Šta je novo?

Vreme i klima u Beogradu

Duboki polarni prodor u Amerku. -34 stepena na geografskoj širini Beograda.

2023.01.13 Temperature u na severnoj polulopti.jpg

Duboki polarni prodor u Amerku. -34 stepena na geografskoj širini Beograda.

Pogledajte prilog 186202

Колико видим то је негде отприлике Монтана, Северна Дакота и слично, тамо такве температуре нису ништа неоубичајено, а нису ни за неке делове Србије,
што се тиче климе у САД занимљив ми је феномен из чини ми се 30-их година прошлог века када су отприлике баш на том подручју биле незампаћене врућине, можда знаш нешто више о томе.

To mu je tamo gde je lanac Stenovitih planina, ako se ne varam, koji se prostire osom sever - jug.

Dobro, evo trenutnog stanja, a bilo je još hladnije, - 25 stepeni, grad Hannibal blizu Sent Luisa, 39° 36' 50'' U Evropi to odgovara geografskoj širini koja je južno od najužnije tačke Halkidikija u Grčkoj.

2023.01.15 Temperature u na severnoj polulopti.jpg

Zašto se (možda) dešavaju ovako hladni prodori ako se Zemlja zagreva? Jedna teorija je da se zagrevanjem visokih geografskih širina narušava stabilnost "polarnog vorteksa" na velikim visinama iznad severnog pola, što onda narušava "mlaznu struju vazduha" (jet stream) koja je na nižim visinama i koja predstavlja branu da hladan vazduh sa severa prodire na jug a topao sa juga na sever. Nešto kao jaka "vazdušna zavesa" klima uređaja na ulazu u klimatizovanu zgradu. Dakle važno je gde se ta brana mešanju vazduha nalazi i koliko je jaka. A od toga zavisi i koliko uspeva da bude stabilna.

ai2html-graphic-desktop.0951c9f8.jpg

Poslednja izmena:
To nije tačno! Priča o prirodnim ciklusima se decenijam vrti i postoje čitave knjige koje dokazuju da je to glupost. Nauka zna za sve veće prirodne cikluse koji bi mogli da izazovu ovako drastičnu i brzu promenu, a ni jedan od njih nije aktivan. Možemo da teoretišemo do besvesti da je u pitanju nešto novo i nepoznato, nekakav "prirodni ciklus" nepoznate vrste koji je eto kao zainat baš sad rešio da se aktivira od svih miliona godina, baš onda kada smo MI počeli da ispuštamo CO2 u atmosferu. Ono, jeste da ista energija dolazi na Zemlju od Sunca, a zbog CO2 više ne može da izađe u svemir isto toliko kao ranije, ali hajde da se pravimo ludi pa da kažemo da to nije bitno (kako pobogu nije bitno?), nego se neka magična ali ipak prirodna intervencija u klimi desila baš u ovih dvesta godina industrijalizacije? To me bukvalno potseća na neki petparački film u kome naša heroina kroz ceo film pati u rukama manijaka, samo da bi se na kraju pojavili Marsovci i spasili je. Ista plot logika.
jedno pitanje , ako je tačno da je u svemiru vakuum, što ti gasovi jednostavno ne odu u svemir ? Ipak smo na kugli koja se vrti strahovitom brzinom i uz to juri kroz svemir ?
Ako jedna kometa može da ima rep mogla bi i zemlja da se reši viška gasova , kad već toliko smetaju.

jedno pitanje , ako je tačno da je u svemiru vakuum, što ti gasovi jednostavno ne odu u svemir ? Ipak smo na kugli koja se vrti strahovitom brzinom i uz to juri kroz svemir ?
Ako jedna kometa može da ima rep mogla bi i zemlja da se reši viška gasova , kad već toliko smetaju.

