Šta je novo?

Vreme i klima u Beogradu

Одличан видео иако мало површан за наше бб стандарде. Занимљива ми она термичка мапа града где су НБГ блокови климатски гори и од доброг дела старог града. То је оно што сам причао а то је да је комбинација широких булевара са по 6 трака, великих паркинг површина и још већих стамбених зграда убитачна, иако на папиру ту имамо и до 75% зелених површина. Наша клима је постала таква да би на факултетима под хитно морали да озбиљно изучавамо урб/арх традиције са целог Медитерана, Мале Азије али и наше прве позитивне урбанистичке кораке типа К. Венац, Палас, Професорска Колонија...

Модернистички приступ урбанизму код нас, колико год ја волео неке његове аспекте је фејловао и на последњем испиту - Климатском. И долазимо да супротног правца у ком се развијају овде и на западу. У 20. веку та насеља су на западу пропала на социо-економском плану а код нас су у том смислу опстала. Међутим, због климатских промена ми на југу смо у далеко неповољнијем положају а таква насеља тамо су џентрификацијом, улагањем у јавни превоз, одрживу економију и урбанизам постала популарна за живот а наша су додатно девастирана бетонирањем, паркинзима, пропадањем јавног превоза и услуга и понајвише тих зелених површина.

Нека нам је Бог у помоћи.

Zna li neko da li može da se pošalje prijava gradskom zelenilu da zaliju drveće u parku? U januaru su imali akciju sadnje jelkica (prisustvovala deca i roditelji) od kojih je pola već otputovalo sa ovoga sveta, a ostale se bore za život. Bila bi šteta da ne preživi ni jedna.

Ovo je reakcija kože šira od 15 mm ! Da li ovako izgledaju ubodi i kod drugih ljudi? Ili si ti posebno osetljiv na njih?
Kod mene, i mojih ukućana nije ovako, ni blizu. Ali da, teško i sporo prolazi, svrbi i peče. Ako je za utehu ostalima, uglavnom se vezuju za stoku (štale u blizini), ruralne sredine i sl. Nisam još čuo da se kolege građani žale. Mi iz prigradskih naselja, da.

Zna li neko da li može da se pošalje prijava gradskom zelenilu da zaliju drveće u parku? U januaru su imali akciju sadnje jelkica (prisustvovala deca i roditelji) od kojih je pola već otputovalo sa ovoga sveta, a ostale se bore za život. Bila bi šteta da ne preživi ni jedna.
Ako neko stupi u kontakt sa Zelenilom, nek im kaže i da su im pukla dva creva na Autokomandi, ona ispred Franša što zalivaju viseće zelenilo na ogradi. I da sad sve polivaju po automobilima i kolovozu. Ozbiljno.

Osušila se čitava mala šuma novih sadnica kod SIVa. Sve redom. Imam utisak da se više ne isplati saditi drveće bez creva za stalno navodnjavanje. Ali kako ćemo za deset ili dvadeset godina kad temperatura još poraste? Trebaće nam čitav novi vodovod sa neprečišćenom vodom za zalivanje svog gradskog zelenila, pošto je ekonomski nemoguće platiti zalivanje čitave površine grada vodom za piće. A cenu još jednog paralelnog vodovoda je teško i zamisliti.

IMG_0724.JPG

IMG_0725.JPG

IMG_0726.JPG

,,... Osušila se čitava mala šuma novih sadnica kod SIVa.... ,,

Koliko metara je udaljen Dunav 0d tih prostranih zelenih površina ?

Malo, 😃
da hoce Dunavsk9m vodom sa mobilnom pumpom lako bi sve to natopili.... al godinama nece 🥺

Osušila se čitava mala šuma novih sadnica kod SIVa. Sve redom. Imam utisak da se više ne isplati saditi drveće bez creva za stalno navodnjavanje. Ali kako ćemo za deset ili dvadeset godina kad temperatura još poraste? Trebaće nam čitav novi vodovod sa neprečišćenom vodom za zalivanje svog gradskog zelenila, pošto je ekonomski nemoguće platiti zalivanje čitave površine grada vodom za piće. A cenu još jednog paralelnog vodovoda je teško i zamisliti.

Pogledajte prilog 209365

Pogledajte prilog 209366

Pogledajte prilog 209367
Поготово је недопустиво гурнути дрво у рупу у пустити да се само сналази, по рецепти овдашњег Градског зелениле. Биљкама је потребно посветити више пажње првих пар година по садњи, док се не укорене. А и онда надгледати и реаговати. Невероватна ствар је да су ове године садили и у мају, јуну по оним температурама. И оставе, ништа заливање, сулудо. За неке од ових мученика има и шансе, јер дрвеће одбаци лишће ако је суша. Треба погледати гране и да ли су пупољци за идућу сезону формирани. Ако јесу, том дрвећу помоћи.

