da, i za vreme klimatskih promena sahara ce biti vruca a polovi hladni, ali je problem sta se desava u svim onim umerenim delikatnim predelima cija klima zavisi od milion faktora.
na primer topla golfska struja koja cirkulise atlantikom i donosi takvo kisno jesenje vreme velikoj britaniji. nikad se nisi zapitao kako to da oni toliko severnije od nas tako retko imaju klasicne zime i sneg.
vladivoje ti posle srpske politicke scene resio da razbucas i belosvetsku teoriju zavere klimatskih promena.
Kako to sad ovaj zaključak sledi iz onih dijagrama? I to bi trebao da bude njegov ozbiljan pristup u koji sad mi treba da verujemo?U svakom slučaju, oni koji hoće - sada mogu da steknu uvid u temperaturna dešavanja na oba polarna prstena, to jest na obe hemisfere, pa neka svako za sebe donosi zaključke o temperaturnim trendovima.
Po meni, sve je u globalnoj (prirodnoj) RAVNOTEŽI, jer je GLOBALNO RAVNOTEŽNO stanje - trajno stanje.
Meteorološki ekstremi se svakodnevno javljaju na različitim tačkama planete, i to ne kao posledica navodnog globalnog zagrevanja i narušavanja ravnoteže (kako se stalno pokušava predstaviti) - već upravo u cilju održanja globalnog ravnotežnog stanja, bez kojeg nema života na Zemlji.
Ovo što pričaju klimatski skeptici me podseća na ove što veruju da je zemlja ravna ploča i da postoji globalna zavera na čelu sa NASA-om s ciljem da se sakrije "pravi" oblik zemlje.
Kako to sad ovaj zaključak sledi iz onih dijagrama? I to bi trebao da bude njegov ozbiljan pristup u koji sad mi treba da verujemo?
boca-ica":3kkknr5n je napisao(la):Vladivoje to je zato što skoro svi polaze od toga da je cela kugla mrtav kamen (fiksni polazni reper)
a zapravo ona je živa (promenljiv polazni reper) u svim svojim slojevima a naj dinamičnije je upravo je u klimatskom delu.
Šta ako ja tebi kažem da u bolnici leži čovek sa temperaturom od 37,5 C ? Kako ćeš ti da na osnovu toga zaključiš od čega je bolestan?[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=550957#p550957:2nq847bm je napisao(la):Vladivoje » 11 Jul 2018 07:03 pm[/url]":2nq847bm]
Zuma, ja i ne tražim da ti veruješ meni, već samo da veruješ sebi i sopstvenoj logici.
Pusti mene, pusti sve druge...
Meni je samo cilj da svako dobije KONKRETNE informacije, pa neka vidi šta će sa njima.
Najbitnije je da se dobije informacija, a ne dezinformacija, jer se sa informacijom (odnosno podatkom) mogu vršiti raznorazne validne analize koje će dovesti do korektnih zaključaka.
Dakle, meni je jedino cilj da ljudi već jednom počnu da koriste mozak koji im je priroda dala, kao što im je dala velike mogućnosti logičkog rasuđivanja i zaključivanja.
Evo ponovo tipičnog primera sugestivne tvrdnje bez osnova: Ko promenu ne pripiše prirodnim ciklisima taj ne razume da oni postoje!? Drugim rečima sve ovo je slučajno! Kako si TI došao do toga? Iako sam ti više puta jasno naveo koliko je beskrajno malo verovatan ZBIR SVIH "SLUČANOSTI" koji nam se kao za inat dešavaju baš sad kad smo oslobodili apsurdno velike količine ugljen dioksida, gasa koji jednostavno MORA da deluje kao gas staklene bašte. Nije to samo temperatura vazduha. Tu je temperatura mora, topljenje leda, promena saliniteta vode, slabljenje morskih struja, izmena glavnih planetarnih atmosferskih cirkulacija, češći ekstremni događaji, promena biosfere i migracije vrsta. Pa zatim davno nezabeležene i ogromne brzine tih promena, itd, itd. Svestan si da je zbirna verovatnoća svega toga kao slučajnog događaja kome je tobože baš sad vreme, beskrajno mala? Pošto nema bitnih promena na Suncu i iako bi ustvari trebali biti u fazi zahlađenja?Vi tvrdite da je zagrevanje globalno (na osnovu medijskih napisa), ja tvrdim da zagrevanje ne postoji (na osnovu temperaturnih podataka), jer je sve u globalnoj prirodnoj ravnoteži.
Delovi planete Zemlje (uključujući i deo umerenih širina na severnoj hemisferi) su već 30-ak godina u toploj klimatskoj fazi, kao što su neki drugi delovi planete trenutno u hladnijim fazama ili u nekoj klimatskoj normali za određeni region na Zemlji.
Ko ne razume šta su prirodne pojave i kakav je njihov ritam - prosto ne znam šta drugo da kažem, osim da se glasno priupitam šta je ta osoba u stanju da razume (?!).
Pobogu ljudi, nemojte mi samo ponovo reći da vam nije jasno šta su i koje su prirodne pojave i na koji način sve to funkcioniše u sklopu savršenog ritma života koji se sastoji u neprekidnom previranju, promenama i čija je glavna odlika upravo - haotičnost, ne stroga zakonitost i lokalnost, odnosno neravnomernost njihovog javljanja u prostoru i vremenu.
Upravo ove i ovakve karakteristike svih prirodnih pojava su već dugo vremena sredstvo manipulisanja svetskim javnim mnjenjem, i sve to u cilju organizovanja globalne pljačke.
