Šta je novo?

Zašto je saobraćaj u Srbiji takav kakav je?

Meni od malena bila zelja da vozim bus ili sleper.
Mozda je vreme da menjam profesiju

Sent from my HTC Desire 526G dual sim using Tapatalk

Za vikend opet bio sudar kod mosta na Moravi. Nemam bliže informacije.

Statistika kaže da je među stradalim pešacima preko 50% čini populacija starosti > 65 godina.
Gledam kako se ponašaju , šta rade i ne čudi me ovaj podatak.

A mene ne čudi što se tako ponašaju, jer su stari, bolesni, teško pokretni i senilni.

I to je opravdanje da se prelazi ulica gde im padne na pamet ne obazirući se na saobraćaj ?
Ne samo da ugrožavaju svoj život već i tuđe.

Mislim da je vladivoje samo konstatovao razloge, a ne opravdavao to i takvo ponasanje.

Ma nije samo do starih, ima gomila mamlaza i među mlađima. Svi zabuljeni u telefone i sa ogromnim slušalicama na glavi. Odsečeni od sveta i uskraćeni svih mogućih čula. Sve dok ne bude prekasno.

Kažu ''da im ne bude dosadno kad putuju negde''. Ja se samo pitam, kako smo svi onda putovali do pre 10 godina bez tih džidža bidža pa nam ništa nije falilo. :roll: Štaviše, ja volim da osluškujem i gledam grad dok idem kroz njega (a i pejzaže van grada, što da ne). Ali danas su mnogi postali zavisni od instant zadovoljstava i zato je sve više ''zombija'' na ulicama. I na trotoaru i na kolovozu.

Postalo je čudno ako si mlađi od 40 i izađeš na ulicu a nisi rezervisao bar jedno čulo na telefon ili slušalice.

Pravi izraz si upotrebio.
Zombija na ulicama

Neki genije palio rastinje kraj puta, napravio dimnu zavesu i uzrokovao lančani sudar na autoputu. :bash:

Na niškom auto-putu, u blizini isključenja za Kragujevac kod Batočine u smeru ka Nišu, oko 13 sati danas došlo je do lančanog udesa u kome je učestvovalo sedam vozila. U lančanom sudaru jedna osoba izgubila je život.

Do lančanog sudara je došlo zbog dima koji se nadvio nad putem jer je neko palio nisko rastinje na njivi pored auto-puta.

https://www.blic.rs/vesti/hronika/haos- ... li/8ms0g3x

I sad će sva koplja da se slome na vlasniku ove njive.

Svake godine ista slika, ali mora neko da pogine da bi se nadležni setili da rade svoj posao.

Najgore je što krivac neće odgovarati. Naći će (i sigurno su već našli) vlasnika parcele. Ali nikad neće dokazati da je on i palio, može na sudu da se brani da su mu smestile komšije, da su oni palili njegovu strnjiku da mu naude.

Čak i da su panduri zatekli ovog sabotera pored vatre mogao bi da se izvadi kako je požar slučajno izbio a on došao da ga gasi.

U svakom slučaju paljenje strnjike bi trebalo kažnjavati oduzimanjem parcele. A ako je blizu autoputeva, aerodroma ili pruga dodatno na robiju.

Te budaletine nisu normalne. Kako mogu tako da se igraju sa ljudskim životima ?
Mladić je nastradao !!!!! Naći će se lako krivac, priznaće taj već za nedelo.

Znate šta, kada je ovako matora i sasušena trava, a još uz to duva i vetar (kao što je to slučaj u poslednjih petnaestak dana), može svaka b+u+d+a+l+a iz vozila u pokretu da baci pikavac, i...

Videh danas taze napisanu prijavu dečku što je prelazio pešački prelaz sa slušalicama u ušima na Slaviji :shock: :roll: :shock:

Koja je logika kažnjavati ljude na Slaviji ako prelaze pešački prelaz sa obe slušalice u uhu
da li se onda mogu se kažnjavaju gluve i nagluve osobe ako prelaze preko prešačkog prelaza :twisted:

Drugar je dobio kaznu kod Vuka za slusalice prosle godine

Daleko od toga da kažem da to ne treba kažnjavati, ali veća su opasnost telefoni kod vozača, nego slušalice kod pešaka, a lakše je napisati kaznu pešaku.

