Šta je novo?

Vreme i klima u Beogradu

Danas cujem da je globalno zagrevanje ireverzibilno, tj da je vec kasno da s enesto uradi i ma sta da se uradi bice sve toplije i toplije.
Je li to istina?

Улазимо у период топлијег времена, касније ће опет наступити период хладнјег времена, али вероватно не за наших живота,
не може човек ту ништа посебно да уради,

једино да Руси коначно скупе муда и направе једну нуклеарну зиму у Европи.

• Sviđa mi se
Reagovanja: MC_
Pre će biti da je 1/3 na odmorima, 1/3 u rodnim krajevima a 1/3 zna kako izgleda 40-45 stepeni na asfaltu i sa UV 10 pa izlaze samo po potrebi.

Замисли да не постоје медији који из секунда у секунд бомбардују са временским подацима и да уопште нико не зна ни временску прогнозу, ни колико је тренутно степени,

људи би наставили са својим уобичајеним понашањем, мало би се можда склонили у хлад, попили више воде и то је то, људи би били много опуштенији,

као на пример кад смо били деца и по цео дан напољу или на Лиду, Ади, базену…
јер нас нису интересовали временски подаци,

људски организам је изузетно прилагодљив, неколико дана, недеља излагању врућинама у најтоплијем делу дана по неколико сати и то више не би био толики проблем,
људи од давнина обављају физичке послове по овим врућинама,

али ако неко седи по цео дан испод климе и изађе на 38 степени на 10 минута до продавнице наравно да ће да му изгледа као да је закорачио у пакао.

Kad si ti bio dete letnje temperature nisu bile ovakve, niti je ozonski omotač bio ovoliko uništen, a zračenje štetno.

Замисли да не постоје медији који из секунда у секунд бомбардују са временским подацима и да уопште нико не зна ни временску прогнозу, ни колико је тренутно степени,

људи би наставили са својим уобичајеним понашањем, мало би се можда склонили у хлад, попили више воде и то је то, људи би били много опуштенији,

људски организам је изузетно прилагодљив, неколико дана, недеља излагању врућинама у најтоплијем делу дана по неколико сати и то више не би био толики проблем,

али ако неко седи по цео дан испод климе и изађе на 38 степени на 10 минута до продавнице наравно да ће да му изгледа као да је закорачио у пакао.
Počinješ sve više da zvučiš kao Beki teoretičar zavere.

Brale, jel ti ja zvučim i delujem kao neko ko se o vremenu informiše iz Blica, Deformera ili Kurira? Ne. Ja se o trenutno vremenu informišem tako što izađem napolje i osetim kako je. Ne moram da gledam u prognozu da bih video i osetio kad je napolju 30, a kad je 40 stepeni, Osetim to tako što sve znojne žlezde krenu da mi se šire i luče znoj. Ne moram da gledam u prognozu da bih znao da je enormna vlaga u vazduhu, na nivou Singapura. Osetim to tako što znoj koji se malopre izlučio, ne isparava i počinje da me guši i da mi uvodi telo u stres i imuni odgovor. Za kraj, ne moram da gledam u prognozu da bih znao da nema vetra da pokrene vazduh i sa njim i moja isparenja znoja. Opet, osetim to na sebi.

Prognoza ti je samo potvrda onoga što trenutno osećaš, i možda, moooožda najava šta te čeka u budućnosti. Može da se napravi paralela sa ekonomskim st(r)anjem. Recimo, ja ne moram da pratim svakog dana opozicione medije ili bilo koje kritički ili revizorski nastrojene grupe i glasila, da bih osetio da je ekonomska situacija loša. To najpre osetim sam. Tako što sa istom platom uđem u radnju, a tamo cene uvećane 6. put za godinu dana. Pa onda odem na net pa vidim priče i vesti o tome da je potrošačka korpa i kupovna moć ponovo pala. Tu se Beki isto podsmevao inače, pitao me šta koj k jedem banane za 200 din, kad mogu da pasem travu... Njemu smešno, j'e mu se.

Elem, kapiraš? Ne trebaju mi mediji i prognoze da bih osetio da je napolju bolesna klima.

