Šta je novo?

Vreme i klima u Beogradu

To što ima par mesta u gradu gde stalno ima ruža vetrova ili aerotunela, ne znači da u 90% ostatka grada juče nije bila sauna bez ikakvih atoma vazduha u pokretu.

I da, naravno da svi mi imamo svoje subjektivne osećaje. Samo majku mu, ako 90% grada kaže da se oseća kao da je napolju 50 stepeni... onda sigurno ne može u gradu da bude 32 i prijatno.

Битна је и микролокација, рецимо испред моје зграде увек дува ветар, мало се одмакнеш ветра нема,
центар Земуна је вероватно једна од најтоплијих локација у целом граду, на нижој надморској висини, у некој заветрини, ниске зграде без хлада, тамо је увек вруће

има више примера, насеље Земунске капије тамо је пакао, да ли то има везе са материјалом од којег су зграде или њихов лош распоред не знам, али чим се одмакнеш из насеља далеко је пријатније,

па на пример горњи Дорћол између Цара Душана и Кнез Михаилове је далеко пријатнији него део око Аутобуске станице, Савске и слично.

Dajte, bre, vrućinčina je i pakao napolju.. vetar se ne oseća, možda malo pirka, ja ne osećam.. pretoplo je... a da sam mokar i da su mi košulje vlažne, a leđa slepljena posle 15 min napolju mi je redovna stvar.

Ja uvek gledam one ljude u neki narandzastim majicama npr. koji su skroz suvi i nista mi nije jasno 🤣 Ne osudjujem se nista osim belog i crnog da obucem. Ili kad skinu ranac, a ledja suva 👀

Dajte, bre, vrućinčina je i pakao napolju.. vetar se ne oseća, možda malo pirka, ja ne osećam.. pretoplo je... a da sam mokar i da su mi košulje vlažne, a leđa slepljena posle 15 min napolju mi je redovna stvar.

Колико сам разумео ти си из Панчева, тамо је из неког разлога увек топлије чак и него у Београду.

Objasnio je Bender da je verovatno mikrolokacijski tako i šta sad ima da ga tupimo sa tim dajte ljudi ovako je ili onako je... Jasno je da nije svuda isto, plus doživljaj svakog nije isti. Nije svako izašao napolje iz istog razloga. Ne zadržava se svako isto vreme. Ne vredi više to upoređivati u smislu ja sam u pravu, nisi ti u pravu... 🙂

Da je vrućina, jeste. Da neko lakše podnosi, podnosi..

Nije sto je vrucina nego sto je sparina...

Evo upravo sam slikao sa prozora kako vetar pokreće lišće u mom dvorištu. Tako da je verovatno mikrolokacijski.. ☺️

InShot_20230717_195145638.gif

Moguće je da i gusti drvoredi imaju neki uticaj... Dalmatinska i Majke Jevrosime su uvek prijatne ulice pa i po ovakvom vremenu... (mislim na delove gde drvoreda ima)

Zezam bre... Klima duva u drvo pa pomera lišće... 😄 Sve je nepomično inače 😆😆

Hteo sam da vidim hoću li moći da prevarim Bendera. 😊

A za Dalmatinsku kad sam bio izašao, nisam slagao. 🙂

Ja sam blagosloven što živim u kraju koji je poznat po ruži vetrova, pa opet leti ne duva non stop. Vrlo često se dešava da kad dođem iz centra, osetim svežinu i prijatniji miris. Nažalost, nalazim se i na liniji strujanja iz pravca Vinče, pa se dešava da osetim te miomirise, a kad odem u centar ništa. Dobro je da sam autosugestijom postigao sve to. Umalo da zaboravim, postigao sam i da osetim miris parfema, da ga tako definišem, uglavnom leti, i to ne uvek i ne u istim delovima grada.​

Каже Телеграф смак света вечерас,
а чак је напријатније вече у последњих недељу дана, дува неки ветар, па се лако направи промаја

66D68E6D-602F-4529-9692-28DA73EC27B3.jpeg

Гледам сад податке,
Стара планина чак 19 степени у 2:15 ујутру,
Црни врх који је на преко 1.000 метара надморске висине 23 степена

Evo sad opet će neko reći da izmišljam ili neće reći, svejedno 😄

Juče rashladio stan, isključio klimu u 22h, legao u 22h, spavao kao tinejdžer 9 i po sati. Bez buđenja, vrtenja, i bilo kakvih smetnji. I sad sam uključio klimu na kratko i sad pijem kafu.

Znači sve po jusu što bi rekli. Da ne čitam ove naslove i ne gledam u snimke požara na mediteranu ne bih znao da je vanredno stanje po Evropi a crveni meteo alarm kod nas...

Inače nikad mi klima ne stoji uključena dok spavam. Nikad. Makar bilo 40 u toku dana. Mogu da je uključim 2 sata pre spavanja ako treba, ali kad legnem gasim.

