Šta je novo?

Vreme i klima u Beogradu

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=572035#p572035:231o0hza je napisao(la):
Vladivoje » Čet Okt 04, 2018 11:51 am[/url]":231o0hza]Stižu lepe vesti za one koji vole da ne sede kod kuće... :D

Kako stvari stoje, i ove godine imaćemo Miholjsko leto u oktobru. :)

Od sutra, a naročito od subote, nastupa period sa temperaturama (manje ili više) iznad proseka.

Užitak će u nekim danima pomalo kvariti umeren do pojačan jugoistočni/istočni vetar, poznat kao košava.

Prema današnjem prognostičkom materijalu, maksimalne temperature bi se u narednom periodu kretale od 23-27 stepeni, što je iznad proseka za oktobar, ali nije ništa neuobičajeno za ovaj mesec.
Inače, prosečna vrednost temperaturnog maksimuma za oktobar u Beogradu, dobijena na osnovu stogodišnjih podataka, iznosi 27,0 stepeni.

Miholjsko leto u oktobru je relativno česta pojava. U poslednjih desetak godina, samo u 2010-oj, 2011-oj, 2015-oj i 2016-oj godini nije bilo Miholjskog leta u oktobru.
Sve si "pogodio" i svaka čast na ovako detaljnoj dugoročnoj prognozi. Pa i za košavu, kakva je npr. bila danas..Voleo bih da nas ovako informišeš i ubuduće, pošto očigledno imaš mnogo znanja i iskustva. :sesir:

Hvala puno na komplimentima. :sesir:

Iiihhh, pa ja od 2006. godine povremeno radim raznorazne prognoze, tako da imam dosta iskustva u tumačenju prognostičkog materijala.

Mada, u poslednjih 7-8 godina se više ne palim toliko na prognoze, već se znatno više bavim prikupljanjem i analizom meteoroloških podataka, to jest KLIMATOLOGIJOM kao jednim od najbitnijih segmenata meteorologije, a kojom se, nažalost, retko ko ovde ozbiljno bavi.

Inače, nije naročito teško baviti se prognozom u situacijama kada nastupaju stabilne vremenske prilike, odnosno kada se šire područje Evrope nalazi pod uticajem anticiklona, kao što je to sada slučaj.

Prema današnjem prognostičkom materijalu, zaključno sa subotom (20. oktobar) bismo imali Miholjsko leto, sa identičnim tipom vremena kao što je to bio slučaj u poslednjih desetak dana.
Dakle, u većini dana pretežno sunčano, u pojedinim danima sa malo oblaka, uz povremeno pojačanu košavu, naročito do srede.
Jutra će biti relativno sveža, a preko dana umereno toplo vreme, uz maksimume od 22-26 stepeni, što je iznad proseka za oktobar, ali to ipak nikako nije nenormalno toplo vreme za oktobar, kako pojedini meteorolozi imaju običaj da govore, s obzirom na činjenicu da su ove aktuelne temperature daleko od ekstremno visokih za ovo doba godine.

Posle 20. oktobra bi trebalo da dođe do zahlađenja, ali se modeli predomišljaju o intenzitetu i dužini trajanja zahlađenja, kao i o mogućim padavinama.

Po nekoj mojoj proceni na osnovu današnjeg uvida, zahlađenje bi moglo biti praćeno sa malo prolazne kiše, uz pad temperature na vrednosti između 15 i 20 stepeni, a izgleda kao da bi nakon toga došlo do ponovnog porasta temperature posle 24. oktobra.
Videćemo, za sada tako stoje izgledi vremena. :)

Dzaba sve kad je dan nakon ovog posta na televiziji "zvakano" o nezapamcenim temperaturama.
Vladivoje":1btq39g3 je napisao(la):
Ovih dana uživamo u Miholjskom letu, koje će, prema današnjim procenama, potrajati bar još desetak dana. :)

Međutim, temperature koje su izmerene ovih dana su daleko od onih rekordnih koje su registrovane u prvoj dekadi oktobra 1935. godine.
Ta prva dekada oktobra iz 1935. godine je do danas ostala ubedljivo najtoplija, sa srednjom maksimalnom temperaturom od čak 30,0 stepeni, i registrovanih čak 6 dana sa temperaturama iznad 30 stepeni.

Pregled temperatura po danima u Beogradu - prva dekada oktobra 1935. godine:

Tekst iz dnevnog lista POLITIKA o Miholjskom letu – 13. oktobar 1935. godine:
Senzacionalizam je svuda prisutan, a ljudi ga ocito vole.
Pri tom iznenadih se koliko brzo zaboravljaju.

