Šta je novo?

Vreme i klima u Beogradu

Zasto nisi jednostavno pitao da ti po mesecima da najvise temperature nego ovako sto poruka :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:

Zato što Beki.. biram put kojim se ređe ide.. kako ti to do sad nije jasno 😄

Na stranu uticaj na ljude i lični doživljaj, sve ovo zabrinjava glede poljoprivrede. Jer se remeti prirodni ciklus kod biljaka. Takođe sam negde nedavno naleteo na podatak da su neke reke jako niskih vodostaja trenutno, blizu granica potrebnih za plovidbu. Takođe će nam biti potrebno više padavina ako mislimo da pravimo dovoljno struje ove zime.
Evo baš kod mene na terasi, neke biljke krenule da otvaraju pupoljke, iako bi trebalo da su u fazi mirovanja, neke i dalje najnormalnije rastu... Ne računam muškatle, koje su se sada rascetale, odnosno ponovo krenule da rastu, jer je toi slučaj i kod drugih ljudi. Ali dobro, nisu to sad biljke koje se koriste za prehranu, pa da se kaže da je to pogubno pa prirodne ciluse i ljude, ali da nije normalno, nije. Ja sam u početku, pre desetak godina, mislio da to ima veze sa time što prihranjujem biljke do prve polovine septembra, ali sam vrlo brzo shvatio da to nema veze, jer i biljke u prirodi prorodno rastu duže. Čak sam eksperimentisao i sa prestankom prihrane već polovinom avgusta, pa je efekat bio skoro pa isti.​

Ovo nikad nije bilo, da smo do 23. oktobra samo dva puta palili centralno grejanje.. Samo neka produži..

Nemoj da se uzdaš u GPT, više puta su pokazali da ume da daje netačne informacije, a da isto tako masa ljudi i dalje misli da je nepogrešiv i uzimaju sve na njemu zdravo za gotovo.
Bukvalno sve informacije za temperaturu su netačne. Konkretno najviša ikada izmerena temepartura u Beogradu bila je 1 oktobra 2012 od 33.7 stepeni
Na vikipediji su najbolje sumirani svi minimumi i maksimumi po mesecima

Kakva je veza između klimatskih promena i proizvodnje hrane? Puno korisnih informacija. Videćete da je pitanje da li će nekome ubuduće biti toplo ili hladno, suvo ili vlažno, ustvari daleko od najvažnijih posledica klimatskih promena. To je samo početak čitavog lanca povezanih posledica od kojih je jedan od najvažnijih buduća dostupnost hrane i vode.

So the six assessments said that if we continued, if our goverments continue on their present track,on their present policies, that we will reach this century a global temperature increase of 3,2 degrees Celsius. Now, at lest 15 years ago, the science had established that at three degrees C of global warming, all crops in all regions are in decline.

Takođe, ono što se dešava upravo sada i nije spomenuto u ovom videu, je nepovratni prelazak u daleko nesigurniji svet pun ratova. To znači da će sve zemlje morati da izdvoje ogromna i ranije neplanirana sredstva za naoružavanje, budući da se sa kolapsom autoriteta međunarodnih institucija i bar izvesne vladavine zakonitosti u odnosima među državama sada SVI osećaju ugroženo. A to će uglavnom biti pare koje su po ranijim planovima bile namenjene energetskoj tranziciji i borbi protiv klimatskih promena. Planovi za napuštanje fosilnih goriva su sada već verovatno u velikoj meri odloženi u mnogim zemljama. Pa meni veoma liči da je ratovima iz prošle i ove godine definitivno izgubljena svaka nada da će svet dostići ciljeve ograničenja rasta globalne temperature. Nažalost ali tako je. Zato bi trebalo da svaka država ODMAH počne veoma ozbiljno da razmišlja kako će živeti u takvom svetu, kako će da se hrani, odakle energija i sirovine za to, i na kraju kako će da se brani i od drugih vojski i od budućih klimatskih i ratnih migranata. Pri tome uzevši u obzir i činjenicu da kad su elementarna egzistencija ili rat u pitanju, ugovori koje ste sklopili sa nekim svaki dan mogu postati samo mrtvo slovo na papiru.

Food Security and Climate Chaos

Limiting global warming to 1.5°C has “factually failed” – German scientists

The Paris Climate Agreement’s goal to limit global warming to 1.5 degrees Celsius has “factually failed,” said scientists at the German Extreme Weather Congress in Hamburg. “We have to accept the fact that the 1.5 degree target will be breached,” said Jochem Marotzke, director of the Max-Planck-Institute for Meteorology. Massive changes to the global climate are now unavoidable, and humanity will have to put in a significant amount of effort and investment to try and keep warming to below two degrees Celsius, participants at the congress found. At current rates, the world is heading for an average global temperature increase of three degrees Celsius. The extreme weather events throughout 2023 could mark “a turning point” in the transformation towards a warmer global average temperature, which will increase the prevalence of large fires, heat waves and floods, the congress members said in a statement. “Never before have global air and ocean temperatures been as high as this year.”

Zuma wrotte:
,, .... jedan od najvažnijih buduća dostupnost hrane i vode.... "

Jedina bitna buduca ne izvesnost je količina dostupnosti vode.

Ako je dostupna voda onda proizvodnja jedne vrste hrane bice zamenjena sa drugom klmatskom vrstom hrane

Avaj , ako voda ne bude lako dostupna , e onda jeste teška proizvodnja ikakve hrane.

