Šta je novo?

Vreme i klima u Beogradu

Bolje je da gradonačelnik najavi 30 cm, da se gradske službe što bolje pripreme... :D

Ovaj put je RHMZ ubo (mada su ispromasivali temperaturu) a gradonacelnik debelo omasio. Bolje da se drzi onog cime treba da se bavi, a prognoziranje vremena ostavi strucnjacima :)

Mnogo se vade zvaničnici. Prošli put RHMZ najavio 5cm, a palo 11cm i Vesić optuži RHMZ da su oni krivi što ulice nisu čiste bile.

Brate, čuješ da će padati sneg i biti minus, očisti ga, makar palo i 3cm jer ako se ne očisti ili baci so, zalediće se i onda ga nećete moći očistiti.

Sve mi se čini da se štedi na svemu (soli, onoj hemiji što topi sneg, rizli), jer Grad nema para osim za rasvetu. A i rekao je valjda @relja da je video da su zalihe soli na najmanjem nivou u poslednjih nekoliko godina.

Хвала В. Година за памћење свакако. Поред средњих годишњих температура, као и средњих температура у априлу и мају, као у БГ тако и у целој Србији, највећи утисак ми је оставило ових 42 тропске ноћи у односу на 17 просечних.

Ma bukvalno svaka godina je zanimljiva na neki svoj način i bukvalno svake godine ima nekih ekstremnih dešavanja i obaranja bar nekog rekorda na nekoj od meteoroloških stanica. :kafa:

Ne postoji godina u kojoj nije oboren bar neki rekord. :)

Сремска страна БГ и сремска приградска насеља су непокривени овим умреженим АМС, што је штета јер се понекад поједини параметри значајно разликују у односу на овај брдовити шумадијски део.

Generalno, mnogo područja je nepokriveno merenjima, tako da šta je - tu je.

Surčin je ipak dobar reprezent sremskog dela Beograda, dobro je da imamo i njega.

Ima i vojni aerodrom u Batajnici svoju stanicu (možda čak i ima negde neki link).

Uskoro će izaći iz štampe jubilarna 10. sveska Beogradske škole meteorologije (BŠM), u kojoj ima novih pionirskih radova i analiza korelacija Sunčeve aktivnosti sa vremenskim pojavama. :)

To je samo dobra polazna osnova za dalja istraživanja, do čijih rezultata će doći neke naredne generacije istraživača. :)

А да ли постоји нека метеоролошка станица на земљишту Института за кукуруз ЗП? Тамо се види нека опрема: ветрокази, она кућица и слично, и ако постоји да ли знаш да ли је то нешто интерно за институт или су ти подаци некако доступни јавности.

Da, da, Institut ZP ima svoju stanicu.

Ne verujem da su njihovi podaci dostupni javnosti.

Geološka i hidrometeorološka škola "Milutin Milanković" na Voždovcu (Esad-Pašina 26) takođe ima svoju meteo stanicu.

Nekada je i na Miljakovcu (u okviru kruga obdaništa) dugo vremena radila klimatološka stanica RHMZ-a.

Poljoprivredni fakultet je takođe dugo vremena imao svoju stanicu u krugu, preko puta Vatrogasnog doma u Zemunu.

Prirodno-matematički fakultet (PMF) je nekada imao svoju stanicu u parku preko puta TC "Ušće", koja je radila bar 35 godina.
Pokušavao sam da dođem do njenih podataka, sa ciljem da se približnije odredi mikroklima Novog Beograda, ali bezuspešno.

Izgleda da će se u medijima polako početi pojavljivati i sasvim nova redovna rubrika vremenske prognoze. "Space weather woman" postaje "full time job" profesionalac :)

http://www.spaceweatherwoman.com/

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=H2jDNtUvZkI[/youtube]

Kliknite za veću rezoluciju...

Dr. Tamitha Skov
‏@TamithaSkov

Its just another #Sunny day in #Space! Today all is quiet, but take a good look at our complex star, and it seems to have as many moods as we do. From now on, if anyone asks me how I come by my personality, I'll just say, "I get it from my #Sun."
https://twitter.com/TamithaSkov?lang=en

Sunčeva aktivnost - vreme i klima na Zemlji

Neki od ključnih rezultata dosadašnjih istraživanja BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE (BŠM):

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=zZMHNDTXJXk[/youtube]

Gde je najbolje gledati prognozu, ja vise ne znam sta da mislim i gde da gledam, stvarno nisu normalni. To su tolike razlike od sajta do sajta i tolike promasaje prave da ja prosto ne znam sto svi kolektivno ne podnesu otkaz. Bukvalno sam juce gledao za sledecu nedelju i pisalo je da ce ponedeljak i utorak biti nesto hladniji, a onda opet kao danas otprilike. A onda udjem danas i...

Weather2umbrella petak 9 maksimum???? A RHMZ-u je petak 17 :? je*******o te. Pa to mogu i ja tako da napravim sajt sa prognozu. April je, bice izmedju 5 i 25. A bitno je mi je zbog sela i baste.

Možda grešim, ali ja sam relativno zadovoljan AccuWeather-om. Mislim naravno i oni greše, ali manje nego drugi. Doduše nije kao da sam u zadnjih par godina slušao druge prognoze pa da mogu da poredim... :D

Accu ima greške odnosno odstupanja na nivou da npr kažu da će sutra biti kratkih kiša, a na kraju bude samo oblačno, ne i padavina. Ali nisam primetio da prave greške u smislu da kažu da će biti sunčano bez oblaka a onda naiđe kiša jelte...

E sad, sve to važi i radi za prognozu tri dana unapred. Za sve preko toga već jeste kockanje, i čak ni oni tu nisu potpuno pouzdani. Ali dobro bože moj, tako je to kad pokušava da se predvidi nešto što zavisi od milijardi promenljivih. :?

Ja se držim Norvežana i https://www.yr.no/place/Serbia/Central_ ... ailed.html

Za "long term" se često izbace neke nebulozne vrednosti za 8-9. dan (evo trenutno stoji max 4C 17. aprila), ali za do 5 dana su mi se prilično pouzdano pokazali.

Evo i da ostane zabeleženo da su danas u ponedeljak za vikend prognozirali kišu i temperaturu od max 10C u subotu, a 8C za nedelju.

Accu trenutno kaže subota 11, a nedelja 18 stepeni, a ovolika razlika za nedelju će biti dobar test da vidimo ko je bolji (a i maraton je tada, a ovolika razlika u temperaturi znači i velike razlike u vremenima koje će rekreativci postići)

Да се надовежем на астродулов пост, тренутно је код Норвежана субота 10 недеља 10 а прогноза за Accu промењена на субота 11 недеља 14. Дакле мало се прибижила прогноза за недељу.

Ne znate vi koji su to stresovi kada se 7 dana pred trku prati vremenska prognoza (naročito ako se dobro spremiš i planiraš lični rekord).

Прогноза за викенд дан пре викенда:
Норвежани субота 12, недеља 14
Accu субота 13 недеља 16

Астро, за маратон ти више одговара Норвешка прогноза, и ако предвиђа хладније време не предвиђа кишу за разлику од Accu прогнозе.

Dosao je i taj petak i vreme je onakvo kakvo su najavljivali svi osim Hidrometeorolskog zavoda. Zasto ti ljudi primaju platu kada postoji internet i svi mozemo na stranim sajtovima da dobijemo mnogo preciznije podatke?

Vrh