Čudno pitanje. Bilo bi malo teže postići da fizika funkcioniše samo u našu korist, tj odlaze samo oni "loši" gasovi koji NAMA smetaju, a da ostaju oni drugi, da bi imali šta da dišemo. Ali atmosfera na Zemlji je stabilna. Zašto? Zemlja je ne gubi iz istog razloga zbog kog kamenje koje leti ponovo pada na Zemlju - gravitacija. Nije lako napustiti Zemljino gravitaciono polje bilo čemu što ima masu, pa to onda važi i za molekule vazduha. Krenu da beže u vakum, pa ih gravitacija vrati nazad. Kometa je mala pa ima malu gravitaciju zbog čega zagrevanje leda od strane Sunca dovoljnom procentu gasova daje brzinu veću od prve kosmičke brzine (escape velocity) za masu te komete. Zato oni mogu da pobegnu i formiraju rep komete. Kad su u pitanje velike mase velikih planeta, to je mnogo teže za uobičajeni raspon brzina (dakle energija) koji molekuli vazduha imaju. Jedan vrlo mali procent atmosfere se ipak gubi, ali jedan procenat i dolazi od Sunca i molekula koji ipak u malim koncentracijama postoje u prostoru Sunčevog sistema, a plus toga se i jedan deo atmosfere ponovo stvara od materijala sa Zemlje. Imamo sreću da je postignuta privremena ravnoteža gubitaka i dobitaka za "male" geološke vremenske raspone koje za ljude imaju nekog značaja.

Onda bi rep komete uvek bio usmeren ka suncu kad se kometa približava suncu za ne ? Mislim gravitacija .
A na slikama njihovih NASE taj repić je uvek iza komete, dakle u suprotnom smeru od smera kretanja a ona se ipak kreće kroz vakuum.
Čudno nekako ta gravitacija radi.

Eh ta fizika nikad mi nije bila jača strana 🙄
Na primer temperatura (isijavamje) nema masu, na nju ne utiče gravitacija... Kako li termo svera ( do +2500 °C) u opšte opstaje kada je ona jako blizu granici masivnog svemira gde je minus -273 °C ?
Ne jasno je to za globalno zagrevanje, menjanje klime ... pre bi moglle udebljavanje i istanjivanje tih svera da utiiče nego prdež krava.

Poslednja izmena:
Onda bi rep komete uvek bio usmeren ka suncu kad se kometa približava suncu za ne ? Mislim gravitacija .
A na slikama njihovih NASE taj repić je uvek iza komete, dakle u suprotnom smeru od smera kretanja a ona se ipak kreće kroz vakuum.
Čudno nekako ta gravitacija radi.

Sunčev vetar vrši pritisak na "izbegle" čestice koje lebde oko komete pa ih tera na suprotnu stranu od Sunca. Zato rep gleda ka onoj strani komete koja je suprotna od Sunca. Privlačna sila Sunca na te čestice postoji ali je drastično manja jer i one imaju vrlo malu masu. Zbog toga je sila privlačenja ka Suncu bitno manja od sile kojom ih Sunčev vetar "oduvava" po pravcu po kome se on kreće, dakle tačno u smeru suprotnom od Sunca. Ovaj pritisak sunčevog vetra (jonizovanih čestica sa Sunca) je toliko veliki da je već lansirano nekoliko malih sondi sa "Sunčevim jedrom" koje kao stari jedrenjaci "hvataju vetar" i ubrzavaju bez ikakvog drugog goriva i bez motora.

Nažalost nema smisla ovde objašnjavati osnove fizike. Čitaj i sam traži odgovore. Sve je sada vrlo lako pronaći.

acs3-solar-sail.png

Poslednja izmena:
Folije u svemiru, već viđeno. Pomalo komično , nekako mi Boliwood simpatičniji.
Ti sunčevi vetrovi kao i sve nekako selektivno, ovamo, izduvaju ovamo ne . Onda bi rep išao u stranu ako ih sučevi vetrovi izduvaju.
Ovamo mesečna gravitacija pravi čuda vuče mora ovamo sumče ni gram CO2 da oduva.
Sunčevi vetrovi u vakumu, bezvazdušnom prostoru, prostoru bez ičega ?
Čudne neke stvari se dešavaju.

