To se tačno poklapa sa nekim opštim odokativnim utiskom da su leta, pa i zime, danas topliji za 10ak stepeni u odnosu na pre 20-30 godina.
Sećam se da kad sam bio dete da su temperature leti preko 30 doživljavane kao tropski dani, anomalije. A evo danas, danas nam je 30° leti najnormalnije, a tek 40 i preko su nam "anomalije" i šokovi. Kad imamo 30° to nam dođe ko odmor jbt. U bogte, od sutra 30, uf falim te bože, da se rashladimo! Da prodišemo!
Slično je i sa zimama. Zima u Beogradu je podrazumevala čitave sedmice pod vidljivim snežnim pokrivačima i gomilama. A što se tiče temperatura, raspon između -15 i -5 se smatrao očekivanim za delove decembra, januar i delove februara. A ovo danas... pa ne samo što snega gotovo da i nema, nego kad bude -5 to ko svetsko čudo, ono, bude nam šok da smo u zimu osetili -5, jer inače šetamo na +5 do +10 ko od šale. Kad padne na 0 isčuđavamo se, fazon u bogte ovo steglo!
Sećam se isto, do pre 10-15 godina, kad dođe period zimskih slava, nebitno da li je ona prva ili poslednja, svi smo držali pića i jela napolju i koristili terase i dvorišta kao frižidere. Ono, neko ti traži ledeno pivo, ti izađeš na terasu i doneseš mu ga ledeno, skoro pa zaleđeno. Sada... Sada ne samo da sve slave do decembra overavaju preko 20-15 stepeni nego mislim da je bilo i par Svetih Nikola kad bi bilo toliko toplo da se piće stavljalo u frižider a novine bi pisale o novom oborenom rekordu za to doba godine. Pa prošle godine smo beše overavali 30° u oktobru. Ne znam ko se kad rodio ovde, ali meni 30° i oktobar su uvek bili nepojmljive i nespojive stvari.
Varijacija i anomalija je uvek bilo. Ali trajalo bi kratko. I bile bi, jelte - anomalije. I drugo, bm mu miša, kad čuješ X ljudi oko sebe koji kažu jbt ne sećam se ovako toplog Svetog Nikole, ili kad čuješ ljude da u januaru pitaju gde je sneg, kad će sneg (u Beogradu) koji pamte kao mali... onda to znači nešto. Znači da nije nikakva blesava autosugestija ili kolektivna zabluda. Nego su leta u Beogradu stvarno bila većinski do 30° a zime velikodušne sa snegom i čitavim nedeljama ispod nule. A sad je sve pomereno oko 10 stepeni na gore.
Naravno, ne sumnjam da će se uvek naći neki koji će sve to poricati ili bar pokušati da relativizuju i provuku kroz neku svoju demagogiju. A danas svi imaju neku svoju priču. Te potpuni negatori, te slobodni interpretatori Milankovića, te teoretičari zavera, te "to je tako samo u gradu" propovednici, te ovi te oni...
Evo npr juče slušam starog kolegu koji komentariše kako je bolesno toplo i da ranije nije bilo ovako. Ja se složim. Onda brže bolje krene "to oni šteluju tako, prže ogledalima na satelitima, video si onu kuću na Floridi (zapravo su Havaji) kako su sve oko nje spalili a samo nju ostavili". I ja u sebi "ehhhh... ok i na ovom polju su mu isprali mozak, toliko o diskusiji na tu temu". Tako da je sve teže pričati o ovim temama jer mnogi odbijaju da priznaju da promena postoji. A od onih koji i priznaju/priznajemo, ima deo koji sve to pravda nekakvim meteo oružjem i zaverama. I onda ti fazon ostane 25% ljudi koji kapiraju i priznaju da postoji problem i s kojima može da se povede neka razumna diskusija.