A upravo sam bio objasnio zašto je proces provere i ispravke podataka stalan. Mnoge merne tačke su promenjene, ne samo taj hladni segment koji je on zlonamerno izdvojio. Dok ne znamo koja je vrsta sistematske greške tu postojala i zašto je to urađeno teško je reći bilo šta, a pogotovo je apsurdno na osnovu merenja nekoliko stanica od desetina ili stotina hiljada izvora podataka zaključiti kako je to dokaz globalne zavere. To su istorijski podaci od 1880. sa vrlo negostoljubivog mesta. Ko zna koliko je puta menjan termometar, zaklon, lokacija ili procedura merenja, kad je termometar bio pokvaren ili nekalibrisan.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=550487#p550487:32cilltu je napisao(la):Vladivoje » 10 Jul 2018 01:46 am[/url]":32cilltu]
Sada konačno da pređemo na ključnu temu oko "štelovanja" podataka, i evidentnih razlika u ranijim i kasnijim verzijama objavljenih podataka, zna se sa kakvim (globalnim) ciljevima...
Čak se dešava i to da su ostavljeni linkovi ranijih i novijih verzija, tako da možemo videti šta se radi sa podacima.
Evo uporedne verzije podataka za jednu stanicu na Grenlandu:
...
Kao što vidite na slici ispod - u verziji iz 2016. godine je jednostavno uklonjen hladniji period iz 1980-ih godina...
....
Evo još dokaza o "štelovanju" podataka sa stranica:
:arrow: https://stevengoddard.wordpress.com/cli ... keteering/
:arrow: https://stevengoddard.wordpress.com/alt ... mate-data/
:arrow: https://stevengoddard.wordpress.com/201 ... ling-nuuk/
Još malo sličica koje pokazuju i dokazuju kako se na osnovu falsifikovanih podataka uspešno stiže do tzv. globalnog zagrevanja:
Svaka njemu čast, ali logika i zdrav razum nalaže da trebamo poverovati stručnjacima iz NASA-e i milionima naučnika svih nacija koji se čitav život bave poslom proučavanja klime i svi se slažu da je za aktuelne klimatske promene odgovran čovek.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=550927#p550927:1aa0ff6l je napisao(la):astrodule » 11 Jul 2018, 16:50[/url]":1aa0ff6l]Ljudi, umete li vi da čitate statističke podatke koji datiraju više od sto godina unazad?
Uveren sam da je Vladivoje više podataka video i obradio i više stručne literature i članaka video nego svi mi ovde na forumu zajedno.
To važi za mišljenja o društvenim vrednostima koje su uvek samo arbitrarna socijalna konvencija, a ne za egzaktne nauke. U matematici i fizici stvari obično ili jesu ili nisu, nema trećeg, i postoji spoljašnji, objektivan kriterijum istine. Svejedno šta neko misli, rezultat eksperimenta (ili logička protvrečnost) rešava ko je u pravu. Zato u njima nešto što se približava konsenzusu nije neobično. Naravno, postoji i uobičajena situacija kada nešto nije dovoljno poznato, ali se onda eksplicitno kaže da je to slučaj, pa se jasno izdvoji šta se zna, šta se ne zna, a šta je prosto još nedokazana hipoteza istraživača. Tako da i u tom pogledu konsenzus da stvari stoje baš tako, nije redak i neobičan slučaj.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=551045#p551045:cfrlgxuf je napisao(la):astrodule » 12 Jul 2018 09:37 am[/url]":cfrlgxuf]Konsenzus je vrlo opasna reč i prilično subjektivna u nekim slučajevima. Npr, kod nas postoji konsenzus o Naseru Oriću, Hašimu Tačiju, a konsenzus van Srbije je malko drugačiji o tom pitanju.
Pa i o samom ratu u Bosni konsenzus u svetu je da su Srbi krivi, a Muslimani žrtve, a znamo da je istina negde između.
Ne verujem ja medijima nego nauci. Postoji bitna razlika. Mediji žive od senzacionalizma i tobože velikih vesti. Takođe mediji redovno pojednostavljuju ono što prenose jer je obrazovni nivo prosečnog čitaoca tragično nizak svuda u svetu. I ne samo to, nego ti čitaoci obično i ne žele da znaju čitavu istinu nego da čuju samo ono što im prija ili što ih uzbuđuje, što mediji vrlo dobro znaju.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=551049#p551049:jof94bj1 je napisao(la):Vladivoje » 12 Jul 2018 09:57 am[/url]":jof94bj1]E, moj Zuma, kada si već pomenuo životno iskustvo...
Vidiš, mene je životno iskustvo odaaavno naučilo da ne verujem medijima, a pogotovo da ne verujem globalnim medijima.
Zaista, više je nego smešno (ili bolje rečeno tužno) poverovati u cifru od 97% nečega, ma o čemu god da se radi u novinskim tekstovima...
Jednostavno, ni u jednoj tematici i problematici NE MOŽE da postoji konsenzus ni od 80%, a kamoli od (neverovatnih) 97%. To je priča za veoma malu dečicu, odnosno uvreda za inteligenciju odrasle osobe.
Zuma, pošto si bezbroj puta samo u ovoj temi svima pokazao i dokazao da bespogovorno veruješ globalnim medijima i njihovim pisanijama, onda čitaj i budi ubeđen i u ono što su isti takvi globalni mediji pisali i tokom 1970-ih godina.