Zuma wrote :
,,... Nažalost nema smisla ovde objašnjavati osnove fizike. Čitaj i sam traži odgovore. Sve je sada vrlo lako pronaći... ,,

Davno mallko sam kopao i sam tražio ... Da skratim, porazavajuca spoznaja da mnoge nazvane ,,učene ,, glave su obični prevaranti.
Njutnovu teorija gravitacije je ne tačna 🦴istinita je Teslina.👍
Plejada prevaranata poprilična, 🦴Darvin (na primer pojava cvetnica)🦴
Ajštajn ( ne zna se više odakle je šupaljiji)🦴 itd
Te tako ima smisla i sevap je objasniti umesto upućivati na ne istinite izvore. 😁

Još uvek ne znamo gotovo ništa o mehaniizmima ciklličniih promenama klime , osim da su se i ranije dešavale .... 🙄

Poslednja izmena:
Bežalo se sa dosadnih časova, od fizike, geografije, istorije do srpskog jezika.
Dosadne knjige zamenio fejsbuk.
Smislene reči zamenile sličice.

,,...fizike, geografije, istorije do srpskog jezika... ,,
Jbg, kada su pitanja učiteljici od malog Perice bila zabranjena, a ona smela da ,,vergla,, samo što je bilo po cenzuri dozvoljeno.😂
Ajd bez googla sam sebi odgovori išta o Trojanskim planinama. ... a
ipak mora čika google ? 😂
Znaj da je Iz svake obrazovane oblasti fizike, geografije, istorije do srpskog jezika. nešto od osnove namerno ispuštano....
Sa takvim usadjenim crnim rupama,... pa razumi te prirodne mehanizme kao što su klimatske promene 😂

Poslednja izmena:
Malo si i boju dobio 😉

kod kuće je baš hladno, isključili grejanje, danima sam bio u majici, sad obukao duks 😐

Kako te služe one patike od 800 dinara? Bese Zara? 🙂

Da ih operem, bile bi kao da su juce kupljene.

A prepesacio sam stotine kilometara o njima.

Simpatično kad glupi i uz to lažovi spadaju sa dosetkama, Simpatično
.Nauka reče, nauka reče i kasnije imamo bolesti. Zahvaljujući nauci kroz naš krvotok teče mikroplastike.

Promasio si temu. Mada mozda i nisi, imas gore sliku anti kovid zastite i trcanja uz brdo 😁

In 2023, the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) confirmed that one of the greatest hazards posed by near-term 1.5°C warming is the impact of “dangerous” humid heatwaves on human mortality.

This means that of all the dangerous impacts of the climate crisis, humid heatwaves are one of the nearest dangers we face according to major scientific consensus.

According to The National Aeronautics and Space Administration (NASA), for every degree the planet warms, humidity rises by about 7 per cent, because warmer air holds more water vapour. On this basis, it is likely that humidity has risen roughly 10 per cent since the 1850s. Increasing temperatures combined with high humidity can be lethal for humans. As our oceans warm from rising temperatures, more water evaporates, further increasing humidity in the air. This drives energy into the atmosphere and stirs up violent and frequent weather events like storms and hurricanes.

We are all at extreme risk from the combined threat of lethal humidity and heat.

In a dry environment, the upper limit to human survival is reached at around 54 °C; However, with high humidity, our bodies can go into heat stroke from as low as 31-35 °C.

Naslov na B92

Olujni udari zadesiće Srbiju: Za sutra najavljen haos​

Međutim kad se pogleda sam tekst ispod naslova, ispada da je vreme savršeno normalno za ovo doba godine. Duvaće jači vetar i to je to. Na web prezenataciji RHMZ-a nema nikakvih najava nekog "haosa", ustvari uopšte i ne postoji bilo kakvo upozorenje. Krajnje je vreme da bar neko počne da odgovara za dizanje panike, za otvoreno laganje i, ustvari, krađu. Click-bait naslovi su klasična "prevara u cilji sticanja materjalne dobiti". Kad je to prestalo biti krivično delo? Ko je taj ko u tužilaštvu ili u REM-u ne radi svoj posao? Nije li najzad vreme da počnemo bar nešto da radimo? Opasno je nenormalne stvari prihvatati kao normalne. Možda je svaka od njih mala, ali ako ih ima puno ...

Poslednja izmena:
Vrh