Ako ćete već da napadate medije zbog senzacionalizma i plašenja naroda, mislim da imate jedno 3262396238965328693478540736224323 drugih i prečih stvari za koje da ih napadate, nego što se usuđuju da, u vreme kada Beograd više dana zaredom overava 40 stepeni, pišu da smo pod toplotnim talasom, da od toga umiru stari i bolesni ljudi (Beki to ne priznaje, on ne priznaje bilo šta što nije sam iskusio) i da to donosi pregršt svojih problema i teškoća.

Takođe ne mogu da verujem da je neko toliko naivan da misli da je Beograd na 40 stepeni sredinom jula poluprazan zato što su se ljudi us**li novinskih pisanja. Prazan je zato što je deo na odmoru, deo na selu, a preostali deo većinski nisu mazohisti pa da tabanaju i džogiraju na 45 stepeni na asfaltu i UV indeksu 10.
Kad smo bili deca, leta su išla do 30 stepeni, tek poneki dan je bio iznad 30. Zime su išle između 0 i -10. Sećam se jedne vejavice 98' godine kada su vetar i sneg ''nosili'' moje i mene u Nemanjinoj kod Slavije. A snega bilo skoro do kolena. Toga više nema, bar 15 godina. Kakav sneg, kakvi vetrovi, kakve vejavice... Bude možda pola dana i sutra nestane.
Hiperhidroza nema veze sa prilagođavanjem, čovek se ili pojačano znoji na temperaturama iznad 15 stepeni, ili se ne znoji.
Alergija ili osetljivost na sunce nemaju veze sa prilagođavanjem, čovek ili upada u imuno-metaboličku reakciju, ili se kloni sunca.
Imuni sistem se ili aktivira ako je preko 30 stepeni, ili se ne aktivira ako je manje od toga.
Glava ili boli ili ne.
UV indeks je u datom momentu ili zdrav, ili nezdrav.

Jedino vezano za vrućine a što jeste stvar prilagođavanja odnosno samokontrole, jeste da li će i koliko osoba koristiti klima uređaj, te da li će na 40 napolju da izlazi iz stana u kome je 18, ili iz stana u kome je npr 25. I da li će time da čuva svoje srce i vaskularni sistem, ili će da rizikuje šok i nagle promene više puta dnevno.
Ja klimu ove godine upalio prvi put pre nedelju dana. Dok su temperature bile do 32 stepena, podnosio sam i koristilo mi je jer ne bih imao smor i šok kad izađem napolje na 30 stepeni. Ali izvini molim te, ja da sedim u znoju, smradu, soli i loju sa kože, i memli od vazduha a 35 ili 40 stepeni, vala ne pada mi na pamet. To je što se kuće tiče.
A posao je tek posebna priča. Ako već moram da provodim 8-9 sati na poslu, u odeći koju ne volim i koja mi smeta već sama po sebi zbog znojenja i vlage od 100%, pa tek tamo ne želim da se znojim i usmrđujem i ubuđavam i jednu trunku više nego što moram.

Sve koji se podsmevaju ili umanjuju muke ljudi kojima ne prijaju toplota ili sunce, bih zamotao u najlonske kese od vrata do kolena i izbacio na ulicu pa ih ostavio da se sami snalaze i traže hlad i zaklon. Da vide kako je onima kojima tela nisu pravljena za toplotu, ili im genetika nije takva, a takvih je mnogo, baš mnogo. I više niko nikada ne bi umanjivao muke i probleme koji dolaze sa bolesnim, abnormalnim, rekordno visokim i svake godine sve vrelijim toplotnim talasima iz Afrike i odakle već.

Mogu da razumem da neko kaže da njemu nešto prija i da smo svi različiti, i da on ima pravo da voli ili ne voli to i to. Ali da se neki ljudi u 2023. godini podsmevaju drugima, da odbijaju da priznaju da postoje genetske razlike, bolesti, hronične tegobe, stanja, devijacije, pa na kraju krajeva i prirodna starost... i da će radije da se svađaju i ismevaju umesto da odu na jbni net i samo proguglaju par termina... e preko toga nikada neću preći i uvek ću vraćati istom merom u kontra smeru. Pogotovu kad se radi o šarlatanima koji se ovde busaju da su veliki ekolozi i humanisti, a ponašaju se sve kontra od toga. Ovo ne pišem zbog tebe, pišem generalno. Pošto tema postaje poligon za podsmevanje svakome kome temperatura iznad 30 i UV indeks iznad 6 ne prijaju. A takvih je na svetu jedno bar 20% (Hiperhidroza + alergije + druge autoimune reakcije + hronični bolesnici, a sve to ne računajući stare ljude). Jbg, šta ćemo, ne možemo svi da budemo Arijevski remote workeri džogeri vegani kao neki ovde. Mora neko da bude i Untermench... 🤷‍♂️ A mora neko i da radi...

