[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=576169#p576169:1byjzmc4 je napisao(la):
ink » Pon Okt 22, 2018 2:11 pm[/url]":1byjzmc4]Pa da, nisu samo što ako pešak pešači prebrzo teško da će da ti slučajno ubije dete.
Da samo što ako pešak pešači gde mu mesto nije, dovodi vozača u situaciju da mora da žrtvuje svoj, ili nečiji tuđi život, da ne bi udario bezobirnog morona. Kao npr ovde
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=PLyJen2u4IY[/youtube]
Reći da pešaci i vozači ne treba isto da se tretiraju u saobraćaju samo zato što jedni imaju motor a drugi ne je kao kad bi se u ratnim zločinima gledala odgovornost samo tenkista a ne i pešadije. Tako ne može. Ili gledaš celu sliku, ili ne gledaš ništa.
Naravno pešaci treba da imaju prednost i treba da bude obaveza vozača da budu uvek na oprezu zato što upravljaju nečim što može da ubije a ne može da se zaustavi u sekundi. ALI kao što rekoh ranije, prednost
ne znači da pešaci treba da marširaju kroz grad kao kraljica Engleske ne obazirući se na svoju okolinu. Niti znači da u slučajevima nezgode gde učestvuju pešak i vozilo, uvek treba kretati od premise ''najverovatnije je vozač kriv''. Kao što je to slučaj ovde sa našom bolesnom praksom napenaljivanja vozača za sve moguće i nemoguće. :roll:
I tačno je što kažu i Laki i Žika, pešaci danas nisu ništa manje bahti nego vozači. Koliko su se vozači popravili u zadnjih 20 godina, toliko su se pešaci obahatili. To kažem kao pešak, pošto svakog dana viđam, što zombije koji ne gledaju kuda idu, što kretene koji odbijaju da propuste čak i jedno vozilo i oslobode raskrsnicu od gužve.
Kad sam svakodnevno putovao preko stare Slavije na izlasku ka Nemanjinoj neprekidne reke pešaka su redovno blokirale sve oko sebe. Uključujući i JGP koje bi čekali kasnije na stanicama u okolini. Kad god nisam žurio, ja bih stao na ivičnjaku i propustio par vozila, da se sklone iz gužve i da može taj deo kružnog toka da ''prodiše'' opet. Meni tih par sekundi ništa neće faliti, a značiće celom trgu da se izbegnu gužve. Ali to ništa nije vredelo, jer bi pored mene iste sekunde kasnije protutnjala neprekidna reka zombija i kraljeva koji bi nastavili da marširaju i blokiraju nagomilana vozila i samim tim pola kružnog toka. Samo zato što ne mogu da se strpe dve faking sekunde da propuste 2 po 2 po 2 vozila... S druge strane, kad god bi vozila ugrabila momenat da prođu, čak i ako niko od pešaka nije ni kročio na kolovoz ali je bio na korak od njega... pešaci bi dizali dževu i frku ko da im je učinjena bog zna kakva nepravda i opasnost. A kad oni blokiraju pola kružnog toka, nikom ništa. E ako to nije bahatost, onda ne znam šta jeste. :roll: