » 04 Feb 2020 11:29 pm[/url]":v6tkhk5v]Te "štediše" su improvizacija. Daleko je bolje koristiti specijalne šporete . . .

Peći i šporeti sa novim i boljim ložištima su posebna tema, a i sa novim gorivima kao pelet. Ali na svaki od njih može da se primeni "improvizacija" sa Štedišom i zidom od TA blokova/elemenata, jer se tako dodatno zagreva prostorija bez obzira kakvo je ložište ili gorivo - efikasno i jeftino rešenje.

Пећи не пелет немају потребу за штедишом јер је дим готово хладан пошто је конструкциојом пећи решено искоришћење топлоте до максимума.
Степен искоришћења код пећи на пелет се може подићи резервоаром за воду који би акумулисао топлоту.
Дакле, сагоревање пелета је ефикасније када постоје интервали да пећ ради на максимуму па се гаси, него кад стално гори у мањој количини.

>Recimo država plati Mašinskom fakultetu ili nekom institutu da razvije detaljne planove proizvodnje i stavi ih u public domen.

da, ali to nije u interesu nasih politicara.

Meni je prosto neverovatno da se niko nije setio da modifikuje Smederavac i ostale peći na čvrsta goriva da budu energetski efikasnije, a rešenje je veoma prosto.

Da, Eko-Smederevac.

Ko i kad da se seti. Celu noc se gleda PInk, a treba ustati rano.

"Smederevac" je šporet za loženje drva, a država bi trebalo da promoviše mnogo bolja ložišta, nap. za pelet. Ona su efikasnija i manje zagadjuju vazduh, a već imamo domaće proizvođače i peći i peleta.

Zato bi trebalo omogućiti stanovništvu lakšu kupovinu takvih peći, nap. dugoročno kreditiranje od 10god sa malom kamatom od 1% tek za troškove kredita. Pored toga bi moglo da se kod prve kupovine peći besplatno daje i neka određena količina peleta, nap. za prvu godinu grejanja.

Tako bi pomogli i stanovništvu i našim proizvođačima peći i peleta, a smanjili zagađenje vazduha.

A naš čovek je baš poznat po dugoročnom investiranju :(

Pa tako su mnogi naseli na gas, pa čim su ga uveli, ovi poskupeli cenu gasa.

Moraš da budeš baš mnogo naivan pa da veruješ da će ovakva Država da uradi nešto za svog građanina.

Vlasnik fabrike koja proizvodi smederevac je "ugledni krimos" koji je vrlo blizak ovima na vlasti. Briga ga za ekologiju i efikasnost. Ima druga interesovanja. Parovi, tv Happy, jeftine cigarete, kockarnice, kafić po sred Trga Republike i.. eco-smederevac?! Ne uklapa se u šemu

@astrodule

Defetizam i političarenje nije nešto što cenim. Tako nema nekog progresa.

Napisao sam šta bi "trebalo" država da uradi, a ne šta ja "verujem" da će da uradi.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=705356#p705356:33lsn5hz je napisao(la):
dragan » 8 minutes ago[/url]":33lsn5hz]@astrodule

Defetizam i političarenje nije nešto što cenim. Tako nema nekog progresa.

Napisao sam šta bi "trebalo" država da uradi, a ne šta ja "verujem" da će da uradi.

Znam, ali u ovom slučaju je defetizam i političarenje=realnost.

Država bez industrije, bez ikakve proizvodnje, bez ikakvih prihoda ne može da nešto "pokloni" svojim građanima, a da nešto ne uzme na drugoj strani.

Osuđeni smo da se sami snalazimo i da ne očekujemo nikakvu pomoć (što možda i nije tako loše). Treba slediti tvoj primer, a ne očekivati da će neko drugi da uradi nešto za nas.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=705363#p705363:1o3glt4d je napisao(la):
astrodule » 05 Feb 2020 03:03 pm[/url]":1o3glt4d]Država bez industrije, bez ikakve proizvodnje, bez ikakvih prihoda . . .
Bez proizvodnje i prihoda?! . . Budžet puni štamparija a ne razni prihodi?!

Smanji malo gas, a priseti se da već postoje dotacije države nap. kod zalivnih sistema, protivgradnih mreža i drugog oblika u poljoprivredi, pa tako bi moglo u za peći na pelet.

http://subvencije.rs/krediti/subvencion ... oprivrede/

Ako ste čekali priliku da dobro provetrite stan ili neki prostor, sad je trenutak. :D

Ceo dan vrednosti ispod 30, čak i na Starom gradu i na Novom Beogradu. Šiba Košava ko luda. :)

Vrh