Ja bih drao i ove sa telefonima u ruci i ove sa obe slušalice. a ti telefoni me posebno iritiraju.
a selektivna primena zakona je tek zlo, i na tome se puno gubi u svakom smislu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=575542#p575542:jkjtxjz3 je napisao(la):
boca-ica » Pet Okt 19, 2018 5:06 pm[/url]":jkjtxjz3]Videh danas taze napisanu prijavu dečku što je prelazio pešački prelaz sa slušalicama u ušima na Slaviji :shock: :roll: :shock:

Koja je logika kažnjavati ljude na Slaviji ako prelaze pešački prelaz sa obe slušalice u uhu
da li se onda mogu se kažnjavaju gluve i nagluve osobe ako prelaze preko prešačkog prelaza :twisted:

Što misliš da je neopravdano ?
U ZOBS je sve napisano, po njemu je i postupano.

Uhapšen piroman iz Batočine: Izazvao požar koji je doveo do teške saobraćajne nesreće, preti mu do 12 godina zatvora

1udes.jfif

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kragujevcu uhapsili su S.Đ. (67) iz Batočine zbog sumnje da je izvršio krivično delo izazivanje opšte opasnosti.

On je osumnjičen da je 18. oktobra 2018. godine u ranim jutarnjim satima zapalio nisko rastinje na dve katastarske parcele u selu Brzan i time izazvao požar koji se proširio na površinu od 10 hektara u neposrednoj blizini auto-puta Beograd - Niš.

Kako se sumnja, najverovatnije usled dima koji je smanjio vidljivost na auto-putu potom je došlo do saobraćajne nezgode u kojoj je jedna osoba izgubila život. Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu.

Prema Zakonu o putevima ova radnja predstavlja prekršaj za koji su zaprećene kazne u rasponu od 10.000 do 2.000.000 dinara - ukazuje u saopštenju resorno ministarstvo.

Takođe, podmetanje požara sankcionisano i Krivičnim zakonikom kao teško delo protiv opšte sigurnosti, kod kojeg je u slučaju smrtnih posledica predviđena kazna zatvora predviđena u trajanju od dve do 12 godina.

http://www.ikragujevac.com/vesti/56875- ... tvora.html

Prvo, kao što rekoh na drugoj temi, nije sve što je napisano u zakonu uvek i razumno i smisleno. Drugo, to što nešto piše u zakonu, ne znači da će se uvek primeniti. Ili da se treba uvek primeniti.

Međutim, pošto je sve više zombija na ulicama, koji se odriču čula vida da bi piljili u telefon, ili čula sluha da bi slušali muziku dok hodaju kroz grad (jer slušati zvuke okoline je suviše smorno™ i taaaaako staromodno...) razumem što se s vremena na vreme pojavi neki saobraćajni bumbar koji odluči da ih malo ''drmne'' kaznom ili usmenom opomenom.

E sad... ako osoba ima slušalice na glavi, ali prelazi ulicu na pešačkom, na zeleno svetlo, i gleda levo desno, i sve u svemu pazi na svoju okolinu i druge učesnike u saobraćaju... onda je malo nekorektno kažnjavati je, zar ne? Više treba kažnjavati one koji izleću na kolovoz ko zombiji i uopšte ne mare za druge (ili sebe).

Sve u svemu, to ''zombisanje'' po ulicama (i na kolovozima a i na trotoarima) postaje sve veći problem. I teško je reći šta bi bilo ispravno. S jedne strane, zakoni su tu da drže ljude u nekom redu i da ih podsećaju šta je prihvatljivo, a šta ne. Al s druge strane, i ti zakoni treba da se primenjuju na adekvatan i korektan način. Lično mislim da policija treba da kažnjava takva ponašanja ako neko pretrčava van pešačkog sa slušalicama u ušima, a da se više radi na edukaciji ljudi zašto se to ne sme raditi. Da, znam da zvuči debilno da treba da učimo ljude čak i tome, ali... očigledno je da s ovim novim generacijama mora tako. :roll:

Daleko veci problem su starije generacije, pogotovo penzioneri, koji imaju obicaj da prelaze ulicu na svakom mogucem mestu, nego novije generacije kojima "je suvise smorni i staromodno" da se setaju kroz grad sa slusalicama. Ja licno redovno slusam muziku do faksa jer uzivam u muzici, a ne zbog onih navedenih razloga. Buljim u telefon kada treba i svi koje poznajem isto to rade tada. Kroz BKA kada tramvajdzija svira i koci naglo, odmah znam da neki penzioner pokusava da bude brzi od tramvaja i da pretrcava basticu, naravno i ulicu, van pesackog prelaza, a cesto i na crveno na pesackom. Pogotovo u blizini pijaca sa onim njhovim torbama. Mladje izuzetno retko kada to vidim.

Vrh