Drago mi je što si i ti napisao ovo, jer meni su se smejali i nisu verovali kad sam pokušao da objasnim da u ovakvim situacijama ni na selu nije svežije i da nije sve do "subjektivnog osećaja" i "viška betona".
Prosto, kad imaš vrelu vazušnu masu veličine SADa i zapremine, bm li ga, Mediterana, koja prekrije pola Evrope, nema teorije da se bilo šta bilo gde ohladi dovoljno da bude prijatno. Nebitno da li si u Beogradu ili na selu, kada je toliki volumen vreline, i to nad pola kontinenta, neće te spasiti ni hlad najveće krošnje drveta, ili zemlja umesto betona. Džaba ti hlad kad se vrelina proširi sa osunčanog mesta na vazduh ispod drveta. Tolika energija nakupljena u vidu toplote u vazduhu nad pola kontinenta neće da nestane samo zato što je neko napravio hlad, ili što je njiva umesro betona. Ništa ne može da ohladi i rastera toliko toplotno telo osim vetrova, ciklona, kiša itd.
A problem je što uopšte dolazi do formiranja takvih gigantskih masa vreline i do njihove migracije ne samo do nas, nego i sve do Ukrajine.
I da, naravno da problemi usrane klime nisu samo u vidu vrućine i nelagode, nego što se ceo ekosistem urniše i remeti. Kao i potencijalne nestašice vode i hrane, i otežano funkcionisanje ljudi i sredstava.
Evo jedan skromni pokusaj da napisem nesto smisleno.
Kada sam uporedio zelene i betonske povrsine govorio sam o mikro klimi i mikro klimatskim efektima. Paradoksalno iako oni ne mogu promeniti globalnu klimu imaju itekako znacajan uticaj na taj " subjektivni " osecaj. Samo da dodam da je taj " subjektivni " osecaj nesto sto ja licno smatram za potpuno besmislen konstrukt. Narocito kad neko drugi pokusava da ti kaze kakav subjetivni osecaj ces danas, ili sutra imati.
Mikroklima ima vrlo znacajan uticaj na nasu zivotnu sredinu. U mnogo slucajeva cak i presudnu za kvalitet zivota. Izmedju " na suncu,, ili u sumi " ce uvek biti osetna razlika nebitno da li je vrelo, ili ne. Ako je u sumi 40C "na suncu" ce biti znacajno toplije.
Na pocetku da kazem, da klima nije egzaktna nauka i mnogi klimatski modeli su kontradiktorni i sustinska prognoza na duzi vremensi period je vrlo skakljiva tema. Isecak iz mog bavljenja letenjem. Prognoza na 9 sati je precizna i u nju se moze pouzdati. Prognoza na 24 sata je znacajno manje precizna i uvek je pre leta upitno proveriti meteoroloske uslove. Prognoza do tri dana je moguca, ali preciznost je znacajno opada. Prognoza preko tri dana nije moguca. Svakako ovde pricamo o vazduhoplovnoj prognozi i ona mora biti vrlo precizna, sto ne znaci da neki globalni trendovi ne mogu biti prognosticirani. Kontradiktorno, ali tako je. Niko ne moze da mi kaze da li ce za dva dana iznad letelista u 4h popodne da se formira kumulonimbus, ali moze da kaze da ce velika vlaznost vazduha uz nestabilne atmosferske prilike verovatno uticati na stvaranja kumulonimbusa.
No da se vratimo toj ogromnoj masi " uzarenog " vazduha.
Da bi taj fenomen shvatili moramo pokusati da shvatimo kako funkcionise globalna klima i kako funkcionise cirkulacija vazduha u atmosferi.
Na zalost pod:
a) to je tri dana pisanja,
b) na polaganju za letacku sam imao najmanje bodova iz meteorologije.
Ali da pokusam.
Da bi vizualizovali globalnu cirkulaciju vazduha okacicu dva linka sa Youtube:
eumetsat " A year of Wetter 2023 "
NASA visualisation of Jetstream over Europe
Na prvom snjimku na samom pocetku je vrlo interesantno posmatrati formiranje ciklona, iznad Atlantika, Balkana itd. ali obratite paznju na formiranje ciklona iznad severnog mora oko 15.01. on nam donosi vlaznu vazdusnu masu sa Atlantika. Tipican severoistocni vetar, koj skoro uvek sa sobom donosi pogorsanje vremena . Nakon toga oko 21.01 se formira ciklon iznad djenovskog zaliva, koj nam donosi topao vazduh iz Afrike, ali se nakon nekoliko dana pomera dalje ka Turskoj i crnom moru, sto nam pak donosi hladan vazduh sa Karpata.. Samo ti cikloni ce prosetati temperaturu vazduha u tih nekoliko dana za deset stepeni gore dole. Ne samo da ce prosetati temperaturu, vec i vetrove i pritisak vazduha, oblacnost, itd...
Ovde se radi od vazdusnim masama koje prelaze hiljade kilometara i u zavisnosti od toga preko kakve povrsine predju donece nam topli vlazan vazduh sa Atlantika, vreli vazduh pun peska iz Sahare, hladan suv vazduh sa severa Evrope, sa Karpata itd. Na to ne moze mikroklima uticati, ali da ponovim cak i kad nam dodje taj vreli vazduh iz Afrike ( sto uzgred i nije toliko neubicajeno ), i dalje ce postojati razlika izmedju jedne i druge sredine. Jedna ce biti vrela, druga vrelija. Isto vazi i za hladne vazdusne mase.
Inace obratite paznju na Ural i Himalaje. Naravno za nase podrucje od malog znacaja, ali vrlo interesantno kako i oni uticu na cirkulaciju vazduha i formiranje oblacnosti stotinama kilometara udaljeno iza njih sto se vrlo lepo da posmatrati. Slican uticaj imaju i Alpi i taj efekat se casto oseca i kod nas.
Drugi snjimak prikazuje animaciju polarne mlazne struje. Promena brzine i cirkulacije malzne struje ce imati ogroman uticaj na klimu i meteoroloske pojave.
Ponekad ona pocne da krivude i spusti se juznije. Taj fenomen je vrlo interesantan i kad se pojavi takva mlazna struja ce prilicno pokarabasiti lokalne, ali i globalne meteoroloske pojave. Da dodam da prema trenutnom modelu klimatskih promena, mlazna struja ce se sve cesce i sve dalje spustati ka jugu. Odstupanja od njenog " normalnog " kretanja ce imati sve veci usticaj na meteorolosku situaciju kako na lokalnom tako i na globalnom nivou.
Na kraju oba prikaza su vrlo usko povezana i jedno bez drugog se ne moze posmatrati. Ja te fenomene nazivam klimatskim motorima, da bi se oni ubrzali, pokrenuli, zaustavili, promenili potrebna je energija kakvo covecanstvo ne moze ni da zamisli. Da li smo mi svojim delovanjem oslobodili takvu energiju, ja to ne mogu da kazem. Teorija staklene baste se poklapa sa mnogim klimatskim modelima koji se sprovode poslednjih godina. Prilicno se dobro poklapaju i daju neko obajsnjenje, medjutim to su jos uvek samo modeli, a tih modela i teorija je do sad bilo vrlo mnogo. Da li mi zbog toga trebamo da stavimo ruke u dzepove i da se pravimo ludi? Naravno da ne? Da li mi mozemo da uticemo na klimu? Verovatno, ali vrlo je lako moguce da se mi suocavamo sa necim drugim, sto se samo poklapa sa nasim modelom, a ja sam ipak niko i nista da dam odgovor na to pitanje.
Dodacu samo, da imam sve veci utisak da se pod pritiskom zapadne hegemonije sve vise podize histerija u narodu i da ljudi pocinju da vide stvari koje ne postoje.
Cesto cujem price kako je sparina ne podnosljiva, a ona pogledam ka Avali i vidim je ko na tacni, sa ostrim ivicam kao da je ispred nosa. Od vlage u vazduhu ni kapi, pogledam na hidrograf. Vlaznost vazduha 22%. Ali ljudi i dalje pricaju kako ce pomru od tolike sparine koja nikad takva nije bila??? Prijatelj mi prica kako mu auto meri 46c spoljne temperature. Crni auto, na crnom asfaltu, stoji na suncu motor radi deset minuta u mestu, oko njega se usijao vazduh kao da je u rerni, udjem u svoj auto tamo pise 37c...
Ne kazem da se klima ne menja, ali kazem da ljudima polako pocinju da se prividjaju i stvari kojih nema. Nekom se prividjaju kataklizme, a neko ne vidi ni prst pred okom. Mnogi preuvelicavajju. ali mnogi i nipodastavaju. Treba ostati objektivan, i savko na svoj nacin treba da doprinese poboljsanju zivotne sredine...