Šta je novo?

Zašto nema više žena na BB-u?

Čekaj Ksenija, ti si napisala poslednji post na ovoj temi 22. juna, pustila da prođe mesec i po dana, i onda se sama vratila na temu i nastavila diskusiju citirajući još stariji post od pre dva i po meseca?

A što se teme tiče, meni je ova diskusija apsolutno bespotrebna i besmislena. Idite na bilo kojih 10 srpskih foruma - samo da nisu baš pravljeni i specijalizovani za ženske diskusije. Na svima ćete naći sličan procenat žena. I pod time ne mislim na broj svih članova, nego na broj aktivnih članova.
Isto je i na mnogim stranim forumima. Jednostavno to što su društvene mreže i razni chat servisi popularni među ženama, ne znači da će biti popularni i forumi.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=470021#p470021:38mlplnm je napisao(la):
Bender Rodriguez » Uto Avg 08, 2017 11:12 am[/url]":38mlplnm]Čekaj Ksenija, ti si napisala poslednji post na ovoj temi 22. juna, pustila da prođe mesec i po dana, i onda se sama vratila na temu i nastavila diskusiju citirajući još stariji post od pre dva i po meseca?

I... šta si time hteo da kažeš :?:

P.S. Molim člana @Žika da me ne opominje što citiram deo posta iznad.

Hvala na razumevanju!

Cesto se pominje strucnost koja je potrebna kako bi neko bio ucesnik diskusija na forumu. Svakako je dobro da u diskusiju budu ukjlucen i zenski deo struke ali nije nuzno biti strucan za vecinu tema i raznovrsnost koju forum ima.

Ima puno tema gde bi žene mogle da daju svoj doprinos. Da oplemene diskusiju.
Tako i poštovana Ksenija oplemenjuje ovaj forum.

Online women are also more likely than online men to use Facebook and Instagram. Some 77% of online women are Facebook users, compared with two-thirds of online men. Instagram use follows a similar pattern, with online women being more inclined to use the picture-sharing site than men (31% vs. 24%). On the other hand, online discussion forums are especially popular among men.One-in-five male internet users say they read or comment on sites such as Reddit, Digg or Slashdot, compared with only 11% of online women.

Monica Anderson, Pew Research Center, Avgust 2017

http://www.pewresearch.org/fact-tank/20 ... media-use/

Eto, misterija rešena.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=470141#p470141:35gp1sh7 je napisao(la):
Žika » 08 Avg 2017 10:01 pm[/url]":35gp1sh7]Ima puno tema gde bi žene mogle da daju svoj doprinos. Da oplemene diskusiju.
Tako i poštovana Ksenija oplemenjuje ovaj forum.

Feministicki odgovor na ovaj komentar bi bio: Uloga zene nije da "oplemenjuje", niti bilo koja druga uloga, koja joj se dodeljuje po njenoj rodnoj pripadnosti. :D

Toliko o jednakosti. ;)
Jednakost NE postoji, jer muskarci i zene nisu jednaki.
Nisu, i verovatno nikada nece ni biti, isto kao sto visnja i tresnja lice, ali nisu jednake :D .
Druga je stvar APSOLUTNA RAVNOPRAVNOST, koju svim srcem i dusom podrzavam i za koju se zalazem.

Zato, ne treba da nasedamo na jeftine parole o jednakosti, jer interesovanja, nacin razmisljanja, reakcije, emocije i njihovo ispoljavanje su ono sto nas cini razlicitim.
Razlicitim polovima, pa i razlicitim jedinkama.

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

Žene uopšte neće da budu 'jednake i ravnopravne' .... one hoće privilegovan status. :wink:

Ravnopravnost moze da postoji u teoriji i na papiru, dok u praksi to moze biti drugacije.
Forum np. zenama ne zabranjuje pristup, naprotiv, ali postoji niz drugih faktora zbog kojih nas nema u pribliznom broju, a nijedan od tih faktora nije prirodan tj. bioloski.

