Šta je novo?

Zašto je saobraćaj u Srbiji takav kakav je?

Los ti je predlog. Kako ces da provalis nekog bahatog krettena dok sedi u stolici i ne drzi volan da je agresivna licnost na putu?

Postoji prekršaj okarakterisan kao nasilnička vožnja, pa još ako se ponovi.... drugo, postoje profesije koje mogu da prepoznaju takav sklop ličnosti i dok sedi u stolici + predistorija.

Mislim da je to nama potrebno, iako teško izvodljivo, nije nemoguće.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=557438#p557438:3e27k1rh je napisao(la):
paradox polje » Today, 09:15[/url]":3e27k1rh]Ако добро видим замењено је: "može bezbedno da zaustavi vozilo ispred pešačkog prelaza i propusti pešaka" са "može bezbedno da propusti pešaka".
Ово по мени не мење суштински ствар, и даље возач мора да пропусти пешака без обзира на његову, могуће сулуду, процену да може проћи пре пешака а да га не угрози.

A po ovom novom zakonu, imaćemo situacije gde će automobil projuriti na 20 cm iza pešakovih leđa - odnosno stresiraće ga dok mu se približava jer će da izgleda kao da će ga udariti - i to će se smatrati normalnim i dozvoljenim.

Рекако бих да ову ситуацију ни стари закон не регулише прецизно. Дакле овде не причамо о ситуацији када возач "процењује" да може прећи пре пешака, што му ни по старом ни по новом закону није дозвољену, већ о процени да ће пешак проћи пре него возач наиђе на пешачки. Возач увек мора да предвиди да пешак може из неког разлога изненадно стати (на примеп саплести се и пасти), а то значи да мора смањити толико брзини све док пешак не прође његову траку тако да има довољно времена да закочи у случају изненадног заустављања пешака на пешачком.
Дакле, у случају, не дај Боже, ударања пешака на пешачком возач је увек крив. Уколико пак до ударања не дође али дође до непријатне ситуације коју Бендер помиње, опет је возач крив, али је то тешко доказати и по старом и по новом закону, јер и по старом закону може да каже "нисам зауставио возило јер је пешак већ прешао моју траку".
Алтернатива би била рецимо да се каже да возач не сме да пређе линију пешачког све док пешак не пређе цео коловоз (без обзира да ли ће заузставити возило или успорити), али то би било сувише ригорозно и неефикасно. Ако се пак захтева да само пређе твоју траку, увек имамо ситуације "процене бахатих возача" које ће пешаке довести у изузетно непријатне ситуације.

Моја поента је да закон не може да 100% регулише сва праила, те да увек постоји и закон чисте савести који ће правити разлику између бахатих и умерених возача. Дај барем да се спрече чисте сутуације, које се изузетно ретко санкционишу, где возачи пролазе великим брзинама испред пешака који су већ ступили на коловоз и сутација ће бити много боља него сада.

U pravu si, nisam dobro uporedio.

A što se tiče zakona i 100% uređivanje nečega - može, ali ako se ne dozvoli slobodno tumačenje. Ja zaista ne zanm koji je razlog da se dozvoli prolazak vozila dok je pešak na pešačkom sa više traka. Šta se dobija ovime?

Druag je stvar što neki pravilnik ne preporučuje pešačke prelaze bez semafora preko ulica koje imaju više traka po smeru. Znači, umesto putara, sve se prebacuje na najnezaštićenijeg učesnika u saobraćaju - pešake.

I još stvar, postoje ljudi koji teško hodaju, a nemaju pomagala. I sam sam bi takav kada sam prestao da nosim štake posle operacije kolena. Zatim, nekada je čovek ukočen, uganuo je zglob ili jednostavno umoran i tada zaista mora da se kreće usporeno preko pešačkog prelaza.

Druga su stvar mladići u najboljim godinama, zdravi koje mrzi da žive pa se vuku preko pešačkog ili pričaju na mobilni pa ni sami nisu svesni okruženja.

Zakon ne sme da dozvoli vozaču da previše razmišlja pred pešački - vidiš pešaka na pešačkom ili koji se očigledno sprema da zakorači ili vozilo koje stoji ispred pešačkog i STAJEŠ. Takvi zakoni su loši (osim za advokate tatinih sinova)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=557465#p557465:1ddpqwfg je napisao(la):
Mel » Mon Aug 06, 2018 10:45 am[/url]":1ddpqwfg]Postoji prekršaj okarakterisan kao nasilnička vožnja, pa još ako se ponovi.... drugo, postoje profesije koje mogu da prepoznaju takav sklop ličnosti i dok sedi u stolici + predistorija.

