Vladivoje
Higher intermediate
PEŠAČKI PRELAZ VIŠE NIJE SVETO PISMO: Ublažena pravila za propuštanje pešaka
Vozačima je sada data i mogućnost da sami procene da li treba da se zaustave na pešačkom prelazu, a da ne ugroze bezbednost pešaka. Pa tako može samo da uspori i propusti pešaka, ali je važno da ne poremeti njegovo kretanje, odnosno da on zbog toga ne mora da požuri ili pak ustukne, objašnjava Milan Marinović, predsednik Prekršajnog suda u Beogradu.
- Takođe, ako put ima tri trake u istom smeru i pešak zakorači u krajnju levu, vozilo koje ide krajnjom desnom može da prođe ako proceni da pešak neće stići do njega i ako između nema vozila koja su se zaustavila da ga propuste. Uvek se posmatra kretanje pešaka, da li pretrčava pešački, pa može doći do kontakta. S druge strane, dozvoljeno je preticanje i obilazak vozila koje propušta pešaka sa strane kojom je već prošao - objašnjava Marinović i dodaje da svi ovi izuzeci ne važe u slučajevima kada su na putu pešaci deca, majke s decom, stari i invalidi.
:arrow: http://www.republika.rs/vesti/drustvo/6 ... nje-pesaka
I tako, svaka vaška može da tumači onako kako joj se tumači... :roll:
Što se tiče pešaka, za njihovo dobro bolje je da konačno ukapiraju da nemaju prednost na pešačkom prelazu.
Ja to odavno kapiram, tako da me uopšte ne interesuje da li će neka vaška da smanji gas, da stane ili da projuri preko pešačkog prelaza. :kafa:
Prelazim ulicu isključivo onda kada procenim da je to po mene apsolutno bezbedno, ponašanje drugih me ne interesuje.