Meni je ove godine bio interesantan avgust.
Dok je u Beogradu, nakon kisnog jula nastupio susan avgust (sa par pljuskova, koji su 'okacili' suamo pojedine delove grada, jugozapadna Srbija je imala svakodnevne pljuskove na sirim podrucjima.
No jos interesantnije mi je sa sam "prvi put u istoriji" ;) doziveo da u toku avgusta u Dalmaciji ponovo ozeleni trava od pljuskova koji su padali bukvalno svakog dana, kao da je maj ili jun, kada je to relativno uobicajena pojava u tom delu Balkanskog poluostrva.

Sent from my HTC Desire 526G dual sim using Tapatalk

Da, zanimljiv je bio avgust 2018.

Proverio sam sve vrlo tople avguste od 1848. godine do sada i ovogodišnji je bio prvi vrlo topao avgust koji nije imao temperaturu od 35 stepeni, što govori o kontinuitetu toplog (ali ne i ekstremno toplog) vremena tokom najvećeg dela meseca.

Eto, za sve postoji prvi put. :D

Englezi digli uzbunu oko zahlađenja koje će kod njih nastupiti.

:arrow: https://www.kurir.rs/planeta/3142645/sp ... ti-najgore

Kod njih će narednih dana stići zima, a kod nas - LETO. :)
Neki će predstojeće (vrlo) tople kasnooktobarske dane nazvati Miholjskim letom 2, neki zakasnelim Miholjskim letom, neki netipičnim Miholjskim letom, a ja ću ga nazvati Zlatnom jeseni, jer pominjati leto krajem oktobra i nema nekog naročitog smisla.

Uglavnom, u ovom iznad novinskom tekstu Englezi pominju vrlo hladan kraj oktobra 1926. godine, kada je u Beogradu izmeren ceo 31 stepen. :D
Uzgred, novembar iz pomenute 1926. godine je do danas ostao ubedljivo najtopliji novembar u Beogradu.

Naravno, ove godine se tako nešto najverovatnije kod nas neće desiti, ali eto nekih vrlo sličnih vremenskih situacija i dešavanja po evropskom kontinentu. :wink:

Dakle, sve prirodne pojave su međusobno povezane i upravo zbog toga su "tačkastog", odnosno lokalnog ili regionalnog karaktera po svojoj zastupljenosti. :)

"Nivo Dunava je toliko nizak..."

Zbog izuzetno niskog vodostaja Dunava gotovo je potpuno stao saobraćaj teretnih plovila kroz mađarski deo te druge po veličini evropske reke.

I vodostaj u Novom Sadu je veoma nizak, a na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vide se građani koji na šetalištu "Štrand" hodaju po sprudovima koji su isplivali nakon povlačenja reka, kao i most Sloboda ispod koga nema vode.

Ipak meteorolozi najavljuju da će narednih dana Dunav početi da raste.

https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1461884

Dunav kod Novog Sada

Ovo je dosta alarmatno. I niski vodostaj najveće reke, i dugi periodi bez kiše, i dosta visoke temperature kad im vreme nije... nešto tu debelo ne valja. Ovaj deo sveta definitivno sve više poprima klimu kao onu u Grčkoj i Turskoj.

Ekstremno visoki vodostaji su bili 2014. godine, tako da nije čudo što ove godine imamo ekstreme sasvim suprotnog tipa.

Na priloženoj slici vidimo današnji pregled temperatura u Evropi u 12h, gde se vidi da je jak ciklon stacioniran na zapadu Evrope uslovio jako zahlađenje u severnoj, zapadnoj i većem delu centralne Evrope, dok je kod nas uslovio značajno otopljenje, s obzirom na to da je svojim položajem i kretanjem "povukao" ka našem regionu osetno topliji vazduh sa severa Afrike.

Ovakve vremenske situacije nisu nikakva retkost u našim krajevima.

Максимална температура од 25 степени у Бг у последњој декади октобра и ако значајно изнад просека није нека реткост и свакако је испод измереног максимума.
Мене виже занима ова јутарња температура од 20 степени у последњој декади октобра, тога се стварно не сећам. Владивоје, шта каже статистика за највише минималне температуре у последњој декати октобра, да ли је ова јутрошња близу рекорда?

Bogami, jutrošnje minimalne temperature od 19,8 stepeni na Vračaru, i od čak 20,2 stepena na aerodromu Surčin - najverovatnije jesu rekordne za ove kasne oktobarske datume.

Eto kakvi su efekti tzv. feniranja, odnosno jakog južnog i jugoistočnog vetra, u situacijama kada se naše područje nalazi u tzv. toplom sektoru ciklonske aktivnosti koja je zapadnije od nas.

Inače, bilo je tokom oktobara u prošlosti ovakvih i sličnih "feniranja" sa visokim minimalnim temperaturama, ali ovo danas je, čini mi se, nešto što se vrlo retko dešava na kraju oktobra meseca.

Тако ми се и учинило. Спавати 29. октобра широм отворених прозора, покривен само чаршавом, то ми се чини да је привилегија само ове године.

Tačno tako.

Eto, mora i tako nešto jednom da se desi. :D

PS: Poslao sam ti nešto na PP. :wink:

Možete uporediti, evo proseka za Beograd.

file.php

Ovi iz RHMZ-a nisu ispravno naveli, treba da stoji - opseg između srednjih minimalnih i srednjih maksimalnih temperatura po mesecima.

Dakle, radi se o srednjim mesečnim minimalnim i maksimalnim temperaturama, odnosno o srednjim mesečnim vrednostima minimalnih i maksimalnih temperatura.

Apsolutne mesečne minimalne i maksimalne temperature su nešto drugo.

Vladivoje, ako se dobro sećam ti si beše pisao na ovoj temi da smo trenutno smo u periodu globalno povišenih temperatura a od 2030 se očekuje novo postepeno zahlađenje?

Za početak mala ispravka, moja teza je da jesu povišene temperature, ali samo na nekim područjima severne hemisfere, uključujući i veći deo Evrope.
Na južnoj hemisferi je zagrevanje znatno slabije izraženo, a uz to je i temperaturni raspored sa trendovima šarolikiji u odnosu na severnu hemisferu.

Da, na osnovu izvršenih nekih statističkih analiza pojedinih klimatskih elemenata i indeksa - meteorolog Nedeljko Todorović i ja očekujemo za nekih 10-15 godina početak perioda sa učestalijom pojavom prosečnih leta i nešto hladnijih zima, što bi, sa druge strane, značilo manju učestalost vrućih leta i toplih zima, kao što je to slučaj u poslednjih 25-30 godina.

Dakle, poenta je u učestalosti javljanja određenih meteoroloških pojava i klimatskih procesa, koja se relativno pravilno smenjuje od perioda do perioda, što je, inače, najvažnija (ali ne baš tako stroga) zakonitost kod svih prirodnih pojava, a u sve u cilju očuvanja globalnog ravnotežnog stanja na planeti.

Epa na to sam mislio. Evo zašto pitam

Kao rezultat akcija koje su preduzete, očekuje se da će se ozonski omotač iznad Zemljine severne hemisfere potpuno oporaviti do 2030. godine, da će ozonska rupa iznad Antarktika nestati oko 2060, i da će se ozonski omotač nad južnom hemisferom oporaviti do polovine ovog veka, procena je naučnika koja je objavljena na konferenciji u prestonici Ekvadora Kitou.

https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyy ... id=1465734

Čim sam pročtao ovo ''2030'' setio sam se tebe i tvojih pisanja. :) Doduše znam da ne pričate o istom, ti si pričao o svojim zaključcima na osnovu meteo trendova i to na ovim prostorima, a ovo što UN kaže ima više veze sa globalnom klimom i zagađenjem. Ali eto, podsetilo me na tebe.

Nadam se da ste u pravu, i jedni i drugi. :D Jer ovdašnje vreme stvarno postaje nenormalno. Uskoro ćemo imati samo leto i ''slabija leta''.

Inače samo se nadam da se sad zbog ove dobre vesti iz UN neće stati sa naporima da se smanji zagađenje.

Za početak, ne verujem tekstovima koji se spremaju u UN-kuhinji. Hvala im lepo.
Ko zna sa kakvim je to sad ciljem sročeno i u kakve svrhe namenjeno...

Uzgred, stvarno bi bilo lepo kada bi se konačno videli nekakvi efekti borbe protiv zagađenja i borbe za očuvanje životne sredine, s obzirom na činjenicu da su članice UN-a više decenija izdvajale novac svojih poreskih obveznika za te namene.

Jer ovdašnje vreme stvarno postaje nenormalno. Uskoro ćemo imati samo leto i ''slabija leta''.
Šta je nenormalno, imamo i leta i zime.

Što se tiče tvoje opaske o letima i "slabijim letima" - leta odstupaju daleko pozitivnije u odnosu na zime, kojih ipak ima više "normalnih".

Po meni, za validnu ocenu eventualne promene klime je bitnije kretanje zimskih temperatura, a ne letnjih, jer u zimskim sezonama dolaze do punog izražaja (eventualne) promene u ledenom pokrivaču, koje su uslovljene dinamikom (eventualnih) promena atmosferske cirkulacije na jednoj ili na obe hemisfere.