- drvece nije adekvatno zasadjeno i odrzavano i zbog toga je nastradalo. Iskljucivo ljudska greska tj. zelenila tj. nase vlasti koja je iznad njih

- bas kukuruz sam juce doneo i juce i danas jeo i sad me boli stomak koliko sam se nazdrao. Ako je ovaj kukuruz uspeo, moze i drugima, opet nasa greska. Ako poljoprivrednk radi sve kako treba i opet ne ide, tu je zato vlast da mu pomogne

1000010338.jpg

- temperatura na nekih 10 km od centra takva da polako treba jaknica kako pada mrak

1000010339.jpg

- nabijem ih za sve sto su uradili sa klimom, ali zive ljudi i u pustinji. Daj da vidimo sta je do nas i sta moze da se uradi.

Cinjenice su da drvece i kukuruz mogu da opstanu uz adekvatno odrzavanje i da temperature jesu visoke, ali vrucina je nepodnosljiva samo zbog onoga sta mi ovde cinimo prirodi. Kada se malo odmaknemo u prirodu, sve postaje ok i leto kao svako drugo leto, sa tim da je ovo ekstremnije, ali opet nije apokalipsa.

Po stoti put, klimu planete zemlje promeniti ne mozemo mi iz Beograda, ali nesto drugo mozemo promeniti 😉

Pa onda videti. Ako i treba novi vodovod za 20 godina, pa sta? U 2044. godine ce biti problem razvijenoj zemlji da napravi vodovod?

,, ... Pa onda videti. Ako i treba novi vodovod za 20 godina, pa sta? U 2044. godine ce biti problem u razvijenoj zemlji da napravi vodovod?... ,,
Ajd kad pitaš 🚣
Rešavanje problem sa sredstvima a naročito sa vremenom
1Sa ovakvom klimom Bgd ima vodozahvat samo iz jedne i to manje reke. Druga veca kao da ne postoji
2. Vidi na sajtu BVKa koliko je to kilometara i kilometara instalacije
3.Bgd ima delove tih instalacije i po 50 god. stare a i mladje po 40, 30, 20.... sve stiglo davno za zamenu , a ne menja se...
4 Ostale stavke necu navoditi
na primer ,,igrači,, koj su nam drpili svu flaširanu vodu, misliš da ce podržati tvoju zamisao . Nece što je ,,žešća,, klima oni više trljaju ruke.
5. Itd, itd....

Tvoja procena 2.044 godine je ista kao zamišljanje procene malog Perice

Jbg. ozbiljnija procena sa blagostanjem i ovakvom klimom
bi bila
3.044 god.🤣 😭😊

Poslednja izmena:
Nigde do sad nisam video tolike simplifikacije i banalizacije, i poljoprivrede i klimatologije, kao na ovoj temi.

Писао сам раније али добра је прилика да овде тај пример још једном наведем: У Буенос Аиресу, граду са свим својим социо-економским проблемима свако дрво у граду има свој биолошки пасош и за свако градско зеленило зна шта му је у датом тренутку потребно и у складу са тиме га и негују.

А ми на 50м од највеће европске реке смо успели да имамо прашњаву, осушену пустару која је и таква углавном у функцији концерата и вашара.
Овај град је пре 120 година имао паметан систем прања улица из локалних водотокова а сад не знамо шта ћемо са водом осим да истресамо сва своја го.на у њих

27°C i oblačno. Nismo skoro imali ovakav dan ovog leta.
Zapravo je bio najgori dan, neko tesko vreme u pm, imao sam najgori rezultat otkad se bavim trcanjem, neka vlaga, sta li je, nemoguce za funkcionisanje.

Pocinje mnogo da ide na onu stvar sve ovo, nema kraja, svaki dan je isti i ne vidi se kraj ovome i najgori deo je sto je u ponoc i dalje 27, 28 stepeni, ne moze prozor da se otvori.

Ono da se ne izlazes suncu od 12 do 16, ili kako vec ide, nicemu ne sluzi, meni gore u 7, 8 uvece. Nabilo se sve u ovoj betonskoj dzungli i nema gde da ode.

I malo vec postaje kao skrivena kamera, u drugim mestima je bilo kise u prethodnom periodu, ja vec deseti put gledam kako nas ovi oblaci u milimetar zaobilaze.

Sad je postalo: ,,K'o kisa oko Beograda"

1000010424.jpg

1000010425.jpg

1000010426.jpg

Ovih dana je vlaga velika, nekako je mucno vreme. Od 10og septembra trajno napustamo temperature preko 30 i vec krajem meseca ce biti 20 max. Najgore leto ikada

Одличан видео иако мало површан за наше бб стандарде. Занимљива ми она термичка мапа града где су НБГ блокови климатски гори и од доброг дела старог града. То је оно што сам причао а то је да је комбинација широких булевара са по 6 трака, великих паркинг површина и још већих стамбених зграда убитачна, иако на папиру ту имамо и до 75% зелених површина. Наша клима је постала таква да би на факултетима под хитно морали да озбиљно изучавамо урб/арх традиције са целог Медитерана, Мале Азије али и наше прве позитивне урбанистичке кораке типа К. Венац, Палас, Професорска Колонија...