Zapravoo jedina borba u klimatskim promenama treba biti borba za laku dostupnost (pijace ) čiste vode.
Na primer blagovremeno graditi od opšteg značaja mnoštvo objekata za crpljenje i preradu dubinskiih voda

Mi i sada kuburimo sa objektima koj preradjuju zahvatte površiinskih voda, a kamoli ,,suta,, sa objektima za dubinske vode.
U klimatskim promenama ne plaši te se za hranu, opravdano strahujte za vodu.

Studija o stanju klime proučavala je nedavne podatke o 35 planetarnih “vitalnih znakova” i otkrila da je 20 od njih ove godine bilo na rekordnim ekstremima.

Zabrinjavajuće je i da su pre 2023. dani sa prosečnim temperaturama većim od 1,5 stepeni Celzijusovih iznad predindustrijskih nivoa, bili retkost, dok smo ove godine imali čak 38 takvih dana.

"Kada je Srbija u pitanju prosečna godišnja temperatura porasla je već za bliže 2 stepena Celzijusa, što znači da u našem regionu klimatske promene dolaze malo brže nego globalno."

Тотално су промашили прогнозу, нису најавили оволики пљусак и чак и грмљавину.

"Kada je Srbija u pitanju prosečna godišnja temperatura porasla je već za bliže 2 stepena Celzijusa, što znači da u našem regionu klimatske promene dolaze malo brže nego globalno."

Pričaju o dijagramu koga nisu iskopirali. Evo ga pre nego što bude zamenjen novim.

2023.10.27. Prognoza vremena za narednih 5 dana.jpg

Ovde treba primetiti jedan važan detalj. Dole sitnim slovima piše da se kao "normalni period" vremena za račun srednjih vrednosti koje bi kod nas trebale biti "normalne" uzima 1971.-2000. godina. Raniije sam slao dijagram gde se lepo vidi da je kod nas promena klime počela bitno ranije, oko 1985. godine. Pa je dakle u njihovom referentnom periodu za normale VEĆ bilo toplije nego što je kod nas normalno. Tj pola referentnog perioda je pre promene, a pola posle. To umanjuje brojni iznos stvarnog otopljavanja ako se kao "normalno vreme" uzme ono koje ovde zaista jeste bilo uobičajeno PRE početka klimatske promene u Srbiji, tj pre 1985., a ne pre 2000. U odnosu na tako izračunatu normalu, trenutno je (bar u Beogradu) PROSEČNO toplije oko 2,7 stepeni, a ne za "skoro 2 stepena" kao što se navodi. Nažalost nemam tabele srednjih vrednosti za Srbiju, ali se iz nekih dijagrama RHMZ-a može videti da je do 2006. porast temperature u Srbiji bio sličan kao i u Beogradu. Što znači da je i u slučaju proseka u Srbiji "referentni period 1971.-2000." vreme kad je zagrevanje već počelo, pa ne predstavlja prosečno vreme kod nas pre klimatskih promena. Dakle, ako nešto nisam prevideo, meni izgleda da je otopljenje još veće nego što se u članku navodi i nego što RHMZ tvrdi. Ako budem imao vremena da pravim tabele temperatura za ceo period merenja i za merne stanice u unutrašnjosti, kao što sam uradio za Beograd, onda ću to moći i da dokažem. Za sada neka ostane samo kao utisak. Ovo je taj dijagram za Beograd koji sam slao ranije. Takođe, kao što se ovde lepo vidi, temperatura kod nas zaista raste daleko brže nego prosečna u svetu, pa čak i nego prosečna samo na severnoj hemisferi, što je već veće od globalnog rasta.

Promena-srednje-godisnje-temperature-u-Beogradu-i-poredjenje-sa-globalnim-zagrevanjem-1936-2022.jpg

Poslednja izmena:
Tek treba da unesem podatke za ovu godinu. Možda neće biti baš tri stepena, ali smo blizu. Ali će svakako biti tri stepena za jednu ili dve sledeće godine.

Dr Vladimir Đurđević, klimatolog i redovni profesor Fizičkog fakulteta u Beogradu, za "Blic" je rekao da je zvanična informacija da je planeta danas u proseku toplija za 1,2 stepena u odnosu na predindustrijski period. Temperatura treba da se zaustavi na 1,5 stepeni, a ako ne uspemo da je zaustavimo na 1,5, krajnja granica je 2 stepena, i nikada ne bi smeli da je pređemo. Zato treba da se potrudimo da zaustavimo porast temperature.

Ovo važi za globalnu srednju. Pitam se da li je to granica i za lokalne srednje temperature, recimo kod nas? I šta se u dužem periodu vremena dešava kad se ona pređe, kao što se kod nas već desilo?

Poslednja izmena:
Tek treba da unesem podatke za ovu godinu. . .
Mene prvenstveno interesuje "vreme u kojem živimo", tj. od 2.000g. jer tada je počela drastična "anomalija" sa prosečnom temperaturom od 14°. Ubrzo smo preskočili i 15°, pa bi mogao da napraviš dijagram Trećeg milenijuma, jer ovako nije baš pregledno :
IMG_20231030_051214.jpg

Poslednja izmena:
jesen kasni mesec dana.
ekoloske posledice bice drasticne

Mene prvenstveno interesuje "vreme u kojem živimo", tj. od 2.000g. jer tada je počela drastična "anomalija" sa prosečnom temperaturom od 14°. Ubrzo smo preskočili i 15°, pa bi mogao da napraviš dijagram Trećeg milenijuma, jer ovako nije baš pregledno :
Pogledajte prilog 178587

Opiši malo detaljnije na šta misliš. Šta nije pregledno, tj šta treba da bude drugačije?

Vrh