Šta je novo?

Vreme i klima u Beogradu

Bice odličan oktobar kao uvek. Sećam se kad smo kretali u srednju pre 20 godina, svaki septembar bi bio kišan. Em pocela škola em kiša i sivo gde ćes gore.
Sad i deo novembra zna da bude ok, a septembar i oktobar su maltene kao jun
 
Samo kestenje dopola opalo i požutelo. Na autoputu stajalište JGP ljubičasto do kolena od cveća, a zgrade se u daljini ne vide od zelenila. Ništa se ne žuti, a već 2. oktobar.

Ako je u jesen "proleće" na šta će tek zima da liči? Pritom je i vreme sjajno kada bi trebalo da bude tmurno sa povremenim padavinama.
Zar nije sve požutelo i spržilo se od nikad toplijeg leta?
Vrlo često, sigurno ima 10 - ak godina, se dešava da u leto opadne lišće, a onda se u septembru i oktobru pojavi novo.
 
Ја памтим пре око 15 година децембар пред НГ ја у парку са друштвом увече седимо на клупицама у дуксевима.
 
Zar nije sve požutelo i spržilo se od nikad toplijeg leta?
To po novobeogradskim livadama i drumskim ostrvima. 😀 Tek se sad zazelenelo. Sve buja. Travuljina nikad veća, a terasa sva šarena. Letos se cveće sušilo i trulilo. Izgleda mu ovi divni "jesenji" dani baš odgovaraju. Videćemo koliko će da potraje.

Miholjsko leto.. šta se pravite ludi... Ovo kao nije tipično za oktobar..? Skoro svaki oktobar koji ja pamtim je bio ovakav... Stabilno, bez ekstrema... Mirno, fino... a tek poneki je bio većinu vremena tmuran
Onda imaš slabo pamćenje. 😋 Sećam se da krajem 90-ih/početkom 2000-ih bez jakne nisam mogao. A zimi su bljuzgavice bile normalna pojava uglavnom na prelazu u proleće.

Da je Miholjsko leto normalno imali bi njega umesto jeseni. Molim lepo. Ipak se dešavalo povremeno, zavisno od lokalne klime češće u određenim, obično južnijim predelima. To je vremenom postalo uobičajeno i za Beograd, samo što je ove godine jesen ta sa umerenijom klimom u odnosu na proleće i leto (što pogoduje bujanju vegetacije). Bar što se stereotipa tiče jesen je sve manje jedno karakteristično godišnje doba.

Baš mi skoro ujak pričao da pamti kako je ranije (u 20. veku) čak bilo i jakih nevremena i poplava, ali da se nije događalo da opustoši pola zemlje u više navrata u kratkom vremenskom periodu. I bilo je daleko više snežnih nanosa. U fazonu "bilo je gadno ali ne baš ovako".

Ја памтим пре око 15 година децембар пред НГ ја у парку са друштвом увече седимо на клупицама у дуксевима.
Sad me podseti da sam kupio neku jaknu koju nisam mogao da obučem jer je bila predebela (a ustvari normalna za jesen). Nosio sam tanke džempere sa zasučenim rukavima i letnje patike umesto cipela. Tako nešto se nije moglo desiti na više od par dana samo 10 godina ranije.
 
^^^Baba Marta nekad nadoknadi izostalo. :) Bilo je i golomrazica prethodne decenije koje su i pri slabijem vetru užasne. Posebno u kombinaciji sa maglom i poledicom.

Ni ja ne pamtim snežni oktobar, ali dobro se sećam kišnih. Ne bi narod govorio da je od Svetog Ilije sunce sve milije da to nije bila neka norma, a Miholjsko leto i Baba Marta manje-više odsupanja.
 