Модернистички приступ урбанизму код нас, колико год ја волео неке његове аспекте је фејловао и на последњем испиту - Климатском. И долазимо да супротног правца у ком се развијају овде и на западу. У 20. веку та насеља су на западу пропала на социо-економском плану а код нас су у том смислу опстала. Међутим, због климатских промена ми на југу смо у далеко неповољнијем положају а таква насеља тамо су џентрификацијом, улагањем у јавни превоз, одрживу економију и урбанизам постала популарна за живот а наша су додатно девастирана бетонирањем, паркинзима, пропадањем јавног превоза и услуга и понајвише тих зелених површина.

Нека нам је Бог у помоћи.
Можда и урбанистички најомиљенији део града мени је овај део Булевара, који би требао да буде пример како надовезивати даље град на постојећу стару урбану матрицу. Зграде су повучене од улице довољно да омогуће доста зеленила, хлада и дрвореда а у приземљу је омогућено да буде (колико толико) комерцијалних објеката. Племенитог су изгледа од црвене цигле и високе да и саме праве хлад а на тај начин надокнаде изгубљен волумен повлачења од улице. Да су лепо целом дужином ставили радњице у приземљу зграда, аутомобиле у подземне гараже а на месту актуелног уличног паркинга предвидели бициклистичку стазу то би апсолутно био најхуманије изграђени део "старог" града у последњих 100 година, тако да грађани имају довољно места за вожњу бицикла а и 2 стазе за шетњу булеваром; једну поред радњица ко је зато дошао у Булевар а другу до улице. Обе у хладу.

Што се Новог Београда тиче, он има три главна проблема који су се и прелили на климатски колапс:

1. Плански и намерни недостатак комерцијалних објеката кроз зонирање што подразумева да људи или морају да имају кола како би доносили намирнице и потрепштине кући или да их тегле 3+ блока какво год да је (не)време напољу

2. Резултујућа и субвенционисана аутоболизација (није словна грешка), која је само ескалирала у протеклих пар деценија са растом стандарда и колапсом јавног превоза. То се посебно види у паркинзима где се подразумева да свако има право да му паркинг буде што ближе кући али нико нема обавезу да плати или финансира гараже. Па паркирај деци на сред игралишта кога брига само немој случајно да пешачих 200 метара више. Таква нам је и "култура" господе посланика који су порушили ограду око Скупштине да би се паркирали на платоу испред, тако да шта очекивати од просечног грађанина

3. Недовољно озелењивање. Чак се и прва два проблема могу ублажити донекле и нису толико мучна у деловима блокова где је адекватно и довољно сађено али Нови Београд на крају није добио ни 50% зеленила колико је морао да добије да би цео урбанистички концепт заиста заживео

Нормално би целоукупна струка живо расправљала о овоме и организовала се како могу да се примене лекције из прошлости да се нова насеља граде како ваља и како се може и мора спашавати кестење из ватре како би постојећа насеља била живљива у будућности али ми то немамо. Веће је ангажовање и брига рандом људи на интернет форума него свих наших метиљавих академика, саветника, јавних личности и интелектуалаца а запосленима у јавном сектору да и не говоримо

Pogledajte prilog 209365

Pogledajte prilog 209366

Pogledajte prilog 209367

Приметио сам да Вучић већ пар година воли да стране државнике изведе на балкон са стражње стране СИВа. Јуче је Макрон имао прилику да ужива у погледу на увела млада стабла:

Проблему зеленила мора да се приступу плански. А на њега се гледа обично као на неки тамо украс. Микроклима може да се регулуше. За почетак би требало плански озеленети све главне коридоре, нпр. дуж Јурија Гагарина, дуж Зрењанинца, Јужног булевара, Вишњичке, Дунавске, дуж бившег аутопута, на чвориштима јавног превоза за преседање попут Сава центра, Аутокоманде, Панчевца, и сл. И кад би било среће некако и Бранкова улица да се озелени па макар са жардињерама у нивоу стубова расвете кад већ нема места за шахте где би се посадило озбиљније дрвеће.

Ja sam opuške nalazio u svom stanu pored prozora...
Ništa čudno. Ja nalazim na redovnoj bazi opuške na terasi, bilo na podu terase, bilo na zidu bilo u saksijama. Ali nalazio sam i komade hleba i još neku hranu, čak i pileće koske, pa i komadiće stakla. Čak sam jednom prilikom našao i manje ćebe na jednoj od žardinjera.

Generalno ljudi svašta bacaju preko terase i pravo je čudo da nikada nije došlo do požara.​

Vrh