Delija
Expert
- Učlanjen(a)
- 03.01.2010.
- Pohvaljen
- 14.857
Одличан видео иако мало површан за наше бб стандарде. Занимљива ми она термичка мапа града где су НБГ блокови климатски гори и од доброг дела старог града. То је оно што сам причао а то је да је комбинација широких булевара са по 6 трака, великих паркинг површина и још већих стамбених зграда убитачна, иако на папиру ту имамо и до 75% зелених површина. Наша клима је постала таква да би на факултетима под хитно морали да озбиљно изучавамо урб/арх традиције са целог Медитерана, Мале Азије али и наше прве позитивне урбанистичке кораке типа К. Венац, Палас, Професорска Колонија...
Модернистички приступ урбанизму код нас, колико год ја волео неке његове аспекте је фејловао и на последњем испиту - Климатском. И долазимо да супротног правца у ком се развијају овде и на западу. У 20. веку та насеља су на западу пропала на социо-економском плану а код нас су у том смислу опстала. Међутим, због климатских промена ми на југу смо у далеко неповољнијем положају а таква насеља тамо су џентрификацијом, улагањем у јавни превоз, одрживу економију и урбанизам постала популарна за живот а наша су додатно девастирана бетонирањем, паркинзима, пропадањем јавног превоза и услуга и понајвише тих зелених површина.
Нека нам је Бог у помоћи.