Počinješ sve više da zvučiš kao Beki teoretičar zavere.
Brale, jel ti ja zvučim i delujem kao neko ko se o vremenu informiše iz Blica, Deformera ili Kurira? Ne. Ja se o trenutno vremenu informišem tako što izađem napolje i osetim kako je. Ne moram da gledam u prognozu da bih video i osetio kad je napolju 30, a kad je 40 stepeni, Osetim to tako što sve znojne žlezde krenu da mi se šire i luče znoj. Ne moram da gledam u prognozu da bih znao da je enormna vlaga u vazduhu, na nivou Singapura. Osetim to tako što znoj koji se malopre izlučio, ne isparava i počinje da me guši i da mi uvodi telo u stres i imuni odgovor. Za kraj, ne moram da gledam u prognozu da bih znao da nema vetra da pokrene vazduh i sa njim i moja isparenja znoja. Opet, osetim to na sebi.
Prognoza ti je samo potvrda onoga što trenutno osećaš, i možda, moooožda najava šta te čeka u budućnosti. Može da se napravi paralela sa ekonomskim st(r)anjem. Recimo, ja ne moram da pratim svakog dana opozicione medije ili bilo koje kritički ili revizorski nastrojene grupe i glasila, da bih osetio da je ekonomska situacija loša. To najpre osetim sam. Tako što sa istom platom uđem u radnju, a tamo cene uvećane 6. put za godinu dana. Pa onda odem na net pa vidim priče i vesti o tome da je potrošačka korpa i kupovna moć ponovo pala.
Kapiraš? Ne trebaju mi mediji i prognoze da bih osetio da je napolju bolesna klima.
Ako ćete već da napadate medije zbog senzacionalizma i plašenja naroda, mislim da imate jedno 3262396238965328693478540736224323 drugih i prečih stvari za koje da ih napadate, nego što se usuđuju da, u vreme kada Beograd više dana zaredom overava 40 stepeni, pišu da smo pod toplotnim talasom, da od toga umiru stari i bolesni ljudi (Beki to ne priznaje, on ne priznaje bilo šta što nije sam iskusio) i da to donosi pregršt svojih problema i teškoća.
Takođe ne mogu da verujem da je neko toliko naivan da misli da je Beograd na 40 stepeni sredinom jula poluprazan zato što su se ljudi us**li novinskih pisanja. Prazan je zato što je deo na odmoru, deo na selu, a preostali deo većinski nisu mazohisti pa da tabanaju i džogiraju na 45 stepeni na asfaltu i UV indeksu 10.
Kad smo bili deca, leta su išla do 30 stepeni, tek poneki dan je bio iznad 30. Zime su išle između 0 i -10. Sećam se jedne vejavice 98' godine kada su vetar i sneg ''nosili'' moje i mene u Nemanjinoj kod Slavije. A snega bilo skoro do kolena. Toga više nema, bar 15 godina.
Hiperhidroza nema veze sa prilagođavanjem, čovek se ili pojačano znoji na temperaturama iznad 15 stepeni, ili se ne znoji.
Alergija ili osetljivost na sunce nemaju veze sa prilagođavanjem, čovek ili upada u imuno-metaboličku reakciju, ili se kloni sunca.
Imuni sistem se ili aktivira ako je preko 30 stepeni, ili se ne aktivira ako je manje od toga.
Glava ili boli ili ne.
UV indeks je u datom momentu ili zdrav, ili nezdrav.
Jedino vezano za vrućine a što jeste stvar prilagođavanja odnosno samokontrole, jeste da li će i koliko osoba koristiti klima uređaj, te da li će na 40 napolju da izlazi iz stana u kome je 18, ili iz stana u kome je npr 25. I da li će time da čuva svoje srce i vaskularni sistem, ili će da rizikuje šok i nagle promene više puta dnevno.
Ja klimu ove godine upalio prvi put pre nedelju dana. Dok su temperature bile do 32 stepena, podnosio sam i koristilo mi je jer ne bih imao smor i šok kad izađem napolje na vrelinu. Ali izvini molim te, ja da sedim u znoju, smradu i memli a 35 ili 40 stepeni, vala ne pada mi na pamet. To je što se kuće tiče.
A posao je tek posebna priča. Ako već moram da provodim 8 ili više sati na poslu, u odeći koju ne volim i koja mi smeta već sama po sebi zbog znojenja i vlage od 100%, pa tek tamo ne želim da se znojim i usmrđujem i ubuđavam i jednu trunku više nego što moram.
Sve koji se podmsevaju ili umanjuju muke ljudi kojima ne prijaju toplota ili sunce, bih zamotao u najlonske kese od vrata do kolena i izbacio na ulicu pa ih ostavio da se sami snalaze i traže hlad i zaklon. Da vide kako je onima kojima tela nisu pravljena za toplotu, ili im genetika nije takva, a takvih je mnogo, baš mnogo. I više niko nikada ne bi umanjivao muke i probleme koji dolaze sa bolesnim, abnormalnim, rekordno visokim i svake godine sve vrelijim toplotnim talasima iz Afrike i odakle već.
Mogu da razumem da neko kaže da njemu nešto prija i da smo svi različiti, i da on ima pravo da voli ili ne voli to i to. Ali da se neki ljudi u 2023. godini podsmevaju drugima, da odbijaju da priznaju da postoje genetske razlike, bolesti, hronične tegobe, stanja, devijacije, pa na kraju krajeva i prirodna starost... i da će radije da se svađaju i ismevaju umesto da odu na jbni net i samo proguglaju par termina... e preko toga nikada neću preći i uvek ću vraćati istom merom u kontra smeru. Pogotovu kad se radi o šarlatanima koji se ovde busaju da su veliki ekolozi i humanisti, a ponašaju se sve kontra od toga. Ovo ne pišem zbog tebe, pišem generalno. Pošto tema postaje poligon za podsmevanje svakome kome temperatura iznad 30 i UV indeks iznad 6 ne prijaju. A takvih je na svetu jedno bar 20%. Jbg, šta ćemo, ne možemo svi da budemo Arijevski remote workeri džogeri kao neki ovde. Mora neko da bude i Untermench...