Poslednja izmena:
Ovako, bez preterivanja.

Dakle nisam uključivao klimu. Znojio sam se pomalo. Ušao sam pod hladan tuš, izašao napolje oko 16h.

MILINA. Duva vetrić jeste topao al duva kao obično u Beogradu. Ne znojim se uopšte u ladovini.

Onda opet ulazim da jedem u onoj pekari gde nema klime (ne radi im klima ili jako slabo radi) i tamo sam krenuo da se malo znojim samo zbog toga. Tamo je bio pakao.

Posle izlazim napolje idem do prodavnice i nazad kući.

Napolju ponovo Milina.

Naravno ja ne radim. Ne žurim. Nemam auto. Nemam stres. Biram ladovinu. Maksimalno rashlađen, bio sam pola sata ispod tuša. Pijem ledenu vodu...

Meni je današnji dan PERFEKTAN.

Tako da ja vas ništa ne kapiram. Dobar deo vas.

Jedno je priča o klimatskim promenama. Klimatske promene se dešavaju. Nego ja volim klimu Kaira. I to je sve.

Nisam ja kao Beki da negiram klimatske promene. Nego meni ovo prija.

Jedva sam čekao ovo i daće bog do kraja avgusta ovako.

Kad si ti bio dete letnje temperature nisu bile ovakve, niti je ozonski omotač bio ovoliko uništen, a zračenje štetno.
Počinješ sve više da zvučiš kao Beki teoretičar zavere.

Brale, jel ti ja zvučim i delujem kao neko ko se o vremenu informiše iz Blica, Deformera ili Kurira? Ne. Ja se o trenutno vremenu informišem tako što izađem napolje i osetim kako je. Ne moram da gledam u prognozu da bih video i osetio kad je napolju 30, a kad je 40 stepeni, Osetim to tako što sve znojne žlezde krenu da mi se šire i luče znoj. Ne moram da gledam u prognozu da bih znao da je enormna vlaga u vazduhu, na nivou Singapura. Osetim to tako što znoj koji se malopre izlučio, ne isparava i počinje da me guši i da mi uvodi telo u stres i imuni odgovor. Za kraj, ne moram da gledam u prognozu da bih znao da nema vetra da pokrene vazduh i sa njim i moja isparenja znoja. Opet, osetim to na sebi.

Prognoza ti je samo potvrda onoga što trenutno osećaš, i možda, moooožda najava šta te čeka u budućnosti. Može da se napravi paralela sa ekonomskim st(r)anjem. Recimo, ja ne moram da pratim svakog dana opozicione medije ili bilo koje kritički ili revizorski nastrojene grupe i glasila, da bih osetio da je ekonomska situacija loša. To najpre osetim sam. Tako što sa istom platom uđem u radnju, a tamo cene uvećane 6. put za godinu dana. Pa onda odem na net pa vidim priče i vesti o tome da je potrošačka korpa i kupovna moć ponovo pala.

Kapiraš? Ne trebaju mi mediji i prognoze da bih osetio da je napolju bolesna klima.

Ako ćete već da napadate medije zbog senzacionalizma i plašenja naroda, mislim da imate jedno 3262396238965328693478540736224323 drugih i prečih stvari za koje da ih napadate, nego što se usuđuju da, u vreme kada Beograd više dana zaredom overava 40 stepeni, pišu da smo pod toplotnim talasom, da od toga umiru stari i bolesni ljudi (Beki to ne priznaje, on ne priznaje bilo šta što nije sam iskusio) i da to donosi pregršt svojih problema i teškoća.

