Bender Rodriguez":3irpzr9b je napisao(la):
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=582309#p582309 je napisao(la):
Vladivoje » Ned Nov 18, 2018 9:35 pm[/url]":3irpzr9b]
Hahahaha, ti si to zime naknadno dopisao, prvo si bio napisao samo leta... :wink:
Kod vremena i klime retko kada je normala, tako da će biti i jednoga i drugoga, nekad više jednog a manje drugog i obrnuto... :wink:
Jesam, prvo sam napisao samo za leta ali sam se onda setio metiljavih zima koje smo imali poslednjih 10 godina pa reko da ne zapostavim i njih.
Mada ako bih morao da biram, pre bih izabrao da nam se vrate leta iz 90ih nego zime. Metiljava zima se lako preživi, ali Vijetnamsko leto je već mnogo mnogo gora neprilika.
Metiljave zime?
Zima 2007 je imala skoro 2 meseca ledenih dana.
Ok, izlazi iz okvira 10 god.
No jos nekoliko zima u zadnjoj deceniji su bile sa dosta ledenih dana.
Interesantna je na primer zima 2012, kada je ceo decembar i januar do pred sam kraj meseca bila blaga, al je onda usledio perioda od 10-tak dana ekstremno niskih temperatura gde se ziva u termmetru nije dizala iznad dvocifrenog minusa, a nocne temperature su bile oko, pa i nize od -20℃ u sirem delu Beograda.
Sve je pratio jak severni vetar, i izuzetno obilne snezne padavine, ne tipicne za tako niske temperature na ovim prostorima.
I eto lako u toj zimi dodjemo do proseka. No, dal je to realno prosek?
Dal su zaista zime sve blaze, ako na jadranu svaka 3 - 4 zima protekne sa peridima sa jakim mrazevima?
Pa eto, mi iz Beograda cemo reci da je protekla zima bila blaga, ali samo malo dalje od nas, u Splitu, Sibeniku Zadru ce tu istu zimu pamtiti po popucalim vodovodnim cevima i izmrzlim stoletnim stablima maslina koje su morali poseci do zemlje.
Reklo bi se " sve je relativno"
Hajde da se osvrnemo i na proteklo leto. Kacene su slike niskog vodostaja na Dunavu. Takav vodostaj je posledica nadprosecnih vrucima u centralnoj i zapadnoj evropi prvenstveno tokom juna jula i avgista.
Dal je u Beogradu neki od tih meseci bio natprosecno topao?
U prirodi "Sve tezi ka ravnotezi" davno rece moj profesor Radojlovic.
Bojim se da se mnooogo preteruje sa pricom o "globalnom".
Globalno ovo, globalno ono....
Kao sto se globalno bogatstvo 'preliva' pa sto su neki bogatiji, drugi posledicno ostaju siromasniji, tako mi se cini da smo vise svedoci ekstremnijih i ucestalijih oscilacija nego nekog opsteg intezivnog trenda zagrevanja.
Takodje, pominjane su manje povrsine leda na polovima, te posledicno manje odbijanje suncevih zraka.
Hmmm...
A gde je taj led? Ako se otopio, on nece ostati samo u obliku vode u morima vec ce uci u kruzenje vode, pa ce samim tim biti i vise isparenja, a rekao bih, samim tim i veca kolicina oblaka. A ti oblaci opet smanjuju apsorciju sunceve energije, zar ne?
Na stranu sto je u celoj prici o ledu i zracenju sunca zanemaren ugao pod kojim to zracenje pada na polove.
@Zuma
Mikrofonija (prooscilovanje pojacla) ti uopste nije dobar primer, jer izvor energije oscilatora nije taj jedan prejak glas (pobuda), vec 'baterija' ili napajanje.
Oscilacije mogu trajati samo do onog trenutka dok se ne potrosi energja iz baterije, te analogno tome ne mozes tim primerom pricati o globalnoj, trajnoj (kataklizmicnoj) promeni klime.
Sent from my HTC Desire 526G dual sim using Tapatalk