Ja se samo mislim, ako bismo se hipotetički, sastali ponovo 2045. ili 2050. i ustanovili da je klima otišla u ekstreme i još bitnije - ostala u ekstremima - dakle nije se vraćala na staro i nije bio u pitanju samo još jedan Milankovićev ciklus od 35 godina... koliko ljudi ovde bi imalo i kičme i gonada da istupe i kažu ''okej, priznajem, pogrešio sam, klima se ipak nepovratno syebala''.
I da dopunim, ne radi se tu o tome ko je u pravu a ko ne. Nemamo ništa od toga. Svako je nekad u pravu a nekad u krivu. Radi se samo o principima i o tome zašto je bitno da ljudi imaju sposobnost samopreispitivanja, korekcije i evolucije. A mislim da je toga u zadnje vreme sve manje. I to nije problem samo u ovoj tematici i problematici klime, nego je to onda globalni sveopšti problem.
Uostalom, ja sam od istih ljudi koji se ovde sprdaju, inate i majmunišu vezano za teme klime, slušao kako je presmešno i nepotrebno pričati o tome da banane koštaju 200 dinara. Sprdačina je bila ''šta ćeš da jedeš banane hahaha''. Što jes jes, nije kao da su zdrave za digestivni trakt, nije kao da imaju brdo elektrolita pa i nešto vitamina i da su za razliku od mnogih voća - izdržljivije i dostupnije... Jok, odgovor je ahahaha vidi ovog što talasa i pametuje. Znači stvara se taj neki ambijent ''brate, j'š sve, biće sve u redu, ima ko da misli o tome, a ako i ne bude, koga briga...'' I čim se neko ne uklapa u taj kalup, odma ide prozivanje i podsmevanje. I van foruma uviđam iste obrasce. Čim neko odbija da bude deo iste zombifikovane mase i želi da ima kičmu, ali i neuroplastičnost, odmah ide prozivanje i podmeh. Mnogim kromanjoncima je draže i ponosnije da umru kao slepci u bedi i neznanju, nego da makar puste onu jednu manjinu kojoj je stalo, da uradi nešto za ceo kolektiv (kad već oni sami neće).
Sutra da neko napravi proteste zbog inflacije i poskupljenja hrane (koje je čisto veštačko i plansko mašćenje na krizama), tačno znam ko bi se sve izrugao tome. Isto tako, glede ove teme, da sutra neko napokon u potpunosti pokaže i dokaže da je klima otišla izvan ''Milankovićevih ciklusa'' i da sve ovo vodi u katastrofu, isto bi bilo podsmeha ili progona.