Na Banovom brdu nekada je ponosno stajao grafit "I žene prde". Dugo sam mislio da je taj grafit u sebi nosio jednu od najvećih istina koju čovek može da spozna i divio sam se njegovoj dubokoj poruci u samo tri reči. A onda jednog dana deo zidića na kome je grafit bio ispisan, je srušen, i grafit je naprasno isečen. Baš tada sam spoznao da i u dve reči može da se sažme još veća dubokoumnost: "I žene..."

Istok je na Fejsu baš juče preneo zašto žena nema svuda isto kao i muškaraca i naveo primer Norveške.

ps: pre pljuvanja po Istoku (ni ja sa ne slažem sa svim njegovim postovima) - pročitajte bar ovo što sam okačio.

https://www.facebook.com/istokpav/posts ... 3867728316

http://www.dailymotion.com/video/xp0tg8

Koga mrzi da gleda, ukratko:
Autor dokumentarca Harald Eia rešio je da istraži “Norveški paradoks polova”. Naime, Norveška je već godinama na mestu broj 1 na svetskim listama jednakosti polova, ženskih prava itd… a sa druge stane u Norveškoj je podela na “muške” i “ženske” poslove među najvećima na svetu: ima jako malo žena u IT-u, žene biraju stereotipno “ženske” poslove (rad sa ljudima), a muškarci stereotipno “muške” poslove (rad sa sistemima i mašinama). Iako Norveška ima sve one programe “Jačamo žene u IT-u” itd.
Autor obilazi razne naučnike, prvo one koji se bave društvenim naukama, a onda biologe i ljude koji snimaju mozgove muškaraca i žena na MRI, mere nivoe hormona, i pristupaju svemu sa strane egzaktne biologije.
Zaključak je da se muški i ženski mozak zaista razlikuju od rođenja, i da se muškarci generalno, u proseku, više zanimaju za stvari i mašine, a žene za ljude - od prvog dana života. Bitna stvar je ovo GENERALNO jer postoje izuzeci. Naime, postoje devojčice koje se interesuju za stvari kao i dečaci, i obratno, dečaci koji se interesuju za ljude kao devojčice. Šta je zapravo uzrok? Testosteron. Testosteron pravi razliku u interesovanjima, a ne pol.
Merenjem je utvrđeno da se devojčice koje imaju višak testosterona više interesuju za stvari i mašine.. Sa druge strane, dečaci koji se više interesuju za ljude imaju manjak testosterona. Ovo nije nikakva “zatucana seksistička teorija”, već rezultat najsavremenijeg merenja i posmatranja od prvog dana života bebe, bez ikakvog upliva “nametnutnih društvenih normi” i “uvaljivanje lutki devojčicama na silu”.
Ljudska bića koja imaju višak testosterona imaju manju empatiju, i manju sposobnost da osete emocije drugih ljudskih bića, i okreću se analitičkim, introvertnim poslovima, udubljivanjem kako stvari rade, programiranjem itd. Ljudska bića, bez obzira na pol.
Zato u Norveškoj, koja je jedna potpuno liberalna i bogata država i pruža svim građanima mogućnost da biraju zanimanje, žene biraju “ljudska” zanimanja, a muškarci “mašinska” i “sistemska”. Jednostavno, žene se u proseku osećaju tako srećnije.
Opet kažem, ovo što sam ispisao nekom može da deluje “zatucano”, ali pogledajte dokumentarac pa sami zaključite.

ps: pre pljuvanja po Istoku (ni ja sa ne slažem sa svim njegovim postovima) - pročitajte

offtopic

Dule, a kad ja napišem na temi o fasadama (odnosno grafiterima) da se neki ljudi prosto rađaju sa većom stopom agresije, neuračunljivosti i/ili sklonosti ka incidentima, ti mi kažeš kako ne možeš da se složiš s time.
A evo ljudi ovde govore upravo o tome kako samo jedan faktor, nivo testosterona u krvi, koji se određuje još pre rođenja deteta, može da utiče na celokupan njegov život i psihu. Zašto bi onda bilo drugačije sa hemikalijama koje utiču na gore pomenute osobine?

Zato što JA tako mislim. Ne mislim da sam samo ja u pravu, ali što se tiče te teme, mislim da vaspitanje (tj sociološki faktor) vuče mnogo više nego urođeni faktori. Ako bih pokušao brojčano da to odredim (ipak sam matematičar) rekao bih 95% Socio - 5% urođeni faktor.