15 godina sam u Beogradu i nikad leta nisu bila bez vrućina, ne znam kako je bilo ranije. Ja teško podnosim vrućine i klima radi po ceo dan, ali ne noću dom spavam. Kada se probudim sav sam u znoju. Veoma gadan osećaj, treba mi neko vreme da se vratim u normalu. Ne znam da li je umesto klime bolja ovakva stvar:
e
Standing_fan_01.jpg

(industrijski ventilator)

Ipak, ima osećaj da je iz godine u godinu sve toplije i toplije. Na sreću imam mogućnost da zbrišem iz grada i da me nema jedno mesec, mesec i po, Ove godine sam malo duže ostao u BG zbog obaveza, verovatno ću da odem na hladnije i prijatnije mesto do kraja nedelje.
Ja verujem u globalno zagrevanje, i da čovek polako uništava planetu. Možda pojava nije ireverzibilna, ali neće ni nestati uskoro. Verovao sam da će ovo doći kasnije, ali izgleda da će baš nas da pogodi. Uzrečica "šta ćemo ostaviti svojoj deci i unucima" više ne važi, mi smo ta deca.

Naravno da nije bolja ta stvar u zatvorenim prostorijama. Bilo koji ventilator ugreva vazduh. Da se laički izrazim jer fizici nisam vičan, stvara se trenje, komešanje među molekulima vazduha što samo znači jedno. Više toplote.

Važnije od toga je što strujanje vazduha poboljšava znojenje. A to je osnovni mehanizam termoregulacije toplote našeg organizma. Koristi se efekat promene agregatnog stanja vode u kome se iz okoline mora uzeti deo energije da bi se voda (znoj) prevela u više energetsko stanje, tj u vodenu paru. Tako se unutrašnjost organizma rashlađuje na račun povećanja količine vodene pare u okolini organizma. Međutim vazduh neposredno oko našeg tela ne sme postati zasićen vodenom parom jer onda to ne funkcioniše. Znog toga je tada korisno da oko nas postoji strujanje vazduha. Dakle iako ventilatori disipiraju deo električne energije u vidu toplote i tako greju vazduh, taj efekat je mali zato što su električni motori veoma efikasne mašine. Značajnije od toga je pomeranje vazduha koje olakšava znojenje pa je ukupni subjektivni osećaj ipak rashlađivanje. Ili, na drugi način rečeno, oko nas se zbog ventilatora temepatura povećava, a u nama smanjuje. Zato su oni korisni (do neke mere). Slično funkcioniše lepeza, ali ima manji efekat jer energija za njeno pokretanje dolazi iz nas (pa to dodatno greje organizam) umesto izvan nas, iz električne mreže.

Do neke mere ti i voda iz okeana ubije žeđ. Naravno da ako 10 min vrti pa izađeš napolje da je to ok. Imaju smisla ako je napolju temperatura do 30 stepeni i ako provetravaš.

Samo nemoj neko da mi kaže da ni danas nije bilo vetra. 🙂

Da vam kaže iskusni znojač untermensch:

Znojenje najbolje radi i pomaže onda kada znoj koji se izluči može lako i brzo da ispari. Zato klima pomaže više nego ventilator, jer svaki klima uređaj uvek pomalo i izvlači vlagu iz vazduha po prostoriji, i time smanjuje osećaj "težine vazduha". I zato ventilatori ne pomažu u klimatskim uslovima kakvi su u Beogradu - danju vlaga 50% , noću 100% - kada temperatura pređe 28 stepeni.

Pisao sam ovde više puta - u Egiptu izađeš napolje i osetiš se kao da si u rerni. Osetiš telo kako eksplozivno aktivira sve znojne žlezde. Spremiš se za najgore. Onda posle 5 sekundi shvatiš da je sve ok jer iako liješ znoj, ništa od toga se ne zadržava na tebi. A često ima i vetra (bar uz more). Posle 5 minuta se adaptiraš i navikneš, i kada telo shvati da nema potrebe da "paniči" i da se neće udaviti u znoju i vlagi, smiri se i ne pravi više nelagodu.

Zatim, na pločici ili kamenu vidiš kako bara vode se smanjuje pred tobom. I od toplote, ali i od manjka vlage. Sve lako isparava.

U Skoplju isto tako. U danima kad je u Beogradu bilo 30-32 ja izađem napolje na 40.Osetim udar toplote i spremim se za najgore. Ništa. Vidim ja ne osećam nikakvu težinu u vazduhu. Onda shvatim: 1) ima vetra koji hladi 2) nema vlage koja guši.

Višak vlage i manjak vetra je ono što ubija i guši u Beogradu. Kažem, uveče i ujutru vlaga u Beogradu nekad dostigne i 100% a 90% je prosek. To je više nego što ima jedan Singapur.

Ranije toga nije bilo jer su em vrućine bile blaže (35 je bila anomalija) em je bilo više vetra da pomogne kod znojenja i disanja. Toga više nema. Beograd je ovim manijakalnim tovarenjem izgubio mnoge svoje tokove i ruže vetrova.

Poslednja izmena:
Vrh