Takođe ne mogu da verujem da je neko toliko naivan da misli da je Beograd na 40 stepeni sredinom jula poluprazan zato što su se ljudi us**li novinskih pisanja. Prazan je zato što je deo na odmoru, deo na selu, a preostali deo većinski nisu mazohisti pa da tabanaju i džogiraju na 45 stepeni na asfaltu i UV indeksu 10.

Kad smo bili deca, leta su išla do 30 stepeni, tek poneki dan je bio iznad 30. Zime su išle između 0 i -10. Sećam se jedne vejavice 98' godine kada su vetar i sneg ''nosili'' moje i mene u Nemanjinoj kod Slavije. A snega bilo skoro do kolena. Toga više nema, bar 15 godina.

Hiperhidroza nema veze sa prilagođavanjem, čovek se ili pojačano znoji na temperaturama iznad 15 stepeni, ili se ne znoji.
Alergija ili osetljivost na sunce nemaju veze sa prilagođavanjem, čovek ili upada u imuno-metaboličku reakciju, ili se kloni sunca.
Imuni sistem se ili aktivira ako je preko 30 stepeni, ili se ne aktivira ako je manje od toga.
Glava ili boli ili ne.
UV indeks je u datom momentu ili zdrav, ili nezdrav.

Jedino vezano za vrućine a što jeste stvar prilagođavanja odnosno samokontrole, jeste da li će i koliko osoba koristiti klima uređaj, te da li će na 40 napolju da izlazi iz stana u kome je 18, ili iz stana u kome je npr 25. I da li će time da čuva svoje srce i vaskularni sistem, ili će da rizikuje šok i nagle promene više puta dnevno.

Ja klimu ove godine upalio prvi put pre nedelju dana. Dok su temperature bile do 32 stepena, podnosio sam i koristilo mi je jer ne bih imao smor i šok kad izađem napolje na vrelinu. Ali izvini molim te, ja da sedim u znoju, smradu i memli a 35 ili 40 stepeni, vala ne pada mi na pamet. To je što se kuće tiče.
A posao je tek posebna priča. Ako već moram da provodim 8 ili više sati na poslu, u odeći koju ne volim i koja mi smeta već sama po sebi zbog znojenja i vlage od 100%, pa tek tamo ne želim da se znojim i usmrđujem i ubuđavam i jednu trunku više nego što moram.

Sve koji se podmsevaju ili umanjuju muke ljudi kojima ne prijaju toplota ili sunce, bih zamotao u najlonske kese od vrata do kolena i izbacio na ulicu pa ih ostavio da se sami snalaze i traže hlad i zaklon. Da vide kako je onima kojima tela nisu pravljena za toplotu, ili im genetika nije takva, a takvih je mnogo, baš mnogo. I više niko nikada ne bi umanjivao muke i probleme koji dolaze sa bolesnim, abnormalnim, rekordno visokim i svake godine sve vrelijim toplotnim talasima iz Afrike i odakle već.

Mogu da razumem da neko kaže da njemu nešto prija i da smo svi različiti, i da on ima pravo da voli ili ne voli to i to. Ali da se neki ljudi u 2023. godini podsmevaju drugima, da odbijaju da priznaju da postoje genetske razlike, bolesti, hronične tegobe, stanja, devijacije, pa na kraju krajeva i prirodna starost... i da će radije da se svađaju i ismevaju umesto da odu na jbni net i samo proguglaju par termina... e preko toga nikada neću preći i uvek ću vraćati istom merom u kontra smeru. Pogotovu kad se radi o šarlatanima koji se ovde busaju da su veliki ekolozi i humanisti, a ponašaju se sve kontra od toga. Ovo ne pišem zbog tebe, pišem generalno. Pošto tema postaje poligon za podsmevanje svakome kome temperatura iznad 30 i UV indeks iznad 6 ne prijaju. A takvih je na svetu jedno bar 20%. Jbg, šta ćemo, ne možemo svi da budemo Arijevski remote workeri džogeri kao neki ovde. Mora neko da bude i Untermench... 🤷‍♂️

Зиме јесу биле драстично хладније и са много више снега,
а такође лета су знала да буду паклена, али да баш свако лето буде са великим врућинама то је кренуло негде од средине 90-их,
што не значи да овакви периоди врућина нису били и раније на овом поднебљу,

обично се каже да лето воле само нерадници, али ја сам раније радио све и свашта и физичке послове по највећим врућинама,
признајем лакше ми је било да радим на -20 него на +37, али временом се човек навикне, људски организам је комплексна машина и људи нису свесни колико у ствари њихово тело може да издржи.

