Tek dolazi.
Jos bolji sajt, tj pregledniji za Srbiju:Ako želite da pratite kretanje nevremena. Predviđanje šta će pokazati vremenski radar (dakle ovo je model, simulacija, ali prilično pouzdana zbog malog vremenskog raspona). Veoma koristan sajt koji treba pogledati kad god planirate izlazak na duže vreme i dalje od kuće. Kliknite na PLAY ikonicu dole desno za animaciju. Sačekajte jedan ceo ciklus za učitavanje podataka. Posle toga, sledeći ciklusi animacije su glatki, bez zapinjanja i pauza. Animacija je korisna da procenite i brzinu pravac kretanja oblačnog sistema. Pokriva vremenski raspon od otprilike 3 sata unazad do 2 sata unapred. Olujni sistem uskoro prelazi iznad Beograda.
Weather Maps | Live Satellite & Weather Radar - meteoblue
Discover our professional weather maps. ✓ HD Satellite ✓ Weather Radar ✓ Rain & Snow ✓ Air Quality ✓ Wind ✓ METARwww.meteoblue.com
Tuče grad veličine jajeta, duva olujni vetar
Kako je RHMZ upozorio, grad veličine jajeta tukao je u okolini Kruševca, a nevreme je pogodilo i okolinu Aleksinca.
"U narednih sat vremena na području Zlatiborskog okruga (Kosjerić i okolina Užica), kao Rasinskog (okolina Kruševca) jak konvektivni razvoj uslovljavaće intenzivne pljuskove sa grmljavinom, gradom i olujnim vetrom u zoni pljuska", navode na sajtu u upozorenju objavljenom u 16 sati.
Kad smo već kod toga najveća žal mi je što u UKR nisam kupio gajger milerov brojač... bio je ~50e, al ja sam baš bio na malom budžetu i jbg...
Ako neko zna gde ima da se kupe moderni mali brojači i po kojoj ceni u Srbiji neka javi... Sumnjam da bi bio jeftiniji od par stotina eura...
Ima drugar brojač i jako je bilo zanimljivo meriti po Beogradu... Ja sam u svom stanu bio izmerio 0.19 uSv/h, prosek u Beogradu je bio 0.10 - 0.14 mikroSv/h. U Vinči sam izmerio, u samom JP NOS 0.14, a jedan fizičar mi je tada rekao da je "kod hangara" dosta više i da se tamo bez opreme ne zadržavaju dugo... Možda zbog materijala od kojega je zid pravljen je kod mene 0.19, al sve to normala i dalje... dobro je proveriti i voće i povrće sa juga, ko baš tamo živi ili kupuje odatle, korisno je... Nikad ne znaš kad će zatrebati u budućnosti...
Praćenje nivoa radioaktivnosti u Srbiji je zaista velika "rupa" u našem sistemu ekoloških sezora za praćenje stanja životne sredine. Treba nam i alternativna, privatna mreža stanica kao dopuna, bekap i kontrola zvanične mreže. Ako te to interesuje, evo nekih linkova.
European Commision, JOINT RESEARCH CENTRE, Radioactivity Environmental Monitoring, Radiological maps
The following collection of maps provides different options for displaying the levels of radiation in everyday life.
Radiological Maps - European Commission
The Radioactivity Environmental Monitoring (REM) group of the European Commission Joint Research Centre (JRC)remap.jrc.ec.europa.euRadiological Maps - European Commission
The Radioactivity Environmental Monitoring (REM) group of the European Commission Joint Research Centre (JRC)remap.jrc.ec.europa.euRadiological Maps - European Commission
The Radioactivity Environmental Monitoring (REM) group of the European Commission Joint Research Centre (JRC)remap.jrc.ec.europa.eu
Što se amaterskih mreža tiče, naročito je interesantan jedan Rumun koji se time bavi već decenijama. Sada ima već čitavu lepezu senzora koje prodaje. Oni pokrivaju merenje zagađenja, radioaktivnosti, a ima i mali portrabl uređej za merenje buke koji nosite za pojasom i automatski prijavljujete kafane koje su previše bučne. Njegovo najjeftinije rešenje za merenje radioaktivnosti je kit verzija koja košta 249 $
uRADMonitor MODEL KIT1
Real-time Environmental Monitoring
Advanced sensors interconnected in a global real-time monitoring network.www.uradmonitor.com
Razni drugi senzori koje prodaje
Advanced sensors interconnected in a global real-time monitoring network.www.uradmonitor.com
Njegova online, real time mreža senzora
Njegov stari sajt. Ovde ima zaista puno informacija za samogradnju.
Global radiation monitoring network – PocketMagic
www.pocketmagic.net
Пропаганда се озбиљно захуктава
Climate records tumble, leaving Earth in uncharted territory - scientists
A series of records on temperature, ocean heat, and Antarctic sea ice are "unprecedented", some scientists say.www.bbc.com