Mislim da je to nama potrebno, iako teško izvodljivo, nije nemoguće.
Samo sto tu nema finansijski efekat za budzet pa se u praksi nista ne desava. Uglavnom.
Da se pored upisivanja negativnih poena zbog nasilnicke voznje, takav vozac odmah pozove na "strucnu" procenu o njegovom trosku (ima toga po belom svetu), verovatno bi se poneko i porevaspitao da smanji adrenalin u voznji.
No, posto je ovo Srbija gde i likovi sa gomilom prijava zbog nasilnickog ponasanja (ne u voznji) i pravosnaznih osuda setaju ulicom umesto da su u odgovarajucoj ustanovi, loviti one agresivne na putu je tek utopija.
A generalno sve proveravati-testirati je lose i nesvrsishodno...
Iz ZOBS-a
Pored dva postojeća slučaja (najmanje dva uzastopna prolaska na crveno u roku od 10 minuta i preticanje kolone preko pune linije), pod nasilničkom vožnjom sada se podrazumeva i prekoračenje brzine u naselju za više od 90 km/h, van naselja za više od 100 km/h i upravljanje vozilom sa više od dva promila alkohola u krvi.

Voziti u gradu 140 km/ h ne da je nasilnicka voznja nego je slucaj za smestaj u ludaru bar na godinu dana!!!!

Колико знам, барем је тако раније било, за возачку дозволу си морао да прођеш лекарски који је обухватао и процену психолога. Ово, надам се, исто важи и кад неко добије 16 поена и мора да поново полаже возачки.

Naravno, sve je to samo delić u velikom problemu u kom se ovaj prostor nalazi, u kome niko ne radi svoj posao i gde veliki procenat ne zna da radi svoj posao.
Uvesti samo jedno dobro pravilo, na uštrb celog sistema nikad ne daje rezultate. Zamislite kvalitetnog psihijatra koji je dobio dozvolu da oduzme vozačku dozvolu na neki period prepoznatljivoj bahatoj osobi. Ko će da stane iza nejga? Policija koja se ne odaziva? Tužilaštvo koje je sklono hakerskim napadima neodazivanja, odlaganja i zastarevanja... Koji je motiv da iko odradi svoj deo posla ovde? Ne postoji. Valjaćemo se mi u ovoj bahatosti još dugi niz decenija, uz ovaj put skuplji tehnički pregled. To je jedina promena koja izgleda zanima zakonodavce.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=557027#p557027:14ptsq1g je napisao(la):
Bender Rodriguez » Sub Avg 04, 2018 2:49 pm[/url]":14ptsq1g]Kako je, u suštini, donet ovaj novi zakon:

''Ljudi, moramo da donesemo XY novih zakona i amandmana ove godine da bismo ispunili minimum radne norme i mogli da kažemo da smo radili svoj posao. Dajte predloge šta ćemo da menjamo, da smandrljamo to pa da palimo na more.
- Da promenimo onaj član koji kaže da na sudu reč pandura uvek vredi bar duplo jače nego reč vozača, bez obzira na sve?
- Kolega molim vas, mi smo ovde da punimo budžet, ne da ga krnjimo.
- Možda da uvrstimo mogućnost da putari odgovaraju za nastanak nezgoda u slučaju loše izvedenih radova?
- Apsolutno ne. Drobnjak i kompanija mi ne bi silazili s grbače.
- Temeljnije kontrole i sankcije za javna i komunalna vozila koja voze neispravna?
- Budžet, kolega, budžet...
- A šta kažete da pooštrimo kazne za nepropisna parkiranja i bahatu vožnju?
- Ne, čuli ste šta je Boss rekao u poslednjem Bogojavljanju - nikakvo pooštravanje kazni i sankcija u narednih par meseci. To tek tamo na jesen, kad se pootvaraju svi projekti i kad opalimo skuplje putarine. Narod lakše guta i zaboravlja poskupljenja kad su u klasterima nego pojedinačno.
- Dobro, oćemo onda nešto vezano za pešake? Evo npr nešto vezano za propuštanje pešaka. Taj zakon dugo nije diran.
- Može, dobra ideja. Šta ste imali na umu?
- Pa na primer novi paket pravila za propuštanje. Umesto da propuštanje pešaka bude obavezno, sad će vozač imati slobodu da o tome odlučuje.
- Hmm, nije loše. Ajde da odradimo to pa da palimo.
- Samo, tu može doći do nekih konfliktnih i rizičnih situacija...
- Znam kolega, ali danas je sreda, 12:15 je a ja u 13:30 treba da sam u agenciji da rezervišem odmor. Dajte da smandrljamo to sa pešacima do 13h pa da palimo.''
Maestro Bender Rodriguez, ovo je bilo čehovljevski!