Gledam mnogo ljude oko sebe i kod osoba koje znam skoro ceo život (rodbina i društvo iz osnovne / srednje škole) potomci su isti roditelji što se tiče ponašanja (aktivnosti, debljine...) jer od malih nogu upijaju obrasce ponašanja, a tu su roditelji glavni uzor.

U ovom (Istokovom) slučaju je testesteron verovatno primarni faktor. Naravno da postoje još neki faktori (devojčice koje su roditelji pokušavali da naprave sinom) koji će uticati i da žene postanu programeri.

Neke stvari se daju izmeriti i potrebno je opsežno ispitivanje da bi se dobili neki zaključci. Mozak je vrlo komplikovana "mašina" i teško ćemo sve moći da precizno izračunamo.

Ne slažem se po pitanju tog odnosa vaspitanje - urođeno. No dobro, bar razumemo ko je na šta mislio i zašto nam se ti neki stavovi razlikuju.
Elem, meni ovo što Istok priča zvuči razumno.

Naravno. I nadam se da je to primer civilizovane rasprave.

Meni je ovo Istokovo i te kako ima smisla. Jedna od stvari koje ne volim su zadrte feministkinje i forsiranje na silu nekih ravnopravnosti. Nešto slično kao ono oko Oskara i crnih dobitnika.

Nešto slično kao forsiranje belaca u NBA (zbog većinski bele publike). A gde su Indijanci? Arapi? Ne vidim ni mnogo Eskima u NBA, pa nisam čuo da se bune zbog toga.

Cccc... ala ste se raspisali, gore nego žene.
2979583794.gif

@laki82
Normalno da nismo svi jednaki, izlišno je pominjati. Jasno je da se odnosi na ravnopravnost. @dzonihsv je pomenuo "jednakost" a ja sam se povela za njim... mislim muško je, nepogrešiv.

Odoh da oplemenim forum.
169055031.gif

Ljudska bića koja imaju višak testosterona imaju manju empatiju, i manju sposobnost da osete emocije drugih ljudskih bića, i okreću se analitičkim, introvertnim poslovima, udubljivanjem kako stvari rade, programiranjem itd. Ljudska bića, bez obzira na pol.

Takva ponasanja se mogu oznaciti i autisticnim. Evo istrazivanja sa Kembridza koje nalazi usku poveanost pojacanog prenatalnog nivoa testosterona i autizma (pre svega kod decaka, jer odnos obolelih decaka i devojcica je 4:1).

https://spectrumnews.org/opinion/linkin ... -hormones/

Ista studija potvrdjuje da povecan nivo estrogena u prenatalnom periodu povecava broj veza izmedju neurona u mozgu, kao i istrazivanje:

http://www.northwestern.edu/newscenter/ ... arter.html

Koje tvrdi da se estrogenom mogu leciti Alchajmer i Sizofrenija, bas zbog toga sto gradi veci broj tih veza.

Ovo bas i nema veze sa temom, ali ima sa preterano pojednostavljenim vidjenjem sto biologije sto socijalnih ponasanja ljudi. Da je organizam toliko prost do sad bi sva stanja i bolesti bile iskorenjene.

I da, morala sam da izguglam ''ko je Istok Pavlovic''.

Istok Pavlovic, Boris Malagurski i tipovi sa slicnim dijagnozama su uzasi neoliberalizma :laugh:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=470263#p470263:3u976bgl je napisao(la):
Ksenija » 09 Aug 2017 02:12 pm[/url]":3u976bgl]Cccc... ala ste se raspisali, gore nego žene.

@laki82

Laki podmladjen 10 godina :D :mrgreen:

spatiotecte":xtt833tv je napisao(la):
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=470263#p470263 je napisao(la):
Ksenija » 09 Aug 2017 02:12 pm[/url]":xtt833tv]Cccc... ala ste se raspisali, gore nego žene.

@laki82

Laki podmladjen 10 godina :D :mrgreen:

Vidi stvarno :D ;)

Hvala @ksenija, mada se dobro nosim i sa ovih 10 vise :D

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

Vrh