Da vam kaže iskusni znojač untermensch:
Znojenje najbolje radi i pomaže onda kada znoj koji se izluči može lako i brzo da ispari. Zato klima pomaže više nego ventilator, jer svaki klima uređaj uvek pomalo i izvlači vlagu iz vazduha po prostoriji, i time smanjuje osećaj "težine vazduha". I zato ventilatori ne pomažu u klimatskim uslovima kakvi su u Beogradu - danju vlaga 50% , noću 100% - kada temperatura pređe 28 stepeni.
Pisao sam ovde više puta - u Egiptu izađeš napolje i osetiš se kao da si u rerni. Osetiš telo kako eksplozivno aktivira sve znojne žlezde. Spremiš se za najgore. Onda posle 5 sekundi shvatiš da je sve ok jer iako liješ znoj, ništa od toga se ne zadržava na tebi. A često ima i vetra (bar uz more). Posle 5 minuta se adaptiraš i navikneš, i kada telo shvati da nema potrebe da "paniči" i da se neće udaviti u znoju i vlagi, smiri se i ne pravi više nelagodu.
Zatim, na pločici ili kamenu vidiš kako bara vode se smanjuje pred tobom. I od toplote, ali i od manjka vlage. Sve lako isparava.
U Skoplju isto tako. U danima kad je u Beogradu bilo 30-32 ja izađem napolje na 40.Osetim udar toplote i spremim se za najgore. Ništa. Vidim ja ne osećam nikakvu težinu u vazduhu. Onda shvatim: 1) ima vetra koji hladi 2) nema vlage koja guši.
Višak vlage i manjak vetra je ono što ubija i guši u Beogradu. Kažem, uveče i ujutru vlaga u Beogradu nekad dostigne i 100% a 90% je prosek. To je više nego što ima jedan Singapur.
Ranije toga nije bilo jer su em vrućine bile blaže (35 je bila anomalija) em je bilo više vetra da pomogne kod znojenja i disanja. Toga više nema. Beograd je ovim manijakalnim tovarenjem izgubio mnoge svoje tokove i ruže vetrova.