tumblr_m9ii0q_GTPF1qbujox.gif

:sesir: Fala fala. :D

Pa mislim šta drugo reći. Kad sam čitao vest bukvalno sam se mislio ''čekaj, od svih imbecilnih stavki koje stoje u tom ZOBSu (a i drugim našim zakonima), vi ste se uvatili da prepravljate član koji se odnosi na propuštanje pešaka, i koji je zapravo doneo napredak otkako je počeo da se primenjuje???!!!''

I onda skontam - sredina je leta, kreću godišnji odmori, a poslanici i ''stručnjaci'' moraju da opravdaju plate i mandate, pa ko veli šta ćemo da radimo, aj čeprkamo malo zakone. Al naravno da neće da se pozabave onim komplikovanim stavkama i ozbiljnim konfliktima/nedorečenostima, nego ako može ovako nešto smuti pa prospi pa da se pali na godišnji odmor. I evo ga rezultat. Tačno sam zamislio tu scenu u glavi kako smandrljavaju tih par stranica u žurbi da što pre napuste kancelariju i jave nadređenima kako su eto, ispunili normu za ovo tromesečje.

Zakoni nikad gori, hiljade i hiljade besmislica i propusta, a oni se vataju za to dal je u redu da automobil projuri pešaku na 20 cm iza leđa...
Pa tačno bih se zabrinuo da su doneli neki dobar i produktivan zakon. :roll:

astrodule":1eszkglz je napisao(la):
I još stvar, postoje ljudi koji teško hodaju, a nemaju pomagala. I sam sam bio takav kada sam prestao da nosim štake posle operacije kolena. Zatim, nekada je čovek ukočen, uganuo je zglob ili jednostavno umoran i tada zaista mora da se kreće usporeno preko pešačkog prelaza.

Zakon ne sme da dozvoli vozaču da previše razmišlja pred pešački - vidiš pešaka na pešačkom ili koji se očigledno sprema da zakorači ili vozilo koje stoji ispred pešačkog i STAJEŠ. Takvi zakoni su loši (osim za advokate tatinih sinova)

Tako je, Dule.

I ja sam jedan od onih koji ne može da jurca preko pešačkog, pa zato čekam povoljnu priliku da na miru pređem ulicu.

Što kaže Bender, užasno je neprijatan osećaj kada ste na pešačkom i ovi odmah na gas, samo što vam točkom ne zakače petu. :shock:

јуче је био колапс на Аутокоманди због судара на Газели
24ae2e191e7d4690eac644fc13fced5c.jpg
7994ee507b32f6a1483209331d2b4e92.jpg
f545917450532233ef2c4cc71bb63d2a.jpg
0a25103b72dd372d7f2ae0e4d61ede48.jpg

Послато са Nokia 7 plus уз помоћ Тапатока

Juče idem iz centra ka NBGD oko 15h i krenem kroz Kneza Miloša ka Gazeli i čim sam video gužvu na uključenju, skrenem pored Sajma i produžim na most na Adi. Bila je mala gužva na rampi za uključenje na most (nema svoju traku za uključenje), ali nisam tu izgubio više od jednog minuta.

To su mogli svi da urade, ali na moju sreću, ne znaju svi za te fore.

петак + судар на Газели ка НБГ па последично ствара гужви и са НБГ

Послато са Nokia 7 plus уз помоћ Тапатока

Danas na raskrsnici Admirala Geprata i Kneza Miloša, gde redovno svi (kahm i ja kahm...) prelaze na crveno da ne bi čekali dva puta vidim policajca kako uredno stoji i čeka zeleno čitav minut, na jakom popodnevnom suncu. Ne saobraćajac, nego običan, regularni. Oko 50ak godina al u formi ko da je u 20. Par ljudi je prešlo i pored toga što je on bio tu, ali ostalo je nekolicina nas drugih koji smo sačekali svoj red s njim. Neko iz (uzajamnog) poštovanja a neko možda iz straha da ne dobije opomenu ili kaznu. Sličnu situaciju sam imao pre dve godine na Novom Beogradu kod Deltine zgrade/Hajata, samo što je tu bio baš pravi saobraćajac. I isto tako nije hteo da pređe dok se ne pojavi zeleno.