Inače @Bender Rodriguez ja imam niži pritisak pa leti čim ustanem ne mora ni da je naglo, oću da se srušim 😄 i uprkos tome leto, leto, leto...

Mrzim smrzavanje. Veliki sam meteoropata u tom smislu. Psiho-metereopota 😄 Mrzim zimu i sivilo. Obožavam blještavo sunce koje sve zaslepi i onako praznjikav grad. I u pekari sam bio jedini gost.

Uživancija. Na trenutke imam osećaj kao da je cela planeta samo za mene. 😄 Koliko je pusto napolju. 🙂

Mislim, ne podsmevam se tome, nego ne mogu da promenim i ajde makar da uživam...

Ja šta mogu ja radim, ne uključujem klimu preterano, bojler jednom u 5 dana i to malo. Ne pušim, ne vozim. Maločaš nisam kupio kesu u prodavnici.

Od mene dovoljno. Ali imam puno pravo da uživam u pustoši od leta u Beogradu.

Ovako, bez preterivanja.

Dakle nisam uključivao klimu. Znojio sam se pomalo. Ušao sam pod hladan tuš, izašao napolje oko 16h.

MILINA. Duva vetrić jeste topao al duva kao obično u Beogradu. Ne znojim se uopšte u ladovini.

Onda opet ulazim da jedem u onoj pekari gde nema klime (ne radi im klima ili jako slabo radi) i tamo sam krenuo da se malo znojim samo zbog toga. Tamo je bio pakao.

Posle izlazim napolje idem do prodavnice i nazad kući.

Napolju ponovo Milina.

Naravno ja ne radim. Ne žurim. Nemam auto. Nemam stres. Biram ladovinu. Maksimalno rashlađen, bio sam pola sata ispod tuša. Pijem ledenu vodu...

Meni je današnji dan PERFEKTAN.

Tako da ja vas ništa ne kapiram. Dobar deo vas.

Jedno je priča o klimatskim promenama. Klimatske promene se dešavaju. Nego ja volim klimu Kaira. I to je sve.

Nisam ja kao Beki da negiram klimatske promene. Nego meni ovo prija.

Jedva sam čekao ovo i daće bog do kraja avgusta ovako.

Јесте, данас су најављивали неки смак света, али није баш толико вруће, чак дува и неки ветар, поготово у хладовини је лагано онако.

Duva i to baš fino... Nisam proveravao al sigurno je vlažnost vazduha niska... Potpuno je ok u hladu... Znam, išao sam i ja na posao leti sa pantalonama i košuljama i proklinjao povratke kući oko 16h...

E sad je došlo vreme za šorc i majicu u 16h.

обично се каже да лето воле само нерадници
Ja za ovo nikada nisam čuo a nisam ni mislio.

Samo me p''di kada moram nekim Srbima u 21. veku da objašnjavam da nisu sve muke ono što oni imadu u selu, da nisu sva zadovoljstva u životu ono što oni imadu u selu (alkoholisanje ili oblaganje pluća katranom), da nisu sve bolesti samo ono za šta su oni čuli (srce ili bubrezi, nema ništa treće što može da oboli), da nisu svi životi isti kao njihovi, da nisu sve potrebe iste kao njihove, itd itd...

