Šta je novo?

Vrtovi Ceraka [stambeni kompleks]

To što su oni stavili je klasično pokušavanje da se operu u situacijama poput ove. Po toj logici/rečenici, oni su mogli i umesto Bosalovih vrata da postave pamučnu zavesu i budu u fazonu je*******iga piše da imamo pravo da izmenimo. Mi smo ugovor za stan u II fazi potpisali u junu 2024. godine, a tada je investitor i te kako znao da vodomeri nisu ugrađeni u prvoj fazi (sasvim sigurno i da neće uopšte ni za II a i za ostale faze). Svakako, niko nas nije obavestio o tim promenama, već su sva lepa iznenađenja došla nakon primopredaje stana (kako već to obično biva u ovoj zemlji).
Dodaću i samo da Klauzula o „pravu na izmene“ je možda dozvoljena, ali nije apsolutna.
Prodavac ne može proizvoljno menjati ono što je već konkretno obećano, osim ako izmene ne narušavaju bitne karakteristike stana ili ako su bile nužne iz tehničkih ili pravnih razloga, ali jako bitno sve to uz obaveštenje kupca.

To što su oni stavili je klasično pokušavanje da se operu u situacijama poput ove. Po toj logici/rečenici, oni su mogli i umesto Bosalovih vrata da postave pamučnu zavesu i budu u fazonu je*******iga piše da imamo pravo da izmenimo. Mi smo ugovor za stan u II fazi potpisali u junu 2024. godine, a tada je investitor i te kako znao da vodomeri nisu ugrađeni u prvoj fazi (sasvim sigurno i da neće uopšte ni za II a i za ostale faze). Svakako, niko nas nije obavestio o tim promenama, već su sva lepa iznenađenja došla nakon primopredaje stana (kako već to obično biva u ovoj zemlji).
Dodaću i samo da Klauzula o „pravu na izmene“ je možda dozvoljena, ali nije apsolutna.
Prodavac ne može proizvoljno menjati ono što je već konkretno obećano, osim ako izmene ne narušavaju bitne karakteristike stana ili ako su bile nužne iz tehničkih ili pravnih razloga, ali jako bitno sve to uz obaveštenje kupca.

Dodao bih

Po meni klauzula o pravu na izmene bi mogla da se odnosi na vrstu ili marku vodomera na koje bi imao pravo izmene, ali ne i na njihovo potpuno ukidanje. Da je investitor hteo da zadrži pravo da uopšte ne ugradi vodomere, onda bi to moralo biti jasno navedeno na zakljucenju kupoprodajnog ugovora. Pošto ugovor kaže da će biti postavljeni, logično tumačenje je da može menjati model, ali ne i eliminisati isti. Investitor ne može koristiti klauzulu da potpuno izbriše neku tehnicku stavku – to je povreda ugovora. Kupci bi trebalo da imaju pravo da traže ugradnju vodomera ili nadoknadu štete.

Svakako predlazem da donesete odluku na skupstini stanara, da se voda obracunava po clanu domacinstva, a ne po m2.
Ali opet, imamo situaciju gde je neko kupio stan za rentiranje i npr. samo je on prijavljen na toj adresi a izdaje stan cetvoroclanoj porodici… Po ovome neko sa cetiri clana ce da placa vodu njima troje sto nisu prijavljeni tj deo gledano na ukupan broj stanara. I tako neka imas pet takvih stanova pa plus stanovi koji se koriste kao frizerski studio itd…

Iz clana 50. Zakona o stanovanju i odrzavanju zgrada:
"Upravnik uspostavlja i vodi evidenciju o vlasnicima posebnih delova, vlasnicima samostalnih delova i licima kojima su zajednički ili posebni delovi zgrade izdati u zakup, odnosno na korišćenje po drugom osnovu (za fizička lica ime, prezime i JMBG, a za pravna lica poslovno ime, adresa sedišta i matični broj);"

"Upravnik uspostavlja i vodi evidenciju o vlasnicima posebnih delova, vlasnicima samostalnih delova i licima kojima su zajednički ili posebni delovi zgrade izdati u zakup, odnosno na korišćenje po drugom osnovu (za fizička lica ime, prezime i JMBG, a za pravna lica poslovno ime, adresa sedišta i matični broj);"
Po zakoni da, ali u praksi mislim da nije bas tako…

To vam je prazna prica, pa mi ne dobijamo ni zapisnike na mejlove sa skupstine stanara, mnoge vazne teme se preskacu ili zaobilaze !

Mi da smo procitali ovakve komentare dok smo gledali stan ne da ne bismo kupili stan, nego bismo bezali glavom bez obzira!
Ja ne znam da li su svesni lose reputacije, ali dovoljno ljudi da pocnu citati ovaj forum, koji je prvo sto izadje kada kucate pretragu kompleksa, investitora...mislim da je sve jasno.
Mi smo stan kupili bas zbog tih nekih stavki, a sad ispada da nijedna od tih nije ok. Ni gas, ni topla voda, odrzavanje...nista po zakonu...sve rade kako hoce, na mailove se ne odazivaju, a ocigledno je da nijednu tuzbu nisu popili i da se zato tako i ponasaju...
Da ni upravnik ni investitor ne odgovore ni na jedan jedini mail, da ne postoje zapisnici sa skupstine stanara...to samo govori da namerno nece da ostavljaju bilo kakve tragove i prepiske kako ne bismo imali na sta da se pozovemo, tako da ... mi smo trenutno u trazenju advokata, a onaj ko planira kupovinu stanova ovde savetujemo da doooobrooo razmisli pre nego da pare ovakvim prevarantima!

Faze 3 i 4 danas
IMG_7629.jpeg
IMG_7630.jpeg
IMG_7632.jpeg
IMG_7634.jpeg
IMG_7635.jpeg

Нема, и у фази један топла вода се плаћа по квадратури, а колико сам видео за фазу 3 је тако и наведено у уговору. Тако да за фазу 3 и неће бити другог избора.
U mom ugovoru (faza 3) piše: "Ispred svakog stana biće pozicioniran vodomer za merenje utroška tople vode". Ugovor je potpisan u aprilu prošle godine.

LOL znači samo su u nekom trenutku uklonili tu stavku iz ugovora, a biće puj pike ne važi za nas kojima to stoji u ugovoru. Fantastično, šta reći! 😡
Уклонили су и из наших уговора за фазу два, али имамо у предуговору.

Уклонили су и из наших уговора за фазу два, али имамо у предуговору.
Da, mislila sam na predugovor, da ne bude zabune. Onda će tako biti i nama u ugovorima. Da li znate da li zapravo išta može da se uradi povodom toga?

Da, mislila sam na predugovor, da ne bude zabune. Onda će tako biti i nama u ugovorima. Da li znate da li zapravo išta može da se uradi povodom toga?
Onima kojima pise u kupoprodajnom ugovoru, za fazu 1 svima, pise, investitor je obavezan da instalira vodomere za potrosnju tople vode, ili da obesteti kupce !
Pravo na izmene podrazumeva zamenu modela ali ne ukidanje istog !

Faza 2, kupoprodajni ugovor potpisan u junu 2024. stoji ugradnja vodomera u tehničkoj specifikaciji.
@Mratko kad ste potpisali ugovor?
Po ovome izgleda da su oni negde na jesen 2024. odlučili da to sklone??

Vrh