No dobro nije priča o nama civilima nego o tim primernim policajcima. Bez obzira što nije bilo saobraćaja i što tek njima niko nikad ne bi napisao kaznu, oni su doslovce ispoštovali zakon. Postoji ta nekolicina primernih koji ozbiljno shvataju svoju profesiju i drže se svog kodeksa ponašanja, što je danas nažalost retko i za svaku pohvalu. :sesir:

Sad mi krivo što mu nisam u prolazu uputio pohvalu. :? Da zna čovek da ima nas koji još uvek primećujemo i cenimo to. Al dobro sledeći put neću propustiti priliku. Usput, ako ima kojim slučajem neko iz policije ko čita ovo a isto tako se doslovce drži propisa i korektno radi svoj posao uvek i svugde, pozdrav i pohvale za vas. :kk:

Имаш тога јако пуно Бандер, само што неки/многи то не примећују или не желе да примете. А не желе да примете, јер је полиција у питању, коју ето треба само пљувати. Однос грађанства према полицији је, мање више, свуда исти у свету.

Odnos građanstva prema policiji proističe iz odnosa policije prema građanima.

Svaka čast svim poštenim i primernim policajcima. :kk:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=559368#p559368:dhaesom6 je napisao(la):
Гага » Uto Avg 14, 2018 9:32 pm[/url]":dhaesom6]Имаш тога јако пуно Бандер, само што неки/многи то не примећују или не желе да примете. А не желе да примете, јер је полиција у питању, коју ето треба само пљувати. Однос грађанства према полицији је, мање више, свуда исти у свету.
Pa ne znam bogme, ja često primećujem svašta a tek par puta sam video te slučajeve policajaca koji se doslovce pridržavaju pravila do te mere da neće ni da prelaze van prelaza/zelenog. Naravno, to ne znači sad da ovi što čine takve male prestupe, da su korumpirani i loši. Daleko od toga. Ali posebno svaka čast ovima sa gvozdenom samodisciplinom koji nigde i nikad ne idu mimo propisa, čak ni za te najtrivijalnije stvari. Treba biti stvarno savestan i istrajan da se ne padne u takvu naviku koju, u nekom obliku, ima 90% nacije.

Što se tiče odnosa građanstva i policije, mislim da svako od nas zna neke policajce koji korektno rade. Ali građanstvo nema poverenja u policiju kao sistem, kao celinu. I što reče Vladivoje, to je ipak posledica odnosa koji MUP kao celina ima prema stanovništvu. Ali baš zbog toga što je to toliko rasprostranjem problem imam svako poštovanje prema onim pojedincima koji taj svoj posao rade korektno i savesno. Jer mislim da nema teže profesije nego biti pošten i dobar policajac u službi koja je puna korupcije. Samo što se, jelte, o takvima nikad ne čuje, jer se prirodno očekuje da su svi takvi. A u realnosti su oni (ti što su apsolutno ''čisti'') u manjini. E zato ako već ne možemo/nećemo javno da ih hvalimo zbog toga, onda je dobro bar ovako ''nezvanično'' im dati do znanja da ima ljudi koji cene to što se trude da rade svoj posao pošteno i korektno. Jer na kraju krajeva, i njima to znači, to im je afirmacija i motiv da ostanu takvi.

@ Bender, pre neke 2 godine, na uglu Makenzijeve i Kneginje Zorke, ugledah kako bivši načelnik komunalne policije Nikola Ristić, sa dvojicom/trojicom svojih saradnika, strpljivo čeka da se na semaforu upali zeleno za pešake.

Svaka čast Ristiću i kolegama. :kk:

Opa! Iskreno, ne bih očekivao da je takav tip. Mislim s obzirom na to kakav glas bije/je bio i njegovu službu i njega. Pa dobro slažem se, za to zaslužuje pohvalu. :?

Da, ne zalazeći u ostale segmente njegovog rada ili nerada, ovakvo ponašanje Ristića je za svaku pohvalu i treba da služi kao primer drugima.

Pijano ili drogirano...

Ovaj konkretan slučaj (za posmatranje) nije iz Srbije.

Vrh