По статистици 1991-2020 за Београд
у априлу има више снега него у октобру, који је један од месеци са најмање дана са падавинама

IMG_2493.png
 
^^^Precipitacija je indikator količine padavina, ne učestalosti, mada stoji da oktobar ima više kišnih dana nego septembar, gotovo kao novembar. Ni broj kišnih dana nije indikator učestalosti budući da se leti dosta može izručiti za pola sata nakon čega se razvedri. U jesen je to nekad umelo povremeno da polije, dovoljno da kišobran bude neizostavni aksesoar.

Isekao si srednji broj sunčanih sati (oktobar skoro kao mart, a tek novembar beleži nagli pad) koji mogu biti skoncentrisani i na manji broj dana i razvući oblačnost na ostale dane što može varirati od godine ili decenije.

Padavine tako mogu biti kraće, slabije i češće što ti je osnovna razlika između statistike i subjektivnog zapažanja.

Osim toga u pitanju je višedecenijski prosek koji obuhvata i aktuelne podatke sa progresivno većim brojem sunčanih sati i slabijom precipitacijom (generalno suvlja klima), što ne mora biti indikator proseka samo za jednu od prethodnih decenija ili par godina.

Budući da mi smeta remećenje dnevne ambijentalne svetlosti sijalicama pamtim koliko su me te pomračine nervirale, zajedno sa baricama punim lišća koje se tako ne miče danima. To je grozna jesen koju pamtim.

A evo ovi su sada dani još i najlepši ove godine. Zidovi ne mogu da se usijaju preko dana, čak se i hlade noću. Poslepodne bude prijatno u debljoj majici, međutim već uveče kao u selu mora nešto da se zagrne tako da to nije nikakvo Miholjsko leto nego samo sunčan oktobar.
 
Brate ako je najviša dnevna temp u oktobru iznad 25 i stabilno vreme, to zovemo miholjsko leto.. biće par takvih dana i bilo ih je pre par dana...

U principu se gleda i tako kaže za bilo koji deo okt, a ne samo dani oko miholjdana 12.10... Recimo 25.10 ako je i dalje sunčano i veoma toplo reći će - nastavlja se miholjsko leto
 
Pocetak oktobra je cesto smrzavanje, redovno se j. majka vlastima sto ukljucuju grejanje tek 15.10. a placamo cele godine.

Lepo je sto cemo ove godine lagano pregurati taj period.
 
Samo da ne smisle da odlože do 1. novembra kako ne bi morali da povećavaju cenu (ali ipak je povećaju od 1. januara :) )
 
Jos 3 dana uzivanja u toploti i cistom vazduhu,a onda krece teska lozana svega i svacega od paljevina u vazduhu.
 
A možda ne i poslednju, jer ako nas je nešto naučilo ovo proleće i leto, a sudeći po pisanjima, gotovo da nije ništa, to što jedan ili par dana padne temperatura, ne znači da je gotovo sa vrućinama, i obrnuto. ;)
 
Iz tvojih usta u božje uši Sole... Ja sam gledao onu mesečnu na rhmz i reklo bi se da je to to za ovu godinu. 😋
 
Naslušao sam se prethodnih godina dovoljno izjava kako će nas zatrpati sneg do struka na zimu, a u realnosti nas zatrpa mesec dana sunca i temperatura oko 20+°C, da znam da to njihovo ne znači ama baš ništa korisno za prognozu koja zna da se čak ni za nedelju dana unapred ne pogodi.​
 
Nisam ja govorio o sezonskoj, nego mesečnoj... nema snega do struka, ne brini...

Ali ni 30 stepeni... što ste gledali, gledali ste zaključno sa 20. oktobrom
 
Al si bre nedokazan neki lik Sole... ne vredi sa tobom voditi dijalog 🙂 čovek pokuša lepo, odma nešto miniraš, kontriraš 😊 uvek imaš reč više i tako 🙂 nek bude i još koji dan posle tog petka sa max 30. meni neće smetati.. voleo bih čak i da se kladimo da temp do proleća posle tog petka 20. okt neće zakačiti ni 30, ni 29 ni 28... al ne znam da li smeš da se kladiš 😉
 
Vrh