A posebno mi se gadi kada tako nešto moram da objašnjavam likovima koji su ceo život u Beogradu, pola toga za kompom, imaju pristup svim sredstvima i svim informacijama, a i dalje zvuče kao priglupe krezube Srbende koje odbijaju da priznaju sve što sami nisu iskusili, i još se podsmevaju svakome ko se usuđuje da bude drukčiji od njih, ili se čak i rodio drukčiji. Jer zamisli čuda, nemamo svi na svetu istu DNK i iste ćelije, i ne leče rakija i svinjska mast svaki problem i svako stanje koje čovek može da dobije. E a vidiš, baš tako zvuče neke individue ovde. Još se busau kako su bog zna kakvi ekolozi i humanisti, a misle da se ovo prvo odnosi samo na bacanje flaše u kantu a ovo drugo samo na to da li neko voli da pije u društvu.
признајем лакше ми је било да радим на -20 него на +37, али временом се човек навикне, људски организам је комплексна машина и људи нису свесни колико у ствари њихово тело може да издржи.
Voleo bih da vidim kako nekome ko je alergičan na paradajz pokušavaš da objasniš da samo treba da se navikne i da će vremenom biti ok. Ili nekome ko ima astmu da samo ne treba da se trza kada dobije napad, i vremenom će ga proći. I ne, ne pravim nekorektna poređenja, već znam vrlo dobro o čemu pričam. Stanja koja sam naveo gore, a koja su vezana za meteorološke uslove, sunce ili temperaturu, su nepromenljiva. A dosta njih su i urođena ili formirana u ranom razvoju, i ne mogu se više menjati.

Јесте, данас су најављивали неки смак света, али није баш толико вруће, чак дува и неки ветар, поготово у хладовини је лагано онако.
Inače, vetra danas NEMA.
Nije ga bilo ni juče.

Čak i aktuelni podaci govore da je trenutni vetar 6 km/h. To je gotovo nepostojeće. Poređenja radi, pred jaču oluju vetar dostiže 30 km/h, a pred one najjače 50 km/h.
6 km/h je gotovo pa nepostojeće.

Što se i dalo osetiti juče i danas u Beogradu. Pošto znoj izbija na kožu, ali ne isparava. Ja sam juče UMRO od preznojavanja i od opšteg osećaja gušenja i prezagrejanosti. Sedim u hladu pod krošnjama parka na Karaburmi i osećam kako ispuštam decilitre znoja ali mi to ništa ne pomaže zato što nema strujanja vazduha da tu paru i vlagu oko mene - skloni.

Ja za ovo nikada nisam čuo a nisam ni mislio.

Samo me p''di kada moram nekim Srbima u 21. veku da objašnjavam da nisu sve muke ono što oni imadu u selu, da nisu sva zadovoljstva u životu ono što oni imadu u selu (alkoholisanje ili oblaganje pluća katranom), da nisu sve bolesti samo ono za šta su oni čuli (srce ili bubrezi, nema ništa treće što može da oboli), da nisu svi životi isti kao njihovi, da nisu sve potrebe iste kao njihove, itd itd...

A posebno mi se gadi kada tako nešto moram da objašnjavam likovima koji su ceo život u Beogradu, pola toga za kompom, imaju pristup svim sredstvima i svim informacijama, a i dalje zvuče kao priglupe krezube Srbende koje odbijaju da priznaju sve što sami nisu iskusili, i još se podsmevaju svakome ko se usuđuje da bude drukčiji od njih, ili se čak i rodio drukčiji. Jer zamisli čuda, nemamo svi na svetu istu DNK i iste ćelije, i ne leče rakija i svinjska mast svaki problem i svako stanje koje čovek može da dobije. E a vidiš, baš tako zvuče neke individue ovde. Još se busau kako su bog zna kakvi ekolozi i humanisti, a misle da se ovo prvo odnosi samo na bacanje flaše u kantu a ovo drugo samo na to da li neko voli da pije u društvu.

Voleo bih da vidim kako nekome ko je alergičan na paradajz pokušavaš da objasniš da samo treba da se navikne i da će vremenom biti ok. Ili nekome ko ima astmu da samo ne treba da se trza kada dobije napad, i vremenom će ga proći. I ne, ne pravim nekorektna poređenja, već znam vrlo dobro o čemu pričam. Stanja koja sam naveo gore, a koja su vezana za meteorološke uslove, sunce ili temperaturu, su nepromenljiva. A dosta njih su i urođena ili formirana u ranom razvoju, i ne mogu se više menjati.

Пишем о здравим људима, а наравно да неко ко има неке здравствене проблеме које му врућине погоршавају, да ће 36 степени да му смета,
неки људи су чак и алергични на сунце и добију осип, копривњачу и слично приликом излагања јаком сунцу, смета и особама са варирајућим притиском, прекомерном тежином итд,
онда постоје и особе које имају проблема са знојним жлездама и слабо се зноје, па имају осећај као да су у пећници и могу лако да добију топлотни удар,

то се све подразумева,
али говорим генерално о здравим особама да не треба да се плаше сунца.

