Slažem se da nije normalno da Beograd i Pariz budu u istoj vremenskoj zoni i o tome sam se raspravljao i ovde na forumu više puta. Pogotovu što smatram da razlika od jednog sata u odnosu na zapadni deo kontinenta stvarno nije problem za funkcionisanje privrede i ljudi u njoj. Mada sam posle uvideo da obrni okreni, nama ovde dan u decembru traje 9 sati, tako da kad bih morao da biram da li bih da bude dan kad izađem s posla ali da se zato budim u mraku, ili da bude svetlosti kad se budim ali da zato bude mrakčina kad izađem, maltene mi dođe na isto. Obrni okreni, mi 2 meseca godišnje imamo oko 9 sati svetla i to je to. Smoriću se i s jednim i s drugim izborom. Tako da ni ne znam više šta da mislim po tom pitanju. Naravno, kapiram da neko ko ima drukčiji raspored, možda ima i drukčije mišljenje o svemu tome.
Inače tačno je i ovo što Noki kaže, da ima određenu čar praznično raspoloženje i ukrašavanje zimi. Geografski položaj i količinu Sunčevog svetla ne možemo da menjamo ai milslim da kada u Beogradu, hipotetički, zimi ne bi bilo zagađenja i smoga, iiiii kada bi grad bio sređeniji i bolji tako da i zimi dobro funkcioniše, izgleda i bude human, dabi automatski i zima kao doba mnogima bila lepša i bolja.
To važi i za jesen. Kada pada kiša ili sneg, Beograd postaje užasan i (još) nehuman(iji). Propali trotoari, propali kolovozi, bujice, poplave, nanosi, klizav led, baruštine koje prskaju po prolaznicima, smog i štipanje za oči, manjak prevoza, pretrpanost istog tog prevoza, još gore gužve u saobraćaju, razne ilegalne prepreke i uzurpacije trotoara i pešačkih tokova, zatim ''standardni'' grafiti, fasade, trubnjava debila za volanima tokom cele godine... sve to kad se sabere, Beograd pod padavinama za prosečnog pešaka-putnika izlgeda kao Mordor.
A kada bi se sve ili većina toga eliminisala, sve bi delovalo i radilo mnogo humanije, lakše i lepše nego sad. Prosto, kad je sve sređeno i radi kao podmazano, automatski se i klima lakše podnosi. Ne bude ti asocijacija na izlazak po zimi ''jao, sad moram da izlazim na ledaru i da čekam onu prepunu kršinu pola sata'' ili ''jbt sad moram da pešačim po štroki i bljuzgavici, da preskačem bare i da bežim od kolovoza ako mislim da suv stignem na odredište''. Kad imaš normalan trotoar, normalan kolovoz, normalan prevoz, normalan vazduh, normalnu prohodnost i funkcionalnost grada i ostalih ljudi oko tebe, ne vidiš svuda Mordor, nego najpre vidiš grad i društvo koji funkcionišu isto kao i inače, samo što je temperatura niža. Automatski ti onda manje smetaju i vetar, ili kapi kiše, ili i snežni pokrivač do neke mere. Naravno, i kiša i sneg su izazov i ometanje za svaki grad. Ali ovo u Beogradu, u jesen i zimu, i kad god pada nešto... brate... pa cigamale su pojam u odnosu na Beograd pod tim okolnostima.
Čak i prosečan Englez ili prosečan Skandinavac bi se smorili i zamrzeli zimu i jesen kad bi morali 6 meseci da izlaze i funkcionišu po ovome...