Hoću da kažem da u poređenju da vremenom iz 90ih koje pamtim kao mali, sadašnja leta su nenormalno topla i teška (vlažna), a zime su sve blaže.
A tek moji roditelji čega se sećaju... 50ih i 60ih su se prokopavali ''tuneli'' kroz sneg od 2 metra. Danas je to nezamislivo. Evo bližimo se trećini novembra a da nema vetra i dalje bismo mogli u toku dana da idemo u majicama. A pre samo par godina sam se dobrano smrzavao u kožnoj jakni u novembru na 5 stepeni.

Koliki uticaj čovek ima na klimu to ne znam. Znam da ti tu imaš drugačiji stav, ali ja ipak mislim da ima uticaja. Samo ne znam kakvog i kolikog. Ali jedno je sigurno - kako ide vreme, sve je toplije a bogami i teže za život. Zato se iskreno nadam i uzdam u tvoje procene i prognoze, da ćemo od 2030. videti neku normalizaciju i zahlađenje. Ako u međuvremenu ne pocrkamo. :D :roll:

Pričali smo o čovekovom uticaju na klimu.

Naravno da čovek utiče na klimu, ali taj uticaj se ogleda u urbanim sredinama, i to u modifikaciji nekih klimatskih parametara, a prvenstveno u porastu temperatura u tim područjima.
Naravno, aerozagađenje je jedna od najvažnijih i najtežih posledica uticaja čovekovih aktivnosti na svoje okruženje.

Na kraju krajeva, tople klimatske faze koje su se dešavale u prošlosti su donosile procvat civilizacije, jer je svakome valjda jasno da su tokom hladnijih perioda vladali nepovoljniji uslovi za život i aktivnost svih živih bića na planeti.

Što se tiče snežnih i hladnih zima od pre pola veka (koje pamte naši roditelji), jednostavno je naišao ciklus hladnijih zima, a naročito hladnijih leta, pa su se upravo zato tokom 1970-ih godina pojavile medijske priče o nastupanju novog ledenog doba (i o tome smo pričali), za koje se naknadno ispostavilo da su bile neosnovane.

Pa dobro, ne priželjkujem ja ledaru na kojoj ni Kamaz ne može da funkcioniše. :D Što se mene tiče, ne mora da bude kao tih 50ih i 60ih, da prokopavamo tunele kroz beogradski sneg od 2̶ 1 metra. Smatram da kao što je ovo danas jedan ekstrem naše klime, to tada je bio drugi ekstrem, samo na suprotnoj strani.

Ali uopšte mi se ne dopada ni ovo kako je sad, da vidimo sneg 20 dana i da ta 3 cm maknemo jednim pokretom lopate a da se četiri-pet meseci godišnje (od sredine maja pa sve do sredine septembra) topimo od toplote i vlagurine. Na kraju krajeva, pogubno je i za vegetaciju i poljoprivredu. A i za ekološki balans, jer nam se sa toplim temperaturama neke životinje sele u severne krajeve, a ovde nam se množe razne žgadije kojih ranije nije bilo. Kao npr ove braon smrdibube što su došle iz Azije još pre par godina ali ajd bar se nisu toliko širile jer je bilo svežije. A sad su se namnožile ko nenormalne. A verujem da bi i poljoprivrednici mogli da nam nabroje par vrsta štetočina kojih je ranije bilo manje a koje su u skorije vreme podivljale zbog potpunog izokretanja klime.

Najkraće rečeno, za mene je normalna klima za ovaj region ono što smo imali 90ih. Konkrtne zime sa vejavicama i poštenim nanosima čak i u Beogradu, ali ništa drastično i ni blizu onoga iz 50ih i 60ih. A leti topli dani, ali takvi da se 30-32 i preko toga smatraju retkošću, a ne kao što je u zadnje vreme, da se dan sa 32 stepena smatra ''osveženjem'' dok je 35 postalo nova norma za jun i jul.

@ Bender, ljudsko sećanje ili pamćenje je najčešće varljiva kategorija, dok su podaci nešto što je egzaktno.

Beogradske mesečne meteorološke podatke sam pripremio za javnu upotrebu, pa se na osnovu njih može sve videti - i neke srednje, odnosno prosečne ili normalne vrednosti, kao i ekstremne vrednosti meteoroloških parametara.

Tačno je da je sada, kao i u još nekim toplim periodima, znatno više dana sa temperaturama od 35+ stepeni, ali bilo je i hladnijih perioda kada temperature u mnogim godinama nisu dostigle 35 stepeni (kao što je to bio slučaj 2018. i 2014. godine).

Ipak, generalno govoreći, svaki jul i avgust treba da imaju bar 1 do 2 dana sa temperaturama iznad 35 stepeni, što se vidi i u podacima koje sam okačio na Internet.

:arrow: http://meteologos.rs/wp-content/uploads ... podaci.rar

Vrh