Inače, vetra danas NEMA.

😆 Ne živimo u istom gradu očigledno.

Opet gleda podatke. Izađi napolje 😄

Sem ako nije prestao pre pola sata bukvalno.

Šetao sam Dalmatinskom i Starine Novaka. Sve vreme duvao vetar. Topao i suv.

*Naravno da nije vetar kao pred oluju. Takav se i ne očekuje u periodima stabilnog vremena sa visokim vazdušnim pritiskom.

Inače, vetra danas NEMA.
Nije ga bilo ni juče.

Čak i aktuelni podaci govore da je trenutni vetar 6 km/h. To je gotovo nepostojeće. Poređenja radi, pred jaču oluju vetar dostiže 30 km/h, a pred one najjače 50 km/h.
6 km/h je gotovo pa nepostojeće.

Što se i dalo osetiti juče i danas u Beogradu. Pošto znoj izbija na kožu, ali ne isparava. Ja sam juče UMRO od preznojavanja i od opšteg osećaja gušenja i prezagrejanosti. Sedim u hladu pod krošnjama parka na Karaburmi i osećam kako ispuštam decilitre znoja ali mi to ništa ne pomaže zato što nema strujanja vazduha da tu paru i vlagu oko mene - skloni.

Гледам сад на страници Хидрометеоролошког завода, ветар у Београду тренутно 1.8 м/с
максимум у последњих 10 минута 4.6 м/с

Pričate o raznim zdravstvenim stanjima. Ja imam svetliji ten i dosta mladeža. I vidim da se neki mladeži povećavaju od izlaganja suncu. I opet ne kukam.

Izbegavam najjače sunce svakako. Ali ne kukam. Neću živeti 289 godina. Radijacija mora da me prži pomalo. I onako sam u Černobilu preživeo 200 puta jače radijacije od normale, ni malo UVA i UVB neće štetiti kad sam stroncijum 90 i cezijum 137 izdržao punih 48h...

Inače mala digresija, cigarete sam ostavio tada.

Kao šok terapija. Bukvalno je moralo nešto drugo da me prodrma i malo zabrine, tako da kažem i gotovo sa duvanskim dimom. 🙂 Dakle, poslednju cigaretu sam zapalio u Ukrajini 2014. Da nisam posetio Černobil i prespavao u zoni, verovatno bih pušio još uvek.

Poslednja izmena:
Пишем о здравим људима, а наравно да неко ко има неке здравствене проблеме које му врућине погоршавају, да ће 36 степени да му смета,
неки људи су чак и алергични на сунце и добију осип, копривњачу и слично приликом излагања јаком сунцу, смета и особама са варирајућим притиском, прекомерном тежином итд,
онда постоје и особе које имају проблема са знојним жлездама и слабо се зноје, па имају осећај као да су у пећници и могу лако да добију топлотни удар,

то се све подразумева,
али говорим генерално о здравим особама да не треба да се плаше сунца.
Šta su za tebe ''zdravi ljudi''? Oni koji nemaju nijedan zdravstveni problem, zdravstveno stanje, alergiju, prethodne bolesti, sklonosti i/ili osetljivosti? Pitam zato što mislim da nisi svestan koliko je danas malo takvih.

A recimo dve žene sa kojima sam prošle nedelje razgovarao i otkrio da imaju dijagnostifikovane, potvrđene alergije na sunce, su obe mršave, starosti oko 40ak godina, zdravo se hrane... pa eto, ipak, čim izađu na sunce, sloši im se. Usput, obe izgledaju odlično za svoje godine, bar 10 godina mlađe. I brinu o sebi. Pa ipak... ne mogu protiv ćelija i biohemije.

Tako da mislim da su malo naopake te ideje da onaj kome vrućinčine od 40 stepeni u gradu ne prijaju, mora da izgleda i ima krvnu sliku kao Smigol...

Inače, 1.8 m/s jeste upravo 6 km/h.
A 4.6 m/s je 16 km/h. To je skoro pa ništa. Sad dobro, verujem da su ga izmerili tamo u Košutnjaku na brdu, pod hladom. Ali ovde u gradu, gde ljudi zapravo žive i rade, vetar nisam osetio jedno bar tri dana. Vetar u Beogradu sinoć nije postojao uopšte. Iznosio je 0. Vazduh stoji, ne pomera se nijedan atom. I opet, sve to u naselju koje je na pljuvometar od reke, šume i brda. A vetra nigde. Nema ga.
😆 Ne živimo u istom gradu očigledno.

Opet gleda podatke. Izađi napolje 😄

Sem ako nije prestao pre pola sata bukvalno.

Šetao sam Dalmatinskom i Starine Novaka. Sve vreme duvao vetar. Topao i suv.

*Naravno da nije vetar kao pred oluju. Takav se i ne očekuje u periodima stabilnog vremena sa visokim vazdušnim pritiskom.
Pogodi šta?
Bio sam napolju! :D

Ne samo danas nego i juče, ceo dan. Čak sam malopre pisao ovde o tome. Ali ne vredi, nema ko da čita. Ti i Beki vidite samo ono da sam otvorio prognozu. A posle to permutujete u ''sluša ove ludake i plašitetelje iz Blica''.

Samim tim je uzaludno pričati. Što ti kažeš, očigledno ne živimo u istom gradu.

Poslednja izmena:
P.S.
Ne zaboravite i na zimu, u Bekijevom maniru, da mi pričate kako mi se i zagađenje samo pričinjava i kako je to produkt mog čitanja lažnih vesti i paranoja.

Nema veze što iz nosa izbacim crno tada. Bukvalno crno, garež, čađ, pepeo... na beloj maramici. Nema veze što osetim grebanje u nosu i grlu iako nikad nisam imao astmu ili veće disajne probleme. Nema veze što se bukvalno vidi smogčina nad gradom tada...

Ne. Beki je rekao da je sve to produkt naše mašte i sugestije medija i samim tim nema tu šta dalje da se priča. Eto.

@Bender Rodriguez Nema razloga da lažem da je prijatno duvalo u Dalmatinskoj.

Možda bolje osetiš vetar na koži kad si sveže istuširan... Ne znam. Možda je malo i do subjektivnog osećaja.

Čitam minimum 80% onoga što napišeš, ako se javljam na toj temi. S obzirom na dužinu postova, mislim da nije loše. 😄

To što ima par mesta u gradu gde stalno ima ruža vetrova ili aerotunela, ne znači da u 90% ostatka grada juče nije bila sauna bez ikakvih atoma vazduha u pokretu.

I da, naravno da svi mi imamo svoje subjektivne osećaje. Samo majku mu, ako 90% grada kaže da se oseća kao da je napolju 50 stepeni... onda sigurno ne može u gradu da bude 32 i prijatno.

Pa eto. Leti npr ja nemam to. Verovatno zavisi i od toga ko gde živi, ali i da li svakog dana prođe pored više ili manje auspuha. Ili pečenjara recimo, pošto i one izbacuju čađ.

A recimo zimus je Beki ovde pisao kako je njemu terapeut rekao da je sve to stvar sugestije i mašte i kako nema potrebe gledati indekse zagađenja ili zračenja, nego samo treba raditi po nahođenju i to je to. S jedne strane ekologija ovo ono, a s druge strane ko šiša indekse i merne stanice, realnost je ono što se mi dogovorimo da je realnost. Mmmok...

Inače, samo da istaknem da nemam problem s tim što je terapeut u pitanju i što neko ide kod njega.

Imam problem sa tim ljudima i mentalitetima ''sve je stvar samo našeg doživljaja''. I imam problem sa ljudima koji pričaju i zastupaju jedno, a rade i govore drugo.
Jeste, sve je stvar doživljaja i sugestije... Odeća i koža leti mokri od ušiju do pete nogu je stvar i konstrukt sugestije. I crno u nosu i grebanje u grlu (bez prehlade) zimi su isto konstrukti sugestije. Jašta... S'e mi se od takvih beskičmenih deluzionih pogleda na život.

Taj da je 90ih bio terapeut i savetnik nekome, verovatno bi im svima govorio ''samo ne gledajte vesti i ignorišite sve ružno, i večeras ćete imati i hrane i grejanja u stanu''.
Mislim, stupidarije, samozavaravanje i eskapizam na kub. Banalizovanje svega i život u deluzijama.

Vrh